már
10

Tudom, Facebook-on már megígértem, hogy hamarosan elkészül a House, Eurodance zene történetének következő fejezete, de sajnos idő hiánya miatt erre még várni kell. Előljáróban azonban itt a '90-es, '91-es év egyik legsikeresebb house formációjának portréja.

Black Box

Az olasz Black Box a '80-as évek végén, a '90-es évek elején a legfelkapottabb house zenét játszó bandák közé tartozott. Dalaikkal a hitlisták élén szerepeltek, és nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is népszerűek voltak. A formációt három olasz zenész  alapította 1988-ban - a klub  DJ Daniele Davoli, a klarinét tanár Valerio Semplici,  és Mirko Limoni, aki az elektronikus zenei eszközök "nagymestere" volt. Ők a későbbiekben Groove Groove Melody néven több house produkcióban is közreműködtek, a Black Box-szal pedig először 1989-ben kerültek a rivaldafénybe.

Dreamland 1989-1991

A Black Box első nagy slágere 1989 közepén látott napvilágot Ride on Time címmel. A dal igencsak hasonlított Loleatta Holloway Love Sensation című, 1980-as discoslágerére. A trió nemcsak a dal egyes részeit keverte bele saját szerzeményébe, hanem felhasználták az énekesnő hangját is. Ebből aztán botrány lett, hisz Loleatta pénzt akart látni az eladásokból, így beperelte a produceri hármast. Végül megállapodás született a dal jogait birtokló Salsoulal, így a 800 000-es Egyesült Királyság-beli eladásból származó haszonból minden érintett részesült. Nem mellesleg Loleatta Hollowayt a banda felkérte arra, hogy vokálozzon a készülő album többi dalában is, de ezt az "állást" végül a The Wheater Girlsből ismert Martha Wash kapta meg. Az ok egyszerű: utóbbi hölgy kevesebb pénzért is vállalta a bandával való közös munkát. A Ride on Time hatalmas sláger lett, No 1. az Egyesült Királyságban és Top 10-es sláger az európai országokban. Érdekesség még, hogy a dal UK Remixében az M People-ből ismert Heather Small énekhangja volt hallható. Jah, és a videóklipben egyik hölgy sem volt látható, hisz azokban a Black Box arca, a modell Katrin Quinol szerepelt, aki viszont sosem énekelt, csak tátogott a dalokra.

Black Box - Ride on Time 1989

1990 elején jelent meg a Black Box második kislemeze I Don't Know Anybody Else címmel, amely erősen hasonlított a Ride On Time-ra, így nem is meglepetés, hogy ez a dal is Top 10-es sláger lett. Az Egyesült Államokban is kedvelté vált, 1991 elején vezette a Billboard Hot Dance Club Play Charts-ot is. 1990 májusában aztán a boltokba került a várva várt debütáló album Dreamland címmel, amelyen a nagysikerű Ride on Time is helyet kapott. Az albumról harmadik kislemezként az Everybody, Everybody jelent meg és az előző két singlehez hasonlóan ezt a dalt is gyakran játszották a disco-k. Három hétig vezette a Billboard Hot Dance listáját, de előkelő helyet foglalt el a US R&B Chartson is. A dal két verziójához is készült videóklip.

Black Box - I Don't Know Anybody Else 1990

Black Box - Everybody, Everybody 1990

A Dreamland dalai közül negyedikként az 1978-as Earth, Wind & Fire dal, a  Fantasy feldolgozása került fel a listákra, majd az év végén a '90-es években oly divatos, saját dalokból készített megamixszel szerepeltek a különböző slágerlistákon.

Black Box - Fantasy 1990

Black Box - The Total Mix 1990

1991 februárjában már a hatodik kislemeze jelent meg a house formációnak Strike It Up címmel. A I Don't Know Anybody Else-hez, és az Everybody, Everybody-hoz hasonlóan ez a dal is sikert aratott az Egyesült Államokban  - és természetesen Európa szerte mindenhol kedvelt klubsláger lett. A Dreamland eközben többszörös platina -, és aranylemezzé vált, azonban az utolsó két kimásolt kislemez az Open Your Eyes és Hold On már csak mérsékelt sikereket hozott a formációnak. A debütáló album után főleg az ezen szereplő dalok remixeit tartalmazó nagylemezeket jelentettek meg, a következő LP-ig egészen 1995-ig várnia kellett a Black Box rajongóknak.

Black Box - Strike It Up 1991

Positive Vibration 1993-1997

Az új album előfutáraként jelent meg 1993-ban a Rockin' To The Music című kislemez, amely azonban kizárólag csak a UK Charts-ra került fel. Eközben a második nagylemez munkálatai igencsak elhúzódtak, de ez talán betudható annak is, hogy a produceri trió más előadók dalainál is közreműködött. Így a Not Anyone, az újabb single csak 1995-ben került bemutatásra, amelyen immár a banda új énekesnője Charvoni vokálozott.

Black Box - Rockin' To The Music 1993


Black Box - Not Anyone 1995

Ezt követően kiadták a Black Box második nagylemezét is Positive Vibration címmel, amelyről a harmadik kislemez, az I've Got a Vibration 1996-ban megjárta a UK Chartsot. A dalban felfedezhetőek Diana Ross 1977-es Love Hangover című slágerének egyes részletei is. A soron következő kislemez, a Native New Yorker nem túl sok nyomot hagyott a zenetörténelemben, mint ahogy az albumról utolsóként kimásolt Fall Into My Love sem.

Black Box - I've Got A Vibration 1996

Black Box - Native New Yorker 1997

Igazából hivatalosan sosem szűnt meg létezni a csapat, de 1998 után a Black Box nem jelentkezett újabb saját szerzeménnyel. A '90-es évek eleji slágereik azonban méltán emelik őket a legsikeresebb house, eurodance előadók közé.

 

 

 

 

  • http://black.box.free.fr/bio.htm
  • http://www.discogs.com/artist/Black+Box
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Box_(band)

 

Forrás:


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr882725101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.03.10. 20:25:19

Az egyik legelső. Nem meglepő hogy pont az olaszok fejlesztették tovább az italodisco-t..:)
Bármennyire is lopás/nyúlás/feldolgozás a Ride On Time, rettenetesen eltalált szám, örök darab. A vicces az, hogy a címe elhallás, az eredeti szám szövege (amit hallani is a vokálban) Right On Time..:)
Az I Don't Know Anybody Else -ből pedig rocko csinált egész jó mixet már éve:
www.youtube.com/watch?v=wF3KRM5_l14

Flankerr 2011.03.10. 20:32:08

húú. a Rockin' To The Music alapritmusa kissé visszaköszön a Cappella albumának valamelyik számá, most hirtelen meg ne mondom melyik.. mondjuk az is olasz kézben készült, szóval...:)
A not anyone totális tévedés, az első albumon ütött volna, 1995-ben ez már "avas" volt..
A másik két számot hallgatva úgy érzem, nem akartak váltani.. ami dicséretes is, csak az idő túllépet a stílusukon.. nem volt rá igény 96-97-ben.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.03.10. 20:43:31

@Flankerr: A Ride On Time az egyik legnagyobb kedvencem, jó kis tombolos dal :))).
Az 1995 utáni dalokat nem ismertem, de mikor hallgattam őket, pont ugyanerre gondoltam, hogy ez a stílus már akkor nem volt menő, ezek a '90-es évek elején lettek volna igazán kedveltek.