már
16

Három a magyar igazság, itt a harmadik adag a magyar zenékből!

Kezdjük a napot egy könnyed hip-hop dallal. Az Animal Cannibals nevét 1995-ben ismerte meg az ország. Ekkor jelent meg az első nagylemezük, és vált slágerré a Takarítónő című daluk. Qka Mc és Ricsipí még napjainkban is aktív szereplője a ha...zai könnyűzenei életnek, de legnépszerűbb dalaik a '90-es években születtek. Ezek egyike volt az Ülünk a vonaton, amelynek videóklipjében feltűnik Ganxsta Zolee és a Kartel többi tagja is.

Animal Cannibals - Ülünk a vonaton 1995

Ha már megemlítettem őket az Animal Cannibals kapcsán, jöjjön egy dal Ganxsta Zolee és a Karteltől. Általános iskolások voltunk mikor a '90-es évek második felében Zolee-ék uralták a hazai gangsta-rap világát. Kb. ugyanaz játszódhatott le, ...mint mondjuk 1993 környékén a Mega Sound System esetében, mi is kézről-kézre adtuk a Kartel-dalokat, albumokat. Akkoriban még nem volt internet, google sem, hogy csak rákeressünk egy dalszövegre, arra meg nem volt nagy esély, hogy például a Rossz vér bekerüljön a Bravo Song Bookjába. Úgyhogy más nem maradt, osztálytársam kölcsönadta a felvételt tartalmazó kazettát, be a magnóba, papír+toll elő és leírtam a szöveget. Még mindig megvan :D. Mielőtt azonban a Helldorádot rongyosra hallgattuk volna, nálunk a sláger a Keleti oldal, nyugati oldal volt. Egy dolgot sajnálok, hogy a klipben nem a szöveg szerinti történet látható, ütős lett volna :).

Ganxsta Zolee és a Kartel - Keleti oldal, nyugati oldal 1997

Lépjünk tovább a Carpe Diemmel. A hazai house/dance zene egyik kedvelt csapatáról van szó, első albumuk 1994-ben jelent meg Élj a mának címmel. A második nagylemez, a Lépj tovább! 1995-ben követte, igazából mindegyikről csak 1-2 dal lett né...pszerű, hacsak valaki nem volt elvetemült rajongó és hallgatta rongyosra a CD-ket. Mert nekik már az is volt. Az 1997-es Álomhajó jelentette aztán az igazi sikerkorszakot a bandának. Ekkor már Benda Gergő nélkül, duóként készítette az albumot Erős Attila és Fanny, vagyis aki helyette énekelt. Az ezen szereplő dalok inkább a dallamos pop-dance vonalat követték, nekem személy szerint viszont az első két nagylemez zenei világa jött be jobban. Ebből az időkből való a Lépj tovább is.

Carpe Diem - Lépj tovább 1995

Én komolyan úgy emlékeztem, hogy a Manhattan együttes 1991-1994 között létezett és volt egy, max két albumuk, meg kb 3-4 slágerük. De nem, igen komoly Facebook-rajongói oldaluk van, és egészen 2004-ig együtt volt a formáció, nyolc nagylemezük készült 13 év alatt!  Azért leginkább az ugrik be róluk, hogy rosszak voltak, de használhatók, nem?

Manhattan - Rossz vagyok 1991

Nemcsak fiúbandák léteztek Magyarországon, hanem a '90-es évek második felére bőven akadtak lánybandák is. Közülük a Kozsó által összerakott Bestiák volt az egyik legnépszerűbb formáció. A reggel túl messze van című daluk hozta meg számukra az áttörést 1997-ben.

Bestiák - A reggel túl messze van 1997

Már el is felejtettem őket, mikor egyszer csak rátaláltam a Digital Scream Hé várj című dalára youtubeon. Rá kellett jönnöm, hogy a dal konkrétan beleégett az agyamba, mert meghallva azt, simán fel tudtam idézni a szöveget. Na de nemcsak ez az egy daluk volt Dj Yanoéknak, itt van például 1993-ból az I will survive magyar verziója, a Túlélem én, egy kis Don't you want me-vel keverve.

Digital Scream - Túlélem én 1993

A '90-es évek elején igencsak népszerű volt a hard rock zene Magyarországon. A bandák igazi sztárokká váltak itthon, a dalaikhoz készült videóklipek a Magyar Televízióban is rendre feltűntek. A trash metált játszó Moby Dick 1990-ben vált is...merté, amikor megjelent első albumuk Ugass kutya! címmel. 1992-ben már olyannyira népszerűek voltak, hogy harmadik nagylemezük, a Körhinta a MAHASZ slágerlista 4. helyén is szerepelt. Ehhez az évhez kapcsolódik talán a legnagyobb sikerük is, amely a Hobo Blues Band Gazember című dalának feldolgozása volt.

Moby Dick - Gazember 1992

Ha magyar zene, akkor ők kihagyhatatlanok. A Bonanza Banzai egyértelműen a kora '90-es évek kultzenekaea volt idehaza. Hangzásukban a Depeche Mode zenei vonalát követték, a Budapest Sportcsarnokban rendre teltházas koncerteket adtak. 1988-a...s hivatalos megalakulásuk után hírnevük szájról-szájra terjedt a későbbi rajongók között, az év végére az Induljon a Banzáj! és a Nézz rám is szerepelt a slágerlistákon. Ezután egymást követték a Bonanza-sikerdalok, 1994-es feloszlásukig 7 stúdióalbumuk készült. 10 dalukhoz forgattak videóklipet, ezek közül a Valami véget ér 1991-ben megkapta az "Év videóklipje" díjat is. Akárhányszor hallom ezt a dalt, beleborzongok...

Bonanza Banzai - Valami véget ért 1991

A '80-as évek sikerzenekara volt az Első Emelet. Nevüket 1983-ban ismerte meg a közönség, amikor az R-Go koncertjein előzenekarként léptek fel. Első nagylemezük 1984-ben jelent meg, 1985-ben az együttes Petőfi Csarnok-beli koncertjén forgat...ták a Linda című sorozat egyik epizódját. Többször voltak az "Év zenekara", utolsó albumuk 1990-ben jelent meg, amiről a  címadó dal, a Kis generáció még szép sikereket ért el.

Első Emelet - Kis generáció 1990

Rajtuk nőttem fel... A '90-es évek minden örömével és bánatával benne vannak a dalaikban.

Republic - A madárjós vakáción 1991

*Forrás a Bonanza Banzai infokhoz: http://bonanzabanzai.com

A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr215137982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.