júl
20

Az már évek óta tendencia a magyar televíziózást illetően, ha nyár van, akkor mindig előkerülnek olyan régi filmremekek, amelyeket a szabadságukat töltő felnőttek, vagy a vakációzó iskolások újra és újra szívesen megnéznek. A XX. század magyar filmgyártása bővelkedett a kicsiknek, nagyoknak szóló alkotásokban, elég csak a méltán népszerű ifjúsági filmekre gondolni, melyek nem egy esetben minisorozatként kerültek a képernyőre. Aki például a Keménykalap és krumpliorron nőtt fel, az biztosan - ha nem is minden évben - kellemes nosztalgiával nézi meg felnőtt fejjel a hat részes sorozatot. Bár nem az ifjúsági film kategóriába tartoznak az Ötvös Csöpi filmek, én tényleg minden nyáron hol tévében, hol DVD-ről megnézem az összeset :). Számomra egyszerűen megunhatatlan, kicsit mindig visszavisz a '80-as évek Magyarországába - még akkor is, ha ez csak egy film és megírták a forgatókönyvét. Különösen az tetszik benne, hogy mindegyik történet a Balaton környékén játszódik, ami még egy pluszt ad a nosztalgiázás teljessé tételéhez. Idén nyáron az egész estés filmsorozat darabjai a Filmmúzeumon kerülnek vetítésre péntekenként, mely természetesen a legelső és legjobban sikerült, A Pogány Madonna című résszel kezdődöt.

A Pogány Madonna

A film megszületése

Az Ötvös Csöpi filmek kitalálója maga, a főszereplőt is megformáló Bujtor István volt. Az ötlet, hogy készítsen Magyarországon egy akciófilmet onnan ered, hogy annak idején a népszerű Piedone filmek főszereplőjének ő adta a magyar hangját. Állítólag épp Bud Spencer volt az, aki egy találkozásuk alkalmával felvetette az ötletet Bujtornak. Az 1980-ban elkészült A Pogány Madonnának nem jósoltak sok sikert, már csak azért sem, mert az akkori szocialista világban egy krimivígjátéknak nem nagyon volt helye. A jól kitalált történetnek, a remek karaktereknek, az akció és a humoros jelentek elegyének köszönhetően azonban a nézők körében népszerűvé vált. Ennek köszönhetően a későbbiekben folytatása is lett Ötvös Csöpi és Kardos Doktor közös bűntényfelderítéseinek.

A helyszín

Bujtor István az Ötvös Csöpi filmekbe több olyan dolgot is belevitt, amely az ő személyiségét tükrözte. Köztudott volt róla a Balaton-Felvidék iránti szeretete, illetve, hogy szenvedélye a vitorlázás, melynek hatszoros magyar bajnoka is volt. Fiatalkorában egyébként aktívan sportolt, kosarazott, teniszezet. Ez utóbbi sporttevékenység is a film egyik kulcsjelenetéül szolgált, mint ahogy a történet központi eleme volt a Tihanyban zajló vitorlásverseny. Szóval a helyszín, ami megadja az egész film varázsát, a Balaton. Különösen a '70-es, '80-as években volt nagy kultusza a balatoni nyaralásnak, a SZOT-üdülők, útörrőtáborok lehetőséget adtak a magyar lakosságnak a kikapcsolódásra, nem mellesleg a szocialista állam is támogatta az üdüléseket. A film által az emberek kaptak egy jó nagy adag "Balaton-érzést", s bár sajnos azt nem tudom, hogy 1980-ban milyen hatással volt ez a nézőkre, számomra többet ad ez a "régi Balaton", mint a 2000-es években bármikor. ( A Balaton Retro című dokumentumfilmről már nem is szólva...)

A szereplők

Ötvös Csöpi karaktere adott volt Piedone után szabadon. Polgári nevén Ötvös Tibor a rendőrség kötelékében dolgozik, a Pogány Madonna elrablása idején már csak hadnagyként, ugyanis főhadnagyi rangjából lefokozták egy "kis" incidens miatt. Innen már csak lefelé vezet az út, hisz a sorozat harmadik részében, Az elvarázsolt dollárban már felfüggesztették a munkavégzés alól, az 1991-es Hamis a babában pedig már nem dolgozik a rendőrségnél, miután főnöke a sorozatos kihágások miatt kirúgatta onnan. Ötvös részvétele egy nyomozásban egyébként garancia a gazfickók elfogására, márcsak azért is, mert Csöpi nem igen tiszteli a törvényt, vagy inkább szereti azt áthágni végső célja elérésében. Az öntörvényű nyomozót a környéken mindenki ismeri és szereti, így például bizalommal adják neki kölcsön 1500-as Ladájukat, még akkor is, ha az esetleg egy autósüldözés után nem egyben kerül vissza a tulajához.

