máj
26

Nemrégiben láttam a Hitmusic Channelen a Pet Shop Boys Domino Dancer című dalához készült videóklipet és már akkor gondoltam, hogy róluk mindenképp írnom kell a blogban. Sosem voltam Pet Shop Boys rajongó, sőt csak a '90-es évek közepe felé ismertem meg őket (a Magyar Televízió folyton a Go West-et reklámozta '93 tájékán), azért jópár olyan daluk van, melyet kedvelek. A "kisállatkereskedő fiúk" azon bandák közé tartoznak, akiknek karrierje még a '80as években indult, de máig aktívan részt vesznek a zenei életben. A duó legnagyobb sikerei talán a '80as évek második felében születtek, de a '90-es éveknek is meghatározó zenei formációja volt a banda. Mivel az 1985-1999 időszak között több mint 30 sikeres daluk született, így portréjukat két részre osztva ebben a cikkben a Pet Shop Boys 1985-89 közötti karrierjéről olvashattok.

Megalakul a Pet Shop Boys... 1981-1985

A Pet Shop Boys megalakulásáig egészen 1981-ig kell visszamenni az időben, mikor is a duó két tagja, Neil Tennant és Chris Lowe véletlenül összefutott egy elektronikus zenei boltban Chelsea-ben. Chris ekkor építészetet tanult az egyetemen és épp gyakorlati idejét töltötte Londonban. Neil - aki történelemből szerzett diplomát - ekkor már több könyvkiadónál is megfordult. Találkozásukkor rájöttek arra, hogy mindketten érdeklődnek az akkoriban kibontakozó dance zene (főleg Hi-NRG) iránt, így elkezdtek közösen dalokat írni. 1982-ben Neil a Smash Hits nevű angol popzenei lap szerkesztője lett. Mikor 1983 nyarán az újság New York-ba küldte őt, hogy készítsen interjút a The Police-szal, akkor Neil kapva kapott az alkalmon és megbeszélt egy találkozott Bobby Orlando producerrel, aki a Hi-NRG egyik akkori neves képviselője volt. Bobby O' ekkor felajánlotta Neil-nek, hogy készítsenek közösen egy lemezt, így jelent meg a kezdetben West End néven működő banda első kislemeze West End Girls címmel 1984-ben. A Pet Shop Boys elnevezés egyébként onnan jött, hogy a fiúk néhány barátja akkoriban épp egy kisállatkereskedésben dolgozott, és úgy gondolták, hogy a név egy angol rapbandára tökéletesen illik. A West End Girls az USA-ban klubsiker lett, Európában Franciországban és Belgiumban lett ismert, de nagyobb sikereket nem ért el. A dalt egyébként sokan az első angol rapszámnak tartják, mely után a csapat még egy dalt, a One More Chance-t jelentette meg Bobby O'-val közösen, 1985 márciusában azonban szétváltak útjaik az amerikai producerrel. 1985 áprilisában Neil otthagyta a Smash Hits-et, akik a lap következő számában arról írtak, hogy a Pet Shop Boysnak nem jósolnak nagy jövőt és Neil hamarosan térden csúszva fogja magát visszakönyörögni a szerkesztőséghez. 1985 júliusában megjelent a szinti-pop banda Opportunities (Let's make lots of money) című kislemeze, amely azonban már a UK Chartsra is felkerült...

A siker felé vezető úton.... Please 1985-1986

A West End Girls 1984-es megjelenése még nem jelentett nagy ismertséget a bandának. Miután Bobby O'-val megszakadt a munkakapcsolat a fiúk Stephen Hauge producerrel kezdtek el dolgozni és már az ő keze alatt jelent meg 1985 októberében a West End Girls új verziója. A dal óriási siker lett, a fontosabb slágerlistákra nemhogy csak felkerült, hanem az Egyesült Királyságban, Kanadában, majd 1986-ban az U.S. Billboard Charts-on is No1. lett. Többek között Németországban, Hollandiában, Svédországban az első háromban foglalt helyet, de a Top10-es helyezés a világ minden táján garantált volt. A kislemezt követően fél év múlva megjelent a banda első nagylemeze Please címmel, mely aztán mintegy 3 millió példányban kelt el világszerte.

