júl
27

Mához egy évre, 2012. július 27-én újra meggyújtják az olimpiai lángot, három héten keresztül az egész világ Londonra és a XXX. olimpiai játékok küzdelmeire figyel majd. Addig is egy kis múltidézésre hívlak Titeket, az elkövetkező egy évben folyamatosan olvashattok majd  az 1980-2008 közötti olimpiákon történt eseményekről, kiemelt figyelmet szentelve a magyar csapat szereplésének. Tehát első alkalommal irány Moszkva és az 1980-as olimpia.

Moszkva 1980

Azt gondolom a moszkvai olimpiáról az emberek többségének a "csonka olimpia" elnevezés ugrik be először. Történt ugyanis, hogy 1979-ben a szovjet csapatok megtámadták Afganisztánt, amit az Egyesült Államok nem nézett jó szemmel, és tiltakozásképp bojkottálták a moszkvai olimpián való részvételt. A távolmaradás mellett döntöttek az USA szövetségesei is, többek között Japán, Kanada, Kína és az NSZK is, illetve több ország, mint Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, stb., olimpiai közös csapatban indultak. Végül 81 nemzet sportolói vettek részt a XXII. olimpiai játékokon, míg 65 ország olimpikonjai csak a tévéből nézték azt. Az 1980. július 19-ei megnyitót  követően 23 sportág, 203 versenyszámában folytak a küzdelmek 4064 férfi és 1115 női sportoló között.

Megnyitó, 1980. július 19.

Egyéni sportágak

Magyarország, a szocialista blokk tagjaként természetesen részt vett az olimpián, mégpedig rekordszámú 236 sportolóval. Atlétikában 27 versenyzőnk szerezte meg az olimpiai indulás jogát, Szalma László távolugrásban negyedik lett, ezenkívül két ötödik helyet csíptek el atlétáink, az egyiket Papp Margit révén ötpróbában, a másikat pedig a 4x100 női váltónk a Forgács Judit, Orosz Irén, Pál Ilona, Tóth Éva négyes révén. Evezésben a pontot szerző hatodik helyen végzett a Bata Ilona, Langhoffer Klára alkotta női kétpárevezős és a Molnár Éva, Bednarik Teréz női kormányos nélküli kétevezős páros is. Íjászatban egy ötödik hely jutott nekünk Nagy Béla révén nagytávú összetettben, kerékpározásban azonban hiába indult 10 versenyzőnk is, a pontszerzés nem sikerült. Vitorlázásban viszont Detre Szabolcs és Detre Zsolt elhozta a repülő hollandi versenyszám bronzérmét, cselgáncsban pedig ez két indulónknak is sikerült. Kincses Tibor 70 kg-ban, Ozsvár András pedig nehézsúlyban nyerte meg a bronzcsatát, 95 kg-ban Szepesi István szerzett pontot a magyar küldöttségnek ötödik helyével. Ökölvívásban szintén két bronz (Lévai István, nehézsúly és Váradi János légsúly) és egy ötödik hely (Gedó György, nehézsúly) jutott nekünk, míg öttusában Maracskó Tibor egyéniben futott be az ötödik helyen , Szombathelyi Tibor pedig másodikként lépte át a célkaput. Horváth Lászlóval kiegészülve az öttusa csapat szintén ezüstérmet vehetett át a játékokon.

Távolugrás - Szalma László

 

Sportlövészetben szerezte meg a magyar küldöttség az első aranyérmét Varga Károly révén kisöbű puska fekvő 50 m-es versenyszámban. Rajta kívül Doleschall András 4. Bodnár Tibor pedig 5. lett futóvad lövésben. Tornában Donáth Ferenc lólengésben hatodik, Kovács Péter műszabadgyakorlatban ötödik lett. A férfi tornacsapat a Donáth Ferenc, Guczoghy György, Kelemen Zoltán, Kovács Péter, Magyar Zoltán, Vámos István összeállításban bronzérmet szerzett Bulgáriával egyetemben az NDK és a Szovjetunió csapatai mögött. Magyar Zoltán harmadik olimpiáján 1976 után másodszor is a legjobbnak bizonyult lólengésben, a versenyszámot 19.925 ponttal nyerte meg. A világon először ő mutatta be az orsó és szökkenő vándorelemeket, melyet a szakma Magyar-vándornak nevezett el.

