ápr
14

Azon emberek közé tartozom, aki lehetőleg nem dob ki semmit, inkább dobozokba gyűjti a kisebb-nagyobb dolgokat, ki tudja, lehet még egyszer szükség lesz rájuk. Persze a legtöbb csak kacat, viszont mindig találok köztük olyan kincseket, amelyek a blogomban jól használhatóak. Azt tudni kell, hogy újságot még véletlenül sem dobok ki, na jó azért most már a lejárt TV újságok erre a sorsra jutnak, de nem volt ez így a '90-es évek közepén. Mindig is nagy televízió-rajongó voltam, parabola antennán nem volt, így hát maradt a két földi adó nézése, amit a tévé újság böngészésével kompenzáltam. Nagymamáméknak járt a Színes RTV, ezt mindig elkértem miután lejárt és szépen el is raktam őket, mondjuk úgy, emlékbe. Nem gondoltam, hogy valaha még ezek után fogok kutatni, aztán arra gondoltam, miért ne írnék arról egy cikket, hogy mit nézhettünk a '90-es években a televízióban. Hát így jutottam el oda, hogy felmentem a padlásra, és kipakoltam pár dobozt, ahol, ha nem is az egész gyűjteményt, de jópár darabját megtaláltam. Ezekből kiválasztottam egy 1994-es számot, mely az év 17. heti TV műsorát közölte. Ebben a cikkben most e hét műsorkínálatának boncolgatását olvashatjátok.

Ahogy nézegettem ezeket az újságokat, olvastam a műsorkínálalátot, az jutott eszembe, hogy tulajdonképp nem is volt olyan gyér a választék. Tisztázzuk is még itt az elején a helyzetet:

  • A '90-es évek elején Magyarországon a legtöbb háztartásban két adó volt elérhető földi antennával: TV1, TV2
  • Ebben az időben jelentek meg az első kereskedelmi-, és kábeltévék az országban: Szív TV, HBO, ATV, TV4, stb.
  • Akik beruháztak egy műholdvevőre, azoknak parabola antennán keresztül elérhető volt a legtöbb német, osztrák, esetleg francia, angol kereskedelmi és közszolgálati csatorna (RTL, PRO7, SAT1, EUROSPORT, MTV, stb.), valamint a DUNA TV is.
  • Ekkor még a kábeltv szolgáltatók kínálatában is főleg az idegen nyelvű adók voltak többségben.
  • Országosan ekkoriban (némi túlzással) öt rádióadó volt elérhető: a három közszolgálati (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió) mellett egyre több helyen lehetett fogni a kereskedelmi rádiók közül a Danubius és a Juventus Rádiót.

Szóval a helyzet úgy nézett ki 1994 idején, hogy a TV1, TV2 volt a televízió nézők igényeinek fő kiszolgálója. Sokan feltehetitek magatokban a kérdést, úristen, akkor milyen lehetett a műsorkínálat? Igazából azt mondanám, hogy az akkori igényeket kielégítő. A TV1 és a TV2 műsorai nem egy nézői réteget céloztak meg, hanem mindenkinek szóltak, gyermekektől, a tinédzsereken át a felnőttekig, nem felejtkezve el a nyugdíjas rétegről sem.

Mielőtt rátérnék a TV műsorokra, egy kis kitérőt tennék a rádióadók felé. A Kossuth, Bartók rádió természetesen elsősorban az idősebb korosztálynak szólt, míg a közszolgálati adók közül a Petőfinek jutott az a szerep, hogy a fiatalabbakat is rádióhallgatásra sarkalja. A programajánló, témázgató műsorok mellett több zenével foglalkozó is adásba került, főleg az esti órákban egy-egy félóra vagy óra erejéig. Ebben az időben hasonló struktúrát követett a Juventus rádió is, a zene helyett elsősorban a beszélgetős műsorok kaptak teret. Így a Danubius volt az egyetlen olyan kereskedelmi rádió az országban, mely kifejezettem a tinédzser, fiatal felnőtt korosztályt hivatott megcélozni. A reggeli műsorrend sokban nem tér el a ma is hallhatótól, ami véleményem szerint a délutánira is hellyel-közel igaz volt. Este hét után általában slágerlistákat prezentáltak, 9 után pedig különböző zenei stílusokat képviselő előadók lemezei kerültek bemutatásra. 1994-ben olyan, most már jól ismert (akkoriban talán a pályájuk elején lévő) műsorvezetők dolgoztak a Danubius Rádiónál, mint Bochkor Gábor, Rókusfalvy Pál, Rónai Egon, Kajárik Andrea, Szabó Tamás, Buza Sándor, Boros Lajos, Jeszenszky Zsolt, Balázsi Panna, vagy Villám Géza. Nézzünk meg néhány fontosabb (zenei) műsort a három rádióadóról időrendi sorrendben:

