jan
2

Rap/Hip-Hop zene 1994-1996

Címkék: 90s rap hip hop | Szerző: Viola1984 | 5:05 pm

Nohát miután mindenki kipihente már az új év köszöntését, javaslom nézzük meg együtt mi történt a rap/hip-hop világában 1994-1996 között. Ez az időszak egyébként is a kedvencem volt a '90-es éveken belül, Európában tombolt az eurodance láz és olyan rap/hip-hop slágerek születtek, melyek azt hiszem még ma is nagy kedvenceink közé tartoznak. Na de menjünk szépen sorban :)!

Az előző részt az amerikai rapperek részéről Dr. Dre-vel fejeztem be, és már ott megemlítettem, hogy '93 után még igen sokszor hallottunk róla. Amellett, hogy őmaga is alkotott, a '90-es években számos sikeres rapelőadót indított el a pályán. Ha még emlékeztek az előző bejegyzésben belinkelt videóra, a Nuthing but a G thang-re, akkor abban már feltűnt Snoop Doggy Dogg, Dr Dre talán legnagyobb felfedezetje. 1993 végén jelent meg első szólólemeze Doggystyle címmel, melyről a What's my name Top 20-as sláger lett. Nekem máig ez az egyik kedvenc rapszámom, idehaza felkerült a Bravo Hits 2-es válogatás kazettára, higgyétek el, ez akkor nagy szó volt :)! Vigyázat szókimondó videó!

  Snoop Doggy Dogg - What's my name? 1994

Maradjunk a West Coast-i rappereknél és csak hogy tisztán lássunk: Snoop Doggy Dogg unokatestvérével, Nate Dogg-al és Warren G-vel a '90-es évek elején megalapította a 213 nevű bandát. Warren G. ezt a formációt mutatta meg féltestvérének, Dr. Dre-nek, aki, vagyis a Death Row Records a fiúk szólókarrierjét támogatta inkább. Warren G. és Nate Dogg azért '94-ben összeállt és felvette a Regulate című számot.

 Warren G. & Nate Dogg - Regulate 1994

A következő bandának, jelesül a Luniznak elvileg volt több slágere is, de ami nagyot ütött az a '95-ös I got 5 on it, amelyhez tipikus rap videó is tartozik - medencés buli, dögös csajok, zsír verdák...

 Luniz - I got 5 on it 1995
 

1995 egyik legnagyobb slágere azt gondolom Coolio nevéhez fűződik. A Veszélyes kölykök című filmhez készült zene, a Gangsta's Paradise nálam a mai napig viszi a pálmát. Annak idején egyik barátnőmmel folyton az imént említett filmet hoztuk ki a Tékából, egyrészt mert a film is nagyon tetszett, másrészt a kazi a dal videóklipjét is tartalmazta :). Ha ez a szám megy valahol az nálam teljes hangerő :)!

 Coolio feat. L.V. - Gangsta's paradise 1995

Ha '95-öt Coolionak adtam, akkor '96 egyértelműen 2 Pac-é. A szintén Dr. Dre csapatához tartozó rapper California Love című dala az év első negyedében került fel a listákra. Az USA-ban meg sem állt a Nr.1 pozícióig, de az európai zenei TV-k is előszeretettel játszották a dalhoz készült klippet, szerintem úgy 2-3 óránként biztosan. A sors fintora, hogy 2 Pac '96 szeptemberében meghalt, de zenei pályáját ez sem akadályozta, hisz azóta több dala jelent meg, mint életében.

 2 Pac feat. Dr. Dre & Roger Trautman - California Love 1996

Így utólag már elgondolkodtam azon, hogy nem volt e elhamarkodott döntés, mikor 2 Pac-nek adtam a '96-os évet, hisz csak egy nagy slágere volt ebben az évben. Ellentétben a Fugees ekkor volt zenei pályája csúcsán, vagyis fogalmazzunk úgy, hogy csak ebben az évben alkotott - négy daluk is felkerült a listákra. Ha azt mondom Fugees, Te biztos azt mondod Killing me softly, de én most inkább a Fu-gee-la című számukat népszerűsíteném :)!

