ápr
27

Bár az East 17-ről már korábban, a fiúbandákról szóló cikksorozatban egy szösszenet erejéig olvashattatok, úgy gondoltam, hogy a banda egy hosszabb posztot is megérdemel. Így a most induló, a '90-es évek sztárjaival foglalkozó sorozat első részében az ő pályafutásuk kerül bemutatásra.

EAST 17

Az East 17 1992-ben alakult, mikor is Tony Mortimer ígéretett kapott a London Records nevű lemezcégtől arra, hogy elkészítheti saját anyagát, azonban ennek az volt a feltétele, hogy csatlakozik egy bandához. Így hamarosan megismerkedett Brian Harvey-val, John Hendy-vel és Terry Coldwell-el. Az együttes az East 17 nevet kapta, szülővárosuk, Walthamstow postai irányítószáma után. Míg Tony volt a banda agya, ő írta a dalok többségét, addig Brian hangjával és tánctudásával tűnt ki a többiek közül. Az emberek talán hajlamosak fiúbandaként elkönyvelni az East 17-t, hisz akkor aratták a legnagyobb sikereiket, amikor tombolt a boyband láz. Azonban ha meghallgatjuk dalaikat, akkor egyértleművé válik, hogy nem a fiúbandák által követett zenei sémát képviselték. A pop-os, dance-es hangzású dalokat erősen meghatározták a rap/hip-hop betétek, illetve a vokálban hallható R&B dallamok. A zene mellett külsejükben sem a jófiús image tükröződött, többjük is tetovállással büszkélkedhetett, öltözködésük a hip-hop vonalat követte (bő nadrágok, pólók, dzsekik, baseballsapka), sokszor jelentek meg érdekes hajviselettel és hatalmas fülbevalókat viseltek.  Videóklipjeikben, újságokban posztereken gyakran meztelen felsőtesttel szerepeltek és nem titkolták épp aktuális barátnőjüket sem. Sőt Tonynak 1993-ban megszületett első gyermeke is. (Csak zárójelben ez ugye szigorúan tilos lett volna egy fiúbanda esetében.)

Walthamstow 1992-1993

Az East 17-t akkor ismerte meg először a nagyközönség, mikor 1992 augusztusában megjelent első kislemezük House of Love címmel. A banda mindenképp egy ütös, táncolható számmal szeretett volna betörni a zenei piacra, így esett a választás erre a dalra. Elkészítésekor Tony-t a Snap! és a KLF house zenéje inspirálta, a dance zenei alaphoz párosultak Tony rapbetétei és Brian lágyabb vokálénekei. A dalhoz először egy alacsony költségvetésű klipet forgattak, de miután Svédországban No1. sláger lett, illetve számos országban Top10-be került, 1993-ban új verzió készült hozzá.

House of Love 1992

...és az 1993-a verzió

A következő klip a Gold című kislemezhez készült, mely Svédországban ismételten Top 3-ba került a listán, azonban ezen kívül csak Svájban és az Egyesült Királyságban lett népszerű. Így nem is kellett sokat várni a következő single-re, mely a nagylemezzel majdnem egy időben került a polcokra. Az East 17 első albuma Walthamstow címmel 1993. július 1-jén jelent meg és Angliában platina lemez lett. A harmadik kislemez, a Deep hasonló sikerekkel büszkélkedhetett, mint a House of Love, sőt a UK Charts-on még előkelőbb helyet foglalt el.

Gold 1992

Deep 1993

A negyedik kislemez a Slow it down a Goldhoz hasonlóan csak mérsékelt sikereket ért el. Ezt a Pet Shop Boys 1984-es slágere, a West End Girls feldolgozása követte, de ez is többnyire csak hazájukban lett kedvelt. Azt gondolhatná az ember, hogy egy következő kislemez helyett inkább egy új lemezen kellett volna dolgozni a bandának, de az East 17 nem így tett és nekik volt igazuk. Ugyanis 1993 végén immár hatodik kislemezként a sorban megjelent az It's Alright, mely minden eddiginél nagyobb sikereket ért el, világszerte ismerté és kedvelté téve a bandát. A dal Ausztráliában megasláger lett, Írországban, Franciaországban és Svájban első, Németországban a második, Nagy Británniában a harmadik helyig ért fel a listán és szinte minden országban Top10-be került.

