jún
24

Michael Jackson 1958-2009

Ma egy éve, hogy nincs köztünk Michael Jackson, a pop királya. Úttörő szerepe a zenei életben tagadhatatlan, pályafutása alatt több olyan falat is lebontott, mely előtte senki másnak nem sikerült. Hatása a mai művészek munkájában is érezhető, hisz sokan közülük példaképüknek tekintik őt. Michael Jackson egy zseni volt, zseniális dolgokat alkotott, olyanokat, melyeket generációról generációra mindenki ismerni fog még nagyon-nagyon sokáig. Remélem a celebeken szocializálódó tinikhez is eljutott, vagy el fog jutni a zenéje, és nemcsak arról lesz számukra híres, amiket a bulvárlapok írtak, vagy írnak róla. Igazából az én tinédzserkoromnak sem volt meghatározója, sem mint ember, sem mint előadó. Amikor először hallottam róla épp abban az időben folyt a gyermekmolesztálási pere, bár 9 évesen kb. annyit fogtam fel belőle, hogy valami rosszat tett és most sokan utálják ezért. Ráadásul csak később tudtam meg, hogy Michael Jackson nem is fehér, hanem fekete, hisz az első klip, amiben láttam őt az a Black or White volt, vagy a Remember the Time - erre már nem emlékszem. Igazából a History-n szereplő dalai voltak azok, amiket a '90-es éveken ismertem, de különösebben akkoriban egyikért sem voltam oda, mondjuk kivéve a Scream-et. Persze óhatatlanul is megismertem a korábbi dalait is, mint a Thriller, a Billie Jean a Beat it és még sorolhatnám. Az viszont talán már a 2000-es évek elején volt, mikor kölcsönkértem unokatesómtól a Bad kazit, amelyen olyan dalok szerepelnek, mint a Dirty Diana, a Bad, vagy a Smooth Criminal. Na de még ezután sem nagyon akartam én megismerkedni közelebbről Michael Jackson munkásságával. Hanem képzeljétek el, hogy 2008-ban szakmai gyakorlatra mentem egy utazási irodába, ahol megismertem Orsit, aki mint kiderült nagy Jacko-fan, de tényleg az az igazi. Mivel az érdeklődésű körünk közel ugyanaz, illetve nagyon jókat tudtunk nosztalgiázni a régi szép időkön, így én is kíváncsi lettem rá, hogy vajon miért szereti annyira Michaelt. Feltettem pár dalát (kb. 40-et) a telefonomra és BKV-zás közben ezeket hallgattam. Ekkor már azért úgy levágtam, hogy a pasas egy zseni volt, de igazán a halála után jöttem rá, hogy mennyire.

Nem vagyok egy "rajongó típus", aki kútba ugrana bármely sztárért (meg úgy senkiért sem), csak egyszerűen megérintett az a fajta művésziség, ami Michael Jacksont jellemezte. Persze lehet azt mondani, hogy sok dala hasonlít egy másikra, ami egyébként igaz is, de valahogy mégsem. Áááá ezt nem lehet megmagyarázni, inkább hallgassátok meg a dalait, vagy nézzétek meg a videóklipjeit, aztán vagy érzitek, vagy nem. A cikk egyébként semmi újat nem fog adni annak, aki amúgy is ismeri őt, hisz portréfilmekből, könyvekből, az internetről már mindent tudhattok az életéről. Csupán felelevenítem a pályafutását, kicsit rendhagyó módon nem a '80-as évektől kezdve és nem is a '90-esekkel befejezve. A két részes cikk első részében az 1968-1989 közötti karrierjéről, életéről olvashattok, a második pedig az 1990-2009 közötti időszakról szól.