Lólengés - Magyar Zoltán 

súlyemelők két hatodik (Stevanovics Imre, légsúly; Horváth Ferenc, lepkesúly), egy ötödik hellyel (Solyomvári János, kisnehézsúly), egy bronzéremmel (Szalai György nehézsúly) és egy olimpiai bajnoki címmel (Baczakó Péter, félnehézsúly) zártak.

Súlyemelés - Baczakó Péter

Az olimpiák magyar sikersportszámai között tartjuk számon a vívást és a kajak-kenut. Nos előbbiben a moszkvai olimpián nem sikerül aranyérmet szerezni, azonban vívóink révén két ezüstéremmel (Kolczonay Ernő, férfi párbajtőr; Maros Magda női tőr) és három bronzéremmel (Gedővári Imre, férfi kard; férfi kard csapat - Gedővári Imre, Gerevich Pál, Hammang  Ferenc, Nébald György, Nébald Rudolf; női tőr csapat - Kovács Edit, Maros Magda, Tordasi Ildikó, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsanna) bővült a kollekciói, valamint egy pontot érő helyezést (6) is sikerült elcsípni a férfi tőrcsapat (Demény László, Kolczonay Ernő, Pap Jenő, Papp András, Szelei István) által. Kajak-kenuban a férfi kajak négyes (Deme József, Kosztyán József, Rátkai János, Sztanity Zoltán) 1000 méteren ötödik, Wichman Tamás C-1 500 m-en negyedik lett. Bronzérmet akasztottak a női kajak kettes egység (Rakusz Éva, Zakariás Mária) nyakába, a férfi kajak kettes, Joós István és Szabó István 1000 méteren a második helyen lapátolt be a célba, a férfi kenu kettes (Foltán László, Vaskuti István) 500 méteren azonban nem talált legyőzőre.

Férfi párbajtőr - Kolczonay Ernő

Kajak-Kenu

Az úszás a világ egyik legkedveltebb és legnézettebb sportágai közé tartozik. A magyarok mindig is szép eredményeket értek el benne, és ez nem volt másképp Moszkvában sem. Tíz férfi és három női versenyzőnk indult az olimpián, a pontszerzők között volt a hatodik helyet elérő Nagy Sándor férfi 200 méteres gyorsúszásban és a 4x100-as vegyesváltónk (Dzvonyár János, Mészáros Gábor, Verrasztó Zoltán, Wladár Sándor), az ötödik helyen végző Dzvonyár János 100 m mellen és Wladár Sándor 100 méter háton, valamint a negyedikként a célba csapó Hargitay András 400 vegyesen. Verrasztó Zoltán épp Hargitay előtt ért célba 400 méter vegyesúszásban és egy bronzéremmel gazdagodott, illetve begyűjtött egy ezüstérmet 200 méter háton is. Vermes Albán 200 méter mellen ért el ezüstérmes helyezést, Verrasztót pedig egy magyar versenyző tudta legyőzni 200 háton Wladár Sándor személyében, aki az olimpia legfiatalabb bajnoka lett.

