nov
10

A Take That-ről korábban már olvashattatok a blogon, de úgy gondoltam hogy a cikk némi kiegészítést, divatos szóval élve "újratöltést" igényel. Íme a '90-es évek egyik legsikeresebb bandájának teljes története.

Take That

1989 tájékán a világ a New Kids On The Block lábai előtt hevert. Az öt jóképű srácból álló fiúcsapat nemcsak hazája, az Egyesült Államok slágerlistáit hódította meg, de Európa szerte is kedvelt volt. Ekkortájt határozott úgy egy angol menedzser, név szerint Nigel Martin-Smith, hogy ideje életre hívni egy európai fiúbandát is. Az első láncszem hamarosan meg is lett, miután a fiatal szövegírót, jelesül Gary Barlow-ot bemutatták Martin-Smithnek. A menedzsert olyannyira lenyűgözte a fiú tehetsége, hogy eldöntötte, köré építi a leendő sikercsapatot. Olyan srácokat keresett Manchester és annak környékén, akik táncolni és énekelni egyaránt tudtak. Howard Donald a maga 22 évével az idősebb jelentkezők között volt, de tánctudásának köszönhetően bekerült a végső jelöltek közé és neki köszönhetően, illetve az ő javaslatára helyet kapott a bandában az utcatáncosként tevékenykedő Jason Orange is. Az utolsó két tag Mark Owen és az 1990-ben csak 16 éves Robbie Williams lett. Martin-Smith először a Kick It nevet szánta a banda számára, de miutána  tagoknak ez nem tetszett, Take That-re változtatta azt.

Take That And Party 1991-1992

A Take That első kislemeze 1991. július 15-én jelent meg Do What You Like címmel. A dal nem aratott túl nagy sikert, a UK Charts-ra bár felkerült, de csak a 82. helyig sikerült eljutnia. A hozzá készült alacsony költségvetésű videóklipet a benne látható pikáns jelenetek miatt a napközbeni játszásról letiltották, akkoriban csak a The Hitman and Her címet viselő késő esti showműsorban volt látható. A VH1 beválasztotta a minden idők legrosszabb videóklipjei közé is, míg Gary Barlow a következőket mondta egy későbbi interjúban: Sem a videó, sem a dal nem volt brilliáns, viszont nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a banda figyelmet kapjon.

 Take That - Do What You Like 1991

A következő kislemez 1991 novemberében jelent meg Promises címmel, amely már a UK Charts Top 40-ben landolt, azonban ez áttörést még mindig nem jelentett a bandának, mint ahogy a harmadik singleként kiadott Once You've Tasted Love sem.

Take That - Promises 1991

Take That - Once You've Tasted Love 1992

Negyedik singleként egy 1975-ös Tavares dal, az It only takes a Minute feldolgozása került a boltokba, amely az Egyesült Királyságban Top 10-es sláger lett. Ezt követte az I Found Heaven, mely már nemcsak a Take That hazájában, hanem Németországban is helyet kapott a slágerlistán. A korong megjelenésével majdnem egy időben, 1992. augusztus 17-én  megjelent az első nagylemez Take That and Party címmel.

Take That - It Only Takes A Minute 1992

Take That - I Found Heraven 1992

A pörgösebb dalok után a hatodik kislemez egy ballada lett, amelyet Gary Barlow még 15 éves korában írt. Az A Million Love Songs az It Only Takes a Minute-hez hasonlóan a UK Charts 7. helyéig menetelt és 1993-ban a holland listára is felkerült. A single-t kiadták az Egyesült Államokban is, de nem ért el sikert. Az albumról utolsóként a Could It Be Magic-et adták ki, mely ismételten egy feldolgozás dal volt. Az eredetileg Barry Manilow nevéhez fűződő track Európában hatalmas sláger lett, felkerült az ausztrál slágerlistára és meghozta a fiúk számára az első kézzel fogható elismerést is. Miután a Brit Awardson az It Only Takes a Minute és az A Million Love Songs csak jelölésig jutott a legjobb kislemez kategóriában, a Could It Be Magic-kel 1993-ban meg is nyerte a Take That ezt a díjat.

Take That - A Million  Love Songs 1992

Take That - Could It Be Magic 1992

Everything Changes 1993-1994

Az 1993 februárjában megjelentetett Why Can't I Wake Up With You már az új album előfutára volt, annak dacára, hogy a Take That And Party-n is helyet kapott. Ez a dal még csak a UK Charts 2. helyéig tudott eljutni, azonban a második single, a Pray már No. 1. lett. Európa szerte minden listára felkerült aztán, az Egyesült Királyságban aranylemez lett, a Take That pedig megkapta érte a Brit Awards-on a legjobb kislemez és a legjobb videó díját is.

