jún
1

SUMMERTIME

| Szerző: Viola1984 | 1:45 pm

A kinti esős időjárás dacára a blogon akkor is elkezdődik a nyári szezon, ha ma elő sem bújik majd a nap. Azt gondolom a nyárhoz mindekinek kötődik valami kellemes emléke- feledhetetlen nyaralások, nyári szünidő, flört, szerelem, fesztiválók, egy emlékezetes dal és még tovább lehetne sorolni. Bár eddig a meleg, napsütéses napok helyett inkább az eső volt az úr, reménykedjünk, hogy hamarosan lesz ez még így se és eljön az igazi nyár! A következő nyárról szóló dalok talán hozzájárulnak a jó idő beköszöntéséhez, így kihasználhatjuk majd a nyár adta lehetőségeket, augusztus végén pedig élményekkel telve, újra feltöltödve kezdhetjük el a munkás/tanulós hétköznapokat!

Summertime in the '80s

A nyárról sokféle aspektusban lehet dalokat készíteni. A Bananarama 1983-ban egy kegyetlen nyárról énekelt, bár a videóklip tanúlsága szerint inkább kalandokkal teli volt, mint amilyenre a szöveg utal. A dal egyébként 1998-ban az Ace of Base-t is megihlette, így lehet, hogy sokan csak az ő előadásukban ismerik.

Bananarama - Cruel Summer 1983 

Ha olyan dalt kell mondani, amely címében benne van a nyár, akkor a Summer of '69 biztosan eszembe jut. Bryan Adams 1985-ös dalában arról a nyárról énekel, mikor megvette első hathúros gitárját és pár iskolatársával alapítottak egy bandát. Visszatekintve élete legjobb napjainak tekinti az énekes 1969 nyári hónapjait és legszívesebben újra és újra átélné.

Bryan Adams - Summer of '69 1985

Chris Rea 1988-as On the Beach (Summer '88) című dala egy, a tengerparton történt igazi forró nyári kalandról szól. A dalt többen is feldolgozták már, és bár az eredeti is igencsak jóra sikerült, nekem személy szerint York 2000-es verziója a kedvencem.

Chris Rea - On the Beach (Summer '88) 1988

Az Italo Disco koronázatlan királynője, a férfiak nőideálja Sabrina 1987-ben robbant be a köztudatba Boys (Summertime Love) című számával. A dal szövege elég egyszerűen értelmezhető, itt a nyár a forró flörtök ideje, Sabrina pedig jól akarja érezni magát és a medencénél várja a jelentkezőket!

Sabrina - Boys (Summertime Love) 1987

Summertime in the '90s

Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince 1991-es slágere a Summertime sem szólhat másról, mint a nyár könnyedségéről - kiszakadni a monoton hétköznapokból, felhőtlenül táncolni, kocsikázni a városban. Az idő meleg, a csajokon alig van ruha és a kosárlabdapályák közelében lógnak. A buli pedig délután 4kor veszi kezdetét a barbeque partyval - így kell élni :D!

Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Summertime 1991

A dal, melynek refrénje először eszembe jut, ha a summer szót hallom. Egy eurodance klasszikus, némi reggae beütéssel. A Loft a Summer Summer-ben arról énekel, hogy bárcsak sosem lenne vége a nyárnak!

Loft - Summer, Summer 1993

Maradva az eurodance vonalnál a Playahitty is úgy gondolta 1994-ben, hogy a nyár csakis varázslatos lehet, hisz ilyenkor minden rendben van, buli van, csak élvezni kell az életet.

Playahitty  - The Summer is magic 1994

A nyár a városba is elérkezett, bár napközben az emberek szenvednek a melegtől, az éjszaka az valami egészen más. A forró nyári éjszakák kalandra hívnak és táncra perdítenek - Joe Cocker előadásában is nagyszerűre sikerült a Summer in the city, mint ahogy az eredeti 1966-os is az volt.

Joe Cocker - Summer in the city 1994

Mungo Jerry 1970-ben már megénekelte mi is vár az emberre a nyári szezonban, mikor az idő kitűnő - de ismétlés a tudás anyja, így Shaggy Ravon segítségével 1995-ben ugyanezt elmondta, gondolva az ifjabb generációra is.

Shaggy - In the Summertime 1995

Endless Summer Love is in the air!! Party people! Come on! - Azt hiszem ehhez nem kell túl sok kommentárt fűzni, inkább meghagyom ezt a Scooternek...

Scooter - Endless Summer 1995

Itt az idő a nyaralásról álmodozni, az óceánról és a kék égről - ehhez a zenét pedig a Pearl szolgáltatja.

Pearl - Summer Holiday 1995

A C-Block-nak sem jutott már túl sok új gondolat eszébe a nyárról 1997-ben. Így a dalról csak annyit, hogy It's Summertime, Have some Fun! 

C-Block - Summertime 1997

Érdekes volt úgy írni a nyárról, és hallgatni ezeket a nyári dalokat, hogy kint zuhog az eső, itt bent pedig mindjárt megfagyok. Ha nem változik az időjárás (remélem azért nem lesz egész nyáron ilyen), akkor a következő blokk a "summer rain" témáját járja körül. Minden más esetben jönnek a nyár legnagyobb slágere és a magyar klasszikusok is! Mindekinek szép nyarat!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr602047600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.06.01. 20:44:27

De szép nyári válogatás..:)
Sabrinának külön örülök, de a Cruel Summer, vagy a Summer Holiday is jöhet bármikor..:) Én még csatolnám a Neoton Nyár Van-ját, és Gesztiék HolidaxY Rap feldolgozását is, mert miért ne..:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.06.01. 20:52:42

@Flankerr: Mindenképp ide tartoznak a magyar nyári dalok is, legközelebb egy ilyen válogatás következik :). Csak süssön ki végre a nap!!!