jan
25

13723.jpg1993 igazán izgalmas év volt az elektronikus zenét illetően. Az eurodance dalok nemcsak az európai slágerlistákat uralták, hanem a rádiókat és az MTV Europe-ot is. A raverek sem panaszkodhattak, egyre több techno, hardcore és breakbeat dal született és vált népszerűvé széles körben, valamint teret nyert magának egy új műfaj is: a trance. Szülőhelyének Frankfurt tekinthető, több stílusjegyet is magában hordoz, de leginkább a technora és az acid house-ra vezethető vissza. A '90-es évek elejére tehető a kialakulása, a korai trance dalok között tartják számon 1990-ből a The Age Of Love azonos című dalát, a Dance 2 Trance We Came In Peace-jét, vagy 1992-ből a Jam & Spoon Stella című klasszikusát. A trance igazán 1993-tól vált népszerűvé, a következő években állandó változáson ment keresztül és számos stílusirányzata alakult ki. Ennyit a trance-ről, ami a műfajt illeti, jöjjenek az elektronikus zene keményebb vonalának legjobb dalai 1993-ból.

 Best House Song

Kezdjük a jó öreg house-val a sort. Az Utah Saints a The KLF-es Bill Drummond szerint az első igazi stadium house banda volt a '90-es években. A formációnak csupán egyetlen nagylemeze jelent meg 1992-ben, aztán a tagok úgy döntöttek, abbahagyják a zenélést arra hivatkozva, nehogy olyan népszerűek legyenek, hogy az emberek elvárják tőlük a populáris slágerek írását. A félelmük talán jogos volt, hisz 1991 és 1994 között több daluk is szerepelt a brit kislemezlistán, ezek közül három a top 10-ben, az 1993-as Believe In Me pedig még a német slágerlistára is felkerült. A Utah Saints ezzel a dallal nyerte meg a kategóriát.

Utah Saints - Believe In Me 1993

 Best Progressive House Song

A progressive house manapság az egyik legnépszerűbb elektronikus zenei műfaj, amely a '90-es évek elején az amerikai és az európai house keveredésével jött létre  Nagy-Britanniában. A progressive house egyik képviselője volt az a Gloworm, amely első sikerét 1993-ban aratta az I Lift My Cup-al. Az angol projekt  a brit kislemezlistán ezzel a dallal a 20. helyen szerepelt, a blogon pedig a kategória nyertese lett.

Gloworm - I Lift My Cup 1993

Best Ambient Trance Song

A chill out zene mindig is népszerű volt, gondoljunk csak az MTV Chill Out Zone-jára, ahol csak ilyen stílusú dalokat játszottak. A The KLF egy egész albumot jelentetett meg az ambient jegyében, létrehozva tulajdonképp az ambient house stílust. A '90-es évek elején alakult ki az ambient techno, illetve a trance is behódolt a chill out-nak. Sven Väth első albuma, az Accident in Paradise is többnyire ennek a jegyében született meg, amelyről a legnagyobb sláger 1993-ban a L'Esperanza lett. Ezzel a dallal pedig a német DJ nyerte a kategóriát.

 Sven Väth - L'Esperanza 1993

Best Hard Trance Song

Azt már tudjuk, milyen egy ambient trance dal, most nézzük meg a ló túloldalát, azaz térjünk át a hard trance-re. Ez tulajdonképp a klasszikus trance egy még keményebb formája, amely különösen Belgiumban, Hollandiában és Németországban vált először népszerűvé. Az Intrance Te Quierro című dala is elsősorban ezekben az országokban lett sláger 1993-ban, ami elég ahhoz, hogy a kategória győztese legyen.

Intrance feat. D-Sign -Te Quierro 1993

Best Trance Song

Robin Albers, ismertebb nevén Jaydee első és egyben legnagyobb slágere ma már az eletronikus zene egyik klasszikus darabjának számít. A Plastic Dreams számos európai slágerlistán a legjobb 30 között szerepelt 1993-ban, Amerikában pedig akkora siker lett, hogy vezette a Billboard Club Charts-ot. Ez nem csoda, hisz a dal alap volt a klubokban, a virtuális díjkiosztón pedig kiérdemelte legjobb trance dalnak járó díjat.

Jaydee - Plastic Dreams 1993

 Best Breakbeat Song

Az SL2 nevű angol formáció nem készített túl sok dalt, ez mégis elég volt ahhoz, hogy 1992 után, amikor az On A Ragga Trip-pel nyertek a kategóriában, most ismét az övék legyen a legjobb breakbeat dalnak járó díj. Ezúttal a Way In My Brain-nek köszönhetik a győzelmet, amelyet 1991-ben már egyszer kiadtak, majd 1992-ben ismét megjelentették egy újabb verzióját. A dal 1993 elején a rave party-k egyik kedvence volt.

