okt
30

Everybody Dance Now! - ki ne pattant volna fel, és táncolt volna a C+C Music Factory Gonna Make You Sweat-jére 1991-ben?! Ha nem is lett volna több dala a projektnek, akkor is emlékeznénk rájuk, hisz David Cole-nak és Robert Clivillés-nak bőven akadt még slágere a '90-es években.

Ottavio-Cautilli-C+C-Music-Factory-at-its-beginnings.jpg

Gonna Make You Sweat 1990-1991

C+C Music Factory - Gonna Make You Sweat.jpgA C+C Music Factory-t két amerikai lemezproducer és szövegíró, név szerint David Cole és Robert Clivillés alapította 1989-ben. Nevük már azelőtt ismert volt a house zene világában, hogy első daluk megjelent volna a projektnév alatt, hisz több produkcióban is közreműködtek. Sőt 1990-ben saját szerzeményük, a Get Dumb! a rapper Freedom Williams közreműködésével The Crew fedőnéven látott napvilágot. A Clivillés & Cole kiegészülve két énekesnővel, Zelma Davis-szel - őt láthattuk a videókban -, és Martha Wash-al - akit még a The Weather Girls-ből ismerhetünk, és vokálozott a Black Box több nagy slágerében is -, valamint a már említett MC-vel, Freedom Williams-szal 1990 végén jelentette meg a C+C Music Factory első nagylemezét a Gonna Make You Sweat-et. Az album világszerte hatalmas siker lett, mint ahogy az első kislemez a Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) is. A dal No. 1 lett Európa több országában, de ami még ennél is nagyobb szó: vezette az amerikai Billboard összes slágerlistáját!

C+C Music Factory - Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) 1990

A C+C Music Factory 1991-ben a house zene meghatározó előadói között volt. Bár a második kislemezük, a Here We Go (Let's Rock & Roll), majd a harmadik a Things Get Make You Go Hmmm sem jutott olyan magasra a listákon, mint a Gonna Make You Sweat, azért mindkettő a klubok kedvenc dalai között szerepelt. Utóbbit egyébként a Coca-Cola és a McDonald's is felhasználta különböző reklámfilmjeiben.

C+C Music Factory - Here We Go (Let's Rock & Roll) 1991

C+C Music Factory - Things That Make You Go Hmmm... 1991

A negyedik kislemez, a Just a Touch of Love ahogy az lenni szokott, jócskán elmaradt az előbbiek sikerétől, bár a Billboard Dance Charts-ot még így is vezette. Ráadásul  a dal szerepelt Whoopie Goldberg Apácashow című filmjének zenéi között, így persze nem csoda, hogy az egész világon ismert lett, még ha nem is ez volt a formáció legnagyobb slágere.

C+C Music Factory - Just a Touch of Love 1991

Clivillés& Cole 1992

deeperlove.jpgHa már a filmeknél tartunk, az 1992-es Buffy, a vámpírok réme egyik betétdala volt a Keep It Comin' (Dance Till You Can't Dance More), amelyet a C+C Music Factory nem a korábbi tagokkal, hanem Q-Unique és Deborah Cooper közreműködésével vett fel. Úgy, mint a többi dal ez is az első helyig jutott az U.S. Dance Charts-on. 1992 azonban nem a C+C Music Factory-ról szólt, hanem a Civillés & Cole-ról. A két producer ugyanis megjelentett egy LP-t, amelynek az A-oldalán a U2 Pride (In The Name of Love)  című dalának feldolgozása szerepelt, a B-oldalon pedig Deeper Love, és amelyen a fentebb már említett Deborah Cooper és Paul Pesco vokálozott. Miután a Saturday Night Live-ban felléptek a Deeper Love-val, mindkét dal felkerült a listákra. A Deeper Love-ot egyébként 1994-ben Aretha Franklin feldolgozta, és az a verzió megtalálható az Apácashow 2. filmzenéi között is, nem is beszélve arról, hogy az énekesnő a Dance listákon is előkelő helyen szerepelt a dallal abban az évben.

Clivillés & Cole - Pride (In The Name of Love) 1992

Clivillés & Cole - Deeper Love 1992

Anything Goes! 1994

CC+Music+Factory+C+and+C.jpg1993-ban egyáltalán nem lehetett hallani a C+C Music Factory-ról, csak 1994-ben tértek vissza a zenei életbe, amikor megjelent második nagylemezük, Anything Goes! címmel. Visszatért a projekthez Martha Wash és Zelma Davis is, de Freedom Williams nemet mondott a két producer megkeresésére. Az album dalaiban viszont vokálként  közreműködött a Trilogy nevű hip-hop trió. A nagylemez azonban, mondhatjuk, hogy nagy bukás lett. A U.S. Album Charts-on még a legjobb 100-ba sem került be, az európaiakra meg szinte fel sem került. Az első kislemez, a Do You Wanna Get Funky? még úgy ahogy a kedvelt klubslágerek között volt, a másodikként megjelent Take a Toke viszont még ennél is kevesebb sikert ért el. Igaz ez a dal már stílusilag is nagyon messze volt a nagy slágerektől, hisz ez nem egy house dal volt, de nem is egy táncolható funky, hanem egy lassú, tipikus R&B nóta.

C+C Music Factory  - Do You Wanna Get Funky? 1994

C+C Music Factory - Take a Toke 1994

C+C Music Factory 1995

1995. január 24.-én David Cole 32 évesen hosszú betegség után meghalt. Robert Clivillés azonban úgy döntött, nélküle is folytatja a C+C Music Factory-t. A formáció harmadik albuma, a C+C Music Factory 1995 végén került a boltokba, de csak Európában. Amerikában a lemezen szereplő, David Cole emlékének ajánlott I'll Always Be Around jelent meg kislemezként, de a nagylemezt itt már nem dobták piacra. Ami nem is csoda, hisz az album nem került fel az európai listákra sem, mint ahogy a már említett dal mellett a másik kislemez, az I Found Love sem. A C+C Music Factory ezután még egyszer hallatott magáról, mikor 1996-ban megjelent a Don't Stop The Remix című dal promoja Japánban. Ezután azonban Robert Clivillés úgy döntött, véget vet a projektnek.

    C+C Music Factory - I'll Always Be Around 1995

*A C+C Music Factory 2010-ben visszatért a zene világába, Robert Clivillés mellett Eric Kupper áll a projekt mögött.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr745606423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.