jan
18

A cikksorozatból is kitűnik, hogy a '90-es évek valóban a fiúbandák évtizede volt: egyszerűen nem lehet belőlük kifogyni. A mai résszel azonban lezárul a külföldi boybandek bemutatása....

Lou Pearlman úgy tűnik telhetetlennek bizonyult  -  a Backstreet Boys és az 'N Sync hatalmas sikerein felbuzdulva 1998-ban egy újabb öttagú fiúbandát indított útjára a csillagok közé vezető úton. A srácok pimaszul fiatalok voltak, tizenévesek, és Take 5 névre hallgattak. Az azonos névre keresztelt első nagylemezükről csupán pár dal került fel a slágerlistákra, és azok is főleg Európában lettek ismertek. Ryan, Tilky, Stevie, TJ és Clay 2000-ben még elkészítették második albumukat is, ezután szétváltak útjaik.

Take 5 - I give 1998

A kaliforniai No Authority szintén azoknak a fiúbandáknak a sorát erősítette, akiknek csak egy-két daluk tudott sikeres lenni, illetve fennmaradni az utókor számára. Az 1998-ban megjelent Keep on című albumukról három dal is felkerült a listákra, de ha valaki még emlékszik a négy fiúra - név szerint Josh, Eric, Ric és Dan - akkor maximum a Don't stop című dal, ami beugrik számára.

No Authority  - Don't Stop 1998

Kicsit hosszabb életűnek bizonyult az angol A1 karrierje. Már csak azért is, mert a banda még ma is aktív és hat nagylemezt jelentetett meg eddig. Az első 1999-ben látott napvilágot Here We Come címmel és Mark, Paul, Ben és Christian a debütáló singlejükkel, a Be the First to Believe-vel meg is hódították a slágerlistákat, valamint a fiatal lányok szívét.

 

A1 - Be The First To Believe 1999

A '90-es évek végén alakult fiúbandák közül kétségtelenül a Five és a Westlife bizonyult a legsikeresebbnek. Az ír fiúbanda, a Westlife a szintén Írországból származó Boyzone zenei vonalát követte. Dalaik inkább közepes tempójú popdalok, a romantika jegyében íródtak. 1998-ban alakult a  Nicky, Kian, Mark, Shane és Brian által alkotott banda és a mai napig aktívan működik (Brian már kivált a bandából). Legnagyobb sikereik a 2000-es évekre tehetők, de debütáló albumuk még 1999 termése. Erről az első kislemez az év első felében jelent meg Swear It Again címmel, amely azonnal Number One lett a UK Chartson. Mint ahogy az első hét (!) kislemezük is. Ezek közül az If I let you Go, a Flying Without Wings és az ABBA  I Have a Dream-jének feldolgozása még a múlt század gyümölcse.

Westlife - Swear It Again 1999

Westlife - Flying without Wings 1999

Westlife - I Have a Dream 1999

1997-ben Bob és Chris Herbert, akik annak idején a Spice Girlst is "összerakták" a Stage nevű angol lapban hirdette meg, hogy tagokat keres egy új fiúbanda életre hívásához. Több, mint 3000 jelentkező közül választották ki azt az öt fiút - J, Abs, Ritchie, Scott és Sean - akik aztán a 5ive nevű bandát alkották és akiknek az első kislemezük 1997 novemberében Slam Dunk (Da Funk) címmel jelent meg. A második kislemez, a When the Lights Go Out már nemcsak Európában hozta meg a sikert a fiúk számára, de a US Chartson is bekerült a Top 10-be.

5ive - Slam Dunk (Da Funk) 1997

5ive - When The Lights Go Out 1998

A srácok nem ültek a babérjaikon, a When The Lights Go Out-ot követte a könnyedebb stílusú Got the Feelin', a rock elemeket tartalmazó Everybody Get Up és a lassabb hangvételű Until The Time is Through is a listákon. Ezek a dalok a UK Chartson egytől egyig a Top3-ba kerültek és számos európai országban Top5-ös slágerek lettek.

 5ive - Got The Feelin' 1998

5ive - Everybody Get Up 1998

5ive - Until The Time is Through 1998

A 5ive népszerűsége ebben az időben a Backstreet Boys-éval és az 'N Sync-ével vetekedett. Az 5 fiú 1999-ben újra stúdióba vonult és elkészítette második stúdióalbumát is, amely Invicible címmel augusztusban került a boltokba. Erről az első kislemez az If Ya Gettin' Down volt, amely ismételten "csak" a UK Charts második helyéig ért fel, úgy mint korábban a Got the Feelin', vagy az Everybody Get Up. A második single, a Keep on Movin' azonban végre felültette a 5ive-ot az Egyesült Királyság slágerlistájának trónjára. A sikersorozat a 2000-es években is folytatódott, olyan dalokra bulizhattunk, mint Don't Wanna Let You Go, a Queen feldolgozás We Will Rock You, vagy a már a harmadik nagylemezen található Let's Dance.

5ive - If Ya Gettin' Down 1999

5ive - Keep On Movin' 1999

A 2000-es évekből sem hiányozhattak a fiúbandák. A már bemutatott boybandek közül soknak ebben az évtizedben is folytatódott a sikersorozata és vannak közöttük olyanok is, akiknek a mai napig tart. A 2000-es években alakult fiúbandák közül érdemes megemlíteni a Blue-t és az O-Townt, de róluk a blogon már nem lesz szó (Illetve ha mutatkozik arra igény, hogy legyen egy cikk a '90-es évek fiúbandáinak későbbi pályafutásának bemutatásáról is, akkor esetleg ott említést kapnak :). ). A következő és egyben utolsó részben a magyar fiúbandákról olvashattok. A Retro90sMusic Radio hamarosan új programmal jelentkezik, benne 2 óra csak a fiúbandáké lesz!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr892592520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.