Szöges ellentéte Ötvösnek nyomozótársa, Kardos Doktor, aki mindent szeretne törvényes úton megoldani, de valahogy mindig Csöpi segítségére van szüksége ahhoz, hogy felgöndörítse az ügyeket. Dr. Kardos Tibornak nem kell a szomszédba mennie egy kis önbizalomért, s míg Csöpi egyre inkább lefelé halad a ranglétrán, addig ő fokról, fokra halad azon felfelé. (A 2000-es Zsaruvér és Csigavérben már igen magasrangú pozíciót lát el a rendőrségnél.) Az ügy megoldásakor mindig ő kerül a középpontba, így a külső szemlélők - és felettesei is - joggal hihetik, hogy neki köszönhető a siker. Holott magabiztossága mögött egy igen szétszórt ember lakozik, a nyomozások alatt több energiát fordít a nyavalygásra, például a Pogány Madonna utáni kutatás alkalmával folyton éhes, ha pedig nem, akkor épp arról beszél, hogy fel kell hívnia telefonon a feleségét, Margitot. Többször előfordul, hogy Csöpit elküldi arra hivatkozva, hogy innen már ő is megoldja az ügyet, azonban ezek mindig Kardos Doktor szerencsétlenkedésével érnek véget, és megintcsak Ötvös segítségére lesz szüksége.

Az Ötvös Csöpi filmek mindegyikében főszerep jut a nyomozás során egy kisgyereknek is, jelen esetben az öreg Matuska unokája, Bence szegődik Ötvös mellé kollégának. A gyerek a nagypapánál tölti a nyarat, szeret rendőrösdit játszani, így épp kapóra jön neki, hogy Csöpi nagyapját kéri fel némi fizettség fejében, hogy tartsa nyitva a szemét. Bence is rááll az ügyre és több alkalommal is segít Ötvösnek elagyabugyálni a rosszfiúkat fegyvere, egy csúzli segítségével.

Személy szerint a filmben kedvenc karakterem a minden hájjal megkent Matuska Úr. A "kedves csirkefogó" - ahogy Ötvös egyszer nevezi a filmben -,  mozgóárusként dolgozik a Balaton parton (a hotel előtt), és némi kereset kiegészítésképp elvállal Csöpinek ezt azt. Na nem ungarische forintért, de nem is deutsche marke-ért, hanem nagyfröccsért. Üde színfoltot jelent beszédstílusával, leleményességével, mondhatni a régi magyar ember egyszerű, de ötlettel teli mivoltával.

Mivel a szocialista világképre nem vetett volna jó szemet, ha a bűnözők tisztességes magyar állampolgárok közül kerülnek ki, így Bujtornak egy csavart kellett vinnie a történetbe. A nyelvi nehézségek elkerülése végett a vitorlásversenyre érkező külföldiek többsége magyar származású, így a bécsi illetőségű Soltész is, akiről végül kiderül, ő tervelte ki és cinkostársaival hajtotta végre a Pogány Madonna elrablását, valamint ő felelős pár ember megöléséért is. Soltész Gábor Csík István vitorlástársaként érkezett Magyarországra, aki mit sem tudott arról, hogy társa bűnöző és mint kiderült a nála 30 évvel fiatalabb feleségének, Zsuzsikának volt az élettársa. A rosszfiúk táborát gyarapítja Vályi is, aki tulajdonképp a rablást elkövette, de miután a teremőr felismerte, végül saját autója csomagtartójában találták meg holtan. Apropó Vályi. Az Ötvös Csöpi filmekből nem hiányozhat egy jó nő sem, aki ez esetben a szép Vályiné volt. A történet során egy fura feketeruhás, kalapos, angolul beszélő úr is felbukkan itt-ott, akiről a végén kiderül, hogy ő P. Smith az ékszerész, akinek Soltész és Csíkné eladta volna a Madonnát.

A jól kitalált karakterek még nem jelentenek garanciát a sikerre, olyan színészekre van szükség, akik hitelesen el tudják játszani azokat. Azt gondolom, A Pogány Madonnát illetően ebben nincs hiba, hisz olyan nagy művészek láthatók a két főszereplő Bujtor István és Kern András mellett, mint Bánhidi László, Kállai Ferenc, Zenthe Ferenc, Benedek Miklós, vagy a fiatalabb generáció tagjai közül Kovács István, Gór Nagy Mária, vagy épp Hernádi Judit.

A történet jelenetről jelenetre

A történet onnan indul, hogy a Tihanyi Apátság Egyházi Múzeumában őrzött görög eredetű, színaranyból készült szobrot, a Pogány Madonnát az éjszaka közepén elrabolják. A zajra felfigyelő teremőr tetten éri a betörőt és miután felismeri, az lelővi a pisztolyával.