400 m vegyes úszás

Az 1980-as moszkvai olimpián a legsikeresebb sportágunknak a birkózás bizonyult. A 19 főből álló birkózó küldöttség 45 pontot szerzett, Bíró László a szabadfogásuak 48 kg-os versenyében, Toma Mihály pedig 82 kg-ban lett hatodik. Negyedik helyezést ért el a kötöttfogás +100 kg-os mezőnyében Farkas József, illetve a szabadfogás 52 kg-jában Szabó Lajos. A két bronzérem Seres Ferenc (kötöttfogás 48kg) és Kovács István (szabadfogás 82 kg) nevéhez fűződik. Míg az öt döntőbe jutó versenyzőnk közül három (Balla József, szabadfogás +100 kg; Rácz Lajos, kötöttfogás 52 kg, Tóth István, kötöttfogás 62 kg) kikapott a fináléban, addig Kocsis Ferenc a kötöttfogás váltósúlyában, Növényi Norbert pedig félnehézsúlyban szerzett olimpiai bajnoki címet.

Birkózás - Kocsis Ferenc

Ami a nemzetközi mezőnyt illeti az egyéni számokban, az olimpia legeredményesebb sportolója a tornában három aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet begyűjtő szovjet Alekszandr Gyityatyin lett. Ugyanebben a sportágban a nőknél az 1976-ban 14 évesen olimpiai bajnoki címet szerző román Nadia Comaneci két első és két második helyezést ért el. Vlagyimir Szalnyikov úszásban remekelt, 1500 méteren megdöntötte a 15 perces álomhatárt és világcsúcsot ért el, valamint nyert 400 méter gyorson és a 4X200-as szovjet gyorsváltó tagjaként is. A nőknél két kelet-német úszó, Rica Reinisch és Barbara Krauss lett a legeredményesebb 3-3 aranyéremmel. Ökölvívásban a kubai Teófilo Stevenson harmadik olimpiáján sem talált legyőzőre, mint ahogy rajta kívül még öt kubai versenyző szerzett olimpiai bajnoki címet, két ezüst és két bronzéremmel egyetemben. Atlétikában nagy csatát hozott a férfi 800 méter és az 1500 méter is két angol középtávfutó, Sebastian Coe és Steve Ovett révén - mindketten a másik fő számában nyertek.

Torna, talajgyakorlat - Nadia Comaneci

Csapatsportágak

Az Amerikai Egyesült Államok és társaik távolmaradása azt jelentette, hogy a csapatsportágakban jó néhány kvalifikációt szerzett ország csapata nem vett részt a versenyeken. Így végül néhány olyan csapat is kikerült az olimpiára, akik nem szereztek kvótát. A hat csapatos női kosárlabda tornán például az USA helyett Magyarország kapta meg az indulás jogát és végül nem is szerepelt olyan rosszul, hisz a pontszerző negyedik helyen zárt. A magyar csapat (Beloberk Éva, Boksay Zsuzsa, Gulyás Ildikó, Kiss Lenke, Kovács Ilona, László Erzsébet, Medgyesi Judit, Németh Ágnes, Szabics Magdolna, Szuchy Katalin, Vertebics Gyöngyi, Winter Ilona) a csoportküzdelmek során a negyedik helyet szerezte meg Kubát és Olaszországot megelőzve. A 3. helyért Jugoszláviával játszott, de 68-65-tel alulmaradt. A döntőben a Szovjetunió 104-73-ra verte a bolgárokat, így megnyerte a női kosárlabda tornát. A férfiaknál a szovjeteknek csak a bronz jutott, Olaszország lett az ezüstérmes, Jugoszlávia pedig olimpiai bajnok.

 Kosárlabda, férfiak - döntő

Női röplabdában a magyar csapat (Bardi Gyöngyi, Csapó Gabriella, Énekes Emőke, Jánosi Zsuzsa, Kőszegi Bernadett, Lengyel Gabriella, Radó Lucia dr., Sebők Éva, Siry Emerencia, Szalonna Julianna, Torma Ágnes) a kosarasokhoz hasonlóan a negyedik helyen végzett, az elődöntőben a későbbi győztes Szovjetuniótól szenvedtek vereséget a lányok, majd a bronzmeccsen Bulgária bizonyult jobbnak a mieinknél. Az ezüstérmes az NDK csapata lett. A férfiaknál Romániáé lett a bronz, Bulgária végzett a második helyen, a Szovjetunió pedig megnyerte a tornát.

