jún
8

A '80-as évek techno és house zenéjét bemutató cikkben előbbi stílust már definiáltam. Arról is írtam, hogy a techno és a house keveredése a '90-es évek során több népszerű zenei irányzat alapjául szolgált. Míg a dance zenével foglalkozó cikksorozat másik ágán főleg a house, euro-house, hip-house előadók/dalok vannak előtérben, itt most elsősorban az acid house, techno és a breakbeat képviselői kerülnek reflektorfénybe.

1990

1990-re nemcsak a house és az abból származtatható euro house lett népszerű, de egyre több techno, acid house és breakbeat stílusú dal is helyet kapott a listákon. Ha ilyen zenére gondol az ember, akkor leginkább a gyors tempó jut eszébe róla. Azonban a pörgös számok mellett jópár olyan dalt is találhatunk, melyek dallama könnyedebb, lassabb. Az ilyen dalok stílusát többnyire downtempoként határozzák meg, amely igazából nem is tartozik a dance zene családjába, inkább az ambienthez áll közel. Az ambient egyébként nem egy önálló zenei irányzat, stíluseredete többféle lehet, azonban maradjunk annyiban, hogy többnyire a jazz és az elektronikus zene keverékéről van szó. Na de nem fecsérlem tovább a szót, nézzük kik voltak e zenei stílusok legjobbjai 1990-ben!

Best New Beat Song

A New Beat kifejezést először az 1980-as évek elején használták az USA-ban olyan zenei stílusokra, melyekről előtte még senki sem hallott. A kifejezést aztán hamar leváltotta a house vagy épp a techno kifejezés. A New Beat elnevezés Európában 1987-ben terjedt el, azon belül is főleg Belgiumban volt használatos. Mikor elindult az MTV Europe sugárzása, akkor kezdték el használni az Egyesült Királyságban az Acid House/Techno/Rave zenére, majd ezt 1989-re felváltotta az Eurobeat kifejezés. A '90-es évek elején még néha egy-egy formáció zenéjére ráaggatták a New Beat jelzőt, de 1991-től felváltották a jól ismer Euro-House/Eurodance elnevezések. Ha már Belgium volt a New Beat "hazája", akkor ebben a kategóriában stílszerűen egy belga produkció dala lett a nyertes.

Plaza - Yo-Yo 1990

Stílus: New Beat

Best Downtempo Song

A Downtempo stílusú dalok közül ezúttal a JT & The Big Family által előadott Moments in Soul című dal nyerte el ezt a díjat. Azon kívül, hogy a formáció ezzel a számmal több listán is szerepelt, valamint 1990-ben még nagylemezük is jelent meg, nem sokat tudtam meg a bandával kapcsolatban.

JT & The Big Family - Moments in Soul

Stílus - Downtempo/Breaks

 Best Acid House Song

Bár Westbam neve főleg a Techno zenével kapcsolható össze, az 1990-es The roof is on fire mégis inkább az Acid House jegyeit tükrözi. Bárhogy is legyen, az előadó személyében a '90-es évek elektronikus zenei világának egyik legmeghatározóbb alakját tisztelhetjük, így mindenképp érdemel egy díjat!

Westbam - The roof is on fire 1990

Stílus: Acid House/House/Techno

 Best Techno Song

Nos mivel Westbam az előző kategóriában már nyerőember volt, így a legjobb techno dal így most a Bass-O-Matic Fascinating Rhythm címú korongja lett. William Orbit csapata ezzel a dallal 1990-ben Top 10-ben szerepelt a UK Single Charts-on, amelyben  techno hangzás mellett némi progressive house is hallható.

