aug
26

Jópár téma van már a blogon, amely befejezésre, folytatásra vár, ezúttal a '90-es évek második felében eluralkodott Girl Power mániáról olvashattok - avagy, élet a Spice Girls árnyékában.

A lánybandák sora természetesen nem a Spice Girls-szel kezdődött, s nem is a '90-es években. Az úgynevezett női vokálgroupokról azonban egy másik cikkben lesz majd szó, így jelen állás szerint csakis a '90-es évek végén kisebb-nagyobb sikereket elért "poplánybandákról" esik szó.

Akik próbálkoztak....

A Spice Girls sikerét sokan megirigyelték, jó példa erre, hogy Magyarországon is egyre-másra alakultak a lánybandák. Nem volt ez másképp Európa más országaiban, például a '90-es évek zenei életének fellegvárában, Németországban sem. A Funky Diamonds 1996-ban alakult és 1999-es feloszlásukig két nagylemezük jelent meg. Állítólag Angliában is ismertek voltak, én viszont úgy emlékszem, Németországban is csak mérsékelt sikereket értek el. Főleg az 1997-es I know that you want me című dalukkal szerepeltek a listákon, illetve a zene tévék kínálatában, nálunk pedig - talán az MSat Music Boxában - az It's my game című dalukat lehetett gyakran látni, hallani.

Funky Diamonds - I know that you want me 1997


 

Funky Diamonds - It's my game 1997

 

Az angol Solid Harmonie üdvöskéi 1996-tól 2001-ig dolgoztak együtt, de ez idő alatt csak egy nagylemez elkészítésére futotta tőlük. Első kislemezük a Got 2 Have Ya igazán csak Németországban lett népszerű, míg hazájukban a 1998-ban volt három Top 20-as daluk és ennél többet nem is nagyon lehet róluk elmondani.

Solid Harmonie - Got 2 Have Ya 1996

Solid Harmonie - I want you to want me 1998

Akiknek bejött...

Természetesen nemcsak a Spice Girlsnek jött be a girl power, azért akadt néhány olyan banda, akik szép sikereket értek el világszerte. Ilyen volt például az ír illetőségű négy tagú B*Witched is. Első kislemezük 1998-ban jelent meg C'est la Vie címmel, mely az Egyesült Királyságban No 1. lett, és 1999-ben a U.S. Chartson is Top 10-ben szerepelt. Angliában a következő három single is a listák élén állt, első nagylemezük pedig kétszeres platinalemez lett. Második albumuk 1999-ben látott napvilágot, amely bár elérte a platina státuszt Angliában, az ezen szereplő dalok már nem voltak olyan sikeresek, mint az elsőn szereplő Rollercoaster, To You I Belong, vagy a Blame it on the the Wheaterman. Érdekesség a bandával kapcsolatban, hogy a két ikerlány Edele és Keavy Lynch bátyja a Boyzone-ból jól ismert Shane Lynch, aki a kezdet kezdetén segített a lányok karrierjének beindításában.

B*Witched - C'est La Vie 1998

B*Witched - Rollercoaster 1998

A Spice Girls mellett az All Saints érte el a legnagyobb sikereket a '90-es évek második felében. Bár az angol-kanadai lánybanda már 1993-ban megalakult, a siker csak 1997-ben érte utol őket. A Melanie Blatt, Shaznay Lewis, Nicole és Natalie Appleton alkotta All Saints első kislemeze I know Where It's At címmel jelent meg 1997-ben, mely felkerült az európai listákra, sőt, a UK Charts-on egészen a 4. helyig vitte. Az 1997 novemberében megjelent debütáló albumról a második single a Never Ever lett, amely meghozta a lányok első No 1. helyezését, és természetesen a világhírnevet is.

All Saints - I know where it's at 1997

All Saints - Never Ever 1997

1998 elején egy duplakislemezzel jelentkezett a banda, amelyen két feldolgozás szerepelt. Az Under the Bridge a Red Hot Chili Peppers1992-es slágerének, a Lady Marmalade pedig a Labelle 1975-ös sikerének All Saint által elképzelt verziója volt - s természetesen a single az Egyesült Királyságban No 1. lett, mint ahogy Európa szerte népszerű lett mindkét dal.

All Saints - Under the Bridge 1998

All Saints - Lady Marmalade 1998

Az All Saints című bemutatkozó albumról még két kislemez került a boltok polcaira, 1998 nyarának végén a Bootie Call, majd november végén a War of Nerves. Bár a Bootie Call Angliában az előző dalokhoz hasonlóan No 1. lett, a többi európai listán már csak mérsékelt sikereket ért el, míg a War of Nerves elmaradt a korábbi népszerűségtől.

All Saints - Bootie Call 1998

All Saints - War of Nerves 1998

Az All Saints sikertörténete a 2000-es években folytatódott, mint ahogy a lánybanda alapítási láz sem csitult. Olyan bandák jelentek meg a zenei életben, mint az Atomic Kitten, a Sugababes, a Girls Aloud, vagy a No Angels, de említhetjük az évtized második felének egyik legsikeresebb formációját, a Pussycat Dollst is. Nem mehetünk el a '90-es évek legsikeresebb magyar lánybandái mellett sem - ezzel folytatjuk :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr582249269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.