 

 Take That - Why Can't I Wake Up With You 1993

Take That - Pray 1993

Ezután már nem volt megállás, a következő kislemez, a Lulu-val közösen felvett Relight my Fire - amely eredetileg egy 1979-es Dan Hartman dal - szintén No. 1. lett. 1993. október 11-én Everything Changes címmel megjelent a Take That második stúdióalbuma és a UK Album Charts első helyéig meg sem állt. A negyedikként kiadott szám, a Babe követte az előző dalok sikerét, sőt túl is szárnyalta azokét, hisz elérte a platinum album státuszt. Érdekesség, a Babe-hez készült videóklip volt az első, amelyben a fiúk eljátszottak egy történetet.

Take That - Relight My Fire 1993


Take That - Babe 1993

Az ötödik kislemez az album címadó dala, az Everything Changes lett. Egy újabb number one sláger, a negyedik a sorban. A Love Ain't Here Anymore azonban már nem tudta megismételni az előző single-k sikerét, bár azért a listán elért harmadik hely sem adhat panaszkodásra okot. Később a fiúk ezzel a dallal szerették volna újra támadás alá venni az Egyesült Államokat, el is készítették egy, az amerikai piacra szánt verzióját, de ahogy előzőleg az A Million Love Songs, így ez a dal sem lett siker.

Take That - Everything Changes 1994

Take That - Love Ain't Here Anymore 1994

Nobody Else 1994-1995

A következő album első kislemezeként a Sure látott napvilágot 1994 októberében. A dal inkább az Amerikában igen népszerű  R'N'B stílus jegyeit hordozta magában, mint az addig megszokott europopos hangzást. Ennek ellenére ez is number one lett az Egyesült Királyságban. Nemcsak a zene lett más, de a fiúk is új külsővel jelentek meg a Sure-hoz készült videó forgatásán - mintegy távolodva a szépfiús image-től.

Take That - Sure 1994

Bár a Take That első kislemeze 1991-ben jelent meg, és immár 1995-öt írtunk a legnagyobb dobás mégcsak most jött. A Nobody Else második kislemeze, a Back For Good 31 országban lett NO.1, és az USA-ban is a TOP10-ben szerepelt.

Take That - Back For Good 1995

Ekkortájt azonban már gyülekeztek a viharfelhők az együttes körül, többek között Robbie drogproblémáinak köszönhetően. Az együttes legfiatalabb tagját egyre gyakrabban lehetett látni az Oasis tagjainak társaságában, akikkel elég keményen bele is vetette magát az éjszakai életbe. Az már csak hab volt a tortán, hogy Williams több beleszólást szeretett volna az együttes dolgába, úgy érezte, hogy Gary Barlow elnyomja őt. A többiek ultimátumot adtak neki, vagy tartja magát a szabályokhoz, vagy még a világkörüli turné előtt kiszáll a bandából. Robbie végül végigcsinálta a turnét és a következő kislemez, a Never Forget még vele együtt jelent meg. Érdekesség a dallal kapcsolatban, hogy a szólórészeket Howard énekli, ez volt az egyetlen single, ahol nem Gary, Mark, vagy Robbie kapta ezt a feladatot.

Take That - Never Forget 1995

Greatest Hits 1996

Robbie Williams a Never Forget megjelenése után elhagyta a bandát és nem sokkal később, 1996. február 13-án a Take That bejelentette feloszlását. Egy hónappal később megjelent az együttes Greatest Hits albuma, amelyen helyet kapott a Bee Gees How Deep Is Your Love-jának feldolgozása. Az utolsó klip ehhez a dalhoz készült. Ezután a fiúk útjai különváltak, Gary, Mark és Robbie is szólókarrierbe kezdett, Howard Dj-nek állt, Jason pedig a színészkedés felé vette az irányt.

Take That - How Deep Is Your Love 1996


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr173069732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.11.10. 21:22:26

Fiatalságom ősellensége, egyben a Take Death névadója..:) Na jó, a Relight My Fire egész hallgatható zene. És a How Deep Is Your Love klip vége....:D

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.11.11. 15:59:58

@Flankerr: Akkor el kellett volna jönnöd a júliusi koncertjükre, életem egyik legnagyobb élménye volt :D. Bár amúgy nekem annak idején nem is voltak a kedvenceim, most hallgatva zeneileg az egyik legjobb, ha nem a legjobb fiúbanda volt.

Ancsa30 2011.11.17. 12:53:01

De jó, hogy írtál TT-ről. Nagyon szerettem Őket. Mark volt a kedvencem, de ma már nem tudnám megmondani, hogy mi tetszett rajta. Akkor kb. 16 éves voltam :-) A zenéjüket sem hallgattam már nagyon régen, de szívesen elmennék egy koncertjükre, már csak azért is, hogy lássam, most milyenek.

Ancsa30 2011.11.17. 14:01:36

@Viola1984: Igazán írhatnál egy élménybeszámolót! Klassz a blog!

