dec
21

Auntitled_3.pngz eurodance aranykora 1993-tól vette kezdetét. Ahogy az a sorozat korábbi részeiből kiderült, a '80-as évek végétől fokozatosan vált népszerűvé ez a zenei stílus, különösen Európában. Az eurodance a house, a Hi-NRG, az Italo Disco és a Hip-Hop ötvözete, igazi klubzene, amelyet az eladható hangzása miatt a '90-es években a kereskedelmi rádiók és a tévék is előszeretettel játszottak. Így nem csoda, ha 1993-ban a csapból is eurodance dalok folytak.

Épp ezért, hogy minél több slágert be tudjak mutatni ebből az évből a blog virtuális díjkiosztójának a kategóriái is megváltoztak. Mostantól nem stílusonként hirdetek nyerteseket, hisz erre már amúgy sincs semmi szükség, hanem ezeket felváltotta a nemzetek legjobbjainak díjazása. Emellett persze megmaradtak a klasszikus kategóriák is, mint az év legjobb csapata, énekese, dala, és így tovább, na meg persze még jópár új kategóriát is kitaláltam. Mivel tényleg rengeteg eurodance slágert adott nekünk az 1993-as év, így a lényeg az volt a nyertesek megnevezésénél, hogy senki se duplázzon. Hisz ez nyugodtan előfordulhatott volna például a 2 Unlimited-el, az Ace of Base-el, vagy a Culture Beat-el is. De nem szaporítom tovább szót, jöjjenek első körben az eurodance nemzetek legjobbjai, köztük a magyar nyertessel.

Best US Act

Bár az eurodance Európában volt felettébb népszerű, ne feledkezzünk meg arról, hogy a house őshazája bizony az USA volt. Néhány európai house zene azért eljutott a tengerentúlra is, hisz például 1993-ban a Billboard Hot Dance Club Play Charts-át vezette többek között a Bizzare Inc az I'm Gonna Get You-val, Felix a Don't You Want Me-vel, de igazán nagy sikert mégis egy hazai énekesnő ért el tradicionális house hangzású dalaival. Robin S. a Show Me Love-val világszerte ismert lett, és előkelő helyett foglalt el az európai slágerlisták élmezőnyében is. Erre pedig az év során még rátett egy lapáttal a Luv 4 Luv című dalával, így nem is nyerhette más a legjobb amerikai előadó díját, mint Robin S.

 Robin S. - Show Me Love 1993

Best UK Act

Amerikából irány az Egyesült Királyság, ahol Németországhoz, vagy Hollandiához képest nem öltött akkora méretet az eurodance őrület, De ez inkább csak abban mutatkozott meg, hogy kevesebb előadó képviselte a Szigetországból a stílust a slágerlistákon. Az Urban Cookie Collective viszont 1993-ban két dallal is az élvonalban szerepelt, miután a The Key The Secret és a Feels Like Heaven is az év klubsikerei közé került. Így ez a banda lett az Egyesült Királyságban a legjobb.

Urban Cookie Collective - The Key The Secret 1993

Best Swedish Act

Irány észak, ott is Svédország, amely az ABBA után a '90-es évek elején újabb nagy sztárokat adott a világnak. A svéd előadók táborát gyarapítja például Melodie Mc, aki 1993-ban a Dum Dam Dum-al lett a diszkók kedvence, vagy a Basic Element, akiktől a The Promise Man-re táncolhattunk ebben az évben. Náluk azonban sokkal nagyobb sikert ért el Leila K. az Open Sesame-val, az Ace Of Base-ről pedig már nem is beszélve, akik sikert sikerre halmoztak 1993-ban. A kategóriát mégsem ők nyerték, hanem Dr Alban, aki az It's My Life után egy újabb megaslágert adott a világnak a Sing Hallelujah által.

Dr. Alban - Sing Hallelujah 1993

 Best Dutch Act

Egy nagy ugrással máris Hollandiában találjuk magunkat, amely az eurodance egyik fellegvára volt a '90-es években. Megannyi előadót, formációt adott ez az ország a zenei világnak, akik az eurodance sztárjai voltak a hőskorban. Közéjük tartozott CB Milton, aki 1993-ban a Send Me An Angel-lel szerepelt a listákon, vagy a 2 Brothers On the 4th Floor, akik két évnyi hallgatás után a Never Alone-nal tértek vissza ebben az évben. A legsikeresebb formáció azonban a 2 Unlimited volt, amely négy dallal is képviseltette magát az év során a slágerlistákon, illetve második nagylemezük is előkelő helyen szerepelt az album listákon. Így adná magát, hogy a 2 Unlimited nyerje a kategóriát, de egyrészt még érdekelt lesz a későbbi versenygésben, másrészt pedig a projekt mögött két belga producer állt, akik korábban Bizz Nizz néven váltak ismerté. Így viszont maradt egy olyan csapat, amely már 1990-ben letette a névjegyét az eurodance zene világában, második albumukra és újabb dalokra azonban 1993-ig várni kellett. Időközben néhány tagcsere is történt, az énekesnő, Nance maradt, a többiek mentek, viszont jött Stay-C, a rapper, akivel teljes lett a Twenty 4 Seven csapata. A Slave To The Music és az Is It Love pedig 1993-ban ismét a listák élére repítette őket, így megérdemlik azt, hogy kapjanak egy díjat.

