ápr
28

A '90-es évek magyar slágerei után menjünk vissza egy kicsit a '80-as évekbe, és elevenítsük fel, milyen magyar dalok szóltak akkoriban a rádióban, tévében, Meglepetés nincs, ezek mind olyan slágereket, amiket még ma is kívülről fújunk, ha egy jóféle buliban spontán éneklésig fajulnak a dolgok :).

 A '80-as évek egyértelműen az Edda nagy korszaka volt, olyan dalaik kötődnek ehhez az évtizedhez, mint az Elhagyom a várost, a Hűtlen, A kör, az Éjjel érzkezem, a Gyere őrült, vagy a Kölyköd voltam - hogy csak párat említsek közülük.

Edda - Kölyköd voltam 1991

Ha a '80-as éveket az Edda nagy korszakának neveztem, akkor ez igaz a Hungáriára is. A hazai rock'n'roll koronázatlan királyai újra megteremtették Magyarországon a jampik világát olyan dalokkal, mint a Micsoda buli, a Neonparádé, a Casino Twist, a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Ciao Maria - egyszóval Limbó-lázba hozták az egész országot a nyolcvanas évek elején.

Hungária - Limbó-hintó 1981

A Hungária nemcsak önmagában volt sikeres, de tagjai új együtesekkel, vagy szólóban is kedveltek lettek a hazai közönség körében. Szikora Róbert az 1982-es kilépését követően megteremtette a Csikidam életérzést Magyaroszágon R-Go nevű zenekarával. Olyan dalokkal forrt össze a nevük, mint a Bombázó, a Szerelmes vagyok, a Ballag a katona, a Létezem, a Rég várok valakire, vagy a Szeretlek is + nem is.

R-Go - Szeretlek is + nem is 1985

A P. Box-ot két ex-P. Mobil tag alapította 1980-ban. Kezdetben Varga Miklós volt a zenekar énekese, majd őt Vikidál Gyula váltotta, aki korábban a P. Mobil és a Dinamit tagja is volt. Legsikeresebb daluk a Radics Béla emlékére írt A zöld, a bíbor és a fekete 1983-ból. (A felvétel kicsit későbbi.) 

P-Box - A zöld, a bír és a fekete 1983

A new wave zenekarnak tartott KFT 1981-ben alakult. Többnyire ironikus hangvételű dalaikkal lettek ismertek. Afrika, Siker, pénz és csillogás, A pénztárcámat, Bál az Operában, Elizabet, Balatoni nyár és még jónéhány slágerük született a '80-as években. 1981-ben óriási feltűnést keltettek a Táncdalfesztiválon Bábu vagy című dalukkal és előadásmódjukkal. Aktualitása pedig még ma is vana mondanivalójának...

KFT - Bábu vagy 1981

 

Az Első Emelet a '80-as évej egyik sztárzenekara volt. Első albumuk 1984-ben jelent meg, második lemezüknek dalai pedig még a Linda című krimisorozatban is felhangzottak, amikor is az egyik epizódot a Petőfi Csarnokban tartott koncetjükön forgatták.

Első Emelet -  A film forog tovább 1985

 

A '80-as évek egyik kultfilmje volt a Szerelem első vérig a fiatalok körében. A film betétdala pedig legalább olyan népszerű lett annak idején Demjén Ferenc előadásában.

Demjén Ferenc - Szerelem első vérig 1985

Magyarországon a '80-as években hódított a discozene - legalábbis központilag támogatták. A Neoton Família volt az egyik kirakategyüttese a korszaknak, rengeteg sláger fűződik a nevükhöz, koncertjeiken még manapság is sokan éneklik velük együtt a dalaikat. Ezek közül máig az egyik  legnépszerűbb a 220 felett.

Neoton Família -  220 felett 1981

A '80-as évek Magyarországra is elhozta a heavy metalt. Sorra alakultak a kemény rock zenét játszó zenekarok. A Pokolgép a hazai kemény rock zene egyik úttörőjének számít. Ítélet helyett című daluk 1987-ből való.

Pokolgép - Ítélet helyett 1987

A Bonanza Banzai nem maradhat ki ma sem a sorból. 1989-ben indult el az őrület, akarom mondani a banzáj.

Bonanza Banzai - Induljon a banzáj 1989

A Bikini azok közé a zenekarok közé tartozik, akik pályafutásukat a '80-as években kezdték, de koncertjeikre még ma is tömegek kíváncsiak. Dalaikat nemzedékek ismerik, klasszikussá váltak a magyar zenei életben. Egyik legszebb és legnépszerűbb daluk az 1989-es Közeli helyeken.

Bikini - Közeli helyeken 1989

Amikor a Beatrice a nyolcvanas évek végén "év veled"-et mondott a szocializmusnak, még nem tudta, hogy pár év múlva tényleg elmúltak Azok a boldog szép napok...

Beatrice  - Azok a boldog szép napok 1988


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr345250932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.