Hétfő:

  • Petőfi Rádió: 14.00 Kettőtől ötig (kívánságműsor) 19.10 Garázs (Nagy Feró), 19.30 Hangfalfestő (Alternatív zenei híradó BBC)
  • Juvetus Rádió: 12.00 Warner Music
  • Danubius Rádió:19.00 Billboard slágerlista (Bochkor Gábor)

Kedd:

  • Petőfi: 19.10 Lecke után lazítás 19.50 World Music
  • Juventus: 14.00 Sony Music
  • Danubius: 19.00 American Top 40 (Szabó Tamás)

Szerda:

  • Petőfi: 19.10 Poptár (Zoltán Erika)
  • Juventus: 17.00 Tinédzser ajánlólista 18.00. A rock mesterei
  • Danubius: 19.00 Melody Maker slágerlista (Kajárik Andrea)

Csütörtök:

  • Petőfi: 14.00 Kabarécsütörtök 18.00. Észkerék
  • Juventus: 17.00 Magyar DMC slágerlista
  • Danubius: 19.00 Tini kívánságműsor (Szabó Tamás)

Péntek:

  • Petőfi: 19.10 Rockóra
  • Juventus: 18.00 Játék óra a Juventus rádióban
  • Danubius: 19.00 Nemzetközi slágerlista (Rókusfalvy Pál)

Szombat:

  • Petőfi: 18.00 Sport (körkapcsolás) 20.00 Nemzetközi slágerlista (Kajárik Andrea, Jáki Béla)
  • Juventus: 12.00 Emi-Quint 15.00 Brand new 17.15 Európai poppanoráma, 20.00 Házibuli zenék
  • Danubius: 19.00 Szombat Esti Extázis (Bochkor Gábor, Villám Géza, Szabó Tamás, Balázsi Panna)

Vasárnap:

  • Petőfi: 11.08 Vasárnapi koktél (Komjáthy György), 16.00 Poptarisznya (B. Tóth László)
  • Juventus: 9.00 Hungaroton Gong újdonságok 10.00 '70-es évek slágerei, 15.00 Zenés kívánságműsor
  • Danubius: 13.00 Polygram 14.00 Húszon túl - kívánságműsor (Rókusfalvy Pál) 16.00 Coca-Cola Popmenü (Bochkor Gábor) 22.00 Eurochart (Balázsi Panna)

Természetesen a teljes programot még hosszasan lehetne sorolni, de ezt amiatt sem szeretném, mert akit érdekel, az a mellékelt prezentáción megnézheti. Ehelyett jöjjön inkább a televízió kínálatának bővebb áttekintése!

