jan
30

Itt az ideje, hogy folytatódjon a '90-es évek zenei világát meghatározó eurodance, house zenéket bemutató cikksorozat. Az előző részekben megismerhettétek a '80-as évek végének kedvelt dalait, majd az 1990-es év legnagyobb sikerei kerültek górcső alá. A szisztéma 1991 esetén sem lesz más, megpróbáltam összegyűjteni különböző kategóriák szerint a legjobbakat, így ezek a dalok, előadók szerepelnek ebben a posztban. Aki pedig ennél több '91-es euro-house/house zenére is kíváncsi, látogasson el a blog Facebook oldalára.

1991

1990-hez hasonlóan még mindig a különböző house stílusok - euro-house, hip-house, italo-house - hódítottak az elektronikus zene világában. Jobban mondva, egyre népszerűbbé váltak. Az előző években már megismert formációk közül többen is töretlen sikernek örvendtek ebben az évben. A Black Box, a Technotronic, a Snap!, vagy épp Ice MC is újabb dalokkal képviseltette magát a listákon, hódította meg újra és újra a house zene szerelmeseinek szívét. Mellettük új nevekkel is bővült a paletta, olyan előadók kerültek reflektorfénybe, akik aztán a '90-es évek eurodance korszakának jeles képviselői lettek. Köztük volt például Dr Alban, a 2 Brothers on the 4th Floor, vagy épp a 2 Unlimited, hogy csak pár nevet említsek. Nézzük is meg, kik voltak az 1991-es év legjobbjai, kik nyerték el a "Retro Életérzés Díjkiosztó Gála 1991" trófeáit.

Best Italo House Song

Ebben a kategóriában egy régi ismerős nyert, akik már 1989 óta állandó jelleggel képviseltették magukat a különböző slágerlistákon. Természetesen a Ride On Time-al berobbanó olasz Black Box-ról van szó, akik Dreamland című nagylemezükről csak úgy ontották a slágereket. 1991 februárjában immáron a hatodik kislemezük jelent meg erről az albumról, Strike it Up címmel. A korábbiakhoz  hasonlóan ez a dal is világszerte kedvelt lett, és nemcsak Európában, de az USA-ban is szerepelt a hitlistákon. Érdekesség a dallal kapcsolatban, hogy Amerikában előszeretettel játszották sportrendezvényeken is.

Black Box - Strike it up 1991

Stílus: Italo House, House

Best Hip-House Song

Az amerikai hip-house duó, a 2 in a Room legnagyobb slágere habár már 1990 végén ismert lett, az európai listákra csak 1991 elején került fel. Ekkor viszont szinte nem volt a világon olyan hitlista, ahol nem szerepelt volna a Wiggle it. Az USA Dance Charts-án két hétig az első helyet foglalta el, míg a UK Single Charts-on a harmadik helyig jutott. A Rog Nice és Dos rapper kettős által alkotott banda sem korábban, sem a későbbiekben nem tudta megismételni a Wiggle it sikerét, de nevük a dal által beíródott a hip-house zene nagykönyvébe.

2 in a Room - Wiggle It 1991

Stílus: Hip-House

Best Euro-House Song

A zambiai születésű énekesnő, Rozalla nevét 1991-ben ismerhettük meg, amikor is Everybody's Free (To Feel Good) című dala berobbant a house zene világába. Miután a UK Single Charts-on az előkelő hatodik helyig jutott, egyre-másra hódította meg a világ többi slágerlistáját is, és szinte mindenhol Top 10-be került. A dalt az USA-ban csak 1992-ben adták ki, ekkor azonban az első No 1. helyezést is elérte vele az énekesnő, a US Dance Charts tetejére sikerült felérnie.

Rozalla - Everybody's Free (To Feel Good) 1991

Stílu: Euro-House, House

Best House Song

A kategóriában egy olyan banda dala nyert, amely tulajdonképp kakukktojásnak számít ebben a mezőnyben. A brit Incognito ugyanis az acid jazz jeles képviselője, akik 1991-ben gondoltak egyet és Jocelyn Brown amerikai R&B énekesnővel közösen feldolgozták Ronnie Laws Always There című jazz dalát. Ebből az egyvelegből pedig született egy house és acid jazz elemeket tartalmazó dal, amely aztán világszerte nagy siker lett.

