júl
29

Tudom, hogy a Retro Best Rock Songs szavazása kb. másfél hónapja lezárult - legalábbis az újabb köré - és egy kicsit elhavaztam ezzel a témával, de a mai napon ezt is bepótolom. Jöjjön a Top 71-80 helyezett...

80. Crowded House - Don't dream it's over (Hey Now)

Egy kis soft rock így a 80. helyen. Az ausztrál illetőségű Crowded House 1986-ban jelentette meg első szólóalbumát. Ezen a korongon szerepelt a Don't dream it's over is, mely a banda első sikere lett. A Neil Finn által írt dal a Billboard Hot 100-on a második helyig vitte, de szerepelt a brit és a német hitlistán is. Kellemes dallama miatt több sorozatban, és mozifilmben is felhasználták, többek között hallható volt a Degrassi gimi, a Tuti gimi, a Miami Vice, vagy az Amerikai fater egyes részében, de a Beverly Hills 90210 befejező részének felvezetéséül is szolgált.

Crowded House - Don't dream it's over (Hey Now) 1987

79. INXS  - Beautiful Girl

Szintén Ausztráliából való az INXS nevű együttes, akik a '80-as években robbantak be a köztudatba. A Beautiful Girl a banda 1992-es Welcome to Wherever You Are című albumán szerepelt, s 1993-ban az ötödik kislemezként jelentették meg. A dalt Andrew Farriss írta, melyre kislánya születése inspirálta, s ha nem is volt olyan sikeres, mint a korábbi dalaik, a Top 50-be azért minden listán befért.

INXS - Beautiful Girl 1993

78. Genesis - Jesus He Knows Me

Az angol progresszív rockot játszó banda, a Genesis még a Hippi korszakban alakult, a legnagyobb sikereiket azonban a '80-as években és a '90-es évek elején érték el. A Jesus He Knows Me az együttes 14. stúdióalbumán kapott helyett, az 1992-es We Can't Dance negyedik kislemezeként jelent meg. A dal tulajdonképpen egy szatíra a televangelizmusról, amelynek instrumentális változatát egy szerb szatírikus show bevezető epizódjában is felhasználták.

Genesis - Jesus He Knows Me 1992

 

77. Nirvana - Come As You Are

A seattlei grunge banda, a Nirvana második stúdióalbumán, a nagyhatású Nevermind-on szereplő Come As You Are a második kislemezként jelent meg 1992-ben. A dalt Kurt Cobain írta, s saját bevallása szerint is ellentmondásos a szövege. A hozzá készült videóklip nyitójelenetében egy vízben úszó pisztolyt láthatunk, Kurt azonban a dalban azt énekli, "And I swear that I don't have a gun" - mint tudjuk, ez nem volt igaz...

Nirvana - Come as you are 1992

76. Die Toten Hosen - Zehn Kleine Jägermeister

A német zenetörténelem egyik legsikeresebb és világszerte ismerté vált bandája a düsseldorfi székhelyű punk-rock együttes, a Die Toten Hosen. Hazájukban 1988-ban robbantak be a köztudatba Hier kommt Alex című dalukkal. Népszerűségük 1996-ban volt a csúcson, mikor az Opium fürs Volks című albumukról megjelentették a Zehn Kleine Jägermeister című dalt. A címe és a témája tulajdonképp a Tíz kicsi néger paródiája, melyhez egy, a szöveget követő animációs videó is társul. A dal Németországban, Ausztriában és Svájcban is No 1. lett, de Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a mai napig.

 Die Toten Hosen - Zehn Kleine Jägermeister 1996

75. Fleetwood Mac  - Little Lies

Vissza a softosabb rock mezejére. A Fleetwood Mac a Genesishez hasonlóan még az 1967-es évben alakult Londonban. A '70-es években az Egyesült Államokban egymást követték a Top10-es dalaik, de a '80-as években is több slágerük született. Ezek között volt az 1987-es Little Lies, mely a banda 14. stúdióalbumán kapott helyet. A billentyűs, Christine McVie által komponált dal az Egyesült Királyságban az 5., míg a Billboard Hot 100-on a 4. helyig jutott.

 Fleetwood Mac - Little Lies 1987

74. Manic Street Preachers - Motorcycle Emptiness

A walesi Manic Street Preachers már azelőtt kultbandává vált az Egyesült Királyságban, mielőtt első lemezük megjelent volna. Ez elsősorban botrányaiknak volt köszönhető, a későbbiekben pedig kikiálltották őket a "legdepressziósabb együttesnek" is. Ehhez hozzájárult az is, hogy a dalszövegek többségét az a  Richey James Edwards írta, aki alkoholproblémákkal küzdött, illetve anorexiában szenvedett, ehhez pedig még gyakran önsebzés is járult. A harmadik nagylemezt, a The Holy Bible-t sokan a fő életművének tartják, főleg annak tükrében, hogy a gitáros 1995. február 1-jén, miután távozott a londoni Embassy Hotelből, nyomtalanul eltűnt. Autóját papírjaival együtt a Severn hídnál találták meg, de ő maga egészen 2008 őszéig szerepelt az eltűntek nemzetközi listáján. Ekkor halottá nyilvánították a feltételezések szerint 1995-ben öngyilkosságot elkövető Edwardsot. Na de a Motorcycle Emptiness még jóval ezelőtt, a banda debütáló albumának ötödik kislemezeként jelent meg 1992-ben.