A Jackson 5 és a Motown-os időszak 1968-1975

Michael Jackson 1958. augusztus 29-én látta meg a napvilágot a Jackson család hetedik gyermekeként. Apja, Joe fiatalabb korában játszott egy együttesben, de családja miatt feladta azon terveit, hogy egyszer a zenélésből éljen. Gyermekei azonban örökölték a zene iránti szeretetét és Joe hamar rájött, hogy lehet abban fantázia, ha fiait a színpad világa felé tereli. Kezdetben csak Jackie, Tito, Jermaine és Marlon vettek részt a családi zenekarban, Michaelt apja még túl fiatalnak tartotta ahhoz, hogy csatlakozzon fivéreihez. Véleménye akkor változott meg, mikor látta őt egy iskolai fellépésen, ahol a Climb Any Mountain című dalt énekelte. Michael mindössze 5 éves volt, mikor bevették a bandába. Joe Jackson vette kezébe fiai menedzselését, több kisebb, majd nagyobb tehetségkutatóra nevezte be az együttest, amelyek közül a chicagoi Regal Theaterben tartott versenyt meg is nyerte az ekkor már Jackson 5 néven futó banda. Ezután egyre több fellépésre hívták őket, ezek egyikén figyelt fel rájuk Bobby Taylor, akinek annyira megtetszett a zenekar, hogy még Berry Gordynak, a Motown Records főnökének figyelmét is felhívta rájuk. A Jackson 5 1968. július 23-án mutatkozott be a Motown vezetősége előtt, három napra rá pedig már a  kezükben volt a lemezszerződés. Ezután a fiúk minden idejét a lemez körüli munkálatok kötötték le, szabadidejükben pedig többnyire "az iskolapadot koptatták", így játékra már nem jutott idő - ne felejtsük el Michael Jackson ekkor még csak 9 éves volt. Első nagylemezük 1969 decemberében jelent meg Diana Ross Presents the Jackson 5 címmel. Diana Ross ebben az időben ünnepelt sztár volt, így adott volt a Motown számára, hogy az új sikerbandának szánt együttest az ő segítségével népszerűsítsék. Az album és az azt megelőző kislemez, az I want you back hatalmas siker lett. A Motown azonban még ennél is többet akart és 1970 februárjában piacra dobta a második kislemezt is ABC címmel. A dal az USA-ban No1. lett, mint ahogy az azonos címmel megjelent második albumról a következő két single is (The Love You Save, I'll be there). 1970-ben még két nagylemez látott napvilágot, közben a fiúk megállás nélkül turnéztak, díjátadókon és tévéműsorokban vettek részt. 1971-ben megjelent az ötödik lemez is, amit még ugyanebben az évben egy koncertfelvételekből álló album követett, valamint az első Greatest Hits válogatást is összeállítottak a Motownál. A Jackson 5 sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy egy rajzfilmsorozat kétdimenziós  karaktereit a fiúkról formázták meg.

The Jackson 5 - I want you back 1970

1971-ben kiadták Michael Jackson első szóló kislemezét Got to be there címmel, melyet a nagylemeze is követett. Ezalatt a többiek felvették a stúdióban a Jackson 5 hetedik albumát is. A Lookin' Through The Windows 1972-es megjelenése után a fiúk némi szünethez jutottak, de Michael ekkor sem tétlenkedett, hisz második kislemeze a Ben is a polcokra került, mely az azonos című film betétdala is volt egyben. 1973-ban a dalt tartalmazó nagylemez is megjelent (Ben), majd fél évvel később a harmadik korong is napvilágot látott Music and me címmel. Az album nem volt túl sikeres, mint ahogy a Jackson 5 nyolcadik nagylemeze sem. Ezért gyorsan elkészítették a kilencediket is, ami szintén megbukott. A következő albumot, a Dancing Machine-t is csak az mentette meg, hogy egy tévéműsorban az azonos című dal előadása közben Michael olyan robottáncot mutatott be, mely aztán népszerű lett a diszkókban - mindenki ezt akarta utánozni.

The Jackson 5 - Dancing Machine 1974

1975-ben Michael negyedik szólóalbuma (Forever Michael) is megjelent, mint ahogy a Jackson 5 legújabb, a sorban tizenkettedik nagylemeze is. A Motownnál sem az együttes, sem Michael nem készített már új anyagot, 1976 végén szerződésük lejártával otthagyták addigi sikereik színhelyét és kiadót váltottak. 