A helyszínre kiérkező rendőrök, élükön a nyomozást vezető Kardos Doktorral (Kern András) szemügyre veszik a helyszínt és a múzeum riasztórendszerét, amelyet a tettes a behatolás előtt megrongált. Kardos Doktor a kék, Lada 1500 típusú rendőrautóból tesz jelentést az üggyel kapcsolatban felettesének (Zenthe Ferenc), aki forró nyomot kér Kardos Doktortól és azirányú megjegyzést tesz a főhekus irányába, hogy ennek érdekében nem ártana még valakit bevonni a munkába. Kardos kicsit ódzkodik az ötlettől, hisz Ötvös épp szabadságon van, ráadásul azt egy vitorlásversenyen tölti, na meg neki nagyobb gondja is akad annál, hogy visszahívja Csöpit (Bujtor István) dolgozni: fel kell hívnia a feleségét telefonon. A papok kikérdezését azért lefolytatja, bár gondja ezalatt is adódik, hisz éhes, de a számára készített szendvicseket már nem várja meg. Közben azért akad némi forró nyom is, hisz megvan azon emberek listája, akik a fizika szakkör keretében foglalkozhattak a riasztóberendezés működési elvével. A baj csak az, hogy a lista 72 nevet tartalmaz, Kardos arca ekkor kicsit eltorzul, hisz a főnök mégiscsak forró nyomot kért, ráadásul nyomozótársa felveti a kérdést, "hol és hogyan jött be az, aki hatástalanította a berendezést" - na erről Kardosnak per pillanat fogalma sincs.

Kardos megy is mindjárt Ötvösért a Balatonra, aki az "ide ne gyere, mert felnégyellek" felkiáltással próbálja távoltartani a motorcsónakkal érkező főhekust a vitorlástól. A doktor azonban nem ilyen ijedős, s miután Csöpi és társa megnyerte az aznapi szakaszt szépen "begyűjti" Ötvöst.

Ötvös a helyszínen hamar rájön, hogy juthatott be a rabló a múzeumba, így a 72 nevet tartalmazó lista mindjárt lecsökken három potenciális elkövetőre, hisz a szellőzö nyílásán keresztül csak egy "girnyó" ember tudott bemászni. Kardos Doktor kiadja parancsba ezen személyek ellenőrzését, Szántód-Köröshegyre pedig maga megy. Viszi Csöpit is, hisz a komp lassú, Ötvösnek meg ugye van motorcsónaka. A Balatonon gyorshajtásért a vizirendőrök meg akarják állítani őket, Kardos nem is érti mit integentek, Csöpi szerint "biztos sok a szúnyog". A déli parton ismerősként üdvözli a szolgálatban lévő rendőr "Ötvös főhadnagyot", de ez a megszólítás már nem dukál, hisz Csöpi márcsak hadnagy, ugyanis volt "egy apró afférja". Az ismeretségre való tekintettel Csöpi egy órára kölcsönkéri a kolléga Ladáját és üzeni az új fiúknak (Jancsinak és Pistának), hogy "legközelebb majd kitesznek egy táblát a motorcsónakuk orrába, hogy titkosrendőrség". Kisvártatva az "újak" is partot érnek, Jancsi Ötvös után ered, Béla rendőr és közte a következő párbeszéd folyik:

  • Hová lesz a séta Janikám?
  • Lopják a kocsiját, nem látja? Felszólításra nem állnak meg, tilos időben vito..motorcsónakáznak. Hát ezek gengszterek!
  • Az a nagydarab, az biztosan gengszer. Mert, ha nem az lenne, akkor már rég kapitány lenne...de így csak hadnagy.

Eközben a piros Lada Vályi Zoltán házához repítette Kardosékat, ahol Vályiné (Hernádi Judit) fogadja őket alig ruhában. A kihallgatás során kiderül, hogy Vályiné nem tud férje hollétéről, "a disznó azt mondta, nem megy sehová", de mikor a felesége este 8kor hazaugrott a helybéli bárból, ahol dolgozik, már nem volt otthon. Bár ezen Vályiné nincs meglepve, mert már máskor is előfordult, ilyenkor a túlsó partra jár discoba, meg a nőjéhez. Ötvös megkéri Vályinét, hadd nézenek körül a házban, az asszonynak nincs kifogása ez ellen, sőt, azt sem bánná, ha Ötvös őt is "átkutatná". De csalódnia kell, mert Csöpit jobban érdekli a férj UM-12-90 rendszámű sötétzöld Wartburgja, illetve az útlevele. Kicsit később, kicsit több ruhában Vályiné tipeg ki kávéval a kezében a Ladához, úgy gondolja Ötvös majd ettől "talán találékonyabb lesz". Kardos Doktor meg egy vajas kenyérre vágyik, mindegy mivel, szalámival vagy libamájjal, vagy csak üresen. Azonban megint lemarad a finom falatokról, ugyanis megérkezik a váltás, Ötvös pedig közli velük, hogy egyék meg a vajas kenyeret. Kardos pedig kifakad, hogy ő éhes, meg egyébként is fejlődésben van, neki ötször kéne naponta meleg étel, most meg már egy hete nem evett. Csöpi azonban hajhatatlan és magával viszi a kikötőbe Kardost, akinek valami kilencedik érzéke azt súgja, hogy ennek a Vályinak semmi köze az ügyhöz. Ekkor érkezik a telefon, hogy a teremőr magához tért és elmondta, támadójában Vályi Zoltánt ismerte fel.