Slow it down 1993

West End Girls 1993

It's Alright 1993

Steam 1994-1995

Az It's Alright elsöprő sikere után nem ültek sokáig babérjaikon a srácok, hisz 1994 májusában máris megjelent a következő albumukat beharangozó Around the World. A britek és az ausztrálok továbbra is rajongtak az együttesért, hisz ez a dal is a Top10-be került mindkét országban. 1994. október 13-án megjelent a második album is, Steam címmel, melyet az azonos című kislemez előzőtt meg pár héttel. Bár az album az Egyesült Királyságban kétszeres platinalemez lett, mégsem érte el a No1. pozíciót egy országban sem. A Steam című, keményebb hangzású dal mérsékeltebb sikere után aztán újra nagyot szólt a banda.

Around the World 1994

Steam 1994

A nagylemez megjelenése után egy hónappal, de még karácsony előtt került a boltokba harmadik kislemezként a Stay Another Day. A balladát Tony a testvéréről Ollie-ról írta, aki öngyilkos lett. A dal világszerte sikert ért el, szinte nem volt olyan ország, ahol ne került volna be az első három helyezett közé, Nagy Británniában és Svédországban No 1. lett. Számos díjat nyert vele az együttes, többek között Tony megkapta a legjobb dalszöveg írónak járó Ivor Novello díjat. Mivel a dal karácsony tájékán jelent meg így 1994 legjobb karácsonyi dala is lett egyben. Ennek kapcsán a jól ismert zongorás videóklip mellé egy télies verziót is készített a banda.

Stay Another Day 1994

...a másik verzió


 

A Steam című albumról még két kislemez jelent meg 1995 elején, először a Let it Rain, majd a Hold my body tight. Mindkét dal közel azonos népszerűségnek örvendett, a legtöbb slágerlistán Top20, Top10-es dalok közé tartozott. Az East 17 dalai gyakran tartalmaztak politikai hangvételű szövegeket is, amelyek főleg a háborúról, békéről, szerelemről és egyenlőségről szóltak, ennek egyik jeles példája a Let it rain is. A Hold my body tight azonban a Let it rainnel ellentétben már lágyabb, R&B-s dallamokat képviselt.

 Let it rain 1995

Hold my body tight 1995

Up All Night 1995-1996

1995-ben nem sokat tétlenkedett a banda, hisz október 1.-jén megjelent harmadik nagylemezük is Up All Night címmel, melyről a Thunder-hez készült először videóklip. A dal főleg Angliában és Németországban lett siker, de több országban is előkelő helyet foglalt el a listákon. A következő kislemez, a Do U still és az azt követő Someone to Love azonban jócskán elmaradt a korábbi sikerektől. Tulajdonképp csak az Egyesült Királyság listáján foglalt el előkelő helyet, mint ahogy a nagylemez is itt lett sikeres, hisz a platina státuszt az Up All Night is elérte. Érdekesség még az albummal kapcsolatban, hogy az albumon dalszerzőként mind a négy tag szerepelt, de csak olyan kislemezek kerültek kiadásra, amelyek Tony Mortimer nevéhez fűződnek.

Thunder 1995

Do U Still 1996

Someone to Love 1996

Around the World Hit Singles: The Journey so Far 1996-1997

1996 novemberében megjelent a banda első Greatest Hits albuma Around the World Hit Singles: The Journey so Far címmel. Az addig megjelent dalok mellett két új dal is helyet kapott a lemezen. Az If you ever-t Gabrielle-l közösen énekelte fel a banda, amely a Shai nevű R&B banda 1992-es If I ever Fall in Love című slágerének feldolgozása volt. A dallal ismét a listák élén találták magukat a fiúk, de az öröm nem tartott sokáig. Bár 1997-ben megjelent a Hey Child is kislemezen,  miután Brian Harvey azt nyilatkozta, hogy volt olyan éjszaka mikor 12 Extasy tablettát is bevett, kitört a botrány a banda körül és azon belül is. Tony igencsak neheztelt Brian-ra az üggyel kapcsolatban és arra hivatkozva, hogy megromlott viszonya az együttes többi tagja között, otthagyta a bandát. Tony távozása azonban 1997-ben a banda feloszlását is jelentette.