1994-ben két olyan TV-újsághoz lehetett hozzájutni az újságárusoknál, mely részletesen közölte az aktuális hétre szóló műsorkínálatot. Mindkét lap törekedett arra, hogy szórakoztató jelleggel is bírjon, így a sztárvilággal (Tv, mozi, zene) kapcsolatos hírek mellett, rejtvényekkel, viccekkel is szolgáltak az olvasóknak. Az egyszerű, például hetilapokban található műsorismertetőkhöz képest plusznak számított, hogy az esti mozfilmek, napi vagy heti sorozatok, fontosabbnak tartott műsorok tartalmát részletesebben is közölték, mintegy kedvet csinálva ezzel a tévénézőknek. Bár az RTV a színes előtagot kapta a nevéhez, ez némi túlzással a kék színben ki is merült, a TVR-Hét azonban grafikailag is hozzájárul a TV újság olvasás élvezetéhez. A műsorismertetéshez színes képek dukáltak, a napokat is különböző színek jellemezték, valamint a TV adók logói is színes valójukban lettek feltüntetve. Itt most mégis az RTV-t veszem alapul, egyrészt, mert a TVR-Hét-ből nem túl sok példányom maradt meg, másrészt bár a 17. hétre szóló számot mindkettőből megtaláltam, sajnos a TVR-Hét erősen hiányosan került elő. A két újság egyébként közel ugyanazoknak a TV adóknak a műsorstruktúráját közölte (a TVR-Hétben már ekkor szereplet az MTV műsora is), így maximum a prezentáció látványa nem lesz ugyanaz.

Kezdjük tehát a TV Adók kínálatával! A magyar adók közül kiemelt helyett kapott a TV1, a TV2 és Duna TV. Mellettük az HBO, illetve a TV4 porgramja (már amikor volt adás) szerepelt egy lapon. A következő oldalon már a külföldi TV adók kínálatát lehetett átnézni, ezek közül is a német PRO7, RTL, RTL2, SAT1, 3SAT, ARD, VOX, DSF, az osztrák ORF1, ORF2, a francia TV5, a cseh STV 1-2 és az angol nyelvű adók közül CARTOON NETWORK/TNT, EUROSPORT, SUPER CHANNEL, CNN műsorait közölte az újság. Néhány kereskedelmi és kábeltévé heti adásrendje is helyet kapott a lap hasábjain, mint például a budapesti vagy a vidéki helyi tv csatornáké, az ATV-Vikend-é, a Szív TV-é, vagy a Budapest TV-é.

Mint ahogy a rádiók esetében itt is napok szerint fogok haladni, kicsit részletesebben ismertetve az aktuális nap műsorkínálatát.

Hétfő:

  • TV1:A Magyar Televízió hétköznap egységesen reggel 6kor kezdte sugározni műsorát. Tulajdonképp 10.30-ig egyik nap sem volt változás a programban, a műsorismertetés után a Falutévével kezdődött a nap, melyet a Határtól határig című pécsi körzeti műsor követett. Az Üzlet című 10 perces gazdasági híradó után negyed órás Híradó következett, 7-kor pedig a Nap-kelte műsora jelentkezett, amely egészen 9-ig tartott. 