sze
23

snap.pngAmi eddig történt: 1987 és 1989 között kezdenek kibontakozni Európában az olyan zenei stílusok, mint a house, a techno és a hip-house. 1989-ben már két house dal is a legjobbak közé kerül a listákon, az egyik a Black Box-tól a Ride on Time, a másik pedig a Technotronictól a Pump up The Jam. Az 1990-es évben terjedt el az úgynevezett euro-house stílus, mely tulajdonképp a '90-es évek elején megtestesítette az eurodance-t. A Black Box és a Tehcnotronic mellett olyan nevek váltak ismerté, mint Ice MC-é, a Twenty 4 Seven-é, vagy a Snap!-é. Utóbbi banda igazán sikeres évként tekinthet 1990-re, hisz World Power című nagylemezükről olyan dalok váltak slágerré, mint az Ooops up, a Cult of Snap, a Mary had a little Boy, vagy a legendás The Power. 1991-ben még mindig a különböző house stílusok - euro-house, hip-house, italo-house - hódítottak az elektronikus zene világában. A már ismert formációk mellett feltűnt Dr Alban, a 2 Brothers on the 4th Floor, és a 2 Unlimited is. A listákon pedig tarolt a C+C Music Factory a Gonna Make You Sweat-tel, valamint Crystal Waters a Gypsy Woman-nel.

1992

1992 tulajdonképp az eurodance korszak küszöbének is tekinthető. Mondanám, hogy az euro-house dalok uralták az évben a slágerlistákat, de ez csak abban az értelemben igaz, hogy több közülük listavezető volt. A teljes mezőnyben azonban még csekély számmal képviselték magukat a későbbi évekhez képest. A Black Box felől ebben az évben keveset lehetett hallani, a Technotronic Move This című dala - amely még az első albumukon szerepelt - azonban egy Revlon reklámnak köszönhetően a Top10-be került az amerikai kislemezlistán. A brit single charts-on ismét megtalálható volt a Blue Pearl és a Deee-Lite neve, Cathy Dennis karrierje pedig továbbra is töretlen volt a szigetországban. Rozalla 1992-ben az Are You Ready To Fly-al hódított a discokban, a C+C Music Factory alapítói pedig két vasat is a tűzben tartottak. A 2 Unlimited ekkor még a legnagyobb sikerei előtt állt, de már a kedvelt bandák közé tartozott. Dr. Alban viszont az év egyik slágerével tarolt a listákon, a Snap! pedig új lemezzel jelentkezett. Az 1992-es év azonban nemcsak számukra hozta meg a sikert.

Best Italo House Song

1992-re a műfaj szépen lassan eggyé vált az euro-house-val, ez azonban nem jelentette azt, hogy ne lett volna olyan dal a slágerlistákon, amelyet egy olasz formáció neve fémjelzett. Bár ez így nem teljesen igaz, hisz a Because The Night című dal a Patti Smith Group nevéhez fűződik és 1978-ban jelent meg először. A három tagú olasz eurodance projekt, a Co.Ro. azonban Taleesa-val karöltve feldolgozta a dalt, amely aztán Olaszországban és Spanyolországban is No.1 lett, illetve több európai országban is a Top 10-ben szerepelt.

 Co.Ro feat. Taleesa - Because the Night 1992

Stílus: House, Italo House

Best Euro-House Song

Maradva az olaszoknál, a Double You-nak igazán jó éve volt 1992-ben. A William Naraine, Franco Amato és Andrea de Antoni által 1985-ben alapított projekt karrierje igazán csak azután indult be, hogy Roberto Zanetti producer 1991-ben felkarolta őket. A Please Don't Go című daluk - eredetileg a KC and the Sunshine Bandé -  1992 januárjában jelent meg, és hatalmas siker lett Európa-szerte. Mint ahogy a második daluk a We All Need Love és az ugyanezzel a címmel megjelent nagylemez is. A későbbiekben azonban hiába készítettek több albumot is, sok-sok új dallal (például Run To Me, Dancing With An Angel), azokkal már nem tudták megismételni a korábbi sikereiket.