East 17 feat. Gabrielle - If you ever 1996

Hey Child 1997

Resurrection 1998-1999

Bár a banda hivatalosan 1997-ben feloszlott, John és Terry rábeszélték Briant a folytatásra, és így immár hármasban, E-17 néven jelent meg a Resurrection című album 1998-ban. Erről az Each Time lett az első kimásolt kislemez, mely a UK Charts-on a második helyig vitte, azonban a következő single, a Betcha Can't Wait, valamint a nagylemez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Így az újjáalakult banda 1999-ben újra feloszlott.

E-17 - Each time 1998

Betcha Can't Wait 1999

Tagok

   Tony Mortimer           Terry Coldwell              John Hendy              Brian Harvey    1970. október 21.           1974. július 21.       1971. március 26.  1974. augusztus 8.

A '90-es években a legtutibb sztárpletykákat a Bravo és a Popcorn szolgáltatta számunkra. Mindkét magazin gyakran foglalkozott az East 17-nel, így biztosan Nektek is beugrik egy-egy címlap, cikk, vagy poszter, esetleg matrica, melyet többször is elolvastatok akár, vagy kitettétek a falatokra. A következő prezentációban 1994-1995 közötti cikkeket, posztereket, song book-okat láthattok a bandáról.

 

     


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr261953699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.04.27. 16:01:50

Szép munka, mint mindig..:) Az East17 a zenéje miatt teljesen vállalható a mai napig. A House of Love pedig 1992 TOP10-s zenéi között van.
A kutya/bulldog jel/szimbólum honnan ered?

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.28. 00:14:12

@Flankerr: Háát jó kérdés, de ha jól informálódtam, akkor a House of Love Pedigree Mix-ének köszönhető a dolog. Ugyanis ebben a változatban hallható a dal elején és végén is kutyaugatás, amely aztán az első verziójú klipbe is bekerült. Gondolom ez alapján tervezték meg a lemezborítót is.
Egyébként Johnak volt is később egy bulldog féle kutyusa.

Krisz1984 2010.04.29. 23:59:58

Szép munka,de azt kihagytad h Briant ki is rugták a kijelentése után ha jól tudom.

Krisz1984 2010.04.30. 18:04:02

Ja és Tony szokott reppelni, nem Brian, meg a Stay Another Day klipjéhez elösször azt a klippet csinálták amit te 2.verziónak hívsz csak viszadobta a kiadó mert nem találta elég jónak, legalábbis én így tudom -amugy tényleg jó az írásod.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.30. 19:52:37

@Krisz1984: Briant valóban kirúgták, ez nem volt egészen tiszta számomra, ezért nem is írtam bele a cikkbe. De utánanéztem és valóban így van!
A rap és a vokál esetében teljesen igazad van, köszönöm az észrevételt, javítom a szövegben :)!
A Stay Another Day klipjeihez nem túl sokat tudok hozzászólni, én szinte mindig csak a zongorás verziót láttam, a téliről csak a Popcornban olvastam, ezért gondoltam, hogy a zongorás lehet az original. Köszi ezért az infoért is :)!
Ja és örülök, hogy tetszett a cikk :D!

Vfair 2010.07.15. 21:06:43

Abszolút favoritom tőlük a West End Girls feldolgozás. Köszi a nagyon alapos és jól illusztrált anyagot.

(Megj: nehéz navigálni az oldalon pl. a fejlécre hiába próbáltam kattintani a főoldalra visszajutáshoz. Érdemes lenne javítani - követésre érdemes anyagaitok vannak:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.15. 21:24:40

@Vfair: Örülök, hogy tetszett :)
Valóban a fejléc nem jó a főoldalra való visszatérésre, majd a következő skinnél megpróbálom megcsinálni, egyenlőre ennyire telett egy amatörtől:D. A hasonló témájú cikkek azonban rovatokba vannak szedve, egyenlőre azt tudom mondani, hogy ezekre kattintva keresgélj a régebbi cikkek között :)!