máj
6

Folytatódik a visszaszámlálás a Retro életérzés Best Rock Songs listáján. A helyezések az előző résznél leírtaknak megfelelően alakultak ez esetben is. A 81-90. helyeken már olyan előadók dalai is szerepelnek, mint az Aerosmith, a Metallica, vagy a Nirvana. A versenyben maradt dalokra továbbra is szavazhattok!

90. Aerosmith - I don't wanna miss a thing

A világ egyik legsikeresebb rockbandája 1970-ben alakult, az Egyesült Államokban a '70-es évek során is több listás dallal büszkélkedhetett az együttes. Az európai slágerlistákat azonban csak a '80-as évek közepén sikerült meghódítania. 1993-ban megjelent Get a grip című albumukról több dal is nagy siker lett, de az első No.1. helyezésüket csak az 1998-ban kiadott I don't wanna miss a thing jelentette. A rock ballada az Armageddon című mozifilm betétdalaként híresült el, amelyben az Aerosmith frontemberének, Steven Tylernek lánya, Liv volt az egyik főszereplő.

Aerosmith - I don't wanna miss a thing 1998

89. Mr. Big - Wild World

A Wild World című folk rock dal 1970-ben született, egy bizonyos Cat Stevens zenész-szövegíró által. Első megjelenése óta több előadó is feldolgozta, 1971-ben Jimmy Cliff  soul-reggae stílusban adta elő, majd 1988-ban Maxi Priest  verziójában is reggae dalként vált ismerté. Ezt a változatát lehet a leggyakrabban hallani a rádiókban, bár 1993-ban a Mr Big is szerepelt a listákon a dallal, amely ismét a folk rock vonalat képviselte.

Mr. Big - Wild World 1993

88. Bryan Adams, Rod Stewart & Sting - All for love

Ismét egy olyan dal, mely egy film betétdalaként vált ismerté. A többek között Bryan Adams által írt szerzeményt az énekes Rod Stewart-dal és a Sting-gel közösen énekelte fel a Három muskétás című film zenéit tartalmazó lemezre. A dal több országban is No.1 lett és az 1994-es év egyik legkedveltebb zeneszámává vált.

Bryan Adams, Rod Stewart & Sting - All for Love 1994

87. Collective Soul - Shine

Az amerikai post-grunge banda, a Collective Soul első nagy sikere volt az 1995-ös Shine, mely már az 1993-ban megjelent debütáló albumukon is szerepelt. Az együttes elsősorban az Egyesült Államokban vált népszerűvé, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks listán hét daluk is No.1 lett.

Collective Soul - Shine 1995

86. Ugly Kid Joe - Everything about you

Az Ugly Kid Joe nevű hard rock banda 1989-ben alakult, a '90-es években a szatírikus humor és a heavy metal által vegyített dalaikkal lettek népszerűek. Elsőként az Everything about you című dalukkal kerültek fel a listákra 1992-ben. A UK Charts-on mindjárt a harmadik helyig jutott a dal, mely aztán szerepelt a Wayne világa című kultfilmben is.

Ugly Kid Joe - Everything about you 1992

85. Nirvana - Heart-Shaped Box

A Heart-Shaped Box című dal a Nirvana harmadik stúdióalbumán kapott helyett, és jelent meg első kislemezként 1993-ban. A dal a U.S. Billboard Modern Rock Tracks listáján No.1 lett, a UK Charts mellett pedig több országban is Top10-be került. A dalt még 1992-ben kezdte el írni Kurt Cobain, majd egy időre félretéve azt,  akkor folytatta, mikor Courtney Love-val Hollywood Hills-be költöztek. Számos vélemény szerint a dal Courtneyról szól, azonban Kurt Cobain egy interjúban azt mondta, hogy a dal megszületését egy rákos gyerekekről szóló dokumentumfilm inspirálta.

Nirvana - Heart-Shaped Box 1993

84. The Cure - Boys don't cry

A The Cure az alternatív rock zene egyik legmeghatározóbb bandájának számít. Munkásságuk főleg a '80-as években volt jelentős, zenéjükben a post-punk, New Wave és a gothic rock hangzás is megjelenik, az elmúlt években pedig úgy emlegették őket, mint a korai emo stílus képviselőit. A Boys don't cry először 1979-ben jelent meg, ekkor még nem aratott nagy sikert, azonban 1986-ban elkészítettek egy remix verziót belőle (New Voice-New Mix), mely immár felkerült a Uk Charts-ra és a német hitlistára is.

The Cure - Boys don't cry 1986

83. Billy Idol - Rebel yell

A Rebel Yell a punk rock fenegyerek 1983-as, azonos című albumának első kislemezeként jelent meg. Mint ahogy a The Cure Boys don't cry című dala esetében is, itt sem az eredeti, hanem 1985-ös verzió vált sikerré. Míg az 1984-es kiadás csak a UK Charts 62. helyéig jutott el, addig az egy évvel későbbi már a 6. pozíciót foglalta el.

Billy Idol - Rebel yell 1985

82. Metallica - The Unforgiven

A Metallica napjainkig az egyik legnagyobb hatású heavy metal bandának számít. 1981-ben alakultak, azonban a siker a '80-as évek végén, de különösen a '90-es évek elején érte utól őket. 1991-ben jelent meg ötödik nagylemezük, melyről aztán hat dal (Enter Sandman, Sad but True, The Unforgiven, Whereever I may Roam, Nothing else matters, Don't tread on me) is felkerült a listákra. A The Unforgiven az album harmadik kislemezeként jelent meg 1991 végén, mely egy olyan emberről szól, aki sosem vállalt kockázatot, de ezt később megbánta. A dalnak lett folytatása is, 1998-ban jelent meg az The Unforgiven II, majd az The Unforgiven III a banda 2008-as nagylemezén, a Death Magnetic-en volt hallható.

Metallica - The Unforgiven 1991

81. Bad Religion - Punk Rock Song

Az amerikai punk rock banda, a Bad Religion talán Európában nem olyan ismert, mint hazájukban, pedig az együttes 1980 óta folyamatosan dolgozik. Bár a német album listán a '90-es években rendszeresen szerepeltek nagylemezeik, első singlejük mégis csak 1996-ban került fel az európai listákra. A Punk Rock Song az 1996-os The Gray Race című album második kislemezént jelent meg, és míg az Egyesült Államokban nem került fel a listákra, addig Németországban, Svédországban és Finnországban is siker lett. Az Öreg Kontinensen máig ez a legmagasabban jegyzett daluk.

Bad Religion - Punk Rock Song 1996

A szavazás tovább folytatódik, még 80 dal versenyben van, de a következő körben újabb 20 kiesik. Szavazz, hogy ne a Te kedvenced legyen az!

OFF: Mint láthatjátok az oldalsávban, a blog immár Facebook-on is elérhető! Ha fent vagy Facebook-on, és csatlakozni szeretnél az oldal közösségéhez, akkor lájkolj, hogy első kézből értesülhess a bloggal kapcsolatos legújabb hírekről!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr221979051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2010.05.10. 08:53:20

Csak helyesbítenék: a skót úriember Rod Stewartnak írja a nevét. :)