Matuska (Bánhidi László) "gyönyörű Mátyóbabát" árul 100-ért a hotel előtt, mikor Ötvös odalép hozzá:

  • Mi az, csak nem dolgozik?
  • Hát tudja, négy órás kisegítő vagyok.
  • Úgy látszik vénségére megjött az esze.
  • Dehogy! Inkább elment.
  • És mi az a pult alatti figura? (Merthogy elvileg nem Matyóbabát árul az öreg.)
  • Előkelő körökben ezt úgy hívják, hogy "árukápcsolás".
  • Szabálytalan.
  • Én tudom. De próbálja maga ezeket a "maccsókat" szabályosan eladni.

Ötvös  Siminiszky bácsitól (Solti Bertalan) érdeklődik az UM-es rendszámú Wartburg felől, nem látta e az elmúlt éjjel a parkolóban - merthogy az öreg 39 évig elsőosztályú sakkozó volt, így ahogy a közben hozzájuk lépő Soltész is megjegyezte, fantasztikus megfigyelőképessége van. Közben Csík Úr (Kállai Ferenc) és a többi vitorlás meghívja Ötvöst a discoba pezsgőzésre...

Kardos Doktor a discoban keresi Csöpit, majd a Vályiné által lediktál beceneveken (Alkalmas, Brigett, Feladat, Szivar, Bajusz) ismert egyének felől érdeklődik a pincérnőtől. Kardos felmegy a discohajó fedélzetére, ahol a nagydarab, sötét kinézetű fickók ülnek a mennyasszonyaikkal. A főhekus szeretne leülni hozzájuk beszélgetni, de Bajusz Úr "húzz el mint a vadlibák" felszólítással elküldi onnan. Így Kardos leül egy üres asztalhoz, s a pincérnőtől mindjárt azt kérdezi, hogy "enni mit lehet", de csak virsli van, azt meg utálja, így végül három tonikot rendel. Bajuszékat zavarja Kardos jelenléte, így az említett úr leviszi őt a hajó alsó részébe, ahol egy pofonnal egy kis időre kivonja a forgalomból. Ezt látja Csöpi vitorlástársa, aki szintén jó kondiban van, és behúz egyet Bajusznak. Megérkezik Ötvös is, indulhat a bunyó. A hajó előtt az emberek a járőrtől kérdezik, miért nem megy fel rendet csinálni, aki azt mondja van odafönt egy emberük. A rosszfiúk csak úgy potyognak le a fedélzetről, az egyik épp egy fekete kapalos úr (Benedek Miklós) asztalához esik, aki angolos hidegvérrel üdvözli az ismeretlent: "My name is P. Smith. I am very happy." Ötvös és társa elintézte a rosszfiúkat, közben Kardos Doktor is magához tért, s mivel ő jött le egyedül a felső szintről, így a lent álló emberek azt hiszik, ő pofozta le a jó erőkből álló bandát: "Na ezzel sem szeretnék egy sötét sikátorban találkozni!" - mondja az egyik bámészkodó, mikor Kardos elhalad mellette. (Kardos rückwertsben indul el a kék Ladával.) Ötvös szórakozás közben is dolgozik, Csíkéktől érdeklődik afelől, hogy hagyhatta otthon egy tapasztalt versenyző a vitorláját, ugyanis a versenyre Ötvös adott nekik kölcsön egyet.

Egy fiatal pár az erdőben csókolózik, mikor a lány észrevesz a fák között egy autót. Az autó zárva, így elmarad a kocsikázás, a csókolózást csomagtartónak dölve folytatják, ami kinyílik, és egy hullát pillantanak meg benne. Ez az a bizonyos UM-12-90-es rendszámú Wartburg, ami Vályi tulajdonában van, az áldozatot pedig Vályiné azonosítja: a férje az.  A motorháztatetőn talált ujjlenyomatok között van egy olyan is, mely Ötvöst Matuskához vezeti el. Elmegy az öreg kunyhójához, ahol egy kisgyerek nyit ajtót, aki épp rendőrösdít játszik, és kollega úrként üdvözli Csöpit. Matuska épp ébredezik, Bencét, a kisunokáját (Pálok Gábor) visszaküldi az ágyba, ő pedig kimegy Ötvössel a "palota" elé. Csöpi szembesíti az öreget a váddal, miszerint 74 éves koráig egy kedves csirkefogó volt, vénségére meg rablógyilkosságba keveredett. Matuska tavaly októberben Füreden a Kis Büdösben elvágta a bal kezének a hüvelykujját egy törött pohárral, innen jött rá Ötvös az ujjlenyomat alapján, hogy Matuska az autónál járt. Ezt az öreg nem is tagadja, a kocsi ott állt az út és a nádas között, ő meg gondolta "ha már ott áll" megnézi, a csomagtartó nyitva volt, de abban csak egy franciakulcsot talált. Ötvös rájön, hogy Matuska még azelőtt talált rá az autóra, mielőtt Vályi holttestét beletették volna, elviszi az öreget a helyszínre, hogy mutassa meg, hol állt a Wartburg kb. este tízkor. Ötvös talál egy véres fűszálat, Matuska szerint pedig a parkolón keresztül kellett jönnie a kocsinak, és akkor az öreg Siminszkynek látnia kellett.