Manic Street Preachers - Motorcycle Emptiness 1992

73. The Police  - Every Breath You Take

A Sting által fémjelzett The Police 1977-ben alakult, majd egészen 1986-ig zenéltek együtt. Az Every Breath You Take az 1983-ban megjelent Synchronicity című albumon kapott helyet. A new wave rock vonalat képviselő banda egyik legsikeresebb szerzeményéről van szó, hisz vezette a Billboard Hot 100-at és a UK Chartsot is, de Írországban, Kanadában és Dél-Afrikában is No 1. lett, míg a világ többi országában Top10-ben szerepelt.

 The Police - Every Breath You Take 1983

72. Bon Jovi  - Keep the Faith

A '80-as évek közepén robbantak be a rock zene világába és őket tekintik a pop-metál stílus megalkotójának. Amellett, hogy zenéjük kedvelt volt, Jon Bon Jovi a '80-as évek második felének, '90-es évek elejének egyik férfiideáljának számított. A '90-es években népszerűségük mit sem lankadt, főleg, miután 1992-ben négy év szünet után megjelent a banda ötödik albuma Keep the Faith címmel. Erről az első kislemez szintén a Keep the Faith címet viselte, s hatalmas siker lett, hisz a világ minden táján a Top 10 slágerek között volt 1992-ben.

Bon Jovi - Keep the Faith 1992

71. The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy)

Egy nagy ugrással a '90-es évek végén találjuk magunkat, mikor is óriási sláger volt a Los angelesi punk rock banda, a The Offspring Pretty Fly (For a White Guy) című dala. Az Americana című album első kislemezeként adták ki és kilenc országban No 1. lett. Mind a rádióadók, mind a zenecsatornák előszeretettel játszották 1999-ben. A dal azokat a középosztálybeli elővárosi fiatalokat gúnyolja ki, akik azért hallgatnak rapzenét, mert nagyon trendinek tartják, és azt gondolják, hogy így minden lányt megkaphatnak majd.

 The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy)

 

A szavazás tovább folytatódik, immáron már csak 60 dal van versenyben az elsőségért.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr72184835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attis · http://sting.blog.hu 2010.07.29. 19:23:37

"A Sting által fémjelzett The Police eredetileg 1977-ben alakult, majd 1986-ban feloszlott, azóta pedig már négyszer újralalakult."

Ez így ebben a formában egyáltalán nem így van. A Police lényegében '84-ben feloszlott, majd '86-ban megpróbáltak újabb lemezt készíteni - nem sikerült. A következő esemény pedig a 2007-2008-as turné. Négy korszak egyáltalán nem is volt a Police '77-től '86-ig működött. Ez volt az egyetlen "érájuk".

üdv: Attis
www.sting.hu

attis · http://sting.blog.hu 2010.07.29. 19:25:53

"Az Every Breath You Take még az első éra termése, az 1982-ben megjelent Synchronicity című albumon kapott helyet."

A pontos dátum 1983. június.

Ennyit a helyesbítésekről. A blog és az összeállítás azonban kitűnő! Csak így tovább! :-)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.29. 19:52:40

@attis: Köszi az infokat, némileg módosítottam a szöveget :). Így jár az, aki ismeretlenül ír valamit, de legalább már ezt is tudom a Policeról :D!

Flankerr 2010.07.30. 17:05:50

Az Offspring az egyetemen erősen bulizós zene volt, mindenkinek..:)
A little Lies kellemes zene ,nálam már inkább pop, de ugye ízlések és skatulyák.:)
Bon Jovi már gimi, jó kis muzsika.
iNXS, Crowded house kellemes, hallgatható zenék
Na de innen mindent visz a Die Toten Hosen..:) Nem vagyok nagy punk rajongó, de ez a szám a klippel együtt a tempóváltásokkal, a számomra érthetetlen szöveggel együtt is a dancefloor/techno korszak legközepén is egyből megérintett és azóta se enged..:)
Magyarul a Kerozin készített egy verziót, zene is majdnem ugyanaz, a szöveg pedig a német verzió fordítása. lehet ezért jó..:)
www.youtube.com/watch?v=Li5HZe_Zm4c

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.31. 00:09:07

@Flankerr: Nem is tudtam, hogy a Kerozin feldolgozta a Zehn Kleine Jägermeistert :). Nem rossz, de az eredeti mindent visz!

Hagrid 2010.08.01. 12:07:53

Nagyon ütős kis lista. Szavaztam is, de nehezen, mert a Toten Hosen, az Offspring, az REM, a Nirvana mind olyan zenék, amiket bárhol, bármikor el bírnék viselni.:D Mondogatom itt páromnak, hogy melyik legyen, melyik legyen...erre bejön ez: "oké, Rammstein - Engel" és klikk. Párom meg röhög, mert tudja, hogy alapból ez számomra minden idők legjobb száma.:D

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.01. 13:21:49

@Hagrid: :)))) Akkor tessék szólni ismerősöknek is, hogy szavazzanak, nehogy a következő körben kiessen az Engel!

Hagrid 2010.08.06. 12:03:10

Nem nagy baj, ha kiesik azért. A Soundgarden lett volna a második választásom, de az Ugly Kid Joe is belefér.:-)