9-től 12-ig a Napközi várta a nézőket, többek között Dömsödi Gábor, Jakupcsek Gabriella, Endrei Judit, Dombóvári Gábor vezetésével. A műsor közben 9.30-től a Riviéra című európai sorozat volt látható mintegy 25 percben, 10.30-tól minden nap más műsor került adásba, majd 11.30 jött a Játék és délben pedig a Hírek. Hétfőnként 10.30-kor egyébként a Walt Disney bemutatja ismétlése ment rendszerint. A délutáni műsorstruktúra sem sokban tért el a napokat tekintve, többnyire ismeretterjesztő filmeket, tévéfilmeket, gazdasági és egyéb magazinműsorokat lehetett nézni. Hétfőtől csütörtökig 16.45-től a Külügyi ügyek című holland-kanadai sorozat történésein izgulhattak a nézők, az esti program már azonban a hét napjaitól függően alakult. Hétfőn 17.55-től a Cimbora című műsor vette kezdetét, melyet a sokak által várt és kedvelt vetélkedőműsor, a Szerencsekerék követett. Aztán jött a TV Maci és az Esti mese 10 percben, majd a gyerekeknek szóló vallási műsor az "Engedjétek hozzám!...". Mivel a vizsgált időszak épp a parlamenti választásokat előzte meg (1994-ben május 8-án és május 29-én voltak a választások), így az esti Híradó előtt még a Választási műsorra is sor került. A hétfő esti kínálatban két film is szerepelt, majd 0 órától közvetítés volt látható  az 1994. évi jégkorong világbajnokságról (Finnország-Csehország).
  • TV2: A Magyar Televízió kettes csatornáján délután 4kor kezdődött a program, hétfőn a Hét című műsort ismételték meg kezdésként, majd a gyerekek ülhettek a képernyő elé két rajzfilm erejéig. A programban többnyire magazinműsorok szerepeltek, de itt volt látható a Csellengők című műsor is, illetve a Körzeti híradók. 19.00-tól a Telesport jelentkezett sportközvetítéssel, este pedig a Holló-Színház műsorát nézhették a tévézők.
  • Duna TV: A Duna TV műsorkezdete a TV2-höz hasonlóan délután 4re volt tehető. Ezen a csatornán főleg filmek, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek közül lehetett választani, illetve híradóval és mesével is jelentkezett az adó. 
  • HBO: Az HBO 1991. szeptember 28-án kezdte meg magyarországi sugárzását előfizetéses rendszerben. A kedvelt csatorna olyan mozifilmeket is bemutatott, melyek nemrég kerültek le a mozik műsoráról.
  • TV4: A csatorna az újság információi szerint 1994-ben 1 000 000 lakásban országszerte elérhető volt. Műsorsugárzása azonban csak három napra korlátozódott, eszerint hétfőn, csütörtökön, és pénteken volt látható este 7 után. Hétfőn Aerobic-kal kezdtek, amelyet a Knight Rider című sorozat követett. 20.10-21.05 között a Music TV4 című músor volt látható, majd egy magyar film következett, 23.00kor pedig már műsorzárás volt.
  • Küldöldi csatornák: A küldöldi kereskedelmi csatornákhoz már ekkor eljutottak olyan főképp amerikai sorozatok, melyeket Magyarországon csak kisebb-nagyobb késéssel (vagy egyáltalán nem) mutattak be. Ezenkívül számos saját gyártású sorozat is futott elsősorban a német adókon, valamint ugyanitt megjelentek a délutáni talk-show-k első mintapéldányai. Néhány érdekesebb műsor a hétfői kínálatból: PRO7 -Parker Lewis; RTL - Vészhelyzet, Gazdagok és szépek, Ilona Christen, Hans Meier (mindkettő talk show), Egy rém rendes család, Ki a főnök?; RTL2 - Dr Quinn; SAT1 - Alf; ARD - Tetthely.