Ötvös Matuskával és az őket követő Bencével sétál a hotel felé, azonban Bajusz Úr megállítja őket, Csöpit délután háromra a presszóba invitálja, hogy az előző éjszakai incidensért bocsánatot kérjen tőlük a mennyasszonyaik előtt. Ötvös közli, nincs úgy öltözve, Bajusz erre azt tanácsolja neki, hogy írja meg a végrendeletét, mert vacsorára megeszik. Ekkor jön Bence és lábon rúgja a gazfickót, Ötvös meg fenéken billenti, mire Bajusz futni kezd, Bence pedig még meglövi csúzlival is. Csöpi megmutatja Matuskának a Pogány Madonnáról készült képet, és 500 nagyfröccsöt fizet neki, ha "jártában-keltében erre a szoborra akad, vagy olyan információval lepné meg ami közelebb viszi a megoldáshoz. "Egy életem, egy halálom, a fröccseket megszolgálom" - válaszol az öreg.

A hotelben Ötvös Siminszky bácsi iránt érdeklődik, de mint a recepcióstól megtudja, nagy ma az öreg forgalma, hisz másfél órával ezelőtt telefonon is a hollétét kérdezték. Ötvös elindul a stéghez, ahol Siminszky horgászik, közben Kardos is feltűnik, aki közli, hogy a gyertyatartón talált vér Vályié és ugyanazzal a fegyverrel ölték meg, amivel a teremőrre is rálőttek. Csöpinek összeáll a kép, miszerint Vályi holttestét egy másik autóval vitték a Wartburghoz, és azt az autót is látnia kellett az éjjeli őrnek. Kardos megint szerencsétlenkedik egy sort, ezúttal a csónakba nem sikerül beszállni anélkül, hogy egyik lábával ne lépne a Balatonba - Ötvös hallgathatja az irányú aggódalmait, hogy esetleg megfázik, ráadásul a feleségét is fel kell hívnia és éhes is. A stéghez érve megpillantják Siminszky bácsi holttestét a vízben, Ötvös elmegy érdeklődni a szomszédos stégen horgászóhoz, hogy látott e, hallott e valamit. Ebben a jelenetben a pontyfogás rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk, hisz épp kapása volt az öregnek. A nagy izgalmak után a horgász elmondja, hogy szerinte ma Siminszkyt egy vitorlás hozta ki, ugyanis az ő stégjével körülbelül egymagasságban állt egy, másfél órával ezelőtt, aminek azonban csak a tetejét látta. Az öreg nem tudja megmondani, hogy miféle vitorla volt, de ha hajót hoznak ide arról sem tudná, mivel ő "horgász és nem bonasszisz". Ötvös kihozattja az összes vitorlát, hogy az öreg megnézze melyik hasonlít a legjobban arra, amit reggel látott, de neki majdnem mindegyik "gyanús". Viszont hallott egy nagy csobbanást, mikor a vitorla a stégnél volt, de azt gondolta, hogy "az öreg Simi beleesett a vízbe". Közben az is eszébe jut, hogy a vitorla csúcsán egy piros csillagot látott.

Ötvös Kardos Doktorral kimegy a verseny színhelyére a zsűrihajóhoz, távcsővel megnézi a hajókat és megkéri a bikiniben, zokniban és tornacipőben napozó Zsuszikát, hogy írja fel neki azokat a számokat, amiket lediktál, és nézze meg a nevezési listán, kikhez tartoznak ezek a vitorlák. Azt mindjárt a vizen megtudja, hogy a 10 siófoki hajó vontán jött reggel Tihanyba, így egy hajót ki is zárt. A zsűri úgy döntőtt, hogy a szélcsend miatt a futamot délután háromra halasztja, Csöpi ezt kihasználva " a három gyanúsított hajó legénységét" kihívja egy három tusa partira (lábtenisz, tenisz, minigolf), Kardost közben elküldi, nézzen utána  az autóiknak.