Double You - Please Don't Go 1992

Stílus: Euro House

Best House Song

Robert Clivilles és David Cole neve nem volt ismeretlen a '90-es évek elején a zenei életben. Amellett, hogy nagy sztárok slágereit remixelték, saját projektükkel, a C+C Music Factory-val szerepeltek a listákon. 1991-ben Clivilles & Cole név alatt jelent meg egy LP-jük, amelynek egyik oldalán a U2 Pride (In The Name of Love) című dalának egy feldolgozása szerepelt, a másikon pedig A Deeper Love, amelyben Deborah Cooper vokálozott. Végül mindkét dal felkerült a listákra, videóklipet azonban csak egyet készítettek hozzájuk, amelynek elején A Deeper Love, a végén pedig a Pride volt hallható. Bár a zenei csatornák a hosszúsága miatt inkább külön-külön játszották le azokat.

Clivilles & Cole - A Deeper Love 1992

Sílus: House

Best Eurodance Song

A Cappellát 1987-ben alapította meg az olasz producer, Gianfranco Bortolotti, átütő sikert azonban sokáig nem tudott elérni vele. Bár a formációnak volt néhány listás dala a '80-as évek végén Nagy-Britanniában, a következőre egészen 1992-ig várni kellett. Ekkor a Take Me Away került fel a kislemezlistára, amely tulajdonképp Loleatta Holloway diszkóklasszikának, a Love Sensationnek egyfajta feldolgozása volt. Pár évvel korábban ugye a szintén olasz Black Box ért el ennek a dalnak az egyik verziójával nagy sikereket (Ride on Time). A Cappella legnagyobb slágere azonban korántsem ez volt, hisz a következő években a formáció egyike lett a legjobb eurodance bandáknak.

Cappella - Take Me Away 1992

Stílus: Eurodance, Euro-House

One Hit Wonder

Természetesen 1992 sem maradt egyszámos előadók nélkül. Az angol Opus III tulajdonképp csak két évig létezett, és bár ezalatt két albumot is megjelentettek, igazán csak egy dauk miatt emlékszünk a nevükre. Ez pedig nem volt más, mint az It's a fine Day - eredetileg Jane adta elő 1983-ban -, amely aztán Európában nagy siker lett, valamint vezette a Billboard Dance Charts-ot is.

Opus III - It's a Fine Day 1992

Stílus: House

Best New Act

Bár Captain Hollywood neve már ismert volt korábban Twenty 4 Seven-ből, saját projektével 1992-ben indult be a karrierje. Nem is akárhogyan, hisz az első kislemez, a More and More óriási siker lett. A dal No. 1 volt Németországban, és Európában szinte mindenütt a Top 10-ben szerepelt. Hab a tortán, hogy még az USA-ban is kedvelt lett. Captain Hollywood pedig annak ellenére, hogy már az első dala nagy sláger lett, nem maradt egyszámos előadó, a következő években ugyanis az eurodance nagyjai között tartották számon.

Captain Hollywood Project - More and More 1992

Stílus: Euro House

Best Female Performer

Nem sok kétség férhet ahhoz, hogy ki volt 1992-ben a house zene királynője, hisz CeCe Peniston tarolt a listákon ebben az évben. A korábbi szépségkirálynő 23 éves volt, mikor a neve ismerté vált a világon Finally című dalának köszönhetően. Na de nem ez lett az egyetlen slágere az énekesnőnek, hisz később a We Got The Love Thang és a Keep on Walkin' is siker lett. CeCe Peniston pedig az év végén több zenei díjjal is gazdagodott.