Kedd:

  • TV1:Kedden volt adásban Grétsy László és Vágó István közös nyelvművelő műsora az Álljunk meg egy szóra, illetve a hANGOLka, mely angolra tanította a nézőket. A keddi vedélkedő a Zsákbamacska volt Rózsa Györggyel, az esti film pedig a Columbo című bűnyügyi sorozat egy újabb epizódja volt.
  • TV2: Kedden már 15 órakor a TV2-re lehetett kapcsolni, a műsor Pityke őrmesterrel kezdődött, 16.25-től pedig német nyelvleckéket lehetett venni a Grüss dich! című műsor segítségével. 18.45-től a népszerű német sorozat, a Paradicsom szálló került képernyőre, fél tíztől pedig a Vágó István fémjelezte műveltségi vetélkedőn drukkolhattak a nézők a Mindent vagy semmit! játékosainak.
  • Duna TV: A csatorna kora este a Te rongyos élet című magyar filmet tűzte műsorára.
  • Külföldi adók: Az RTL-en szintén Columbo volt az esti film, a VOX-on a Miért éppen Alaszka? volt látható késő este.

Szerda:

  • TV1: A délelőtti programba e napra került a Csengetett Mylord?, a délutáni Kamasztükörben a szex és a szerelem témakörét járták körbe. A Kapcsolj be! keretén belül jelentkezett a Képhiba című gyerekeknek szóló rejtvényműsor és a Zenelánc is. Ezen a napon is a Zsákbamacska várta a vetélkedők kedvelőit, a gyerekeket pedig Frakk és a Jómadarak szórakoztatták az Esti mesében. 20 órától a Feketén-fehéren (én úgy emlékszem) könnyűzenei műsor jelentkezett, majd film helyett e napon a Labdarúgó Bajnokok Ligájának egyik elődöntő mérkőzése került képernyőre.
  • TV2: Igazán gazdag kínálattal jelentkezett szerdán a Gyerekeknek című műsor, ugyanis Foxi Maxi, Inci Finci és Kandúr, Amigó és barátai, valamint A repülő ház várta a kicsiket a képernyő elé. A rajzfilmeket iskolásoknak szóló telefonos vetélkedő követte, a Kapcsolj!, 20 óra után pedig 12 perces videóklip összeállítás volt látható a Mini klip-mix című műsorban. Fél 10kor megint jött a Mindent vagy semmit!, egy óra múlva pedig Finnország Svédország elleni jégkorong mérkőzése felvételről. Aki ezután még mindig nem volt álmos, az éjfél után erotikus show-t is láthatott a magyar televízióban mmmÁMOR címmel.
  • Duna TV: A Rendszerváltók című dokumentumfilm Orbán Viktorról szólt.
  • HBO: Drágán add az életed! Bruce Willis-szel a főszerepben.  
  • Küldölfi adók: a PRO7-en ekkor indult új sorozatként a Halálbiztos diagnózis (Diagnózis: gyilkosság címmel), az RTL szintén BL meccset közvetített (Werder Bremen-FC Porto), RTL2-ön a Paradicsom szálló volt az aktuális sorozat.

Csütörtök:

  • TV1: Csütörtökön 10.30-kor a Regina révbe ér című német sorozat ismétlése ment, déltől 16 óráig pedig műsorszünet volt a TV1 adásában. E napon kicsit hosszabb rajzfilmblokknak örülhettek a gyerekek, hisz a Gyereksarokban három mesét (Mekk mester, Barbapapa, Égbőlpottyant mesék) is megnézhettek. Minden második csütörtökön az este a Szomszédok című sorozaté volt, melynek a 183. fejezetét mutatták be 1994. április 28-án. A teleregényt a fiataloknak szóló Sztáro(c)K című műsor követte Bochkor Gábor tolmácsolásában, akik pedig sokáig fennmaradtak, azok Petrocelli nyomozását izgulhatták végig 11 óra után.
  • TV2: A napi rajzfilm a Babar volt, melyet Dévényi Tibor telefonos videójáték műsora, a Tessék hívni! követett. Este ismételten jelentkezett a Mindent vagy semmit!.
  • Duna TV: A csatornán 17.40 és 18.00 között Dr. Bubó rendelt - Kérem a következőt!
  • HBO: Még drágább az életed
  • TV4: Aerobic, majd Top 20 könnyűzenei műsor, este pedig Mr Stokes tette fel a kérdést: Csengetett, Mylord?
  • Külföldi adók: A PRO7 műsorán késő éjjel a Simpson család volt terítéken.

Péntek:

  • TV1: A '90-es években talán nem is volt olyan ember, aki ne várta volna a pénteket, no nemcsak azért mert ez volt a hét utolsó munkanapja, hanem mert ekkor ment a TV1-en a Dallas. Érdekesség, hogy a legújabb rész mindig délelőtt ment le, és este tulajdonképp már az ismétlést vetítették. Péntekenként került adásba a nyugdíjasoknak szóló Évgyűrűk, majd ezt a népszerű közéleti  szolgáltató műsor, az Ablak követte. Az Esti mesében a Mézga család kalandos életébe kukkanthattunk bele, az esti Dallas után pedig a szintén magas nézettséggel bíró világpolitikai magazin, a Panoráma következett.
  • TV2: A pénteki rajzfilmadagot Turpi úrfi személyében szállította a TV2 a gyerekeknek, éjjel pedig NBA kosárlabda mérkőzést közvetített az adó Knézy Jenő kommentálásával.

