már
14

Négy napon keresztül csak a hazai slágereké lesz a főszerep a blogon és Facebook oldalán egyaránt. A '90-es évek zenei palettájából szemezgetek majd a teljesség igénye nélkül, több zenei stílust is érintve. Garantáltan lesz Pa-dö-dö, Manhattan, AD Studio, Omen, Rapülök, Beatrice, Edda, Sing Sing, Ákos, Republic, Carpe Diem, Zoltán Erika, Pál Utcai Fiúk, Hip Hop Boyz, Kimnowak, Animal Cannibals, Kispál és a Borz, hogy csak pár nevet említsek.

A télies időre való tekintettel kezdjük a válogatást egy olyan dallal, amely a hóesésről szól. Pontosabban az első hóról, ugyanis Pierrot erről énekel 1990-es dalában. A "szomorúbohóc" maszkot viselő előadónak gyönyörű látványt nyújt a hó, de biztosan nem március közepén írta a dalt...

Pierrot - Az első hó 1990

 Maradjunk továbbra is a télies hangulatnál. Az Omen a Fagyott világot tárja elénk 1994-es dalában.

Omen - Fagyott világ 1994

A Rapülők bár csak 2 évig létezett, örökre beírta magát a magyar könnyűzene nagykönyvébe. A formációt 1992-ben alapította a gyerekszínészként és az Első Emelet tagjaként is ismert Berkes Gábor, a karrierjét szintén gyerekszínészként kezdő é...s a tévé képernyőjéről már jól ismert Geszti Péter, valamint Szentmihályi Gábor, aki Berkeshez hasonlóan az Első Emeletet erősítette. A Rapülök fennállása alatt két nagylemezt készített, a Rapülök 1992-ben, a Rapeta pedig 1993-ban jelent meg. Én anno akkora Rapülök rajongó voltam, hogy nekem minden dal sláger volt, az első kazijukat rongyosra hallgattam. Azonban azok kedvéért, akik esetleg már nem emlékeznek a dalaikra, olyan slágereik voltak, mint az Áj Lav Ju, a Somló Tamással közös Nem adom fel, a Zúg a Volga, a Némber One, a Piti Vumen, a Túr Dö Flanc vagy a Holiday Rap. Nekem viszont a egyik kedveem az Átmeneti csók volt.

Rapülök - Átmeneti csók 1993

Menjünk el egy kicsit az alternatív zenei vonal felé. Bizony a '90-es években még az alternatív rockzenét játszó zenekarok is sikeresek tudtak lenni. Ma már ez egyre kevésbé jellemző... Na de bizonyára még emlékszünk jópár névre, közülük elsőként itt vannak a Pál Utcai Fiúk és talán a legnagyobb slágerüknek számító Bál.

Pál Utcai Fiúk - A Bál 1991

Az 1996 utáni magyar zenék a maguk korában még csak-csak hangoztak valahogy, meg hát ez volt a trend, így szerettük (?), de bevallom én ezeket ma már nagyon nehezen hallgatom meg. Amikor a "tingli-tangli popdalok" kezdték uralni a rádiókat ...és a zenetévéket, akkor érezhettük, vagyis utólag már tudjuk, véget értek a felhőtlen '90-es évek. A Fresh Itt vagyunk című dala ennek a '90-es évek végi popkorszaknak az egyik jeles példája.

Fresh - Itt vagyunk 1998!

Karádi őrmester és olajbogyói sokunknak szereztek vidám perceket a '90-es évek elején. De nemcsak a katonaságot népszerűsíteni kívánó sorozat lett népszerű akkoriban, hanem a sorozathoz készült betétdalok is. Az R-Go és a Moho Sapiens még e...gy duplakazit is piacra dobott, rajta többek között utóbbitól az Elszáll a szóval, a Menetelővel, és persze helyet kapott rajta az Angyalbőrben főcímdala is.

Moho Sapiens - Angyalbőrben 1990

Akkor szerettem meg a Kispál és a Borzot, amikor egy meleg nyári estén 0 óra 2 perckor Ladákkal érkeztek, elmentek fürdeni meztelenül a bányatóra, másnap pedig a foreverjanggal indították a napot.

Kispál és a Borz - 0 óra 2 perc 1997

Zoltán Erika Magyarország egyik legsikeresebb énekesnője. Karrierje 1986-ban indult, mikor a Szerelemre születtem című dalával közönségdíjas lett az Interpop Fesztivált. Rá egy évre megjelent első nagylemeze, és egymást követték a slágerek ...is. Többször elnyerte az év énekesnője díjat, négyszer is az ő dalaihoz készült a legjobb videóklip és a legerotikusabb énekesnőnek is megválasztották 1989-ben. Dalai és videóklipjei is mindig a legújabb trendeknek megfelelően készültek, 1994-ben angol nyelvű albumot adott ki, az MTV pedig két dalát is napi rotációban játszotta. A '90-es évek második felében férjével, Robby D.-vel közösen értek el sikereket. A Mindent a szemnek 1992-ben jelent meg, még érezhető rajta az italo disco hatás, de már a housera jellemző dallamok is felcsendülnek benne itt-ott.

Zoltán Erika - Mindent a szemnek 1992

Zoltán Erikához hasonlóan a Pa-Dö-Dö, azaz Falusi Mariann és Lang Györgyi duóját is az egyik Interpop Fesztiválon ismerhette meg a könnyűzenei közönség. Nemcsak vidám hangvételű dalaikkal lettek népszerűek, de extrém külsejükkel feltűnést is keltettek. Legismetebb slágerük kétségkívül a Bye Bye Szása, de minden albumukra jutott egy-két olyan dal, amiből sláger lett. Bármelyik dalukat is hallgatom, nekem mindig jókedvem van tőle, például az Obladi Obladatól is.

Pa-Dö-Dö - Obladi, Oblada 1991

A mai nap zárásaként, a holnapi nemzeti ünnepre utalva, íme egy Beatrice dal kommentár nélkül. Hallgassátok "vidám magyarok"!

Beatrice - Vidám magyarok 1992

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr765134641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.