The Jacksons 1976-1981

1976-ban a Jackson 5 leszerződött a CBS/Epic lemezkiadóval, azonban korábbi szerződésük értelmében a nevük a Motown tulajdonát képezte. Joe Jackson nem esett kétségbe, megváltoztatta a banda nevét The Jacksons-ra. Azonban még egy gondja adódott: Jermaine időközben elvette a Motown főnök, Berry Gordy lányát, Hazelt. Jermaine úgy döntött, hogy marad apósa cégénél, így helyette a legkisebb Jackson fiú, Randy került a bandába. A CBS/Epic kötelékében az első nagylemez 1976 végén jelent meg The Jacksons címmel, melyről az Enjoy Yourself és a Show you the way to go igen szép sikereket ért el. Rá egy évre a második nagylemez is elkészült, mely azonban mérsékelt fogadtatásra talált a rajongók körében.

The Jacksons - Show you the way to go 1977

1977-ben Michael nemcsak a zene világában alkotott, de nővérével La Toya-val részt vettek New York-ban egy soulos, musicales Óz-feldolgozás forgatásán. A Wiz-ben Michael volt a Madárijesztő, míg Dorothy szerepében Diana Ross volt látható. Jacko több dalt is írt a filmhez, melynek felvételei alatt ismerkedett meg Quincy Jones zeneszerzővel, akinek mesélt azon terveiről, hogy producert keres legújabb albuma elkészítéséhez. Na de erről majd később... Miután befejeződött a forgatás, Michael újra stúdióba vonult fivéreivel, ahol elkészítették a Destiny című lemezüket, amelyet 1978 decemberében foghattak először kezükbe a rajongók. Óriási siker lett, mint ahogy a róla kimásolt Blame it on the Boogie és a Shake your Body (Down to the ground) is.

The Jacksons - Blame it on the Boogie 1978

1979 nagy részében világkörüli turnén vettek részt a fiúk, ami közben megjelent Michael Jackson Off the Wall című nagylemeze immár az Epic gondozásában. Ebben az évben az egyik táncpróbán eltört az orra, amely után sikertelen plasztikai műtétet végeztek el rajta. 1980-ban jött a negyedik The Jacksons album is Triumph címmel, azonban ezen Michael már csak hat dalban énekelt. Ekkoriban már pedzegette, hogy szeretné otthagyni a bandát, de az 1981-es amerikai turnén még részt vett. Ezután azonban szólókarrierje került előtérbe, amely aztán a világ tetejére repítette őt...

A Jackson 5 történetét egyébkén 1992-ben megfilmesítették, Magyarországon Michael Jackson és testvérei - Az amerikai álom címen vetítette a tévé. A két részes egész estés film Katherine és Joe megismerkedésétől egészen 1983-ig nyomon követi a Jacksonokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg, szerintem nagyon hitelesen, sokszor kegyetlenül őszintén, de közben drámain ábrázolta a Jackson 5 karrierjét és a család életét.

Off The Wall 1979-1982

1979-ben a Destiny albumnak köszönhetően a The Jacksons világszerte népszerű volt. Michael Jackson amellett, hogy fivéreivel közösen részt vett a nyolc állomásos világkörüli turnén, a háttérben már Quincy Jones-szal szólóalbumán dolgozott. Ennek első eredményeként 1979 júliusában megjelent a Don't Stop 'Til You Get Enough, mely Michael saját szerzeménye volt. Thomas W. Hook könyvében a következőket írja a dallal kapcsolatban: "Ez a dal a prózai betoldásokkal, a magas hangú énekkel előre vetített valamit - valami olyan hangzást, amit később a világ Michael Jacksonnal azonosított. Amikor elkészült a hozzá megálmodott klip is, benne egy tipikus Michael Jacksonos táncbetéttel, az értő szemmel és füllel figyelő szakemberek már láthatták: olyan vulkanikus folyamat zajlik a felszín alatt, amely egyenlőre még csak egy kislemeznyi "dombocskát" emel magasra, de később valószínűleg egy egész zenei Himaláját fog létrehozni."

Michael Jackson - Don't Stop 'Til You Get Enough 1979

Az Off the Wall című nagylemez 1979 szeptemberében látott napvilágot, melyről a következő single a Rock with you lett. A dalhoz készült klipben Jacko extravagáns öltözékben volt látható, mely egyes elemei a később rá jellemző ruhatárban is megjelentek. Az albumról összesen öt kislemez jelent meg, melyből négy a listákra is felkerült (a már említett dalok mellett az Off the Wall és a She's out of my life lett siker), méghozzá a Top 10-be. Ezzel pedig Michael Jackson minden addigi rekordot megdöntött, ráadásul a Don't Stop 'Til You Get Enough előadásáért Grammy-díjban részesült.

