máj
2

A '90-es évek kedvelt elektronikus zenei műfaj stílusaival foglalkozó blokk három részes bevezetője után immár elérkeztünk 1990-be. A sorozat első részében főleg a '80-as évek végére jellemző house zenét képviselő bandák dalai kerültek bemutatásra. A második részben az acid house és a techno kapott főszerepet, míg a harmadikban a hip-house-t ismerhettétek meg. Mostantól évenként haladva két szálon fut majd a téma, az egyik - mint ahogy ez a bejegyzés is - az eurodance, euro-house, hip-house, majd később a bubblegum dance és esetleg az euro-trance zenei irányzatokkal fog foglalkozni. A másik pedig a techno, acid house, trance, breakbeat, rave, big beat, breakbeat hardcore és a happy hardcore képviselőiről szól majd. Azért, hogy tisztább legyen a kép, készítettem egy táblázatot arról, hogy a különböző zenei stílusok az idők folyamán hogy is alakultak ki, mely stílusokból származtathatók. Az ábrához annyi kiegészítést fűznék, hogy a trance természetesen nem az eurodance-ből alakult ki - bár jellemzői az euro-trance-ban is felfedezhetők -, hanem elsősorban a techno és a house zenéből eredeztethető. Bár az ábra korántsem tartalmazza az összes stílust, amely még az elektronikus zene családjába tartozik, azért remélem mintegy útmutatóként szolgál e cikksorozatot illetően.

Technikailag a következőképp fognak felépülni ezek a cikkek: először is képzeljétek el az egészet úgy, mint egy díjkiosztó gálát. Különböző kategóriákban fogok bemutatni egy-egy dalt, előadót, melyek valamilyen módon meghatározták az adott év eurodance zenei palettáját. Többnyire ezek közül kerülnek majd ki azok, akiknek a pályájáról teljes egészében olvashattok majd a későbbiekben. A poszt második felében video mixeket láthattok, amiket azokból a dalokból vágtam össze melyek az aktuális évben kisebb-nagyobb sikereket értek el a disco világában. Azt hiszem most már mindent tudtok, így csapjunk bele a sűrűjébe, nézzük mit hallgattunk, mire táncoltunk 1990-ben!

 1990

Az 1990-es évben még mindig a house és a hip-house vonal érvényesült az elektronikus zenei életben, jobban mondva ekkor terjedt el az úgynevezett euro-house stílus, mely tulajdonképp a '90-es évek elején megtestesítette az eurodance-t. Az euro-house mellett az italo disco is népszerű volt Európában. Merthogy, az imént említett stílusok főleg az Öreg Kontinensen terjedtek el, annak ellenére, hogy a house, a hi-energy, vagy épp a hip-hop is az Egyesült Államokban született meg. Miután a '80-as évek végén egyre másra jelentek meg a house zene képviselői a zenei életben, 1990-re elég nagy volt a választék a stílus művelőit illetően. Ez a slágerlisták helyezésein is megmutatkozott, hisz - idevéve az 1989-es évet is - a Top 10-ben már több house, euro-house és hip-house dal is helyet kapott. Arról nem is beszélve, ha a Top 100-at vesszük alapul, akkor kitűnik, hogy egyre népszerűbbé váltak ezek a dalok. A listás helyezéseket figyelembe véve (némi szubjektívitást tükrözve) 13 kategóriában hirdetek nyertest. A cél az, hogy minél több dal, előadó bemutatásra kerüljön, így egy esetet kivéve nem lesz olyan, aki két díjat is bezsebelhetne. Lássuk akkor a "Retro Életérzés Díjkiosztó Gála 1990" nyerteseit!

