ápr
16

Éjfélkor lezárult a Best Rock Songs Top 100 szavazása, mondjuk úgy a második kör. Emlékeztetőül, az első körben nevezhettétek a listára kedvenc rock dalaitokat a '80-as, '90-es évekből, majd ezek alapján, illetve általam kiegészítve megszületett az a 100 dal, amelyre a blogon keresztül szavazhattatok. A tények: az első körben nevezett dalok mindegyike automatikusan kapott egy szavazatot, ehhez jöttek hozzá azok, amelyeken a lista alapján voksoltatok, így jelenleg 42 olyan dal van, mely rendelekezik egy vagy több szavazattal. Ezeket most békén is hagytam, viszont a további 58 dal közül 20-at kiválasztva kialakult a Top 81-100 helyezett. Ebből itt most álljon a 91-100 helyen álló 10 dal, amelyek sorrendje oly egyszerűen dölt el, hogy a címeket kis papírfecnikre felírva egy üres dobozban jól megkeverve egyenként kihúztam. A maradék 80 dalra továbbra is szavazhattok egy új listán!

TOP 91-100

100. Europe - The final countdown 1986

Bár nincs itt szó semmilyen végső visszaszámlálásról, mikor kiválasztottam a 20 dalt, amely majd a 81-100 közötti helyen fog szerepelni, akkor arra gondoltam, stílszerű lenne ezzel kezdeni. Azonban nem akartam csalni, így beletettem a többi közé, a sors kezére bízva a sorrendet. Ha hiszel a gondolatátvitelben, akkor valami ilyesmi történhetett, hisz sikerült kihúzni a 100. helyezetnek az áhított dalt. Ami még inkább megmosolyogtatott, hogy a 99.-nek is azt húztam ki, amelyet oda szerettem volna tenni :). De ne menjünk ennyire előre... A svéd hard rock banda, a Europe slágerét azt hiszem mindenki ismeri, hisz tévében, rádióban egyaránt gyakran játszott dalnak számít. A The final countdown a banda harmadik stúdióalbumának első kislemezeként jelent meg 1986-ban és 25 országban érte el a No.1 pozíciót a slágerlistákon. Az azonos című nagylemezről ekkoriban több dal is felkerült még a listákra, hasonló sikereket a Carrie című dallal ért el az együttes.

99. Hole - Celebrity Skin 1998

Ismét a sors keze - gondoltam ezt a dalt a lista végére kellene tennem, hisz akkora sikereket azért nem ért el, és megeshet, hogy csak az én kedvenceim között van ott (cáfoljatok meg nyugodtan). Amit a Hole nevű bandáról érdemes tudni: 1989-ben alakult Los Angeles-ben és az alternatív rock egyik képviselőjeként tartják számon. Igazából a frontemberéről (jobban mondva frontasszonyáról) lehet híres, aki nem más, mint Kurt Cobain özvegye, Courtney Love. A Celebrity Skin az együttes azonos címet viselő 1998-as, harmadik stúdóalbumán kapott helyet, melyről több dal is ismerté vált, mint például a Malibu, vagy az Awful.

98. Status Quo - In the Army Now 1987

A Status Quo nevű angol rockbanda 1967 óta aktívan tépi a húrokat. Hihetetlenül hangzik, de Nagy-Británniában több, mint 60! daluk került fel a listára. Ezek közül az egyik legsikeresebb és világszerte legismertebb lett az 1987-es In the Army Now. Angliában egészen a harmadik helyig jutott a slágerlistán, míg Németországban, Írországban, Ausztriában, Svájban meg sem állt a No.1 pozícióig. A dal egyébként 1981-ben már megjelent két holland zenei producer, Rob és Ferdi Bolland előadásában (Bolland & Bolland).

97.Silverchair - Ana's Song (Open fire) 1999

Az ausztrál alternatív rock banda, a Silverchair elsősorban hazájában ért el nagyobb sikereket, Európában főleg Németországban, Angliában lettek ismertek. Az Ana's Song (Open Fire) az együttes Neon Ballroom című nagylemezén jelent meg 1999-ben, és elnyerte a német Viva TV Comet díját is. A dal egyébként a frontember, Daniel Johns anorexiával való küzdelméről szól, aki ez időtájt a betegség következtében kevesebb, mint 50 kilót nyomott!!!

96. Bush - Swallowed 1997

A brit alternatív, post-grunge banda Swallowed című dala második albumuk egyik legnagyobb sikere lett 1997-ben. Amellett, hogy több országban is a Top10-ben szerepelt a listákon, a bandát a dalnak köszönhetően 1998-ban Grammy díjra jelölték a legjobb hard rock előadó kategóriában. A Bush énekes-gitárosa, Gavin Rossdale pedig zenei karrierje mellett arról is híres, hogy ő Gwen Stefani férje.

