jún
16

Így a labdarúgó világbajnokság közepette csak egy rövidke bejegyzésre futja tőlem... Ebben a bejegyzésben olyan rap/hip-hop előadókkal nosztalgiázhattok, akiknek a '90-es években az amerikai rapperek mellett sikerült szélesebb körben is ismerté válniuk. Az, hogy ez végül is annak volt-e köszönhető, hogy valóban annyira jók voltak az általuk készített nóták, vagy annak, hogy a különböző országokból sugárzó zenecsatornákon nőttünk fel, melyek a saját rap/hip-hop előadóik videóit nap, mint nap játszották  - hát ezt döntse el mindenki maga :)!

Latin Rap/Hip-Hop

A latin hip-hop képviselői értelemszerűen azon előadók közül kerülnek ki, akik eredetileg Latin-Amerika vagy Kuba területéről származnak. Ezek közé tartozik a kalifornia banda, a Cypress Hill is. Angol és spanyol nyelven egyaránt rappelnek dalaikban, de az általuk képviselt stílus igazán az előbbi nyelven szól jól. Ennek egy jeles példája az 1998-as Tequila Sunrise is. A szintén Los angeles-i székhelyű Delinquent Habits 1996-ban Tres Delinquentes című dalával lett ismert, a későbbiekben azonban kevésbé volt előtérben, mint a Cypress Hill.

 Cypress Hill - Tequila Sunrise 1998

Delinquent Habits - Tres Delinquentes 1996

French Rap/Hip-Hop

A francia rap/hip-hop zenével kapcsolatban nekem elsőre mindig MC Solaar neve ugrik be - igaz sokkal több előadót nem is ismerek. Szülőhazájában szép sikereket ért el, néhány dala nemzetközileg is ismert lett, főleg azok körében, akik gyakran nézték/nézik az MCM nevű francia zenecsatornát. Akik mégsem, azoknak még onnan derenghet a neve, hogy közreműködött Missy Elliott All'N My Grill című dalában 1999-ben. Az Alliance Ethnik Respect című számára talán Magyarországon is többen felkapják a fejüket, hisz 1995-ben elég nagy sláger volt Európa szerte. Mintha akkoriban még a hazai rádiók is játszották volna, de egy-egy saját készítésű válogatás kazin biztosan rajta volt.

Mc Solaar - Caroline 1992

Alliance Ethnik - Respect 1995

Italian Rap/Hip-Hop

Az olaszoknak egyébként sincs túl sok rap/hip-hop formációja, nemzetközi hírnevet pedig egyedül csak Jovanotti tudott magának szerezni. 1994-es Serenata Rap című dala többek között szerepelt a német slágerlistán és az MTV Europe kislemezlistájára is felkerült - az európai zenecsatornák amúgy is gyakran játszották a dalt. Bár Jovanotti 1987 óta folyamatosan dolgozik, én az előbb említett dalán kívül még az 1995-ben megjelent L'ombelico del mondo-t ismerem még.

Jovanotti - Serenata Rap 1994

German Rap/Hip-Hop

Nos amilyen kevés francia vagy olasz rappert ismerek, annál több német nyelvű formációt tudnék így kapásból felsorolni - itt jegyezve meg, hogy a német Viván szocializálódtam. A német rap/hip-hop zene legnagyobb sztárjának kétségtelenül a Die Fantastischen Vier számít. A Sie ist Weg emlékeim szerint Viva nélkül is eljutott a magyar a fülekbe 1995-ben, hisz a Danubius rádió péntekentént játszotta a német Bravo újság slágerlistáján szereplő dalokat. Mint ahogy Franciaországban, vagy Olaszországban, úgy Németországban is már a '80-as években népszerűvé vált a rap/hip-hop stílus, azonban a német nyelven rappelő formációk csak a '90-es évek elején kezdték bontogatni szárnyaikat. Elsőként a Die Fantastischen Vier ért el sikereket, és komoly szerepe volt abban, hogy hazájukban az amerikai hip-hop zene mellett a német is igencsak népszerűvé vált. A Viva Tv 1993-as indulása is adott egy lökést, hisz az MTV Yo! MTV Raps  című műsora után szabadon Viva's Freestyle néven indított a csatorna rap/hip-hop zenével foglalkozó magazint. Ebben pedig természetesen helyet kaptak a német hip-hop számok is. 1990-1995 között főleg a Die Fantastischen Vier-ről szólt a fáma, de mellettük már megjelent a Fettes Brot, illetve egy női előadóval (Schwester S.) is gazdagodott a német hip-hop élet. Igazából azonban a németek az 1995-2000 közötti időszakot tartják az aranykornak. Főleg 1996-tól kezdtek gombamód szaporodni a Deutschrap képviselői. A vidámabb töltetű rapszámok mellett egyre több politikai tartalmú dal is napvilágot látott, amely főképp azokra az előadókra volt jellemző, akik bevándorlókként éltek Németországban. A 2000-es években egyébként főképp ez a vonal érvényesült (türkisch hip-hop). A német rap/hip-hop-ról még bőven lehetne beszélni, ehelyett inkább hallgassátok meg a '90-es évek legnépszerűbb előadóinak egy-egy számát - a teljesség igénye nélkül (párat a korábbi bejegyzésekben is találtok).

Csak azért a Raus, mert ez a kedvencem :)... Die Fantastischen Vier - Raus 1996

A Fettes Brot bemutatkozó dala, aminek címe a Naughty By Nature-re hajaz - Fettes Brot - Nordisch By Nature 1995

Az A-N-N-A hatalmas siker lett 1997-ben, a második single már annyira nem...de az előző dal már szerepelt a blogon korábban....Freundeskreis - Wenn der Vorhang fällt 1997

Húú a németek de oda voltak ezért a dalért....biztos :)...Fünf Sterne Deluxe - Willst du mit mir geh'n?

Dallamos zenéjükkel tűntek ki... Absolute Beginner - Hammerheart 1999

Természetesen a nemzetközi hip-hop nem csak ezeken a nyelveken létezik, gondoljunk csak arra, hogy hány és hány képviselője van a stílusnak Magyarországon is. Erről egyébként egy külön cikkben esik szó bővebben, illetve hamarosan a csajok is szóhoz jutnak!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr982084998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2010.06.17. 15:01:34

MC Solaar (mert így írja a nevét) mellett híres az IAM nevű csapat a franciáknál, Jovanotti meg már a nyolcvanas évek derekán nyomta, a Serenata Rap csak az a mainstream szám, amivel jobban hírneves lett.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.06.19. 01:39:06

Én nem olyan régen ismerkedtem meg a német hip-hoppal, de nem rossz, nem rossz...:) A Fettes Brottól ez a szám az egyik kedvencem. Meg az újabb sláger, a Jein, amit Göttingenben minden bulin leadtak. Fantastische Vier: innen a Sie ist weg a kedvencem.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.19. 12:48:31

@bej Kutyej: Én meghallgattam a Jein 2010-es verzióját, de a '96-os után nagyon nem jött be :S. Tőlük még szeretem a Schwule Mädchent, meg az Emanuela-t is. Ez utóbbi Németországban listavezető volt 2005-ben, ha jól emlékszem, de az tuti, hogy folyton nyomatták a klipet a Viván.