ápr
28

Kicsit visszakanyarodva az előző poszt zárógondolatához: bár elmúltak azok a boldog szép napok, emlékezni mindig lehet rájuk. Úgyhogy, jöjjön még egy adag a '80-as évek slágereiből.

A Hungária kapcsán írtam, hogy tagjai szólóban, vagy más együttesekkel is sikereket értek el, ez igaz a Neoton Famíliára is. Csepregi Éva a Kócbabák nevű lánytrió tagjaként lett ismert, akik aztán csatlakoztak a Neoton Famíliához. Éva a '80-as években a zenekar mellett szólókarrierbe kezdett, több nagylemeze is megjelent. Nekem ezek közül leginkább a Kék korszak maradt meg, valószínű azért, mert unokatesóméknak megvolt a kazi és nyaralások alkalmával sokat hallgattam. A címadó dalon kívül ezen szerepelt a Párizsi lány is és a Szeret, vagy nem szeret is.

Csepregi Éva - Szeret vagy nem szeret 1987

D. Nagy Lajost elsősorban a Bikinivel azonosítják, noha karrierjét a Rolls Frakcióban kezdte a '80-as évek elején. Abban a zenekarban, amelynek Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című dala a Magyar Televízió Egymillió fontos hangjegy nevet viselő popzenei magazinjának vesztét okozta 1982-ben. A Rolls Frakció dalainak szövegeit a szürrealitás jellemezte, ami az akkori magyar tömkegkultúrában szokatlan volt és öncélúnak hatott.

Rolls Frakció - Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából 1982

A '80-as évek egyik sztár popcsapata volt a Napoleon Boulevard. Tulajdonképp a korábban Solaris név alatt ismert zenészek alkották, kiegészülve Vincze Lilla énekesnővel. A közönség az I. Interpop Fesztiválon figyelthetett fel rájuk 1986-ban, első nagylemezük 1987-ben jelent meg, majd ez nemsokára követte a második is. Mindkettő sikeres lett, azonban a harmadik még ezeknél is nagyobb népszerűségnek örvendett. 1988-ban az album címadó dala, a Júlia nem akar a földön járni az év dala lett, Vincze Lilla az év énekesnője, a Napoleon Boulevard pedig a magyar közönség kedvence lett.

Napoleon Boulevard - Júlia nem akar a földön járni 1988

A jampikorszak leköszönte után Fenyő Miklós break zenére váltott, majd 1986-ban megalapította Bodnár Attilával a magyar Modern Talkingot. A Modern Hungáriában ránézésre Bodnár lehetett Dieter Bohlen, Fenyő pedig Thomas Anders, a formáció pedig kiegészült két vokalistával is, Fruttival és Plexivel. A magyar könnyűzenei életbe az Elfújja a szél című dalukkal robbantak be, de legalább ennyire ismert lett a Csók X Csók is.

Modern Hungária - Csók X Csók 1987

Fenyő Miklós uralta a '80-as évek magyar popzenéjét. Miután a Modern Hungáriának is vége lett, menedzserként tevékenykedett, és fel is fedezte Magyarországnak Szandit. A tinisztár 13 éves volt, mikor 1989-ben megjelent első nagylemeze Kicsi lány címmel. Az album platinalemez lett, Szandi pedig divatba hozta a svájci sapkát.

Szandi - Kicsi lány 1989

 

Ha a Z'Zi Labor azzal nem hívta volna fel magára a figyelmet, hogy dalaikban a Veresegyházi Asszonykórus vokálozott, akkor az együttes énekese, Janicsák István furcsa öltözékével megtette volna ezt. Lehet a '80-as években ez beszédtéma is volt, de én ma már csak arra emlékszem, hogy az autósmagnónk gyakran játszotta a Popmennyecskék című kazijukat. A Honky Tonk Woman viszont az 1986-os Faképnél történő hagyás című albumukon szerepelt.

Z'Zi Labor - Honky Tonk Woman 1986

Ha már a fura öltözködést említettem... Ebben Vörös István, a Prognózis frontembere is élen járt a '80-as években, bizonyíték erre a Tele van a város című daluk videóklipje.

Prognózis - Tele van a város szerelemmel 1986

A '70-es évek végének, '80-as évek elejének egyik sztárcsapata volt idehaza a Korál. 1981-ben a Táncdalfesztiválon Homok a szélben című dalukkal harmadik helyezést értek el, amely máig a legnépszerűbb Korál szerzemények egyikének számít.

Korál - Homok a szélben 1981

Remetelány? Aligha. Inkább a magyar Madonna, a Túl szexi lány, aki Szerelemre született. Zoltán Erika kétségkívül a '80-as évek második felének egyik sztárja volt Magyarországon.

Zoltán Erika - Túl szexi lány 1988

A Voga-Turnovszky duó első kislemeze 1983-ban jelent meg, amelyen a saját dalok mellett a korabeli slágerek paródiái is helyet kaptak, ezeket pedig a kedvelt rádiós zenei műsorban, a Poptarisznyában B. Tóth László játszani kezdte. Ezután évente jelentek meg a paródiák, amelyek olyan népszerűek voltak, hogy a honi előadóknak szinte presztízskérdés volt, hogy egy-egy daluk a Voga-Turnovszky duó áldozatának essen.

Voga-Turnovszky - Mix 1988


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr565250975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.