Incognito feat. Jocelyn Brown - Always There 1991

Stílus: House, Acid Jazz

Best Eurodance Song

Az eurodance stílus 1990-hez hasonlóan még nem igazán alakult ki, de továbbra is születtek olyan dalok, amelyek ezek előfutárai voltak. Egyike ezeknek az osztrák house zenei trió, a Bingoboys első sikere, a How To Dance. A dalt tulajdonképpen több forrásból dolgozták össze, és az amerikai rapper hölgy, Princessa közreműködésével készült el. Különösen az Egyesült Államokban lett nagy sláger, azon kívül, hogy számos listára felkerült, a dalhoz készült videót díjra jelölték az MTV Video Awards Best Dance Video kategóriájában.

Bingo Boys - How to Dance 1991

Stílus: Eurodance, House

One Hit Wonder

Nincs olyan év, amikor nem születnének úgynevezett One Hit Wonder-ek. Különösen így volt ez a '90-es években amikor futószalagként termelték a producerek az újabbnál újabb projekteket és dalokat. Bár a Nomad nevű angol house duónak azért több dala is listára került, különösen az USA-ban, mégis leginkább 1991-es slágerükre, az (I Wanna Give You) Devotion-ra emlékezhetünk. A dal a clubok egyik kedvence volt ebben az évben, az Egyesült Királyságban pedig No. 2. helyezést ért el a single charts-on.

Nomad - (I Wanna Give You) Devotion 1991

Stílus: House

Best New Act

Ahogy a bevezetőben is írtam, újoncokból nem volt hiány ebben az évben sem. A választásom azért esett a holland dance formációra, a 2 Unlimited-re, mivel a következő években az egyik legmeghatározóbb eurodance projekté nőtték ki magukat. Bemutatkozó kislemezük 1991-ben jelent meg, Get Ready for This címmel. A dal hurrikánként söpört végig a világ slágerlistáin, és megalapozta az Anita Doth és Ray Slijngaard nevével fémjelzett 2 Unlimited későbbi sikereit. A dal gyakorta hangzott fel sporteseményeken, több filmben, sorozatban - például a Jóbarátokban - is hallhattuk és a Beavis & Butthead egyik részébe is bekerült.

2 Unlimited - Get Ready For This 1991 (Rap Version)

Stílus:  Euro-House

 Best Female Performer

A legjobb női előadó kategóriában arra a Cathy Dennis-re esett a választásom, aki a korábbi években már a D-Mob nevű formáció dalainak hangja volt, 1991-ben pedig mint szólóénekes került fel a listákra. Méghozzá nem is egy, hanem négy dala  is szerepelt többek között a német, az UK és a US Single Charts-on. Touch me (All Night Long), Too Many Walls, Everybody Move és a Just Another Dream csak a siker kezdete volt, Cathy Dennis karrierje a '90-es évek során töretlennek bizonyult és a következő években is szép számmal születtek listás dalai.

Cathy Dennis - Just Another Dream 1991

Stílus: House

 Best Male Performer

1990 utolsó heteiben került fel a listákra a nigériai születésű, de Svédországban élő, eredeti szakmáját tekintve fogorvos, de leginkább eurodance előadóként ismert Dr Alban debütáló dala, a Hello Afrika. A Leila K.-vel közösen előadott dal, Európa-szerte hatalmas siker lett, Ausztriában No. 1., Németországban No. 2., és ha lehet, ezt az azonos című albumról második kislemezként megjelent No Coke még überelte is. A nagylemez számos országban elérte az arany státuszt, ekkor talán még Dr Alban sem gondolta, hogy a következő évek, még ennél is nagyobb sikereket tartogatnak számára.