 Pet Shop Boys - West End Girls 1985

Az album megjelenésével nagyjából egy időben került fel a listákra Love comes quickly című daluk. Az együttes bevallása szerint ez az egyik kedvenc daluk, azonban a zenekedvelő közönségnek mégsem jött be annyira, mint a West End Girls. Habár az Egyesült Királyságban és Németországban is bekerült a Top20-ba, a Billboard Dance Charts kivételével, ahol a 10. pozíciót foglalta el, a többi listán csak a mezőny második felében kapott helyet. A West End Girls-höz hasonlóan a Opportunities (Let's make lots of money) is új köntösben került fel az albumra és jelent meg 1986 májusában kislemezként. Bár a Top10-be ez a dal is csupán az USA-ban került be, a Love comes quicklynél mégis sikeresebb lett. Az albumról negyedik és egyben utolsó kislemezként a Suburbia-t adták ki, mellyel ismét a slágerlisták élmezőnyébe kerültek. Németországban a West End Girls-höz hasonlóan a második helyig sikerült feljutniuk, hazájukban pedig egy újabb Top10es dallal büszkélkedhettek.

Pet Shop Boys - Love comes quickyl 1986

Pet Shop Boys -  Opportunities (Let's make lots of money) 1986

Pet Shop Boys - Suburbia 1986

A listák élén... Actually 1987-88

1986 novemberében Disco címmel jelent meg egy remix album, amely a már ismert dalok és néhány új szerzemény (pl. Paninero) hosszabb verzióit tartalmazta. Ez aztán később hagyománnyá vált és 1994, 2003 és 2007-ben is kiadott az együttes egy-egy remixalbumot. 1987 februárjában a BPI Awardson megkapták a West End Girls-ért a legjobb kislemez díját. A fiúk különcségét bizonyítva Chris el sem ment a díjátadóra, inkább a TV-ben követte az eseményeket. 1987 júliusában a második stúdióalbum, az Actually megjelenése előtt két hónappal látott napvilágot It's a Sin címmel a legújabb kislemez, amely még a West End Girls sikerét is felülmúlta. Amellett, hogy az Egyesült Királyságban ez a dal is No1. lett, csúcsra ért többek között Németországban, Írországban, Svédországban, Norvégiában és Svájcban is. Augusztusban azonban már jött a következő dal, a Dusty Springfield-del közösen készített What have I done to deserve this?. Ez a dal is Top10-es sláger lett, nem mellesleg Dusty Springfield karrierje is beindult ennek köszönhetően. 1987 szeptemberében aztán a boltokba került a nagylemez, amely immár Magyarországon is megjelent. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az eredeti lemezborítóval nálunk nem lehetett kiadni, ugyanis az azon szereplő "két unatkozó milliárdos" nem fért bele az akkori szocialista életképbe. Így végül a belső borító került a lemez elejére.

Pet Shop Boys - It's a Sin 1987

Pet Shop Boys & Dusty Springfield - What have I done to deserve this? 1987

1987 októberében jött ki a harmadik kislemez Rent címmel, mely az album többi dalához hasonlóan igen csak kedvelt lett a rajongók körében. Az év végén egy amerikai country dal - melyet először 1972-ben Brenda Lee adott elő - feldolgozásával kerültek fel a listákra. Az Alway on My Mind 1988-ban Németországban No1. lett, a Billboard Charts-on a negyedik helyen szerepelt, az Egyesült Királyságban pedig ebből a kislemezből adták el a legtöbbet. Mialatt zenei karrierjük szépen haladt előre, addig a fiúk a mozi felé is kacsintgattak, ugyanis szerepet vállaltak Jack Bond It Couldn't Happen Here című filmjében. Az Actually-ről 1988 márciusában jelent meg az utolsó kislemez Heart címmel, amely az Egyesült Királyságban, Németországban, Írországban és Svájcban is No1. lett, hazájukban egyébként ez volt az utolsó listavezető daluk is egyben. A dalhoz készült videóklip rendezője az a Jack Bond volt, akinek filmjében korábban szerepeltek a fiúk.