Best Italo Disco Song

Kezdjük a díjkiosztást a stílusok szerinti kategóriákkal. Az Italo Disco kategória nyertese az FPI Project lett mégpedig a Going back to my roots (Rich in paradise) című dalának köszönhetően. A projektet négy olasz producer alapította, név szerint Corrado Presti, Marco Fratty, Roberto Intrallazzi és Luciano Berry (FPI = Fratty, Presti, Intrallazzi). Első daluk a Rich in paradise volt, melyben Paolo Dini vokálozott. A maxi CD-n szerepelt a Going back to my roots is, majd ez a két dal 1989-90-ben külön-külön is megjelent. Az első kiadáson szerepelt az a vokál mix, melyet Sharon D. Clarke-kal készítettek el, és amiből a videóklip is készült a dalhoz. A dal Angliában Top10-ben szerepelt és számos európai slágerlistára felkerült.

FPI - Project - Going back to my Roots (Rich in Paradise) 1990

Stílus: Italo Disco, House

Best Hip-House Song

Ebben a kategóriában a Mantronix feat. Wondress Got to have my Love című dala kerül bemutatásra. A Mantornix nevű hip-hop, elektro-funk banda 1984-ben alakult és egészen 1990-es albumuk, a This should move ya megjelenéséig a hip-hop vonalat követték. A banda alapítója, Kurtis Mantronik ekkor azonban úgy döntőtt, hogy a dance zene irányába fordul (már korábban dolgozott együtt a MARRS-sal és a S-Express-szel is). A Got to have my Love is szerepelt ezen az albumon, mely Wondress közreműkődésével készült el és amellyel a banda a legnagyobb sikerét aratta, hisz a UK Charts Top5 dala között szerepelt. Mantronik a dallal kapcsolatban a következőket mondta: "Oka volt annak, hogy a Got to have my Love-ot elkészítettem. Akartam egy olyan dalt, amelyet játszanak a rádiók".

Mantronix feat. Wondress - Got to have my Love 1990

Stílus: Hip-House, House

Best Euro-House

A Blue Pearl 1990-es nagy sikere volt a Naked in the Rain, amely a UK Charts negyedik helye mellett az amerikai Dance Charts ötödik helyét is megszerezte. A Durga McBroom énekesnő és Martin Glover által alkotott banda dalaiban erősen jelen vannak a klasszikus house zene jellemzői, mindazonáltal ezt a dalt az euro-house kategóriába sorolják a szakértők.

Blue Pearl - Naked in the Rain 1990

Stílus: Euro-House, House

Best House Song

A Black Box Dreamland című albumának harmadik kislemezént jelent meg az Everybody, Everybody. Bár Európában nem tudta megismételni a Ride on Time sikereit, sőt az I don't know anybody else-ét sem, addig az Egyesült Államokban meghozta az áttörést a bandának. Amellett, hogy a US Dance Charts-on No 1. lett, felkerült a US Single Charts-ra is, ahol az előkelő nyolcadik helyet foglalta el. A bandáról hamarosan bővebben is olvashattok!

Black Box - Everybody, Everybody 1990

Stílus: House, Euro-House

Best Eurodance Song

Azért túlzás lenne azt állítani, hogy 1990-ben már létezett az eurodance, mint stílua megnevezés. Azonban a 49ers Touch me című dala, mely az Italo House, Euro-House jegyeit hordozta magában, már erősen e felé tendált. Az olasz dance duó nevét a San Francisco 49ers amerikai futballcsapat után kapta, tagjai Gianfranco Bortolotti DJ és az énekesnő Ann-Marie Smith voltak. A Touch me Amerikában vezette a Dance Charts-ot, míg Angliában a harmadik helyig kapaszkodott fel a listán, Európában szinte minden országban siker lett.

49ers - Touch me 1990

Stílus: Eurodance, Euro-House, Italo House

One Hit Wonder

Ilyen kategóriában nem szokás győztest hirdetni, de kétségtelen, hogy mindig akad olyan banda, akinek volt egyszer egy nagy dobása, aztán utána nem sokat hallatott magáról. Bár a Bizz Nizz nevű belga dance formációnak (Phil Wilde és Jean Paul de Coster) több maxi CD-je is megjelent az 1989-91-es időszakban, igazán csak a Don't miss the Partyline-nal arattak sikert. A dal szinte az össze európai listán szerepelt, az Egyesült Királyságban a Top10-be is bekerült. Érdekesség a producer duóval kapcsolatban, hogy 1991-ben ők hozták létre a 2 Unlimited-et, Anita Doth-ot és Ray Slijngaard-ot megtéve a banda arcának.