Vízilabdában csak a férfiak mezőnye versenyezhetett, a magyar csapat (Csapó Gábor, Faragó Tamás, Gerendás György, Hauszler Károly, Horkai György, Kiss István, Kuncz László, Molnár Endre, Sudár Attila, ifj. Szívós István, Udvardi István) címvédőként érkezett a tornára. Az első csoportkörben Görögország, Románia és Hollandia volt az ellenfél, innen a válogatott csoportelsőkét lépett a rájátszásba. Itt az első meccsen kikapott a szovjetektől, majd a másodikon Jugoszláviától is, viszont a későbbiekben nyert Spanyolország, Kuba és Hollandia ellen is, így bronzérmet szerzett. Az ezüstérmes Jugoszlávia, az olimpiai bajnok pedig Szovjetunió lett.

Kézilabdában mindkét csapatunk kiharcolta az olimpián való részvételt és egyaránt a negyedik helyen végeztek. A nőknél a kosarasokhoz hasonlóan hat csapat vett részt, egy csoportot alkotva körmérkőzések után alakult ki a végső sorrend. Magyarország (Angyal Éva, Berzsenyi Mária, Bonyhádi Klára, Bozó Éva, Budai Piroska, Győrvári Gyöngyi, Horváth Klára, Nagy Mariann, Németh Erzsébet, Nyári Erzsébet, Samus Ilona, Sterbinszky Amália, Tomann Rozália, Vanya Mária) a szovjetektől, a jugóktól és a kelet-németektől is vereséget szenvedett, míg Csehszlovákiával döntetlent játszott, és csak a Kongói Népköztársaságot sikerült megvernie. A tornát Szovjetunió nyerte Jugoszlávia és az NDK előtt. A férfi tornán 12 csapat vett részt, a magyarok (Fodor János, Gubányi Ernő, Jánovszki László, Jegenyés Alpár, Kenyeres Imre, Kontra Zsolt, Kovács Péter, Lele Ambrus, Kovacsics Miklós, Pál Árpád, Szilágyi István, Vass Sándor) az A csoport második helyén végeztek, így a B csoport másodikjával, Romániával játszhattak a bronzért. A románok 20-18-ra nyertek ellenünk, így maradt a negyedik hely. A döntőben az NDK hosszabítás után verte meg a szovjeteket és olimpiai bajnok lett.

Az olimpiai labdarúgó tornán 16 csapat vett részt, sajnos a verseny magyar résztvevő nélkül zajlott. Az elődöntőben az NDK a Szovjetuniót, Csehszlovákia pedig Jugoszláviát múlta felül. A bronzmeccsen a szovjetek jobbnak bizonyultak Jugoszláviánál, a döntőt pedig 1-0 arányban Csehszlovákia nyerte meg. A női gyeplabda küzdelmeit Zimbabwe nyerte Csehszlovákia és a Szovjetunió előtt, míg a férfiaknál India bizonyult a legjobbnak. A spanyoloké lett az ezüst, a szovjetek pedig egy bronzzal bővítették éremkollekciójukat.

Az 1980-as moszkvai olimpia éremtáblázatán torony magasan végzett az első helyen a Szovjetunió, sportolói 80 aranyat, 69 ezüstöt és 46 bronzot szereztek. Másodikként zárt az NDK 47 arannyal, 37 ezüsttel és 42 bronzzal. Bulgária lett a harmadik, Kuba a negyedik, Olaszország az ötödik, Magyarország pedig a hatodik, 7 arany, 10 ezüst és 15 bronzéremmel.A záróünnepségre 1980. augusztus 3-án került sor, amelyről nem hiányozhatott az olimpia kabalafigurája, Misa Maci sem.

Záróünnepség 1980. augusztus 3.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr193105716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.