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.11.19. 23:46:45

@Ancsa30: Húú hol is kezdjem :). Szóval a barátnőm, Orsi hívta fel a figyelmet arra, hogy lesz Take That koncert, meg menjünk, mert most Robbie is a srácokkal turnézik. Elég sok koncert volt amúgy a Wembley-ben, majd két hétig csak Londonban voltak. Eléggé a végére hagytuk a jegyvásárlást, és elég nehéz is volt már szerezni napokkal a koncertek előtt, talán mindegyiken teltház is volt. Szerdán mentünk, de én hétfőn-kedden is kimentem a Wembleyhez a jegyek miatt, és hát megdöbbentem először, hogy mennyien képesek naphosszat sorban állni azért, hogy az első sorban állhassanak. Nekünk amúgy ülőhelyünk volt, majdnem a legfelső sorba, ahonnan a színpadot jól lehetett látni, ellenben a srácok maximum kicsi pontoknak látszottak, dehát így jár az aki nem vesz időben jegyet :). Láttam amúgy olyan rajongókat is, akik az 1994-es turnépólót viselték :), jah merthogy sokan TT-s pólóban mentek a koncertre, nekem is van egy Progress tour-os, csak úgy emlékbe :).
7kor kezdődött a koncert a Pet Shop Boys-szal, akik elég jól nyomták, bemelegítésnek nagyon jók voltak. Aztán úgy 8 körül lépett színpadra a TT, először csak négyen és azok a dalok mentek le, amik 2006-2009 között születtek, mint a Patience vagy a Shine. Ezt úgy mindenki énekelgette, leginkább ücsörögve, de amikor utánuk Robbie lépett a színpadra, majdnem felrobbant a csarnok. Az az ember iszonyat nagy bulit tud csinálni és igazi showman, bohókodott egy csomót :). Ezután jöttek az új dalok, mi Orsival amúgy a koncert előtt gyorsan beszereztünk a mostani dalokat, mert azért ne üljünk már ott úgy, hogy azt sem tudjuk mit hallgatunk :). A Progress amúgy nagyon jó dalokat tartalmaz, én nagyon megszerettem a dalokat rajta. Aztán végre jöttek a várva vált régi slágerek, egy medleyvel nyitották ezt a blokkot - A Million Love Song/Everything Changes/Babe - Gary kísérte zongorán a dalokat. Aztán jött a Back For Good, majd a Pray, hát azon őrület volt :), de ugyanígy a Never Forgetten is. A ráadásban pedig még lement a Relight My Fire is. Összesen 25 dalt adtak elő, úgy 11 óra magasságában lett vége, de hidd el, ha egész éjjel tart, az sem lett volna baj :).

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.11.22. 21:21:10

@Ancsa30: Néhány link ami érdekes lehet.
A Progress Live-ról itt olvashatsz, le van írva a trakclist is: en.wikipedia.org/wiki/Progress_Live
Az új albumot csak ajánlani tudom meghallgatásra, néhány dal az albumról, amit megtalálsz YouTube-on:
The Flood
www.youtube.com/watch?v=aCHg5r6rFoI
Kidz
www.youtube.com/watch?v=jlapv48d7VQ&feature=relmfu
Underground Machine - ez az én kedvencem :)
www.youtube.com/watch?v=xw0foK7fM4k
A napokban megjelenik amúgy a Progress Live Wembley DVD-je, néhány preview már fent van YouTube-on.
www.youtube.com/watch?v=mDeDec7H_m4&feature=feedu
A koncertsorozat előtt megjelent egy dokumfilm arról, hogyan álltak össze, hogyan készült az album, szóval kulisszatitkok ezerrel :). Ezt is érdemes megnézni, én kétszer is láttam.
www.youtube.com/watch?v=W9l4n5ITQNo
A többi részét megtalálod az oldalsávban.
Jah még annyi, a fiúk jobban néznek ki mint valaha, bár Mark elég fáradtnak (?) tűnt a koncerten, de amit Jason és Howard így 40 felett művelt a színpadon... OMG
www.youtube.com/watch?v=FNyuPBXDCCg
Gary amúgy jelenleg az angol X-Faktor egyik mentora és készül valami szólóturnéra is azt hiszem :).

Ancsa30 2012.05.08. 09:49:07

Kedves Viola!
Nagyon várom a NKOTBSB koncert részletes beszámolóját!! Írhatnál róla akár egy postot is.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2012.05.08. 14:35:09

@Ancsa30: Ancsa, nagyon szuper volt a koncert, a fiúk még mindig jól néznek ki :))). Nick egy állat a színpadon, de a többiek is nagyon jól nyomták. Az NKOTB előadása nekem erőteljesebb volt, hát azok a fickók, OMG, 40 körül vannak már, de Donnie Walberg hasizmát még messziről is tisztán lehetett látni :)).
Többnyire régi dalokat adtak elő, de a BSB-nél teljesen áthangszerelték a dalokat, rockos hangzásuk volt, sok helyen nem tetszett. Youtube-on fent van az egész show:
www.youtube.com/watch?v=jmjg-CMgr-w&feature=related
HAmúgy mi szombaton voltunk, és vasárnap meg bejelentette a BSB, hogy július végén jönnek vissza Londonba, mert itt veszik fel az új albumukat, plusz Kevin visszajön a bandába, AJ pedig apa lesz :).