Michael Jackson - Rock with you 1980

Michael Jackson - She's out of my Life 1980

Thriller 1982-1984

Az Off The Wall sikere csak előfutára volt annak, ami ezután következett. Michael Jackson végre azt csinálta, amit szeretett volna, és ő alkotni akart - méghozzá nagyot. Az Off The Wall dalainak többségét Jackson írta, de olyan előadók is közreműködtek az albumon, mint például Stevie Wonder, vagy Paul McCartney. Utóbbit 1982-ben egy olyan ötlettel kereste meg, hogy  készítsenek közösen pár dalt. Ebből az együttműködésből született meg aztán a The Girl is Mine, mely Michael Jackson Thriller című albumán volt hallható, valamint a Say, Say, Say, amely Paul McCartney Pipes of Piece című nagylemezén kapott helyet, és amelyhez videóklipet is forgattak. Mindkét dal megjárta a listákat, a Say, Say, Say több országban No1. lett, a Billboard Top 100-at is vezette.

Paul McCartney & Michael Jackson - Say, Say, Say 1983

Miközben a stúdióban már folytak az új album munkálatai, Michael bizonyítva, hogy bőven van energiája és alkotói kedve, Steven Spielberg E.T. című nagysikerű mozifilmjéhez készített egy kiadványt, melyen a filmben is hallható Someone in the Dark című dal is szerepelt. 1984-ben ezért a "Legjobb gyermekalbum" kategóriában Grammy-díjat kapott. Nem mellesleg időközben Diana Rossnak is írt egy dalt, melyet aztán Grammy-díjra jelöltek...

Michael Jackson - Someone in the Dark 1982

A készülő albumnak már csak az utómunkálatai voltak hátra. Michael a tökéletességre törekedve jópár dal hangzását megváltozatta, mielőtt az végleg felkerült volna a Starlight munkacímet viselő albumra. A Beat It-ben például nem találta megfelelőnek a gitárszólót, így felkérte Eddie Van Halen-t, hogy játsza fel neki újra. A Quincy Jones által írt P.Y.T. (Pretty Young Thing)-ből hiányolta a finomságot, ezért két lánytestvérét, La Toya-t és Janet-et állítótta a mikrofon mögé, hogy vokálozzanak a dalban. Miután minden akadály elhárult, az új album 1982. november 30-án megjelent, az eredeti tervektől eltérően azonban végül Thriller címmel került a boltokba. Óriási siker lett! Mára ez az album minden idők legnagyobb példányszámban eladott stúdióalbuma, megszámolni is nehéz már, hogy hányszoros platina-, és gyémántlemez lett világszerte. 122 hetet töltött a Billboard 200-as listáján, melyből 80 héten keresztül folyamatosan a Top 10-ben szerepelt. Michael Jacksonnak határozott elképzelései voltak az album dalaival kapcsolatban is. Már előre kikötötte, hogy három dalhoz készül majd videó és nem titkoltan a célja az volt, hogy ezeket az MTV is nap, mint nap játsza. Az első videó a Billie Jean-hez készült, amely mintegy negyedmillió dollárba került - és az MTV naponta többször is adta, hisz ki akarta elégíteni nézői igényeit. A Music Television addig nem is játszotta a fekete előadók klipjeit, így joggal mondható, hogy Michael Jackson ebben is úttörő volt. Ennek következtében pedig az afro-amerikai fiatalok is odakapcsoltak az MTV-re, amely aztán maga után vonta, az úgynevezett MTV-kultúra elterjedését. A második klipet a Beat It-hez forgatták le, amely még nagyobb költségvetéssel bírt, mint elődje. A kisfilm ötlete, mint ahogy a Billie Jean esetében is Michael fejéből pattant ki. Ahogy egy interjúban elmondta, rendkívül ügyelt a részletekre annak tekintetében, hogy valódi bandatagokat akart látni a videóban, akik öltözködésükben, mozgásukban teljes mértékben megfelelnek a valóságnak.