95. Radiohead - Paranoid Android 1997

Az alternatív rockot játszó brit Radiohead 1992-ben került a köztudatba Creep című dalukkal, amely először inkább csak kisebb sikereket tudhatott magáének, egészen az első album (Pablo Honey) megjelenéséig. A Creep ezután világszerte népszerűvé vált, mint ahogy a harmadik albumukon (OK Computer) szereplő Paranoid Android és a Karma Police is. Amiért előbbit választottam ezen a listán való szereplésre, az a videóklipnek köszönhető elsősorban, mely emlékezetemben a '90-es évek egy kultikus darabjaként maradt meg.

94. Sisters of Mercy - Temple of love 1992

Bár a Sisters of Mercy már 1980-ban megalakult, gótikus rock dalaival mégis csak a '80-as évek végén vált ismerté. Legnagyobb slágerük az 1992-es Temple of Love volt, mely ugyan már korábban készült, mégis az Ofra Haza közreműködésével felvett változata lett népszerű.

93. The Cars - Drive 1984

Az amerikai rockbanda a new wave zene egyik jeles képviselője volt a '70-es, '80-as években. Legnagyobb slágerük kétségkívül az 1984-es Drive volt, mely hazájukban is felért a slágerlista harmadik helyére, de világszerte a kedvelt dalok között szerepelt.

92. Pearl Jam - Jeremy 1992

A '90-es évek elején Seattle csak úgy ontotta magából a grunge zenét játszó együtteseket. Egyike volt ezeknek a Pearl Jam, mely a lemezeladási adatok alapján elmondhatja magáról, hogy ők minden idők legsikerebb grunge zenekara. Persze ez annak is köszönhető, hogy 1990-es megalakulásuk óta a mai napig folyamatosan készítenek albumokat. Eddie Vedder és zenésztársai első albumukat 1991-ben jelentették meg Ten címmel, melyről több dal is, köztük a Jeremy is előkelő helyet foglalt el a listákon.

91. Iron Maiden - Be quick or be dead 1992

Az Iron Maiden a világ talán legismertebb és legsikeresebb heavy metal bandája. Kétségtelen, hogy zenéjük több rockegyüttesre is hatással volt. Az együttes 1975-ben alakult, és több, mint 100 millió eladott lemez után a mai napig aktív.  A Be quick or be dead az 1992-es Fear of the Dark című albumuk első kislemezeként jelent meg, és a brit lista második helyéig jutott. Érdekesség a bandával kapcsolatban, hogy van egy kabalafigurájuk, Eddie, aki a lemezeken, koncerteken rendre megjelenik valamilyen formában.

Végére is értünk a 100-as lista utolsó 10 helyezettjének, ami persze nem reprezentatív és még csak vérre menő küzdelem sem volt a helyezettek között :). Nem is az a célja ennek a cikksorozatnak, hogy összehasonlítsa a különböző rock dalokat, hanem inkább az, hogy megmutassa, milyen sok jó rockzenét adott nekünk a '80-as és a '90-es évek.

Ha esetleg úgy gondolod, hogy a fenti együttesek valamelyikéről bővebben is olvasnál, azt jelezd a kommentek között!

A szavazás tovább folytatódik, ne hagyd cserben kedvencedet :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr961926507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.04.16. 22:52:44

Nem vagyok egy óriási rockzene rajongó, de a szavazási listán rengeteg kiváló zene van, a balladától a rockhimnuszig.. de azért csak sikerült választani..:)
Bakker, nem gondoltam volna hogy az In The Army Now feldolgozás.. méghozzá ennyire, hisz nem csak szöveget vették át, jópár zenei megoldás, hangzás is ismerős.. Hiába, a könnyűzene tele van meglepetésekkel..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.17. 09:55:31

@Flankerr: Igen, engem is nagyon sok meglepetés ért már egy-egy dallal kapcsolatban az elmúlt időben. Újra csak bebizonyosodott, hogy nincs új a nap alatt :).

lordzola 2010.06.09. 14:06:11

Azért én a helyetekben megnéznék egy-két a régi idők pop-rock zenéjével foglalkozó weblapot, mint például a www.ittvanminden.hu -t és akkor nem ér annyi meglepetés! Mert bizony a mai sok "percművészkéim"-akik a Bravo, meg a Popcorn és társain keresztül hülyítik a tiniket, bizony egy-egy számuk dallamait, refrénjeit rési nagy slágerekből lopják!

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.09. 14:37:15

@lordzola: Flankerr korábban ajánlott egy oldalt, ahol fent van, hogy ki kitől mit lopott..hát ha ezt mind végig néznénk, arra egy egész hónap sem lenne elég :S! www.whosampled.com/