The Fugees - Fu-gee-la 1996

 Egy sikeres lemez után a Fugees tagjai saját karrierjükre koncentráltak, a sort Lauryn Hill kezdte, aki '96 -ban közreműködött Nas világuralomra való törésében.

Nas feat. Lauryn Hill - If I ruled the world 1996

Még mindig '96, amikor megjelent a színen az egyik legőrültebb rapper (értsd jó értelemben). Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Busta Rhymes egy régi ismerős a gumiszobából! 

Busta Rhymes & ODB - Whoo hah! (Got you all in check) 1996

Újra Dr. Dre-é a szó és egy újabb sikeres formációáé - a Blackstreet és a '96-os hip-hop/R&B daluk, a No diggity következik a sorban.

Blackstreet feat. Dr. Dre & Queen Pen - No diggity 1996

Maradva a lágyabb vonalnál, a Bone Thugs 'N Harmony szintén sikeres évként könyvelhette el a '96-osat, Tha Crossroads című számuk tarolt ugyanis a listákon.

Bone Thugs 'N Harmony - Tha Crossroads 1996

Nem akarom megtörni a hagyományokat, így most nézzünk körül mi volt a helyzet ez időtájt Németország rapzenei világában. Mondanom sem kell a Die Fantastischen Vier továbbra is nagyon sikeres volt, főleg miután '95-ben kiadták Sie ist Weg című dalukat. Ugyanebben az évben jelent meg egy újabb formáció debütáló kislemeze. Ők voltak a Fettes Brot és első számuk címe mintha kicsit hangzásában a Naughty by Nature-re hajazott volna a Nordisch by Nature elnevezéssel. Akik a német Viván nőttek fel, azok biztosan emlékeznek még Jein című slágerükre, mint ahogy a pop/hip-hop zenét játszó Tic Tac Toe lánytriójára is - bla bla bla bla!

 Die Fantastischen Vier - Sie ist weg 1996

Fettes Brot - Jein 1996

Tic Tac Toe - Ich find' dich scheisse 1996

Végül pedig elérkeztünk Magyarországra, ahol épp 1995 táján kezdett az egész rapzenei ipar kibontakozni. A Rapülök után újra egy olyan banda jelent meg a színen, akik inkább az élet viccesebb oldalát öntötték dalokba. Az Animal Cannibals Takarítónő című dalát szerintem annak idején mindenki kívülről fújta, iskolai farsangi bálon kötelező volt.

 Animal Cannibals - Takarítónő 1995

 

'95-ben egyenesen a ghettóból érkezett meg Gangsta Zolee a Kartellel és Bumm a fejbe című dalukkal meg is fenyegettek rendesen minden havert. Velük kezdődött el a gangsta rap korszaka Magyarországon!

Gangsta Zolee és a Kartel - Bumm a fejbe 1995

Mára ennyi szövegelés elég is. De majd folytatjuk ám :)...


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr821639832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amdn 2012.03.30. 03:16:41

A Notorious B.I.G.-t kihagytad, meg az M.C. Lyte - cold rock a party-t.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2012.03.30. 13:28:15

@amdn: Notorious B.I.G.-t ebben a posztban találod :retro80s90s.blog.hu/2010/02/09/rap_hip_hop_zene_1997_1999
Mc Lyte-ot meg majd egyszer egy női rap/hip-hop előadókat bemutató írásban... csak még azt nem tudom az mikor lesz :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 10:28:34

Mi alapján válogatsz a bandák közül?? Mert nagyon alap dolgok kimaradnak (Wu Tang pl) de bekerülnek egyslágeresek is (luniz)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2014.02.13. 12:00:28

@doggfather: Slágerlisták alapján, de persze van benne egy kis szubjektivitás is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 17:49:15

@Viola1984: az a slágerlista jól sejtem inkább bravo/popcorn vonal semmint yo mtv raps, vagy source. ;)