júl
21

Relatív, hogy mi számít nyári slágernek. Többnyire olyan dalokról van szó, amelyek a nyári időszakban nagy kedvencek voltak a bulikon, állandóan játszotta a rádió vagy a tévé. Az esetek többségében "one hit wonderekkel" állunk szemben, az előadójuk ennek az egy dalnak köszönheti hírnevét, s lehet, hogy később még próbálkozott egy-egy új dal befuttatásával, mindig arról az egyről maradt híres. A '90-es években a nyári sláger kultusz szerintem 1996 környékéről indult a Coco Jamboo-val, Macarenával, ezután minden évben találkozhattunk olyan dallal, amellyel más célja nem is nagyon volt a készítőinek, csak a nyári slágerré való válás. Arra is rájöttek a producerek, hogy még nagyobb durranás lehet egy ilyen zeneszám, ha kitalálnak hozzá egy táncot is. Még a mai napig sokan emlékezhetünk a Macarena, a Samba de Janeiro, vagy a Bailando koreográfiájára, melyet a videóklip láttán próbáltunk leutánozni, a buliban pedig eltáncolni.  Az 1996 előtti években hódított a eurodance, a nyári slágerek is főleg ezek közül kerültek ki, például a Be my Lover, a Love & Devotion, a Summer, Summer, Summer is Magic, és még sok más sláger ezen dalok táborát gyarapította. A '80-as éveket illetően nincs túl sok emlékem arról, hogy vajon ebben az időben melyek voltak a nagy nyári slágerek, így ebben a blokkba inkább olyan dalokat választottam, melyek valamelyest kötődnek a nyárhoz és ha kimondottan nem is "egy nyári slágerként" voltak elkönyvelne, könnyen lehettek volna azok is.

A Goombay Dance Bandről első hallásra azt gondolná az ember, hogy a Karib világból származnak tagjai. Pedig az együttes az NSZK-ban alakult a '70-es évek végén. Dalaikban a karibi dallamok keverednek az eurodisco stílussal, ez hallható a 1980-as nagy slágerükben, a Sun of Jamaica-ban is. A dal egy nyári party-n simán bevethető, jól táncolható, lágy dallamával sokakat táncra perdíthet.

Goombay Dance Band - Sun of Jamaica 1980

Az NSZK a '80-as évek elején csak úgy ontotta magából az eurodisco előadókat. Ehhez a körhöz tartozott a három lányból álló A La Carte is. Aki az idei nyarat Görögországban tölti, annak ajánlom az 1982-es In the Summer Sun of Greece című könnyed kis dalocskájukat.

A La Carte - In the Summer Sun of Greece 1982

Szintén európai illetőségű Boney M. az egyik legsikeresebb csapat volt a '70-es évek második felében és a '80-as évek elején az Öreg Kontinensen. Az eurodisco stílust képviselték, mint ebben az időben megannyi német produkció, ezt vegyítették a Goombay Dance Band-hez hasonlóan karibi dallamokkal. Sok dalukat a mai napig gyakran hallani a rádióadókon és ha megszólal egy-egy házibulin például a Sunny, a Daddy Cool, a Ma Baker, vagy személyes kedvenceim, a Felicidad, vagy a Kalimba de Luna, akkor a legtöbben elkezdenek mozogni a zenére.

Boney M. - Kalimba de Luna 1984

A spanyol dalok többsége magában hordozza a forró nyári hangulat érzetét. 1987-ben La Bamba címmel készült film az '50-es évek egyik rock & roll sztárjáról, Ritchie Valensről, a film főcímdalát pedig az amerikai-mexikói banda, a Los Lobos játszotta el. A La Bamba-t eredetileg Ritchie Valens előadásában hallhatta a nagyérdemű, ezt dolgozta át a Los Lobos a film kedvéért - érdemes egy bulin bedobni, megadja a jó hangulatot.

Los Lobos - La Bamba 1987

A The Beach Boys a '60-as évek sztárcsapata volt, a szörfözésről, nyárról, a tengerpartról énekeltek többnyire. A Surfin' USA-t szerintem mindenki ismeri tőlük, mint ahogy a Kokomo is sokunk fülében ott cseng, ha másért nem is, azért, mert ez volt a '80-as évek egyik szépfiújának főszereplésével bemutatott Koktél című film betétdala. A parton ülve, koktélt szűrcsölve zenei aláfestésnek jól jön ez a dal.

The Beach Boys - Kokomo 1989


 

Hatalmas őrület volt 1989-ben a Lambada. Mi, lányok egy Lambada szoknya nélkül nem is létezhettünk, nekem volt farmerben is, rózsaszínben is. A rádiók, a tévé folyton ezt a dalt játszotta, amely hatalmas sikert hozott a francia formációnak, a Kaomának. A Lambada - A tiltott tánc című film is óriási népszerűségnek örvendett, s bár úgy terjedt el, hogy a Lambada egy brazil tánc, tulajdonképp egy francia stúdióban találták ki az egészet. Ennek ellenére Brazíliában még a Szambát is kenterbe verte. Ha többet szeretnél megtudni a Lambada eredetéről, akkor katt IDE, a zene pedig önmagáért beszél, még ma is teljes hangerő, ha meghallom valahol :)!

Kaoma  - Lambada 1989

További nyári dalokat ITT találsz, ha van olyan '80-as évekbeli nyári sláger ami a kedvenced volt, de nem szerepel a cikkben, akkor linkeld be a kommentbe :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr532166116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.07.21. 18:18:12

Hű, goombay dance band, mekkora szam volt:) Meg ladaban hallgattuk kazettarol videoton hangcuccon. Volt belole magyar verzio is.
Ez kicsit necc mert 90es de ezis nagyon ment:
www.youtube.com/watch?v=SALgXnL61gY

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.21. 20:56:56

@Penya666: Tényleg a Ladában Videoton magnós autórádió volt, ez nekem is beugrott :))). A Soca Dance benne lesz a '90-es blokkban :D!

Flankerr 2010.07.22. 07:44:34

Szép válogatás..:) A legvégére került a gyöngyszem, hiszen megagigasláger, ráadásul nem gagyi hanem 20 év után is jól hangzó kellemes zene, és igazi one hit wonder..:)