Bizz Nizz - Don't miss the Partyline 1990

Stílus: Euro-House

Best New Act

Erre a címre nagyon sokan pályázhattak volna, hisz még kevés olyan formáció létezett, mely már 1990 előtt is számottevő sikereket ért volna el. A zenei világban újonnan megjelent bandák közül én a Twenty 4 Seven-t választottam, mintegy előrevetítve az együttes '93-'94 környékén aratott sikereit. A projektet 1989-ben Ruud van Rijen, holland producer hívta életre, és a '90-es években több tagcserén is áttesett a formáció. Első sikerük az 1990-es I can't stand it volt, melyben az énekesnő Nance, és a rapbetéteket előadó Captain Hollywood mellett Hanks & Jack, valamint Mc Fixx It szerepelt. A maxi CD 1989-es verziójában még Mc Fixx It-é volt a főszerep, de az 1990-es kiadásban már Captain Hollywood vitte a prímet. Ezen okból kifolyólag a dalhoz két videóklip is készült.

Twenty 4 Seven - I can't stand it 1990

Stílus: Euro-House, Hip-House

Best Female Performer

Az új formációkkal ellentétben alig találtam olyan női előadót, akit az 1990-es év legjobb euro-house énekesnőjeként lehet megnevezni. Ez elsősorban annak tudható be, hogy főleg bandák képviselték ebben az időben ezt a fajta zenei stílust. Végül is Yazz, Daisy Dee és Leila K. közül utóbbi kapta meg a fenti titulust, méghozzá annak köszönhetően, hogy a Rob'N'Raz nevű svéd pop-rap duó két listás dalában is sikeresen vokálozott. A következő évben aztán Dr. Alban oldalán tűnt fel, 1992-ben pedig megjelent saját önálló maxija is Open Sesame címmel. 

Rob'N'Raz feat. Leila K. - Got to get 1990

Stílus: House, Euro-House, Pop-Rap

Best Male Performer

Férfi előadóból sem volt még 1990-ben túl sok, így könnyen esett a választás ebben a kategóriában Ice Mc-re. Róla már a hip-house-zal foglalkozó cikkben is olvashattatok, hisz Easy című dala 1989-ben felkerült a listákra. 1990-ben a siker a Cinema és a Scream esetében sem maradt el, csupán az OK Corall nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ice MC - Scream 1990

Stílus: Euro-House, Hip-House

Best Group

1989-ben hatalmas sikert aratott a Technotronic Pump up the Jam című dalával. Az 1990-es évben pedig már az egyik legkedveltebb house, euro-house előadónak számított. Dalaik, mint a Get up (Before the night is over), a This Beat is Technotronic, vagy a Rockin' over the Beat és az ezekből készült Megamix is felkerült a slágerlistákra nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is. Nem mellesleg a dalok mindegyike a Top10-ben szerepelt.

Technotronic - The Megamix 1990

Stílus: Euro-House, House

Best Album 1990

Bár a Technotronic Pump up the Jam című albuma is jól szerepelt az eladásokat tekintve, ennél még nagyobbat szólt az 1990-es évben megasztárrá váló Snap! nevű formáció első albuma, a World Power. Minden idők egyik legsikeresebb dance albumáról van szó, miután világszerte körülbelül 7 millió példányt adtak el belőle. A korongon olyan dalok szerepelnek, mint a The Power, az Ooops up, a Cult of Snap, vagy a Mary had a little Boy, mely mindegyike Top10-be került a listákon. Az album természetesen számos országban arany-, vagy platinalemez lett.