Twenty 4 Seven - Slave To The Music 1993

Best German Act

Hollandiából épp csak átugrunk a szomszédba, a németekhez, ahol aztán tényleg a bőség zavarával állunk szemben. Már 1993-ban annyi volt az eurodance formáció Németországban, mint égen a csillag. Nehéz is volt a választás, bár az is igaz, hogy a fontosabb díjak kiosztása után azért kevesebb lett a jelölt. De még így is a kalapban volt B.G. The Prince of Rap, a Masterboy, a Sir Prize, az Odyssey, vagy az Intermission neve, a végén viszont a Captain Hollywood Project lett a befutó. 1993-ban nemcsak a Love Is Not Sex című album volt hatalmas siker, de az azon szereplő dalok közül az Only With You, az All I Want és az Impossible is.

 Captain Hollywood Project - Only With You 1993

Best Italian Act

Utazzunk kicsit délebbre, méghozzá a napfényes Olaszországba, az italo-house otthonába. 1993-ban két olyan formáció volt, amely jelentős nemzetközi sikereket ért el, így a választás ez esetben könnyű volt. Az U.S.U.R.A. jól szerepelt a listákon az Open Your Mind-dal, a Cappella azonban még jobban a U Got 2 Let The Music-al. Gianfranco Bortolotti projektje nem volt ismeretlen a szakmában, hisz 1988 óta jelentek meg a Cappellának dalai, csak épp mérsékelt sikerrel. Az igazi áttörést 1993 és a U Got 2 Know hozta meg, és miután a dal a 6. helyig jutott a UK Charts-on, Bortolotti úgy döntött, ideje annak, hogy arca legyen a Cappellának. Erre pedig két angol előadót talált a legalkalmasabbnak, a rapper Rodneyt és az SL2 volt táncosát, Kelly-t (a dalokat más-más énekesnővel vették fel). Ez pedig nagyon bejött, mint ahogy a U Got 2 Let The Music, amely a Cappella első No1. slágerét jelentette. Na meg a legjobb olasz előadó díját.

Cappella - U Got 2 Let The Music 1993

Best Hungarian Act

Evezzünk hazai vizekre, bár mondanom sem kell Magyarország egyáltalán nem tartozott az eurodance nagyhatalmak közé a '90-es években. Sőt, elég későn érkezett a műfaj a könnyűzenei életbe, és inkább dance zenének hívták, mint eurodance-nek Az első fecskék 1993-ban jelentek meg, bár sokan nem voltak, közülük is az Alvajárók ért el idehaza nagy sikereket. Mindjárt az első nagylemezük az Alvajárók tarolt a MAHASZ slágerlistáján, a rajta szereplő dalok, mint a Crazy Dance, a Don Juan, vagy az Extázis pedig a diszkókban vált nagy kedvencé. Így nem volt kérdés, hogy ebben a kategóriában, Kozsó, Tanita és Csonti, azaz az Alvajárók nyert.

Alvajárók - Crazy Dance 1993

Best International Hit

Ebben a kategóriában egy olyan dal került díjazásra, amely világszerte szerepelt a slágerlistákon 1993-ban. Ez pedig nem más, mint az M People Moving On Up című dala. Az angol house banda amúgy is jó évet zárt, hisz a második nagylemezük, az Elegant Slumming háromszoros platinalemez lett hazájukban,amiről a One Night In Heaven és a Don't Look Any Further is nagy siker lett. A legnagyobbat azonban mégis a Moving On Up érte el.

M People - Moving On Up 1993

A díjkiosztó hamarosan folytatódik, megtudhatjátok többek között, hogy ki lett az 1993-as év legjobb énekese, melyik csapat bizonyult a legjobbnak, melyik volt az év dala és melyik az év videóklipje.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr45703308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murray 2014.02.13. 10:58:57

durva jó válogatás.
mi a 90es évek?
fiatalság, igazán szép lányok (no silicon stb) bulik, discoparkolók, 2105 hátsó ülés, cigi, pia, nincs net, nincs mobil, nincs fácse. minden igazi.