Michael Jackson - Billie Jean 1983

Michael Jackson - Beat it 1983

Mielőtt elkészült volna a harmadik videóklip Michael részt vett testvéreivel a Motown fennállásának 25. évfordulójára rendezett gálaesten, ahol a Billie Jean-t vérbeli profizmussal adta elő. Itt láthatta a közönség először a védjegyévé vált "Moonwalk"-ot, vagyis a "holdséta táncot". Ezután még inkább fokozódott a Thriller-láz. Időközben a Wanna be Startin' Something, majd a Human Nature is megjelent kislemezen és természetesen a listákon is helyet követelt magának. Ez azonban Jacko-t kevésbé izgatta, mint az, hogy olyan videót készítsen a Thriller-hez, amilyet még sosem látott a világ. Michael elképzeléseinek megvalósítása az eddigieknél is többe került. Egymillió dollár sok pénz, így senki sem akarta vállalni az esetleges pénzügyi veszteséget. Ez azt jelentette, hogy Jackson végül maga finanszírozta a rövidfilm elkészítését. A befektetés pedig megtérült, soha nem látott magasságba repítette a Thriller videója az énekest.

Michael Jackson - Thriller 1984

A Thriller hatalmas sikere után mindenki őt akarta, a rajongók, a riporterek, a multicégek. Michael Jackson volt ebben az időben a legnagyobb reklámérték, akinek az arcával bármit el lehetett adni. Így gondolta ezt a Pepsi is, akik testvéreivel együtt felkérték egy reklámfilm forgatására. A felvételek alatt azonban súlyos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, mikor a feje mellett váratlanul felrobbant két füstbomba és a szerkezetből kicsapó szikrák lángra lobbantották a haját. Egyébként ekkor már látható jelei voltak bőrszíne változásának. Saját bevallása szerint egy olyan különleges bőrbetegségben szenvedett, melynek következtében bőre egyre jobban kifehéredett.

Pepsi Commercial 1. 1984

Pepsi Commercial 2. 1984

1984-ben többnyire a Thriller-nek és az ahhoz készült videóklipnek köszönhetően nyolc Grammy-díjat is bezsebelt, mellyel egy újabb rekord birtokosa lett, hisz azelőtt ez még senkinek sem sikerült. Ebben az évben még elvállalt egy turnét a The Jacksons-szal, viszont kikötötte, hogy a gázsit minden centig jótékonysági célra fogja fordítani. Mint ahogy azt az összeget is, melyet a Pepsi balesete után kárpótlásként fizetett neki. Adakozásai felkeltették a Fehér Ház figyelmét is. Ronald Reagen elnök mint jó példaként tüntette fel a fiatalok számára, és addigi társadalmi munkájáért 1984. május 14-én kitüntetésben részesítette.

We are the World, Captain EO, Pepsi 1985-1987

Michael Jackson mindig kapható volt a jótékonykodásra, így mikor 1985-ben megkereste őt a USA for Africa elnevezésű szervezet, hogy készítsen egy dalt az afrikai éhezők megsegítésére, azonnal igent mondott. Szólt zenésztársának, Lionel Richie-nek, akivel aztán közösen összehozták a We are the World című dalt, amelynek előadására a kor legnépszerűbb előadóit kérték fel. A szólórészeket a két szerző mellett olyan sztárok énekelték, mint például Stevie Wonder, Tina Turner, Billy Joel, Diana Ross, Bruce Springsteen, Cyndie Lauper, Bob Dylan vagy Ray Charles. A vokálban többek között közreműködtek a The Jacksons tagjai, La Toya Jackson, Dan Aykroyd, Bob Geldolf és Bette Midler is. A dal óriási siker lett, amellett, hogy pénzt hozott a segélyszervezet számára, a korong platinalemez lett, világszerte vezette a slágerlistákat és három Grammy-díjra is méltónak tartották. Michael Jackson amihez csak nyúlt, arannyá változott...