Dr Alban - No Coke 1991

Stílus: Euro-House 

Best Group

Ez a cím inkább csak megelőlegezett a holland eurodance banda, a 2 Brothers on the 4th Floor számára, hisz számottevő sikereiket a '93-95 közötti időszakban érték el. A formációt két fivér, Martin és Bobby Boer alapították és hasonlóan a többi eurodance projekthez a háttérben irányították a munkát. Első kislemezük és slágerük, az I can't help myself előadására a rapper Da Smooth Baron MC-t és Peggy "The Duchess" és Gale Robinson énekesnőket kérték fel. Később aztán a 2 Brothers on the 4th Floor arcai a rapper D-Rock és a szőke énekesnő, Des'Ray lettek, a nagyobb slágerek már velük készültek. Az I Can't Help Myself 1991-ben több listán is szépen szerepelt, illetve a clubok és a rádiók egyik kedvelt zenedarabjává vált. A második kislemez, a Turn da Music Up bár ennél mérsékeltebb sikert ért el, mindenképp segített abban, hogy a közönség megjegyezze a 2 Brothers on the 4th Floor nevet.

2 Brothers on the 4th Floor - I can't help myself 1991

Stílus: House

Best Album

Erre a díjra természetesen több előadó is pályázhatott 1991-ből, nálam a C+C Music Factory Gonna Make You Sweat című albuma lett a befutó.  A David Cole és Robert Clivilles által alapított amerikai dance-pop, hip-hop formáció 1990 végén jelentette meg Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) című dalukat, amely világszerte hírnevet hozott a bandának. Első helyezést ért el a német és a legtöbb amerikai hitlistán, Top 3-ban szerepelt az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Ausztráliában, az eladásokat tekintve pedig platinalemezzel jutalmazták az előadókat. Maga az album - amin a Gonna Make You Sweat mellett olyan dalok szerepeltek, mint a Here We Go, vagy a Things That Make You Go Hmmm... - az USA-ban ötszörös, Kanadában négyszeres platinalemez lett, az Egyesült Királyságban pedig az arany státuszig jutott, emellett pedig hosszú hetekig szerepelt a fontosabb európai nagylemezlistákon is.

C+C Music Factory - Gonna Make You Sweat 1991

Song: Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) 1991

Stílus: House, Hip-Hop

Best Video

Miután 1990 abszolút a Snap! éve volt, 1991 kicsit csendesebben telt a banda számára. Jobban mondva készült az új album, amelynek előfutáraként jelent meg az év végén a Colour of Love című dal. Természetesen ez  is siker lett, a készítők pedig arra is ügyeltek, hogy látványos videóklipet forgassanak hozzá.

Snap! - Colour of Love 1991

Stílus: Euro-House


Best Song

Azt gondolom mindig a legnehezebb megnevezni az év dalát. Természetesen rendelkezésre állnak statisztikák, és mivel nem kizárólag szubjektíven szeretném bemutatni a '90-es évek legjobb house, eurodance dalait, így ezeket összevetve került ki most is a győztes. Vitathatatlan, hogy a C+C Music Factory Gonna Make You Sweat-jének sikerétől volt hangos az 1991-es év, de mellette az eddig bemutatott dalok szinte bármelyike pályázhatna erre a díjra. Miután a C+C Music Factory magának tudhatja az év legjobb albuma címet, így a legjobb dal az lett, amely közel akkora sikereket ért el a listákon, mint a Gonna Make You Sweat. Ez pedig nem más, mint az amerikai énekesnő, Crystal Waters által előadott Gypsy Woman (She's Homeless). A dal 1991-ben number one tudott lenni számos európai listán és a US Dance Chartson is, a UK Charts-on pedig egy új előadó sem tudott olyan magas pozícióban kezdeni, mint a tette ez Crystal Waters a  Gypsy Woman-el.

Crystal Waters - Gypsy Woman (She's Homeless) 1991

Stílus: House, Garage House

Ne felejtsétek, ezzel koránt sincs vége az 1991-es év elektronikus zenei felhozatalának, a következő részben jönnek a legjobb techno, acid house, és breakbeat dalok!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr55052834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.01.30. 20:45:42

Nagyon jó lista, igényes poszt egy (számomra) átmeneti évről, ami azért így is szépen hozott, és megalapozott 1992-nek.