Szombat:

  • TV1: A hétvége is a szokásos reggeli műsorokkal indult (Falutévé, Nap-kelte), melyet gyerekeknek szóló vallási műsor követett (Jó reggelt adj Istenem!) és a mese csak 8.30kor került adásba. E reggelen Gyümölcsfalva lakóival találkozhattak a gyerekek, majd az 576-ban számítógépes "csodákat" ismerhettek meg. Bemutatkozott a Micimackó-klub is, majd jöttek a bohócok, Kamilla, Rezső és Teofil a Cigánykerékkel. 11.26kor megismételték a Szomszédok csütörtöki fejezetét, majd a pénteki Panorámát is. Tízlapos foci... címmel a közelgő labdarúgó VB-vel kapcsolatos vetélkedő volt látható 13 óra után, 3 órakor pedig a Mezítláb című divatmagazin jelentkezett műsorával. Ezt a Filmajánló követte, majd nem sokkal később a Műsoroló, mely a következő hét műsoraiból szemezgetett. Fél 6kor kisorsolták a heti lottószámokat, majd a Szerencsekerék kezdetéig a Létkérdések című vitaműsor volt műsoron. Aznap a Krisztofófó volt az esti mese, a szórakozni vágyoknak pedig a Parabola szolgálatatta a jókedvet. A késői órákban néhány videóklip is látható volt a Mini klip-mix adásában.
  • TV2: Hétvégén a TV2 is reggel kezdte meg műsorai sugárzását. 6.30 és 8.00 között a Napra-forgó volt látható, a délelőtt nagy részét pedig a nemzetiségi magazinok tették ki. 11-től a focidrukkerek ülhettek a képernyő elé, ugyanis BVSC-Dreher - Kispest-HFC mérkőzést közvetített a tévé. 13 órakor a Família Kft. szórakoztatta a nagyérdeműt, majd Gesztler Dorottya mutatta be a MAHASZ slágerlista TOP 40 helyezettjét. 14 órától Kudlik Júlia keresett gazdit cicáknak és kutyusoknak (Gazdit keresünk), kicsit később pedig Egri János invitálta egy kis játékra a nézőket a Kérdezz! Felelekkel. A délután sem múlhatott el friss zenei klippek nélkül, erről a Mini klip-mixben Bochkor Gábor gondoskodott, 17.40től aztán újra a gyerekeké volt a terep, előbb a Hupikék Törpikék, majd Az új Lassie ültette le őket a TV elé. A humor volt a főszereplő kora este, egy újabb Família Kft. epizód után nem sokkal az angol abszurd humor jeles képviselője, Monthy Python Repülő Cirkusza szórakoztatta a magyar nézőközönséget. A TV2 közvetítette az 1994-es év Eurovíziós Dalfesztiválját április 30.-a estéjén, majd május 1.jét az Egyesült Államok-Svédország jégkorong mérkőzéssel köszöntötte.
  • Duna TV: A Duna Tv délután egy kellemes kis magyar rajzfilmet tűzött műsorára, Vili, a veréb történetét.
  • Külföldi adók: Az RTL-en hétvégén olyan sorozatok futottak, mint a Bel-Air hercege, Egyről a kettőre (Lépésről lépésre címmel), Knight Rider, vagy a Beverly Hills 90210. Az ARD-n délután a Disney-klub szórakoztatott kicsiket-nagyokat, este pedig itt is az Eurovíziós Dalfesztivál volt látható. Az Eurosport a  Forma 1-es San Marino-i Nagydíj időmérő futamát közvetítette, mely sajnos tragédiával végződött...

Vasárnap:

  • TV1: A nap nem kezdődhetett el Falutévé nélkül, ezt azonban vasárnap 7.30-kor a Mosómacik című amerikai rajzfilm követte. A biblia üzenete után (Így szólt az Úr!) Nagy György ifjúsági szolgáltató magazinja a Hol-mi? következett, a délelőtti szórakozást pedig a Halló, vasárnap biztosította. A délután nagy részében a Telesport volt látható, ezt követte az Örömhír, de a legnagyobb örömhír a gyerekeknek az volt mikor ennek vége lett és kezdetét vette a Walt Disney mesedélutánja. Aznap a Kacsamesékkel kezdődött a blokk, mely után Donald medvére vadászot, végül pedig a Gumimacik kaladjait izgulhattuk végig. Az izgalmaknak ezzel nem lett vége, hisz a rajzfilmek után már kezdődött is a Magnum című bünügyi sorozat, a Hét előtt pedig még forgott egyet a Szerencsekerék. Mivel ez a május elseje egyben Anyák Napja is volt 1994-ben, így este "Az év nagymamája '94" című műsor volt látható a TV1-en az esti órákban.
  • TV2: Reggel volt látható a csatornán Kudlik Júlia műsora, a Juli-suli, a későn kelő gyerekeknek pedig a Mosómacik helyett Alfréd, a kacsa maradt. 14 órakor szintén Kudlik Júlia került képernyőre a Deltában, amit a kedvelt amerikai sorozat, a Baywatch követett.
  • Külföldi adók: Az RTL2 délután a Bravo TV-vel jelentkezett, a SAT1-en Fekete Villám kalandjait lehetett nyomon követni. Eközben több csatorna, köztük RTL és az Eurosport is élőben közvetítette azt a Forma 1-es San Marino-i Nagydíjat, melyen a legendás Ayton Senna életét vesztette. (Érdekes, hogy a magyar televízióban a futam nem volt látható.)