 USA for Africa - We are the World 1985

Michael Jackson a '80-as években hatalmas sztár volt, ezt tudta a Pepsi is, így az 1984-es együtmükődés után újabb reklámfilmek készítésére kérték fel. Ekkor négy minifilmet forgattak le, melyben a hamarosan megjelenő album címadó dalát, a Bad-et használták fel. Ennek az albumnak a munkálatait egyébként már a The Jacksons Victory turnéjának befejeztével elkezdte, azonban 1986-ban csak egy dal volt teljesen kész. Az Another Part of Me-t Francis Ford Coppola és George Lucas Captain EO (Eo kapitány) című 17 perces filmjéhez írta, melyben a főszerepet Michael játszotta. A filmet 1986 őszén mutatták be a kaliforniai Disneylandban és a floridai Epcot Centerben.

Pepsi Commercial 1987

Captain EO - We are here to change the World 1986 

Bad 1987-1989

1987 első fele a Bad című album lemezfelvételeivel telt. A rajta szereplő 11 dal közül kilencet Jackson írt, melyek közül az első kislemez az I just can't stop lovin' you lett. A nagylemez 1987. augusztus 31-én jelent meg, ezzel egy napon volt a Bad című dalhoz készült 18 perces kisfilm világpremierje is. A történet egyik szereplője természetesen Michael volt, míg a másik fő karaktert Wesley Snipes játszotta. A videót, melyet Martin Scorsese rendezett,  New York-ban forgatták mintegy másfél hónapig és kétmillió dollárba került. A klip egy bizonyos mozdulattól vált híressé, melyet Michael a későbbiekben többször is alkalmazott tánc közben - jelesül az az erotikus mozdulat, mikor az ágyékához ért.

Michael Jackson - Bad 1987

A Bad album, kislemez és a videóklip is siker lett, jöhetett a világkörüli turné, amely Japánban kezdődött, majd Ausztráliában folytatódott, végül pedig az Egyesült Államokban fejeződött be. Később Európába is ellátogatott, ahol Londonban a királyi család is megtekintette fellépését. Időközben leforgatta a The Way You Make Me Feel-hez készült videóklipet is, majd ezt a Man in the Mirror követte, amelyben kivételesen Michael nem szerepelt, hanem különböző történelmi eseményeket vágtak benne össze.

Michael Jackson - The Way You Make Me Feel 1987

Michael Jackson - Man in the Mirror 1988

A következő kislemez a rockosabb hangzású Dirty Diana volt, melyhez a klip a rajongók közreműködésével készült. A dal egyébként egy olyan lányról szól, aki annyira rajong kedvenc énekeséért, hogy az már zaklatásnak minősül. Az előző kéz single-hez hasonlóan ez a dal is No1. lett, azonban a következő, az Another Part of Me  - ami a Captain EO című film betétdala - már nem ért el hasonló sikereket.

Michael Jackson - Dirty Diana 1988

Michael Jackson - Another Part of Me 1988

1988 februárjában az amerikai turnésorozat kezdetével egy időben jelent meg Michael önéletrajza, a Moonwalk. Ebben ír gyermekkoráról, a Jackson 5-ról, apjával való viszonyáról, plasztikai műtéteiről, új külsejéről. Szintén 1988-ban készült el a Moonwalker című film, amely tulajdonképp Michael addigi zenei pályáját hivatott bemutatni, amely köré egy történetet is írtak azért, hogy ne legyen túl dokumentumfilmszerű. Mialatt Michael kis barátain segít, akiket elrabolt a Joe Pesci által alakított drogkereskedő, felelevenednek Jacko addigi nagy slágerei. A film betétdala egyébként a Bad albumról kimásolt Smooth Criminal lett.