Bass-O-Matic - Fascinating Rhythm 1990

Stílus: Techno/Progressive House

Best Breakbeat Song

Egy újabb stílusirányzat, melyről eddig még nem esett szó. A '70-es, '80-as években a hip-hop DJ-k által kialakított zene nagyon népszerű volt a klubokkban, valamint a breaktáncosok körében is. A '90-es években az acid house előadók, producerek kezdték használni dalaikban a breakbeat dallamokat, ami pedig egy új stílus, a breakbeat hardcore, másnéven a rave megszületéséhez vezetett. Majd később alstílusként jelent meg a jungle, a big beat és a drum'n bass is, vagy a '90-es években igencsak népszerű happy hardcore. A '80-as évek végének, '90-es évek elejének egyik legsikeresebb elektronikus zenei formációja volt a 808 State. Legjobb évük kétségkívül az 1990-es volt, főleg az angol rapperrel, Mc Tunes-szal közös dalaik lettek igencsak népszerűek. Ezek közül a blog képzeletbbeli díjátadóján a Breakbeat kategóriában a The only rhyme that bites nyert.

Mc Tunes feat. 808 State - The only rhyme that bites 1990

Stílus: Breakbeat/Pop Rap

Best New Act

1990 egyik nagy sikere volt Suzanne Vega Tom's Dinner című 1984-es dalának DNA által készített remixe. A név két brit zenei producert takar, Nick Batt és Neal Slateford személyében. Az általuk készített verziója a fentebb említett dalnak sikeresebb lett, mint az eredeti. A UK Single Charts-on második, a US Billboard Hot 100-on ötödik helyen szerepelt. A dalból aztán több verzió is született, melyek az 1991-es Tom's Album című korongra kerültek fel, azonban egyik sem lett olyan ismert, mint a DNA féle változat. A formációnak még egy dala megjelent az 1990-es évben La Serenissima címmel, azonban a következő sikerre 1992-ig kellett várniuk, mikor is Sharon Redd Can you handle it című, eredetileg 1980-ban kiadott dalát öltöztették új köntösbe.

DNA feat. Suzanne Vega - Tom's Dinner 1990

Stílus: Downtempo/House

 Best Act

A legjobb előadó kategóriát én itt és most a Beats Internationalnak adnám, bár erre a címre azért többen is pályázhatnának, de ők még versenyben vannak a legjobb dal/album/videó díjáért. A Beats Internationalt 1989-ben az a Norman Cook alapította, akit manapság Fatboy Slim néven ismerünk. A négy tagú elektronikus zenét játszó banda első nagylemeze Let them eat Bingo címmel jelent meg 1990-ben, melyről első kislemezként a Dub be good to be jelent meg. A dal No 1. lett mind a UK Single Charts-on, mind a US Dance Charts-on, valamint Európában szinte mindenhol top 10-be került. A második single, a Won't talk about it Angliában szintén bekerült az elitbe, azonban az ezt követő kislemezek, illetve a második nagylemez már csak mérsékelt sikereket értek el. A banda így 1992-ben feloszlott.

Beats International - Dub be good to be 1990

Stílus: Downtempo/Dub/Disco

Best Album

Így a vége felé pedig már jönnek a nagyágyúk, mint például az album kategória nyertese, Adamski. Azért ő, mert 1990-ben megjelent Doctor Adamski's Musical Pharmacy című albumáról a nagysikerű Killer mellett még az NRG, a Flashback Jack és a The Space Jungle is szerepelt a listákon. Az acid house stílusú lemezen 14 dal szerepelt, melyről a Seal-lel közös Killer harmadik kislemezként jelent meg. A dal az Egyesült Királyságban No 1. lett, Európa szerte a listák élmezőnyében szerepelt és máig a legnépszerűbb Adamski szerzeménynek számít. Maga az album a brit zenei producer második nagylemeze volt, amely szülőhazájában szintén kedvelt lett, hisz egészen a nyolcadik helyig jutott a listán.