Ezzel pedig végére is értem az újságnak, mely olvasása közben számomra többször is felidéződött egy-egy emlék a '90-es évek tévénézési szokásaival kapcsolatban. Azért, hogy Ti is lássátok miről is beszéltem itt hosszasan, készítettem egy prezentációt, mely tartalmazza a teljes Színes RTV 17. heti számát némi szöveges kiegészítéssel. Sajnos azonban nem találtam megfelelő oldalt arra, ahová a készített animációval fel lehetett volna tölteni (vagy nagyon nem jöttem rá, hogy kellene) a bemutatót teljes valójában, így most ide belinkelek egy szegényesebb verziót, aki pedig kíváncsi az eredetire, melyben hang is társul a képekhez, az innen letöltheti!

Színes RTV 1994. április 25. - május 1.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr301917245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.14. 16:25:26

Végre még valaki, aki sose dob ki semmit... mint én! :D Nekem is gyűlik a sok kacat, de én is úgy vagyok vele, hogy mi van, ha épp az kell majd egyszer...?
Jó ez a nosztalgiázás a tv-ről. Nekünk nem volt kábelünk, csak parabolánk anno, és jó lett volna nézni a Cartoon networkot vagy valami német adót, de sajnos a Duna tv átkerült egy másik műholdra, és át kellett forgatni a tányért.:D A baj az, hogy az egyetlen értelmes csatorna ott a Duna volt, a többi lengyel, török meg hasonlók... gyerekként valahogy nem értékeltem ezt túl jól.:D
Gyümölcsfalva, ezt néztem, a Zsákbamacska is jó volt Rózsa Gyurival, meg a Szerencsekerék is, és még, és még... de az Amigo és barátai? A címe rémlik, de milyen mese volt ez?

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.14. 16:50:37

Nálunk sem volt sajnos kábeltv, 1996 májusától lehetett csak előfizetni rá, a parabola antennát pedig anyuék nem tartották fontosnak, hogy legyen. Úgyhogy én tényleg a TV1, TV2 programján szocializálódtam:D.
Poén, de pont 2 hete kérdeztem egyik barátnőmet (miután a Forma 1 miatti korai kelés következtében mindketten örömmel kostatáltuk, hogy az RTL-en Hupikék Törpikéket adnak reggel :D), hogy mondja már meg mi volt annak a mesének a címe, amiben egy Ananász volt a főszereplő :)). Persze ő sem tudta, így nagyon megörültem, mikor megláttam ebbe az újságban a címét - ez volt a Gyümölcsfalva lakói :D.
Zsákbamacskát olyannyira szerettem, hogy a játék mintájára készítettem is itthon hasonló ajándéktárgyakat. Szerencsekerék alap volt, tulajdonképp én most is szívesen nézném :D!
Amigó és barátai spanyol rajzfilm volt és nem nagyon rajongtam érte, így sok mindenre nem emlékszem vele kapcsolatban :S.

Flankerr 2010.04.14. 18:45:31

Krisztofóró, Csengetett Mylord, Pityke őrmester, Klip-mix, Mahasz Top 40, volt itt jó műsor kérem..:)
Apró elírás a posztban: "hétfőn a Hét című műsort ismételték meg kezdéskén,"

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.14. 19:23:12

@Flankerr: Köszi az észrevételt, javítva :)!
Szerintem is elég sok jó műsor volt, ahhoz képest, hogy tulajdonképp 2 adó műsorkínálatáról beszélünk :).