Ötvös arra kéri Kardost, hogy fél óra múlva szaglássza végig a gyanúsítottak autóit kivül-belül. Kardos Doktor szerint belül szabálytalan, "nem vállalja a jogtalan behatolást". Erre Csöpi azt mondja, majd ő elintézi, legfeljebb jövő héten tizedes lesz. Ezt Kardos, mint a nyomozás vezetője megtiltja, ő nincs benne semmi disznósában. Csöpi mindezt elintézi egy okéval. Ötvös a hőségben piros Adidas melegítőben teniszezik, megérkezik Matuska bácsi is, aki Csöpi megbízásából "auto wasser"-t kínál, extra, soron kívül "40 forint oder zehn deutsche marke"-ért. Aztán "eszébe jut" (Ötvös rosszalását követően), hogy "deutsche marke niku, nur ungarische forint". A német rákérdez warum?, de az öregnek "a deutsche markehoz valahogy nincs bizalma." Ötvös kezdi a kocsimosatók sorát, a piros Ladáját kell a a mesternek puccba vágni, Csíkék sárga Mercijének kulcsát is sikerül begyűjtenie, azonban Soltész (Kovács István) nem kér a kocsimosásból, az ő autója tiszta. Bence ezt nem így gondolja, odasurran Soltész háta mögé és kiveszi a zsebéből a kocsikulcsot. Ötvös sérülést színlelve "beszalad az orvoshoz", (megint) kölcsönautóval megy a parkolóba, hogy átvizsgálja a gyanús autókat. Matuska koncertet ad a parkolóban ("Akkó kérem a Komódóré kúcsát"!), Ötvös figyelmezteti, hogy az autókat se felejtse el lemosni, ezen meglepődik az öreg. Bence befut a Volvo kulcsával, amelynek hátsó ülésén Csöpi vérre utaló nyomokat talál. Kardossal - aki nem ért egyet módszerével - beküldi a laborba az ülésből vett szövetszálat vizsgálatra. Matuska bácsi közben elkezdte a munkát, Ötvös újabb üzleti ajánlattal áll elő, megtoldja még 100 nagyfröccsel a korábban ígérteket, ha információkat szerez az autók tulajdonosairól. Az öreg megígéri, hogy "le nem hunnya a szemét, olyan lesz mint a kullancs, rájuk ragad, hisz túl nagy a tét". Ötvös autójának lemosásához, már nem nagyon fülik a foga, de Csöpi azt mondja, "ha már vállalta, akkor essen is neki"... a kulcsot pedig adja oda Kardosnak, ő fizet. Francia turista érkezik trabanttal, franciál beszél Matuskához, aki azt mondja neki "nichts deutsch, nichts meló". Szerintem a film legjobb mondata hangzik el ezután: "Nem vagyunk a kápitálizmusban, hogy a dógózónak, dógózni is kelljen". Ötvös visszamegy a teniszpályára, Matuska pedig dolga végeztével 50 Ft-ot kér Kardostól a kocsimosásért, de megjegyzi, hogy ő nyugat-német márkát is elfogad.

Csöpi a versenyen, közben Kardost Doktort telefonon keresik a szállodában. Bélai alhadnagy az - bár Kardos azt hiszi a felesége hívja (Hallo, Margit?)-, aki tájékoztatja, hogy a Schumann autójában talált vér állati eredetű, azonban a Soltészében talált "nagy zsákmány", hisz az emberi vér. Természetesen megint csak Kardos kapja a gratulációt. Azonnal motorcsónakba száll és kimegy a verseny színhelyére, hogy elkapja Soltészt. Átszállítja a vitorlásról a csónakba, de az belelöki a Doktort a vízbe és menekülésbe kezd. Csöpi ezt látva csónakba pattan és utánaered. Soltész partot érve egy Merci volánja mögé ül (P. Smith beesik induláskor a csomagtartóba), Csöpi ezúttal a büfés verdáját kéri kölcsön, amiben benne van a kulcs, így azonnal Soltész nyomába tud eredni, aki karabolózik egy Ladával, majd egy másikba átszállva továbbhajt nem kis sebességel. Ennek a rendőrség is szemtanúja lesz, s miután Csöpi is elszáguld előttük, csatlakoznak a bolyhoz. Soltész kilövi Ötvös autójának kerekeit, közben a járőrök is megérkeznek, Csöpi az egyiket a koronatanúja örzésével bízza meg, a másiknak pedig kiadja a parancsot: "Tűzz Csúcsú!" Az út során Csöpi megjegyzi, hogy nem kell csodálkozni a rendőrvicceken, ha szerencsepatkó van a rendőrautó műszerfalára szerelve. Szerinte hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban lópatkóval a kocsijával, ezért a "materialista világnézet nevében" lefoglalja azt. Jön az üldözéses jelenet csúcspontja, Csöpi a rendőrautó ablakán kimászva felkapaszkodik a helikopterről ledobott kötélbe, majd az leereszti épp a Soltész által vezetett autóra, aminek szélvédőjét lábbal betöri. A szökevény kiszáll az autóból, Csöpi ráveti magát, majd egy laza kézkicsavarással tudatosítja benne, hogy vége az akciónak. Ötvös visszamegy az előző baleset helyszínére, ahol közelebről is szemügyre veszi a Mercedest, amivel Soltész először menekült. Kinyitva a csomagtartót a "very happy" P. Smith kászálódik ki belőle.

