dec
22

Christmas Movies

Címkék: hellókarácsony | Szerző: Viola1984 | 6:07 pm

Már csak pár nap és itt a karácsony. Remélem mindenki kellően karácsonyi hangulatba került, már, nekem idén ez egészen december eleje óta tart. Gondolom, sokan emlékeznek még az iskolás éveikre, mikor végre elkezdődött a téli szünet, nem kellett korán kelni, és egész nap lehetett nézni a TV-ben a karácsonyi meséket, filmeket. Mind a 80-as, mind a 90-es években készültek filmek a karácsony jegyében, nézzük melyek hagytak mély, vagy kevésbé mély nyomot gyermeki lelkünkben!

Ami nélkül már elképzelhetetlen a karácsony….
Ha karácsonyi film, akkor nekem két, immár klasszikusnak mondható alkotás jut eszembe: a Reszkessetek betörök és a Télapu. Szerintem ember(gyerek) nincs a Földön, aki ezeket ne látta volna. Főleg úgy, hogy kicsiny hazánk TV adói minden karácsonykor leadják ezeket, így biztosítva, hogy senki életéből ne maradjon ki egyik se.
A Reszkessetek betörők első része 1990-ben készült, az akkor 10 éves Macaulay Culcin főszereplésével. A történet szerint (ki ne ismerné) a McCallister család karácsonyi vakációra készül Párizsba. A család legkisebb gyermekének, Kevinnek nem nagy kedve van az utazáshoz, főleg, hogy a nagybátyjáék és azok gyerekei is velük mennek. Akkor telik be nála a pohár, mikor anyja közli Kevinnel, hogy egyik unokatestvérével kell aludnia, aki ha elalvás előtt kólát iszik, akkor éjszaka bepisil. Kevin lázad, mire anyja a padlásszobába „száműzi” éjszakára. Reggel aztán az egész család elalszik, így nagy a kapkodás az indulás előtt, hogy elérjék a gépet. A mikrobusz előállt, a család beszállt a buszba, létszám stimmel. Csakhogy épp akkor járt arra egy fiú, aki csak úgy kíváncsiságból benézett a mikrobusz belsejébe, aztán továbbállt. Eközben Kevin az igazak álmát aludta, s mikor felkelt, családjának csak hűlt helyét találta. Először arra gondolt, hál’Isten teljesült az előző esti kívánsága, miszerint tűnjön el a családja, majd kezébe vette az irányítást, és az after shave-et. Mindeközben a család már a repülőn ül, az anya úgy érzi, mintha valamit otthon hagyott volna, mire leesik neki, hogy Keeeevviiin!!! Kevin persze nem unatkozik, új fogkefét vásárol, pizzát rendel magának, és csak úgy mellesleg elbánik a két ügyefogyott betörővel is, akik épp az ő házukat szemelték ki egy kis fosztogatásra. A végén persze minden jó lesz, Kevin segítségével lesittelik a peches betörőket és karácsony estére a család is hazaérkezik.
Jelenet a filmből: A szennyeslelkű angyalok a pizzafutár életére törnek :)

Aztán a történet 1992-ben folytatódott: egy újabb karácsony mikor Kevin elveszett, most épp New Yorkban. A McCallister család ismét elutazik az ünnepre, azonban Kevin rossz gépre száll a reptéren, így hamarosan New Yorkban találja magát – egyedül. Persze őt sosem kell félteni, így itt is feltalálja magát. Fő a kényelem, ezért bejelentkezik a Plaza Hotelbe, majd limuzint rendel és benéz a városba. Az utcákat járva hamarosan régi „kedves” ismerősökkel találkozik, a két kétbalkezes betörő épp New York egyik játékboltját szeretné kirabolni. De Kevin ismét a sarkára áll, az „enyvesbanda” pedig mehet vissza a dutyiba. Végül aztán Kevinnek most sem kell egyedül töltenie a karácsonyt, hisz „kicsiny” családja is megérkezik New Yorkba.
Gengszter Johnny ismét akcióban, most a Plaza Hotel alkalmazottait inzultálja
- kedvenc jelenet :)))

Mint ahogy Kevin nélkül, úgy Télapu nélkül sem igazi a karácsony. A történet szerint Scott elvált a feleségétől, mindene a munkája, így leginkább csak hétvégén látja kisfiát. Charlie épp apjánál tölti a karácsonyt, amikor arra ébred, hogy a Télapó leszállt az ő házuk tetején. Apját nem hagyja békén, míg az ki nem megy megnézni, ki van a tetőn. Azonban ahogy Scott rákiabál a Télapóra az azon nyomban leesik a tetőről, majd eszméletlenül fekszik a hóban, mikor Charlie is kiszalad a házból. Persze mindjárt azzal gyanúsítja apját, hogy megölte a Télapót. Scott, hogy mentse a helyzetet tagad, hogy ez nem is a Télapó és majd megnézi az igazolványát, hogy visszavigye őt valamelyik Plázába, ahol dolgozik. Azonban csak egy névjegykártyát talál a Télapónál, melyen a következő mondat áll: „Ha valami történik velem, vegye fel a kabátom, a rénszarvas tudja a dolgát”. Eközben a tetőről csengőszó hallatszik, Scott és Charlie felnéznek, ahol a rénszarvasszánt pillantják meg. Mire felocsúdnak a Télapó eltűnt, csak a ruhája van a hóban, Scott szerint „pucéran mászkál valahol”. Hirtelen megjelenik egy létra is, persze Charlie azonnal felmászik rajta a tetőre, így Scottnak sincs más választása. A kisfiú szerint a rénszarvasok a Télapóhoz tartoznak, Scott szerint azonban csak a kábel Tv ajándékai, ez az új Disney csatorna. Charlie aztán végül ráveszi apját, hogy vegye fel a Télapó levetett ruháit. Na ezt nem kellett volna, ugyanis Scott élete ezután gyökeresen megváltozik. Másnap reggel arra ébred, hogy elkezdett Télapóvá változni, kezdésként pocakot eresztett, majd megnőtt a szakálla és meg is őszült. Scott persze tíz körmével harcolt a változások ellen, azonban a következő karácsonyra elfogadta sorsát, így ő lett az új Télapó.
A Télapu főcímzenéje a Yello-tól, a klipben a film fontosabb jelenetei láthatók

