aug
10

Az elmúlt hetekben két fontos hír is felröppent az MTV-vel kapcsolatban. A '90-es évek kultfigurái, Beavis & Butthead visszatér a csatornára, míg az MTV Europe műsorkínálatából eltűnt az utolsó, klasszikusnak mondható zenei műsor is, helyüket pedig átvették a reality show-k.

Beavis & Butthead újra kritizál

A '90-es évek kultfigurája volt a két lökött rocker srác, akik jobbára a kanapén ülve kapcsolgatták a tévét és tetszésüket, vagy nem tetszésüket fejezték ki egy-egy videóklip láttán. A Beavis & Butt-head tulajdonképp az MTV első olyan műsorai között volt, melyben nemcsak a zenéé volt a főszerep. Az MTV mára főleg reality műsorokat ad, ez év elején éppen e végett a logóból eltűntették a Music Television feliratot az USA-ban. Most viszont, ahogy azt az Origo cikkében olvashatjuk épp az a terve az MTV-nek Beavis & Butthead feltámasztásával, hogy visszatérjen a videóklipek sugárzásához.

Az animációs sorozat pilot epizódjai 1992-ben készültek el, 1993 és 1997 között pedig mindent egybevéve 201 epizódot vetített le az MTV. 1996-ban a mozikban is találkozhattunk a két bajkeverővel, miután Beavis & Butthead lenyomja Amerikát címmel egész estés animációs film készült a főszereplésükkel. A '90-es évek előadói számára már-már presztízsnek számított ha bekerültek a show-ba, hát még mikor pozitív kritikát kaptak a két rockot kedvelő arctól. De Beavis és Butthead nemcsak kritizálta az előadókat, hanem a nevükkel fémjelzett 1993-ban megjelent válogatáslemezen például duettet is énekeltek Cherrel. Az utolsó epizód bemutatása óta tizenhárom év telt el, a tervek szerint azonban Mike Judge, a fiúk atyja újabb 30 rész forgatását tervezi. Meglátjuk 2010-ben mi lesz belőle, milyen kritikákat kapnak napjaink celebjei Beavistől és Buttheadtól, de addig is nézzük, mi volt a véleményük az 1992-es pilot epizódokban bemutatott klipekről és azok előadóiról.

Beavis & Butthead 1992


 

Vége az MTV Europe-nak...

Vagyis annak, ami egyáltalán még megmaradt belőle. Merthogy az MTV Europe fénykora az indulástól számítva a '90-es évek közepére tehető, mikor egész Európa fiatalsága ezt a csatornát nézte. 1981-ben Amerikában a Video killed the Radio Star című dal klipjével indul az MTV adása, most pedig leginkább Robbie Williams 2009-es nagylemezének címét lehet idézni: Reality killed the Video Star. Augusztus másodikán kaptam facebook üzit az MTV Europe Generation csoporttól, melyben az állt, hogy 2010. augusztus 1-jétől szinte kizárólag valóságshow-k szerepelnek az MTV Europe (jobban mondva European) műsorkínálatában, míg olyan klasszikusok, mint a Super Rock, a Rock Chart, a Headbanger Ball, az Alternativ Nation, a Chill Out Zone vagy a Party Zone eltűntek a képernyőről.

A fent említett műsorok mellett még számos olyan akad, melyek a '90-es években a legkedveltebbek között voltak. Ilyen volt például az MTV European Top 20, melyben 1991-től kezdődően hétről hétre figyelemmel kísérhették a nézők, hogy melyek Európa aktuálisan legnagyobb slágerei. Készítettem egy kis videómixet, melyben 1993-1997 között az MTV European Top 20-ben szereplő dalok klipjeiból láthattok részleteket. Remélem, ha csak 20 percre is, de visszahozza az MTV Europe '90-es évek érzését.

 MTV European Top 20 1993-1994


 

MTV European Top 20 1994-1997


Még több MTV Europe ITT.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr212212272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.08.10. 15:35:58

Nocsak, nem is tudtam hogy a 2 Unlimited No One-nak is van klipje..:) Jó kis zene, de azért a főtémája orcátlan Felix nyúlás..:)
Szép válogatás, különösen örülök Dr. Alban éppen eme számának, méltatlanul hanyagolják, pedig egy nagyon jó szám, épp csak lecsúszott a listámról, Maxx-el, és Haddaway-el együtt. Akitől ugye a watisláv jön orrba-szájba mindenhonnan, pedig a Rock My Heart sokkal jobb..:)
Bakker, az Ice MC már 4. épp csak lecsúszó szám.. lehet már megvan a fele egy új írásomnak..:)

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.08.12. 00:13:17

Annak örülnék, ha az MTV újra a régi lenne. Ugyanis reggelenként munka előtt be szoktam kapcsolni valami zenét, és akkor még van. Sőt a kedvenc műsorom is van még (Top 10 at 10), igaz, csak hétvégén... Bár tegnap pont elkaptam a Headbangers Ballt is. De ezek a valóságshow-k engem is kiborítanak, igaz, amúgy sem vagyok nagy tévénéző, de néha jól esne egy kis zenét hallgatni klippel együtt. Persze erre ott a Youtube, mondhatnánk. Épp most készítettem én iskét videós válogatást a blogomban, és itt a nagy részét még az MTV-n láttam anno. A VH1-t sajnálom, hogy már nem tudom nézni, pedig az volt az a zenecsatorna, ami a legjobban bejött, mivel volt vegyesen minden, régi és új, rock, diszkó stb.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.12. 00:38:01

@Flankerr: Dr Albannak a Let the beat goes on-nal egy időben volt az Away from home című dala is, erről sem sűrűn hallani, pedig szerintem nagyon jó. Nekem a Look who's talking a kedvencem, állandóan azt vártam, hogy a mi MTVnk (értsd: Magyar Televízió) játsza - hmm szerintem Mini Klip Mix-ben lehetett látni, de erre már nem emlékszem tisztán.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.12. 00:47:54

@bej Kutyej: Olyan sajnos már semmi sem lesz, főleg nem az MTV :(. Amúgy simán kivitelezhető lenne, hogy elinduljon például egy Retro Music TV, mint ahogy van VH1 Classic is. Ugyanazt a műsorkoncepciót kellene használni mint anno az MTV, vagy a német Viva esetében, és mennének rajta a régi klipek :)...
A külföldiek közül még tényleg a VH1, ami nézhető, bár érdekes módon én ritkán kapcsolok oda. Amikor csak magyar Viva, MTV volt, akkor én a bolgár zenecsatit, a City TV-t néztem. A Hit Music Channel és a Music1 üde színfoltja a hazai palettának - bár elvileg még mindegyiken csak a tesztadás megy...
Nekem mondjuk a Nóta Tv Sláger Tv részlege a kedvencem, de ugye általában csak este megy - például ebből simán lehetne csinálni egy önálló csatornát :).