CeCe Peniston - Finally 1992

Stílus: House, Garage House

Best Male Performer

Dr. Alban ebben a kategóriában 1991-hez hasonlóan 1992-ben sem talált legyőzőre. Különösen azért nem, mert második nagylemeze még nagyobbat szólt, mint az első. A One Love 1992 májusában jelent meg, több országban is No.1 lett, valamint elérte a platinalemez státuszt. Az album első kislemeze, az It's My Life pedig minden idők egyik legsikeresebb eurodance dala lett. És Dr. Alban ekkor még mindig csak a karrierje elején járt.

Dr. Alban - It's My Life 1992

Stílus: Euro House

Best Group

A 2 Unlimitedre is igaz, amit Dr. Alban esetében írtam, miszerint 1992-ben még jócskán a karrierje elején volt. Azt viszont már ekkor sem lehetett vitatni, hogy az eurodance berkein belül igencsak sikeresek. Első albumukról ugyanis a Get Ready For This után a Twilight Zone, a Workaholic és a Magic Friend is sláger lett. 1993 azonban még ennél is nagyobb sikereket hozott Ray-nek és Anitának.

2 Unlimited - Twilight Zone 1992

Stílus: Euro House

Best Album

A legjobb album címre 1992-ben a 2 Unlimited Get Ready! és Dr. Alban One Love című albuma is esélye volt, a versenyt azonban ezúttal a Snap! nyerte. A német eurodance formáció második albuma The Madman's Return címmel jelent meg 1992 márciusában, amelyről az első kislemez, a Colour of Love bár sikeres lett, korántsem annyira, mint a második. Ez pedig nem volt más, mint a Rhythm is a Dancer, amely mellett az Exterminate szintén szép eredményeket ért el listákon. Maga az album több orszában arany-, illetve platinalemez lett, az USA-ban azonban a legjobb 100-ba sem tudta beverekdni magát. Ez pedig azt jelentette, hogy a World Power sikerét sem tudta megismételni annak ellenére, hogy  valóban 1992 egyik legjobb eurodance albumát készítették el Turbo B.-ék.

Album: Snap! - The Madman's Return 1992

Song: Snap! - Exterminate 1992

Stílus: Euro House

Best Video

Az angol Francis Wrightnak, ismertebb nevén Felixnek igazán sikeres éve volt 1992. Don't You Want Me, majd It Will Make Me Crazy című dalaival ugyanis a slágerlisták élmezőnyében találta magát, ezt azonban később egyik szerzeményével sem tudta megismételni. Az eredetileg a Jomanda nevű amerikai house vokálbanda dalának, a Don't You Want My Love-nak, vagyis Felix Don't You Want Me-jának a remixeivel azonban a következő években is a clubok kedvence volt. A dalhoz amúgy egy igen látványos videó is tartozott, már ami a színeket és az alakzatokat illeti.

Felix - Don't You Want Me 1992

Stílus: House, Euro House

Best Song

Bár 1992-ben rengeteg nagy eurodance sláger született, a legjobb dalhoz kétség sem férhet. Már csak azért sem, mert a '90-es évek legjobb dalai között tartják számon. Aki azt hitte, hogy a Snap! nem tudja majd felülmúlni a The Power sikerét, az tévedett. A Rhythm is a Dancer ugyanis minden olyan slágerlistán No. 1 lett, ami igazán mérvadó volt, kivételt csak az US Single Charts jelentett, de az ott elért ötödik hely sem lehetett okot panaszra a bandának. Turbo B. mellett ezúttal Thea Austin tűnt fel, akit a vérmesebb Snap! rajongók a mai napig a formáció énekesnőjének tekintenek, holott szinte minden számot más énekelt fel. A dal sikerét tekintve mindennél többet az mond el talán, hogy az Egyesült Királyságban hat hétig tartozkódott az első helyen és csupán Whitney Houston I Will Always Love You-ja tudta letaszítani a trónról.

Snap! - Rhythm is a Dancer 1992

Stílus: Euro House

Következik: EURODANCE & HOUSE MUSIC 1993

*A bejegyzés a német, a holland, a svájci és a brit kislemezlista, illetve albumlista 1992-es adatai alapján készült.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr995530062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.