Csöpi meghívja P. Smith-t egy "drinkre". "Úgy látszik Mr. P. Smith ért az italokhoz", hisz a whiskey helyett "báráckot" kér. Ötvös angoltudása a drink szóban ki is merült, így miután P. Smith az autó szót nem érti, a "búgyet oké" kifejezéssel közli vele, hogy az autó rendben van. Miután P. Smith távozott megjön Csík úr, Csöpi újabb két barackot rendel, s miközben iszogatnak megtudja, hogy Csík reggel elaludt, így a vízen szállt át a vitorlásra, amit Soltész egyedül vitt ki a verseny helyszínére. Végszóra Csíkné (Gór Nagy Mária) is megjelenik, aki már nem szomjas, majd Csík azt is elárulja, hogy 30 évvel idősebb nejénél, de olyan szerelmes belé, mint egy kamasz, 10 év múlva pedig "kirúgja a vénasszonyt". Csöpi körbenéz a hajón, látja, hogy Matuska bácsi egy újság mögül lesi a gyanús alakokat, így megkapja az első adag nagyfröccsöt.

Ötvös visszamegy a hotelbe, az aulában ott találja Matuska unokáját, felviszi magával a szobájába, majd bemegy az őrsre, ahol Kardos Doktor már javában Soltész kihallgatasásán dolgozik - nem sok sikerrel. Soltész Ötvössel sem hajlandó szóba állni, mire Csöpi felhívja Vályi feleségét, hogy a falon lévő érettségi tablóképről érdeklődjön. Mikor visszamegy a szobába Kardos épp azt kérdezi a gyanúsítottól, hogy miért lőtte le Vályit, mire Soltész visszakérdez, hogy ki az a Vályi? Ötvös furcsálja, hogy két ember, aki a siófoki gimnáziumban ugyanabban az osztályban érettségizett nem ismeri egymást. Soltész az ügyvédjét kéri, nem hagyja, hogy két hadnagyocska packázzon vele, mire Ötvös közli, hogy volt ő már magasabb rangban is, csak nemrég egy ilyen férget, mint Soltész úgy vágott pofán, hogy kiköpte az összes fogát. Ötvös felhívja a bécsi kollégáját, hogy küldjenek el neki mindent Soltészról, Kardos pedig arról érdeklődik nála, honnan veszi, hogy Soltész és Vályi együtt érettségiztek. Erre Csöpi közli, hogy Soltész rajta van Vályi érettségi tablóján, ott ment el mellette, mikor Vályinénál voltak.

Kardos Doktor fél hatkor éhes, mithogy éhes, mindjárt éhen hal. Arra kéri Csöpit szerezzen valami kaját, mert ő biztos tud. Persze, hogy tud, de szabálytalanul, ez esetben azonban a főhekus szemet huny, Csöpi ezt is megérte. Ötvös a csomagtartóból előveszi a barackot, aminek fejében Kardos végre meleg ételhez jut. Miközben eszi a tükörtojást, előadja Csöpinek, hogy szerinte Soltészon és Vályin kívül nem volt benne senki más az akcióban, Ötvös szerint azonban ott hibádzik a dolog, hogy nincs meg a Madonna. Csöpi azt tanácsolja Kardosnak, hogy nézze meg Soltész lakását, ő pedig megnézi a hajót, erre azonban a Doktor kijelenti, hogy Csöpi menjen csak nyugodtan vitorlázni, innen már egyedül is boldogul.

Ötvös minden esetre megnézi a hajót, mikor felbukkan Bence és arról érdeklődik talált e valamit. Ketten indulnak útnak, mikor egyszer csak Bence eltűnik Csöpi mellől. A játékterem ajtaja gyanúsan lengedezik, így Ötvös belép rajta, bent pedig már várják Bajusz Úrék, akik fasírtot akarnak belőle csinálni. Hiába vannak azonban többen, Csöpi egyedül elintézi a verekedős bandát. Na meg a játéktermet is, ami ripityára törik a bunyó alatt. A jól végzett munka után a két kollega, Bence és Csöpi betérnek a ruhaboltba, ahonnan Bence egy igazi nyomozónak dukáló öltözetben jön ki.

A vitorlásverseny reggelén Kardos Doktor sétál ki a stégre, hogy elpanaszolja Csöpinek, nem találtak semmit  Soltész szobájában. Ötvös megkérdezi mi újság a nejével, tudott e már neki telefonálni, de Kardos szerint "ebben az országban nem lehet telefonálni, majd küld neki egy lapot". A versenyt - mely alatt Csíkék vitorlája felborult - Ötvösék nyerik meg.