Adamski - Doctor Adamski's Musical Pharmacy 1990

Stílus: Acid House/Synth Pop

Song: Adamski - Killer 1990

Stílus: House/Techno

Best Video

A legjobb videó kategóriában egy igen érdekes formáció nyerte el a díjat. A The KLF az acid house stílus egyik leginkább ismert és elismert duója volt a '80-as évek végén, a '90-es évek első felében. Tulajdonképpen 1988-tól saját dalaikat remixelték újra meg újra, 1989-ben belefogtak egy útifilm készítésébe és az ahhoz készült dalok felvételébe, de ezt aztán sosem adták ki. Az igazi áttörést az 1990-es év jelentette, mikor a What Time is Love és a 3AM Eternal is felkerült a listákra. Ebben az évben kiadták Chill Out című ambient stílusban készült albumukat, azonban az imént említett dalok, valamint a később sikerré váló Last Train to Trancental és a Justified and Ancient csak az 1991-es The White Room-on kapott helyet. 1990-ben a What Time is Love-ból a Live at Trancentral verzió lett a legsikeresebb, az ehhez készült videóklip pedig a "Retro Életérzés Díjkiosztó Gála" nyertese.

The KLF - What Time is Love (Live at Trancentral) 1990

Stílus: Leftfield/House/Techno

Best Song

Bár a legjobb dal kategóriában nyertes szerzemény 1990-ben nem lett No 1., a legtöbb listán az első ötben szerepelt. A mai napig nagy kedvenc Guru Josh Infinity című dala, azonban ez lehet annak is köszönhető, hogy 2008-ban újraremixelték. Az új verzió olyannyira jól sikerült, hogy elérte azt, amit az eredeti nem: több országban is No 1. tudott lenni. Ehhez viszont mindenképp szükség volt egy jó alapra, így azt hiszem ez a dal megérdemel egy díjat tőlem :)!

Guru Josh - Infinity 1990

Stílus: House/Acid House

A teljeség igénye nélkül megint csak készültek videómixek! Íme:

Következik: Amiért szerettük a '90-es éveket - Eurodance Music 1991


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr192065469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.06.08. 21:02:32

a downtempo dal hangzása teljesen tipikus a 1990-1992 közötti lassabb dalokra, jó választás volt
A Westbamet meg nem ismerném, igaz ő nálam a Celebration Generationnal jött be..:)
Bass-O-Matic: nem szoktam kétsége vonni a besorolásaid, de ez biztos techno/progessiv? nekem sima rap/hiphop szerűnek hangzik
808 State: Tőlük a Techno Bell jön be, igaz az 1991: www.youtube.com/watch?v=Wc7woB10Xn0
Susan Vega igazi klasszikus, meg is érdemli mert jó, még a Hármas Csatorna főcíme alatt is ez ment.
Beats International: érdekes hogy itt még mennyire próbálták a stílust hangszeres zenének eladni. Lásd The Twins Love System klipjét. Viszont gyönyörű mélyek vannak benne. Egy kicsit korai Snap feeling (whitness of strenght asszem)
KLF: Kiváló választás, ők sokakat "megihlettek"..:)
Az Infinitynek van egy 2001 körüli remixe is, majd előkotrom valahonnan, az jön be legjobban nekem.
Elsőre röviden ennyi..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.08. 21:26:26

@Flankerr: Westbamet én is a Celebration Generation korszaktól ismerem, de nekem ez a dal is tetszett, meg párat találsz még a mixekben is.
Bass-O-Matic szerintem sem techno, sem progressive house, de én meg most a discogs.com-ra fogok hivatkozni ez esetben:D.
DNA-t, Beats International-t egyaránt szeretem. A Tom's Dinnert egyébként a volt angoltanárnőm felhasználta a folyamatos jelen megtanítására - hatalmas ötlet :D!
A KLF-től nekem inkább a Justified & Ancient jön be, bár sokáig nem is tudtam, hogy ők az előadók.

Leeroy of SMV Design 2010.06.17. 18:50:12

Pirospont a newbeatért, én még mindig nagyon kedvelem a stílust. :)

Stop Light 2010.07.26. 20:02:50

Infinity.... bőven nyomatták még az évtized közepén, de még a végefelé is. A 2001-es remix tényleg fasza, de az annyira nem hódított... pár hétig nyomták, utána 2008-ig eltűt. Akkor megint vagy félévig nyomták de annyi..... nekem No1. :) Telefonomon évek óta ez a vsengőhang... ha átállítom másra, fel se tűnik hogy a telefonom...