 

Amit még érdemes megnézni…
Varázslatos karácsony 1985
A film tulajdonképpen Dickens Karácsonyi énekét dolgozza fel. A világból kiábrándult, kétgyermekes anyával, Ginnie-vel különleges dolgok történnek. Azzal, hogy bepillantást nyer az Északi-sark életébe, az ott zajló karácsonyi készülődésbe, végre megérti a karácsony igazi üzenetét.
Nagycsaládot karácsonyra 1988
A film egy olyan szituációt mutat be, mely több karácsonyi mozifilm témáját szolgáltatta már. A Brady családban a gyerekek már felnőttek, saját családot alapítottak, azonban Mike és Carol úgy döntenek, hogy az egész családod összegyűjtik az idei karácsonyra. A kisebb-nagyobb problémák azonban karácsonykor sem maradnak rejtve.
Szellemes karácsony 1988
Frank Crosst csak a munkája köti le: tévé elnökként a karácsonyi műsor összeállításakor csak a nézettségi mutatók érdeklik. Ezt elégelik meg a földöntúli hatalmak és három szellemet küldenek Franknak „karácsonyi ajándékként”, hogy azok móresre tanítsák.
Karácsonyi vakáció 1989
A Griswold család ezúttal nem amerikai, vagy európai vakáción vesz részt, egyszerűen csak készül a karácsonyra. De ahogy őket ismerjük a baj Griswoldékkal jár karácsonykor is…
Gézengúzok karácsonya 1991
Ethan és Hallie elhatározzák, hogy szüleikkel együtt a nagymamánál töltik a karácsonyt. Persze semmi sem alakul a terv szerint...
Karácsonyi lidércnyomás 1993
Akinek már tele a hócipője a karácsonyi vígjátékokkal, családi drámákkal, mesefilmekkel, azoknak Tim Burton animációs filmje tökéletes választás lehet. Az ünnepek birodalmában Rosszcsont Jack elunja az ijesztgetést Halloween városában, ezért úgy dönt, hogy ellátogat a közeli Karácsonyvárosba. Miután megirigyli a Mikulás munkáját, majd elraboltatja azt, átveszi az uralmat a karácsonyi feladatok felett. Gyerekek, idén nem baba, vagy játék, hanem ijesztőbbnél ijesztőbb meglepetések várnak rátok a fa alatt!
Segítség, karácsony 1994
Philipnek, a lelki segélyszolgálat vezetőjének nincs épp kellemes karácsonya: mennyasszonya ejtette, az irodát bezárás fenyegeti és az öngyilkosjelöltek lelki gondjai mellett kollégái bajaival is foglalkoznia kell. Ennek tükrében Szenteste aztán hamar úrrá lesz a zűrzavar...
Hull a pelyhes 1996
Howard Langstone élete a munkája körül forog, ezért családja háttérbe szorul. Karácsonykor azonban elhatározza, hogy boldoggá teszi kisfiát és megszerzi neki a hőn áhított Turbo Mant. Csak egy a bökkenő: a játékot már sehol sem lehet kapni. Howard végül rábukkan egy elfeledett darabra, azonban egy elszánt postásnak is épp arra fáj a foga. Elkezdődik hát a csata Turbo Manért...
Hóbarát 1998
Jack Frost zenész és családapa. Épp mikor karácsony napján családjával a hegyekbe készülnek jön a telefon, hogy bandájával fontos meghallgatásra kell mennie. Fia, Charlie rendkívül dühös apjára, aki ennek ellenére mégis nekivág az útnak. Aztán mégiscsak meggondolja magát és visszafordul, hogy a ünnepeket a családjával töltse. Azonban már sosem ér haza, a hóviharban lesodródik az útról és meghal. Egy év elteltével Charlie még mindig nem tudja feldolgozni apja halálát. Egyik nap a keze ügyébe akad az apjától kapott szájharmónika, ami Jack szerint csodákra képes. Charlie megszólaltatja a hangszert és azt kívánja, hogy bárcsak apja újra velül lenne. A csoda pedig meg is történik, ugyanis Jack visszatér családjához, mégpedig egy Hóember testében.
Richie Rich 2 - A rosszcsont karácsonya 1998
Richie Rich a világ leggazdagabb gyereke ismét bajban van: sikerült megsemmisítenie az árváknak szánt karácsonyi ajándékokat. A szülei nagyon mérgesek Richie-re, aki azt kívánja, bárcsak meg sem született volna. Mivel a birtokában van Élesész professzor kívánsággépe, ez azon mód teljesül is. Richie, volt, nincs, a palotában a kegyetlen Reggie lakik, aki épp a város elpusztítására készül. Richie ezt minden áron meg akarja akadályozni...
Természetesen még sok-sok olyan film készült, amely a karácsony témájával foglalkozik. Ha van kedvetek, írjátok meg, Nektek melyik a kedvencetek - természetesen a retro jegyében :)! 
 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr251616338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.