 Snap! - World Power 1990

Song: Ooops up 1990

Stílus: Euro-House, Hip-House

Best Video

A legjobb videó kategóriában egy igazán színes klip lett a befutó, mely egy kissé őrült dalhoz készült. A négy tagú, amerikai house banda a Deee-Lite legnagyobb slágereként vált ismerté a Groove is in the Heart. A dal Ausztráliában és a US Dance Charts-on No1. lett, a Billboard Chartson és a UK Charts-on pedig a második helyet foglalta el. A videóklip a pszichedelikus művészet egyik gyöngyszeme.

Deee-Lite - Groove is in the Heart 1990

Stílus: House

Best Song

Az 1990-es év legjobb dalához kétség sem fért, hisz a Snap! The Power című megaslágere tarolt a listákon. Mindent elmond, hogy a dal hat slágerlistán No1. lett, köztük a holland, az angol és amerikai Dance és Rap Charts-on is. Szinte nem volt olyan ország, ahol ne került volna be a Top 10-be, az pedig elképzelhetetlen, hogy ezt a dalt valaki ne ismerje. A dal a Snap! kitalálói, Michael Münzig és Luca Anzilotti ( Benito Benitez & John "Virgo" Garrett III) nevéhez fűződik, mégis mindenkinek a banda rappere, Turbo B. jut először eszébe róla. A banda első albumának dalaiban bár Penny Ford vokálozik, a The Power-hez készült videóklipben azonban Jackie Harris látható. 

Snap! - The Power 1990

Stílus: Hip-House, Tech-House

Mivel minden 1990-ben készült euro-house, hip-house dalt képtelenség lenne egyenként bemutatni, ezért a cikk kedvéért készítettem pár videómixet. Szám szerint 9 darab ilyen mix készült, mely 7x10 és 2x7 darab, tehát összesen 84 dalt tartalmaz. Lesznek köztük ismertebb és kevésbé ismert előadók is, remélem mindeki megtalálja majd a maga kedvencét köztük. A klipek egyébként pár kivételével mind-mind fellelhetők teljes hosszúkban a YouTube-on!

A témával kapcsolatban következik:

A '90-es évek House/Euro-House sztárjai:

  • Black Box
  • Technotronic

Amiért szerettük a '90-es éveket: Techno & Acid House 1990

  • Beats International, Guru Josh, Adamski, The KLF, DNA, etc

A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr581968274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.05.02. 22:04:55

Brutálisan igényes cikk, holnap este lesz időm a videoklippekre/zenékre. Egy viszont így is biztos: maximálisan egyetértek az év dala és az év albuma címmel, utóbbi kazettán eredetiben is megvan, jól is jött a szövegkönyv a rapbetétek hallgatásakor. Gratulálok a poszthoz, nem kispálya amit csinálsz..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.03. 00:28:35

@Flankerr: Bár nem kevés idő, de érdemes végighallgatni a mixeket, jópár olyan dalt találtam, amit én pl. még sosem hallottam.
Örülök, ha tetszett a cikk :)! Megpróbáltam a lehető legtöbb infot összeszedni ezzel a témával kapcsolatban. Persze minden azért ide sem fért fel :).

Penya666 2010.05.03. 10:58:24

Nagyon jo cikkeket irsz! Tenyleg koruljarod a temat alaposan! :)
Keep up the good work!

Leeroy of SMV Design 2010.05.03. 22:53:16

Itt van egy komoly áttekintő az elektronikus zenékről a kezdetektől, sample-ekkel (flash-es!):

techno.org/electronic-music-guide/

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.03. 23:01:42

@Penya666: Köszi, a lényeg, hogy Nektek, akik olvassák bejön :D!

@Yann Le Pentrec: Ez nagyon jó, még music sample is van, köszi a linket :)! Nagyon hasznos, holnap végig is nézem!

Leeroy of SMV Design 2010.05.04. 07:48:16

Szívesen. Egy darabig el fogsz vele szórakozni, dehát ezért van. :) Jó nagy meló lehetett "összeütni", állítólag a készítő Ishkur már dolgozik a 3.0 verzión, bár ezt már jó 2 éve olvastam. Végülis van értelme, hisz a zene is folyton változik, megújul, sajnos ha az elektronikus vonalat nézem, most épp nem a jó irányba.