Pet Shop Boys - Rent 1987

Pet Shop Boys - Always on my mind 1987

Pet Shop Boys - Heart 1988

Szinti-poptól a house-ig... Introspective 1988-1989

A Heart megjelenése után fél évet kellett várni az újabb single-re, mely már az együttes harmadik stúdióalbumán kapott helyett. Ezzel kapcsolatban el kell mondani, hogy az Alway on my mind erre az albumra is felkerült, hisz az Actually első kiadásán a dal nem szerepelt. Az Introspective című nagylemezen, amely végül 1988 októberében jelent meg, összesen hat dal szerepelt. Erről először a Domino Dancing került fel a listákra, mely inkább mondható egy latin pop dalnak, mint a Pet Shop Boystól addig megszokott szinti-pop slágernek. Tulajdonképp a fiúk e dal sikerére sem panaszkodhattak, hisz számos listán került be a Top10-be, ami elmondható a két hónappal később kiadott Left to my Own Devices-ra is. A két dal már erősen afelé mutatott, hogy a fiúk a szinti-pop helyett a dance zenére koncentrálnak, bár ez az akkoriban népszerűvé váló zenei irányzatok ismeretében nem számíthatott túl nagy meglepetésnek. Az album harmadik kislemeze az It's Alright lett, mely már house dalként van jegyezve, így a stílust kedvelő Egyesült Királyságban és Németországban a siker sem maradt el. Az Introspective-ről több kislemez már nem jelent meg, az 1989-es évben a fiúk inkább más előadók lemezein dolgoztak producerként, majd 1990 árpilisában újra stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a sorban negyedik stúdióalbumukat is.

Pet Shop Boys - Domino Dancing 1988

Pet Shop Boys - Left to my Own Devices 1988

Pet Shop Boys - It's Alright 1989

Folyt. köv.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr122032940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mákos tészta 2010.05.26. 19:43:52

Hát igen a Pet Shop Boysnak voltak jó dalai régen,mondjuk nekem a mai napig kedvencem tőlük a Domino Dancing a másik pedig a Heart! Az első inkább a zene az utóbbi a klipp végett tetszik!:)Mondjuk én sose voltam Pet Shop Boys rajongó,de voltak jó számaik! A bátyám viszont a mai napig nagy rajongója az együttesnek,ő többet tudna erről mesélni!:D

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.26. 19:57:44

@Mákos tészta: Nekem személy szerint a Domino Dancing a kedvencem, de ahogy hallgattam a cikkírás közben a dalokat tulajdonképp majdnem mindegyik tetszett. A Heart is egy nagyon jó szám, én eddig nem is tudtam, hogy ez a szám Pet Shop Boys és ez a címe, dehát ilyen dalokkal mindig találkozok egy-egy téma esetén.
Hmm végül is nem egy rossz banda, Nekem 2009-ben is nagy kedvencem volt a Love Etc. :).

Flankerr 2010.05.26. 21:23:35

A West End Girl nekem unalmas és lassú, de az It's A Sin és az Always On My Mind örök, megunhatatlan kedvencem tőlük.
A már megszokott magas színvonalú poszt, gratulálok hozzá..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.26. 21:34:29

@Flankerr: Utóbbi kettőt én is jobbnak tartom, ráadásul a West End Girls esetében nekem mindig az East 17-es verzió ugrik be.
Köszi, pedig ezt most csak egy fél délután dobtam össze :).

Vfair 2010.09.14. 20:52:10

@Flankerr: számomra pedig sajnos ezek a "hallgathatatlanok" tőlük (+ még 1-2, pl. Go West) a kereskedelmi rádiók túljátszása miatt.
Szerencsére kárpótolnak az albumaik, melyeken az ismert és itt is beidézett slágerek mellett nem kevés ezektől is lényegesen jobb dal található.

Viola, köszi ezt a cikket IS - tényleg, mikor folytatod? :)

Vfair 2010.09.14. 21:12:27

Egy kedvencemmel had egészítsem ki az Actually-korszakot: Kings Cross
www.youtube.com/watch?v=9fv8YiZXlOQ

és a Paninaro is megér egy videót:
www.youtube.com/watch?v=EAf0_UftBNI

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.09.14. 21:25:19

@Vfair: Hamarosan :)... ígérem még szeptemberben sor kerül majd rá!