Csöpi az első helyezetnek járó díjjal tér vissza a szállodába, kéri a szobakulcsát a recepción, de azt valaki már fölvitte. A szobába lépve Bencét találja ott, aki a nyereményvitorlát mindjárt vízre teszi a fürdőkádban, s hajszárítóval próbálja azt feldönteni. (Közben Ötvös hívja Kardost, de miután az a férfihang hallatán azt kérdezi tőle, hogy "Te vagy az, Margit?", Csöpi egy "Igen" válasz kíséretében lerakja a kagylót.) Csöpi elmagyarázza Bencének, hogy a tőkesúly miatt sosem fog felborulni a vitorla, ekkor esik le neki, hogy Csík Úr vitorlája miért borulhatott fel a versenyen.

A vitorlásverseny bankettjén Csöpi Csík Úrnál a vitorla felől érdeklődik, amit már kivontattak  a partra. Ötvös egy kalapács és egy csavarhúzó segítségével megbontja a hajó tőkesúlyát, melyben megtalálja az elrejtett Madonnát. Ekkor azonban két pisztolyt is szegeznek rá, az egyik Csíkné kezében van. Ötvös már sejtette, hogy a nő is benne volt a lopásban, miután Hanzi Bécsből közölte vele telefonon, hogy 5 évig Soltész élettársa volt. Aprópó telefon, Kardos végre elérte az asszonyt, épp azt ecseteli neki, hogy nem halad a nyomozás, miközben Ötvös épp azt meséli Csíknének, hogy jött rá, hol van a Madonna. Közben kiderül, hogy a másik pisztolyt az ékszerész, P. Smith tartja, aki minden pénzt megad a Madonnáért, Csíkné pedig szereti a pénzt. Épp le akarja lőni Ötvöst, mikor az eddig lesállásból figyelő Bence csúzlijával kilővi a nő kezéből a pisztolyt, Csöpi pedig az ékszerészét is kirúgja a kezéből. Kardos még mindig Margittal cseveg, közben szenvicset eszik, mikor "alacsonyan szállnak a stukkerek". Valószínű a feleség nem értette miről beszél a főhekus, mert kétszer is el kellett ismételnie, majd egy legyintéssel elintézte nejét azzal, hogy nem érti az ő szakmájukat. Ekkor végre Kardos Doktornak is leesett, hogy akció van a közelben, riasztja is Kovácsot, a helyszínen azonban már Ötvös bilincsel, P. Smith pedig már nem olyan "very happy" a találkozástól. Megérkeznek a nagyfőnökök és a sajtó is, a Madonna persze épp Kardos Doktor kezében van, így mindeki őt veszi körbe. Megint övé a dicsőség, Ötvös pedig elvonul a "kolléga úrral" egy kólára.

Remélem sokan kedvet kaptatok a film megtekintésére, és ha ez tetszett, akkor szerintem érdemes az ezt követő részeket is megnézni, úgy mint a Csak semmi pánikot, Az elvarázsolt dollárt, és a Hamis a babát. Igazán jó nosztalgiafilmek :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr172151459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.07.20. 17:29:58

A cikket meg nem volt idom elolvasni, de azt tudtad hogy a karambol ami szerepel a filmben az valodi volt?

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.20. 18:11:54

@Penya666: Igen, ezt olvastam, vagy hallottam valahol, hogy nem volt benne a forgatókönyvben, csak így alakult.

beepee 2011.12.18. 15:00:28

A Lada szélvédőjét nem csupán lábbal rúgja be, látható, hogy a "materialista világnézet nevében" lefoglalt patkót helyezte a cipője orrára.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.12.19. 00:43:11

@beepee: Ezt még sosem figyeltem, pedig legalább 20szor, ha nem többször láttam a filmet. Legközelebb erre koncentrálok :)

ízirájderöcsém 2012.04.29. 10:32:44

"így azonnal Soltész nyomába tud eredni, aki karabolózik egy Ladával"

Bocs, de nem tudom szó nélkül hagyni...
Nem Lada az, hanem Polski Fiat 125-ös (nagy Polski), ráadásul egy régi, állólámpás változat.

www.veteranautocsodak.hu/polskifiat125.htm

rockantroll 2012.07.13. 19:47:39

Elég kemény karambol volt az, szinte biztos hogy megsérült a kaszkadőr. Nemrég kaptam meg DVD-n a filmet és ha kikockázom a jelenetetet látható egy bevágás amikor rohannak a kocsihoz és aki közel áll az a fejét fogja.
Érdekesség még hogy szintén itt látható egy fehér lada ami hátulról érkezik, de aztán épp a jó irányban áll mikor Soltész elrabolja (rendszám u.a.)

Akos Z. Poraczky 2014.05.10. 11:24:14

@ízirájderöcsém:

és ha már itt tartunk Kardos Ladája sem ezerötös, hanem ezerkettes gombszemű :) amúgy egy nagyon jól megírt kis filmnapló :)

Geccman 2015.07.24. 21:22:49

Horgász vagyok és nem ONASSIS. Ezt mondja. (en.wikipedia.org/wiki/Aristotle_Onassis)