okt
25

Ki ne szeretné a rajzfilmeket, legyen akár gyerek, vagy felnőtt. Mert valljuk be, felnőttként nosztalgiával emlékszünk gyermekkorunk kedvelt rajzfilmjeire, még akár le is ülünk a TV elé, ha kedvencünk kerül vetítésre. Biztosan mindenkinek megvan a maga kedvenc karaktere is. Választási lehetőség bőven akad, hisz a rajzfilmek fantáziavilága kimeríthetetlen. A készítők gyakran élnek azzal az eszközzel, hogy a főhősöket állatok bőrébe bújtatják, mackók, egerek, kutyák, macskák a legkedveltebb figurák, de példát szinte mindenféle állatra tudnánk hozni. A sorozat első posztja különösen a macskabolondoknak kínál nosztalgikus perceket.

figaro-cartoons-21346121.jpgA macska az egyik legkedveltebb karakter a rajzfilmekben, hol kedves kiscicát, hol gonosz macskát, hol pedig a csínytevőt testesíti meg. Kedvelt színe a fekete, fehér, vörös, a fekete macskák általában kékesszürke színűek a rajzfilmekben. Gyakorta kerülnek konfliktus helyzetbe egerekkel, kutyákkal, vagy épp gazdájukkal. Szilveszter életét például egy kanári keseríti meg, vagyis épp fordítva, Szilveszter az, akinek éjjel-nappal azon jár az esze, hogy egye meg Csőrikét. Terve azonban mindig meghiúsul, Nagyi és kutyája, Hektor ugyanis Csőrike segítségére siet minden egyes alkalommal. A Walt Disney rajzfilmek kedvelői biztosan emlékeznek Figarora, az aranyos kiscicára, aki először Pinokkióék házi kedvence volt, majd konfliktusba került Cleoval, a hallal, Frankie-vel, a kanárival és Plutoval is.

3911.jpgMr Jinksből, azaz Kandúr Bandiból néha előbújik a vadállat, azaz ki akar szúrni a lakásban élő két egérrel, Incivel és Fincivel, azonban alapvetően jó barátoknak tartják egymást. Viszont Kandúr Bandinak pont emiatt a barátság miatt akad gondja a macskák fővezérével, Tónival, aki nem nézi jó szemmel ezt a macska-egér barátságot. Tomnak, a világ egyik leghíresebb macskájának szintén egy egér okoz fejfájást, bár neki esze ágában sincs barátkoznia Jerryvel, a furfangos egérrel. Tom mindig bajba kerül, miután ész nélkül üldözi Jerryt. Gazdája sokszor fegyelmezi, Tom fél is tőle rendesen, Jerry pedig ezt is kihasználja, hogy Tomot rossz fényben tüntesse fel. Ha ez még nem lenne elég, Spike a bulldog is Tom ádáz ellenségévé válik, miután a macsek gyakran zavarja őt csendespihenője közben, de különösen azzal lehet mérhetetlen haragra gerjeszteni, ha kisfiát, Tyke-ot éri valamiféle támadás.

cdrrv2-02.jpgVannak kifejezetten gonosz macskák is. Ilyen például a Csipet-csapat ádáz ellenfele, Pukkandúr a kövér macska-keresztapa. Az egyik legismertebb gonosz macska, az örökösen a kis kék törpökre vadászó Sziamiaú. Hókuszpók vörös, "rühes" - ezt maga a varázsló mondja róla - macskájának nincs jó sorsa gazdája mellett, de miután érdekük közös, azaz, hogy végre megegyék a törpöket, így gonosz terveinek megvalósításában Hókuszpók segítségére próbál lenni.

Turpi Úrfi az eszes macskák mintapéldánya. A manhattani utcai macska-banda vezérének nagyszabású tervei vannak a gyors meggazdagodásra nézve. Ebben a bandáját alkotó társai vannak segítségére, míg a környék biztonságát biztosító Cövek biztos úr inkább a rács mögött látná a leleményes macskákat. Persze erre irányuló kísérletei általában kudarcba fulladnak, Turpi Úrfi ugyanis rendre túl jár az eszén.

garfield.jpgA macskák közül a legjobb dolga egyértelműen Garfieldnak van. Gazdája, Jon imádja, mindent megenged neki, mint ahogy Garfield mindent megenged magának. Imád enni, aludni és tévét nézni, de köztudottan utálja a hétfőket. Kedvenc étele a lasagne, szereti a reggeli kávét. Mivel mozogni nem szeret, így elég kövér macska, Jon sokszor fogyókúrára fogja. Legjobb barátja Ubul, a kutya, aki kissé butácska, így Garfield sokszor kigúnyolja, ennek ellenére a bajban mindig számíthat rá.

Az említett macskákon kívül még rengeteget fel tudnánk sorolni, na meg persze nemcsak a külföldi mesék, de a hazai rajzfilmek kedvelt szereplői között is találunk cicákat. Ezzel folytatjuk...


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr374869418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.