SL2 - Way In My Brain 1993

 Best Hardcore Song

Az első Mayday-re 1991 decemberében került sor, az 1992. április 30-án megrendezett másodiknak pedig már himnusza is volt. Ami aztán a későbbiekben tradicióvá vált, és nemcsak a tavaszi, hanem a téli rendezvényre is készült egy-egy dal. 1993-ban utóbbinak a Religion, előbbinek pedig a Judgement Day lett a jelszava, egyben a Mayday-himnuszok címe. Westbam és társai mellesleg a Judgement Day-vel megnyerték a legjobb hardcore dalnak járó díjat.

Members of Mayday - Judgemen Day 1993

Best Techno Song

Moby a '90-es évek elején sorra adta ki dalait, de valahogy mindig elmaradt a siker. 1993-ban az I Feel It legalább felkerült a UK Charts-ra, de a 38. helynél előrébb nem jutott. A Move (You Make Me Feel So Good) viszont már a 21. helyen szerepelt, a US Dance Charts-ot pedig vezette. Persze attól, hogy a DJ dalai a listákon nem arattak, Moby-t még így is a legnagyobb nevek között tartották számon, a klubok nagy kedvence volt. A Move pedig hozott neki egy díjat a legjobb techno dalért.

Moby - Move (You Make Me Feel So Good) 1993

 Best New Act

A Jam & Spoon abban az értelemben már nem volt újonc, hogy a formáció 1991 óta létezett, és 1992-ben a Stella című trance dalával már ért el sikereket. A nemzetközi áttörést azonban Jam El Mar és Mark Spoon számára a Plavkával közös Right In The Night hozta meg. A dal már 1993 őszén felkerült a listákra, 1994 elején pedig a legnagyobb slágerek között szerepelt. Nagy szerepe volt abban, hogy a trance széles körben népszerűvé vált, a Jam & Spoon nevét pedig beírta a zene történelem könyvébe. 1993-ban ez a formáció érdemelte ki a legjobb új előadó díját.  

Jam & Spoon feat. Plavka - Right In The Night 1993

Best Act

Rolf Ellmer kéretik nem elhagyni a képzeletbeli színpadot. Ugyanis a zenei producer egy másik projektje is a díjazottak között van, méghozzá a legjobb előadó kategóriájában. A Jam & Spoon Jam El Mar-ja DJ Dag-el közösen hozta létre 1990-ben a Dance 2 Trance-t. Legnagyobb slágerük 1992-ben jelent meg, 1993-ban pedig több ország slágerlistájának élmezőnyében szerepelt. A Linda Rocco vokálozásával készült Power Of American Natives a klubok nélkülözhetetlen track-je volt, mint ahogy a Take a Free Fall-t is a legsikeresebb trance dalok között tartották számon 1993-ban. Épp ezért a Dance 2 Trance lett az év előadója.

Dance 2 Trance - Power Of American Natives 1993

Best Video

A techno, a breakbeat, vagy épp a trance képviselői mindig arról voltak híresek, hogy dalaikhoz a szokásoshoz képest eltérő klipeket készítettek. Persze ezekhez a műfajokhoz pont az elvontabb, kicsit őrültebb látványképp való, így 1993-ban is egy olyan dal videóklipje nyert, amely ezt a vonalat követi. A holland DJ páros, Zki & Dobre The Goodmen néven vált ismerté Give It Up című számukkal, amely több országban, köztük Nagy-Britanniában is a top 10-ben szerepelt. A duónak később még voltak próbálkozásai, de a legjobb videó kategóriát nyerő Give It Up sikerét nem tudták felülmúlni. Manapság Chocolate Puma név alatt készítenek dalokat.

The Goodmen - Give It Up 1993

Best Album

A U96 karrierje a Das Boot óta töretlen volt, egyre másra jöttek ki a klubslágerek, Alex Christensenék tehát egy percig sem tétlenkedtek. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy 1993-ban megjelent a második nagylemezük is Replugged címmel. Az albumnak nem lett akkora sikere, mint a Das Bootnak, de még így is szerepelt rajta két top 10-es sláger. A Love Sees No Colour és a Night In Motion is a diszkók kedvencévé vált, a két dal pedig megalapozta, hogy a Replugged elnyerje az év albuma díját.

Album: U96 - Replugged 1993

Song: Love Sees No Colour 1993

Best Song

A legjobb dal kategória nyertese senkit sem érhet meglepetésként, hisz Ti szavaztátok meg, hogy ki kapja a díjat. Bár ha nem így lett volna, akkor is tulajdonképp a The Prodigy Out Of Space-je a győztes, hisz kétségkívül 1993 egyik legjobb daláról van szó. Ritka egyébként, hogy egy banda albumáról a negyedik kislemez lesz a legnagyobb siker, de a The Prodigy még erre is képes volt. Az Out Of Space bár több dalból tartalmaz részleteket, a breakbeat és az oldschool jungle keverékeként mégis eredetire sikerült.

The Prodigy - Out Of Space 1993


 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr645780873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.