Penya666 2010.04.14. 21:38:27

Huh mekkora flash volt ezt elolvasni! Enis talaltam multkor hasonlo koru ujsagot a padlason. Teljesen ateltem a musorokat:) Jonehanyat meg vhsre is vettem akkor. Es a mosomacikert kepes voltam fel nyolckor felnelni. (Micsoda szadista musorszerkesztok voltak akkor.)

Penya666 2010.04.14. 21:39:51

www.youtube.com/watch?v=uiQTRZAjrhg

Bar ez mar egy kesobbi. De a feeling megvan. Anyam mindig nezte penteken :)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.14. 22:05:02

@Penya666: Az Ablak, a Delta és a Panoráma főcímét mindig megnéztem a zene miatt :)! Nálunk is az Ablak volt a péntek délutáni műsor. A Mosómacikra meg persze mindig felkeltem, mondjuk akkoriban misére kellett járni 8ra, úgyhogy mindenképp felkeltem volna. Egyébként most is 7 órakor kezdődik a meseblokk és 9kor már vége is van :).

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.14. 22:40:21

Mosómacik: amiben a lekonyult orrú mosómedvék voltak? Azt szerettem én is! Bár én tulajdonképpen minden mesét szerettem szinte... A Fényes szivárvány pl. reggel 6 óra felé volt hétvégén, de ezért már nem keltem fel, úgyhogy sajnos nagyjából 1 részt láttam összesen, de tetszett.
@Viola1984: ezek a főcímek tényleg kultikusak voltak. De a Cimbora főcíme is, ahol rugdosták a gesztenyét a gyerekek. Magát a műsort nem néztem, csak a főcímet.:D
Ja és a Delta főcíme is jó volt:
www.youtube.com/watch?v=0BWJhso3XWY&feature=related
Főleg a lelassított kolibri és a virágos rész.
Érdekes, youtube-n írják sokan, hogy féltek ettől a zenétől...

Flankerr 2010.04.14. 23:23:07

@bej Kutyej: A mosómacik az volt amiben mindig az erdőt védték a gonoszoktól? Az nem volt rossz..
A Cimbora mint műsor nem kötött le (inkább a Kölyökidő), de a főcíme Cseh Tamással zseniális, kitörölhetetlen emlék marad
Delta főcímtől (a comment.com-on volt egy poszt anno arról, milyen zene is volt pontosan) én nem főltem sőt, de több 20 év körüli lányismerősöm van, akik szintén féltek tőle.. és nem tudják megmondani miért.. talán a sípolásszerű effektek..

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.15. 00:02:14

@Flankerr: igen, a Mosómacik szerintem az volt. Ja és a kedvencem volt még az Aranyfürt, amire igazából senki sem emlékszik, de nemrég találtam róla infókat. Főcímek közül még az Új Reflektor magazin? Nekem az is tetszett. :) A Delta zenéjét meg így nem tudom már megítélni, hogy számomra félelmetes volt-e... inkább olyan titokzatos, nekem ez volt a tipikus "tudományos" zene.:D

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.15. 00:03:00

@bej Kutyej: @Flankerr: Tényleg a Cimbora, a zene nagyon jó volt, de a műsor egyáltalán nem kötött le. Én szintén nagy Kölyökidő rajongó voltam, egy részt sem hagytam volna ki :D!
A Mosómacik történetére sajnos nem emlékszem, de a Fűrész Oszkár volt az ellenségük, azt hiszem rózsaszín malac lehetett :).

Penya666 2010.04.15. 14:59:11

www.youtube.com/watch?v=MSoAzONw-a4
Ime a delta zeneje. En szerettem. Az ablake is valami ismert volt de az most nem jut eszembe.

En nagy mosomacik fan voltam, meg is van az osszes resz vhsen :) Furesz oszkar a fene tudja milyen allat volt. De kapitalista g_ci volt, es el akarta adni az erdot.