Michael Jackson - Smooth Criminal 1988

A Bad megjelenésekor egyébként egy merővel új külsővel láthatta a világ Michael Jacksont. Bőre ekkor már csaknem fehér volt, hajviselete is drasztikusan megváltozott, arcán pedig felfedezhetőek voltak a plasztikai műtétek nyomai. 1986-ra már az ötödik orrműtétén is túl volt és az arccsontját is átalakították némileg. A pigmenthiányos bőrbetegség mellett lupust is diagnosztizáltak nála, melynek következtében érzékeny lett a napfényre. Egyre több pletyka keringet különcségéről. Elterjedt róla, hogy magasnyomású oxigénsátorban fekszik, hogy ezzel lassítsa az öregedés folyamatát. Egy majmot (Bubblest) tartott az otthonában, és állítólag az elefántember csontjait is megvásárolta. Hirtelen fogyására is felfigyelt a bulvársajtó, azt találgatták vajon anorexiában szenved-e a sztár. A következő pletykára akkor adott okot, mikor egy fellépés alkamával a The Way You Make Me Feel alatt a videóklipben is szereplő modell, Tatiana Thumbtzen megcsókolta. A lapok címoldalon hozták le az esetet, feltéve a kérdést, hogy "Megvan Mrs Jackson?". Ha mindez még nem volt elég a bulvársajtónak, akkor rágódhattak azon is, hogy vajon miért vesz meg valaki egy hatalmas, kopár földdarabot és miért építtet rá állatkertet és vidámparkot, hogy azt Neverland Valley-nek nevezze el. Michael Jackson a pletykákra egy videóklip formájában felelt, amelyben minden vele kapcsolatos híresztelés felbukkan, a dal pedig mintegy üzenetként a Leave me alone címet kapta.

Michael Jackson - Leave me alone 1989

1989-ben még egy kislemez megjelent Európában és Ausztráliában a Bad-ről, kilencedikként a sorban. A Liberian Girl már szerepelt a The Jacksons 1983-as Victory című albumán, majd kicsit átdolgozva felkerült a Bad-re is. A videóban a '80-as évek sztárvilágának krémje szerepel, Michael pedig a kamera másik oldalán foglal helyet. A dalt egyébként Jacko barátjának Elizabeth Taylornak ajánlotta, aki 1989-ben a következőket mondta róla: "A pop, a rock, és a soul valódi királyát Michal Jacksonnak hívják!"

Michael Jackson - Liberian Girl 1989

Második rész

*Forrás: Thomas W. Hook: Jacko


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr462106635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.06.25. 21:38:33

Valahogy enis igy gondolkodok Jackorol ahogy te.

Flankerr 2010.06.28. 12:08:23

Dirty Diana a legfőbb kedvencem tőle, de nagyon jó még ebből az időszakból a Beat It és és Bad is. Utóbbi kettőből a kiváló paródista, Weird Al Yankonic istencsászár paródiákat csinált, ahol a szöveg saját hülyeség, amire ráépül a klippek, utóbbiak Jackó engedélyével zseniálisan másolják az az eredeti klippeket.
a remekművek:
Eat It: www.youtube.com/watch?v=HyfcOriVKBM
Fat (1:00-tól indul be igazán): www.youtube.com/watch?v=fqz1ojIQTBk
A szöveg értéséhez jól jön az angoltudás, de képek magukért beszélnek..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.30. 02:35:04

@Flankerr: :) viccesek, nekem a Bad paródia nagyon tetszett, ahogy a néger srác nézett hahahaha.
Azon gondolkodtam, mialatt írogattam a bejegyzést, hogy nem nagyon tudom eldönteni, hogy a Bad vagy a Dangerous korszak áll-e hozzám közelebb. Én a Thrillerért egyébként nem is nagyon vagyok oda, bár igaz, hogy a legnagyobb slágerei, mint a Bad vagy a Black or White sem annyira jön be. A Billie Jean azonban megunhatatlan számomra, de amik igazán tetszenek azok a Leave me alone, a Liberian Girl, In the Closet, Ghost...na jó és minjárt felsorolom az összeset :))). De tényleg mindegyikről el tudom mondani, hogy ez azért, az meg azért tetszik :).

Flankerr 2010.06.30. 07:59:54

@Viola1984: Nehéz dió: A Thriller nálam kiesik, videóklippileg és kultúrailag iránymutató mérföldkő volt, de mint zene sose fogott meg. Billie Jean nekem 1 kozepes száma, szorri..:) A Bad-ről a címadó dal és a way you make me feel kellemes nóta, a Dirty Diana pedig top1 Jackó dal nálam, a 80-s évek mixemre is rákerült zárószámnak. A Dangerousról a Black or White kiváló szám, és a Give It To Me is bejön.. szóval talán Bad..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.30. 17:25:11

@Flankerr: A Bad-en talán jobb számok vannak, de a Dangerous annyira '90-es évek hangulatot sugároz számomra, hogy továbbra sem tudok dönteni :))).