aug
17

A címmel ellentétben nem a balatoni nyári élményeimről olvashattok, hanem a legnagyobb magyar nyári slágereket hallgathatjátok meg ebben a bejegyzésben. Gondolom sokan ráismertetek az egyik legismertebb dal refrénjének utolsó két sorára, ami esetemben azért aktuális, mert holnap indulok a Balatonra. "Nekem a Balaton a Riviéra" - ez a '60-as évekbeli dalszöveg nagyon igaz rám. A tavalyi év volt az első, hogy nem voltam a Magyar Tengernél, de remélem az idei nyaralás kárpótol mindenért :). Ennyit a Balatonhoz fűzödő viszonyomról, jöjjenek inkább a '90-es évek legnagyobb magyar nyári slágerei!

Az az igazság, hogy a magyar dalokkal kicsit bajban vagyok, nem nagyon emlékszem rá - a külföldiekkel ellentétben -, hogy pontosan mely évre tehetőek. Azért szép számmal sikerült összeszedni a '90-es évek nyárról szóló zenedarabjait (ezért köszönet Penyának is), így 1990-ből mindjárt itt van az R-Go és a Tiszta erőből nyár.

 R-GO - Tiszta erőből nyár 1990

Kicsit bekeményítünk, hisz jön a Beatrice, akiket 1991-ben az 1959-es Kovács Eszti sláger, a Pancsoló kislány ihletett meg. Gyerekkoromban a Petőfi rádió gyakran játszotta ezt a dalt - na nem a Beatrice féle verziót -, s én szüleimet is idegesítve talán, nagyon sokszor énekelgettem otthon. Jaj de élvezném már a strandot :)!

Beatrice - Pancsoló kislány 1991

A Rapülök egy 1986-os dalt (Mc Miker G. & DJ Sven - Holiday Rap) gondoltak újra, a dalszöveget átírták saját stílusuknak, s a magyarországi valóságnak megfelelően, így megszületett 1993 legnagyobb nyári slágere.

Rapülök - Holiday Rap 1993

Az Exotic frontembereként ismerté vált Sipos F. Tamás a '90-es években több olyan dallal is észrevétette magát, mely a "sunshine happiness" életérzést hordozta magában. Ezek egyike volt az 1993-as Buli van! című dala is, mely az év egyik legkedveltebb slágere lett a bulizó fiatalok körében. Igazi partydal a '90-es évekből!

 Sipos F. Tamás - Buli van! 1993

1994-ben tombolt a boyband láz, amely Magyarországot sem kerülhette el. Az első klasszikus fiúcsapat hazánkban a Manhattan volt, akik 1991-ben robbantak be a köztudatba. 1994-ben jelent meg a Várj, te hosszú forró nyár című albumuk, melyről a címadó dal dallamosabb hangvilágával ellentétben egy szerelmi csalódásról szól. Dehát ilyen is megtörténhet egy hosszú forró nyár után.

 Manhattan - Várj, te hosszú forró nyár 1994

A KFT 1986-os Balatoni nyár című dala is inkább a nyár végi hangulatot idézi, s a Balatonnál töltött idő eseményeit meséli el. Szerintem az egyik valaha volt legjobb dal a Balatonnal kapcsolatban, bár lehet elfogult vagyok, hisz a KFT nagy kedvencem. Ha minden igaz, akkor végre eljutok a nyaralás alatt a koncertjükre is, remélem ez a dal is felcsendül majd! 1994-ben az akkor nagy sikerenek örvendő Soho Party dolgozta fel a Balatoni nyárt, s véleményem szerint ugyanolyan jó lett, mint az eredeti!

 Soho Party - Balatoni nyár 1994

1996-ban a legnagyobb durranás a 4 F Club nevű banda bemutatkozó dala lett, mely a Balatoni láz címet viselte. Egy igazi nyári dal, amely a strandról, a csajokról, a jó verdákról, a partyzásról szól. Szóval különösebben velős tartalommal nem bír, bár azért a refrén a mai napig a fülünkben cseng.

4 F Club - Balatoni láz 1996

A Pa-dö-dő rendszeresen jelentkezett nyaranként egy-egy vidám slágerrel. Nekem az Úszkálunk dallama ugrik be mindig, de az abszolút kedvencem az 1989-es Szédült éjjel volt. Itt azonban most az 1996-os Itt a nyárt hallhatjátok, mégpedig azért, mert erről a dalról mindig egy, a keszthelyi strandon töltött délután jut az eszembe, ahol üvöltöttek a hangszóróból a jobbnál jobb nyári dalok, köztük ez is. Na meg persze a dalszövegben minden benne van, ami egy strandoláshoz kell! A sült limonádé????

Pa-dö-dö - Itt a nyár 1996

1997 több nagy nyári slágert is adott nekünk, melyek főleg a magyar dance előadók dalai közül kerültek ki. A Carpe Diem Álomhajó című dala nélkül elképzelhetetlen volt egy-egy buli, s talán még ma is előkerül így nyár idején csak úgy a nosztalgia kedvéért.

 Carpe Diem - Álomhajó 1997

1997-et írunk tehát, s itt a nyár újra az Unisex szerint is. Miután nyárra bezárt a gyár és Mr. Rick is elutazott a Balcsira, már nincs akadálya, hogy belevessük magunkat egy Őrült nyárba a Feelgood Familyvel. Hogy az esti bulira is el tudjunk még menni, leégés ellen bekenjük magunkat alaposan Napolajjal, melyben az UFO lesz segítségünkre. Nyakig elmerülünk a Fresh-sel a Balatonban, majd este a parton a Holiday-ben az Emergency House segítségével, akik a partyn a talpalávalót szolgáltatják. A végére a Baby Sisters is befut, hogy jó estét kívánjon a nyárnak, s a szerelemnek.

Unisex - Itt a nyár újra 1997

Mr. Rick - Zárjon be a gyár 1997

Feelgood Family - Őrült nyár 1997

UFO - Napolaj 1997

Fresh - Itt a nyár 1997

 Emergency House - Nyakig ér a Holiday 1997

 Baby Sisters - Jó estét nyár, jó estét szerelem 1997

1998-ban sem hagyott bennünket cserben a nyár, hisz sütött a nap, így nem szomorkodhattunk. Már csak azért sem, mert várt ránk a nyár és nagyon jó dili volt ebben az évben is.

Emberek - Süt a nap 1998

C'est La Vie - Vár ránk a nyár 1998

Nika - Jó dili a nyár 1998

A Nyár van című dallal a Neoton Família 1985-ben már hódított, mint ahogy tette ezt a feldolgozással az UFO is 1999-ben. A vidám dal után egy nosztalgikus számmal zárul a nyári sláger tár, s a Venushoz hasonlóan mi is higgyük el, hogy ha behunnyuk a szemünket, akkor visszatér az a nyár, melyre a legszívesebben emlékszünk vissza.

UFO - Nyár van 1999

Venus - Régi nyár 1999


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr822227794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.08.18. 07:42:38

jó kis válogatás..:)
A Kft/Soho Party örök kedvenc az biztos.
A Rapülök szövegre verhetetlen, persze kölcsön vettek ők Madonnától is, illetve amit feldolgoztak, az vett kölcsön..:)
A Vénusz is egész jó, hangulata van.
Na de a 4Fclub ezzel a szöveggel sokkal emészthetőbb..:)
www.youtube.com/watch?v=4upEP1QbyZs&feature=related