dec
18

Rap/Hip-Hop zene 1990-1993

Címkék: 90s rap hip hop | Szerző: Viola1984 | 6:50 pm

Ahogy arról a témával foglalkozó előző bejegyzésben írtam a Rap/Hip-Hop/R'N'B zene a '80-as években indult hódító útjára. Ebben az évtizedben szinte kizárólag olyan bandák/előadók képviselték a műfajt, akik az USA-ból, ott is New York City különböző pontjairól származtak. A '90-es években aztán egyre népszerűbb lett ez a zenei stílus, évről évre több előadóval ismerkedhettünk meg. Voltak olyan előadók, akik viccesebbre vették a figurát, de többségben a gangsta rapperek voltak, akik között East Side - West Side vonatkozásban gyakran harc is dúlt. A '90-es évek közepére aztán Európában is kibontakozott a műfaj, több banda alakult például a zenei élet központjának számító Németországban, de kicsiny hazánknak is megvoltak a rapsztárjai ez időtájt. 

A múltidézéssel induljunk el 1990-ből, amikor is az év egyik legnagyobb slágere egy bizonyos Mc Hammer nevéhez fűződött. A U can't touch this-hez készült videóklip pedig minden idők egyik legemlékezetesebb klipje lett, hisz kinek ne jutna eszébe a különböző rikítószínű répanadrágban (vagy nadrágszoknyában?) fura táncot lejtő Mc Hammer.

 Mc Hammer - U can't touch this 1990
 

 

Ebben az évben azonban nem csak Mc Hammer tűnt ki a tömegből extravagáns megjelenésével, hanem Vanilla Ice is. Ice Ice Baby című dala igencsak fülbemászóra sikeredett, a klipben bemutatott tánc már inkább érdekesre, Vanilla itt-ott megnyírt haja és szemöldöke pedig egyedire. Ice Ice Baby, Vanilla Ice Ice baby...

Vanilla Ice - Ice Ice Baby 1990

 

Bár eddig csak férfielőadókról volt szó, már a '80as évek végén megjelentek a műfaj női képviselői is. A 3 tagú hip-hop banda, a Salt'n'Pepa sikerét az 1988-as Push it hozta meg, amit a '90-es években több sláger is követett. Egyik legismertebb daluk az 1991-es Let's talk about sex volt.

 Salt 'N' Pepa - Let's talk about sex 1991

Marky Mark a '80as években egy rövid ideig volt a New Kids on the Block tagja is, majd a '90-es évek elején rosszfiúsra vette a figurát és rappelni kezdett. Aztán Calvin Klein modell lett, majd '93-'94-ben újra folytatta zenei pályáját és Prince Ital Joe-val közösen ostromolta a slágerlistákat. '95-ben újra szólókarrierbe kezdett, majd a filmek világa felé vette az irányt és színésznek állt. A legjobb alakítása azonban Good Vibration című dalához készült videóklipjében volt :).

 Marky Mark & The Funky Bunch - Good Vibration 1991 

Máig a Retro bulik egyik legkedveltebb slágerre a House of Paintől a Jump around, amelyre minden körülmények között kötelező ugrálni -Jump, jump jump, jump, everybody jump, jump, jump, jump, everybody jump...

 House of Pain - Jump around 1992

Az 1992-es év úgy látszik az ugrálásról szólt, hisz ugyanebben az évben volt sláger a Kris Krosstól a Jump is. A dalt két, akkor 12 éves fiú követte el.

 Kris Kross - Jump 1992

A Naughty By Nature 1992-ben az O.P.P.-vel lett ismert, azonban az '93-as Hip Hop Hooray még annál is jobbra sikerült. Hip Hop Hooray hey ho, hey ho, hey ho...

Naughty By Nature - Hip Hop Hooray 1993

Egy újabb pörgő nyelvű, fehér bőrű rapper. Snow nagy slágere az Informer volt. Jah, és a videóklipben Snow a  '90-es évek egyik leggagyibb divattermékében, a kerek lencsés napszemcsiben nyomja :)!

 Snow  - Informer 1993

 

Egy olyan előadó robbant be a listákra 1993-ban, aki később az egyik legmeghatározóbb egyénisége lett a rap/hip-hop világának. Ő nem más mint Dr. Dre, aki zenei pályája mellett producerként olyan előadókat fedezett fel és támogatott, mint Snoop Doggy Dogg, Warren G, vagy épp 2 Pac és Eminem. Egy tipikus Dr. Dre dal, egy tipikus Dr. Dre videóklippel 1993-ból - Nuthin' but a G thang.

 Dr. Dre & Snoop Doggy Dogg - Nuthin' but a G thang 1993

Németország egyik legsikeresebb bandája a '90-es években kétségkívül a Die Fantastischen Vier volt, akik németül rappeltek. Első sikerük az 1992-es Die da volt, a klipben ők is furán táncolnak, szóval annak idején biztosan ez volt a módi.

Die Fantastischen Vier - Die da 1992

 A '90-es években már Magyarország sem maradhatott le a nyugaton divatos dolgokról, így 1992-ben nálunk is megalakult az ország első rapegyüttese, a Rapülök. Geszti Péter, Berkes Gábor és Szentmihályi Gábor két sikeres albumot jelentetett meg, 1992-ben Rapülök, 1993-ban Rapeta címmel, majd 1994-ben feloszlott a banda. A két album szinte összes dala nagy sláger lett, de talán a legemlékezetesebbre az Áj láv jú sikerült.

 Rapülök - Áj láv jú 1992

To be continued...


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr331607471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacce 2009.12.19. 22:23:58

Épp hallgattam valamit, de a Marky Mark & The Funky Bunch - Good Vibration szám említése után egyből kapcsoltam át a belinkelt youtube videora :)
Veszélyes is volt továbbolvasni a posztot, mert nehezen küzdöttem le a vágyat, hogy ne hallgassam meg rögtön a Kris Kross-t, Naugthy by Nature-t vagy a Salt'n'Pepa-t.
Jesszus, mekkora zenék voltak!

JanDítě 2009.12.21. 21:00:37

a blog hivatalosan elmentve kedvencek közé:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2009.12.21. 21:34:46

@JanDítě: Jupiii :), örülök, hogy tetszik :)))!