dec
27

Eredetileg nem akartam külön posztot szentelni az R'n'B zenének, de egy kis kutatómunka után rá kellett jönnöm, hogy mégiscsak érdemes. Röviden a műfajról*: az R'n'B, mint könnyűzenei műfaj az 1940-es évek második felében az amerikai blues egyik irányzataként született meg. Az '50-es években soul és gospel zenei elemekkel együtt, már populárisabb formában jutott el a nagyközönséghez, majd a '60-as években a tánczene irányába változott, míg a '80as évektől a lágyabb, popos hangzás vált uralkodóvá a műfajon belül. A zenéket hallgatva felfedezhetitek, hogy az R'n'B legtöbbször a soul vagy a pop zenével párosul, de hip-hop elemek is megtalálhatók benne. Nem hiszem, hogy a bejegyzésben szereplő előadókat, dalokat nem ismernétek, hisz olyan slágereket fogok az oldalon megjeleníteni, melyek örök érvényűek és ma is előszeretettel hallgatjuk.

A '60-as '70-es, '80-as évek lemezpiacának vezető kiadója egyértelműen a detroiti székhelyű Motown volt. Olyan előadóik voltak, mint a Jackson 5, vagy a Supremes. Mindkét bandában akadt aztán egy-egy énekes, aki később szólókarrierbe kezdett, és sikereket ért el. Michael Jacksont azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, a pop királya, munkássága örökre beírodott a zenei világ történelemkönyvébe. Szólókarrierje igazából 1979-ben kezdődött, mind a '80-as, mind a '90-es években ostromolta a listákat popos, R'n'B-s, néha rockos dalaival. Az 1980-as Rock with you-ban az R'n'B hatás érvényesül leginkább:

A Supremes egyik tagjaként vált ismerté Diana Ross, aki a '70-es években kezdett szólókarrierbe. Számos sláger fűződik a nevéhez ezekből az időkből, de a '80-as években is szép sikeret ért el. Ezt bizonyítja az 1980-as Upside down is:

Bár az Earth Wind & Fire legnagyobb sikerét a '79-es September című számukkal aratta, azért az 1981-es Let's groove is sokunk fülében ott motoszkálhat.

Michael Jackson és testvérei 1969-től 1975-ig a Motown kötelékében számos sikeres lemezt jelentettek meg Jackson 5 néven.  Majd mikor '75-ben az Epichez szerződtek, immár Jermaine nélkül, de Randyvel már The Jacksons-ként ostromolták a listákat egészen a '80as évek végéig. A Can you feel it 1981-ben jelent meg:

Egy újabb Motown-os, Marvin Gaye és utolsó nagy slágere, az 1982-es Sexual Healing:


 
A '70-es, '80-as évek egyik legsikeresebb női R'n'B előadója Chaka Khan volt. Miután a '70-es évek második felében több listás dalt is jegyzett Rufus-szal, 1983-ban megjelentetett dupla albumán újra helyett kaptak szóló dalai is. Az albumról elsőként kiadott Ain't nobody ismét a slágerlisták élére repítette az énekesnőt:
 

1984-ben rengeteg sláger született, azt hiszem elég csak Michael Jackson Thrillerjét említeni. Ebben az évben egy olyan dal lett Nr.1 az R'n'B listán melyben Michael Jackson és testvére, Jermaine is közreműködött. Ez a popos-R'n'Bs Somebody watching me Rockwelltől:

Stevie Wonder szintén gyerekként a Motown-nál kezdte, de legnagyobb slágerei már a '80-as évekből datálódnak. Happy Birthay, Ebony & Ivory (Paul McCartneyval), Part-time lover és az 1984-es I just called to say I love you - hogy csak a legismertebbeket említsem.

A '80as évek legsikeresebb soul énekese Lionel Richie volt. Nevéhez olyan Nr 1. slágerek fűződnek, mint a Diana Ross-al közös Endless love, a Truly, az All night long, a Say you say me vagy az 1984-es Hello:

A Kool & the Gang szintén azon előadók közé tartozik, akik a '80-as években halmozták a slágereket. Legsikeresebb évük az 1985-ös volt, amikor 4 daluk is felkerült a listákra, köztük a Cherish és a Fresh is.


 
A '80-as, '90-es évek egyik legnagyobb dívája kétségkívül Whitney Houston. Karrierje 1985-ben kezdődött, ekkor adta ki első szólólemezét, melyen az 1986-os How will I know is helyet kapott.

Aretha Franklint a soul zene királynőjének tartják. A 60-as évek vége óta számos slágere született. A George Michaellel közös I knew you were waiting (for you) 1987-ben meg sem állt a listák éléig.

Terence Trent D'arby 1987-es bemutatkozó albuma olyannyira sikeres lett, hogy az énekest 1988-ban Grammy díjjal jutalmazták. Az album egyik legismertebb dala a Sign your name ugyanebben az évben került fel a listákra.

A '80-as évek másik dívája volt Natalie Cole. 1989-es dala, a Miss you like crazy természetesen több listán is éllovas volt, köztük az R&B hitlistán is.

1985-ben Michael Jackson és Lionel Richie vezetésével 47 előadó USA for Africa néven felvett egy dalt, mely a mai napig az egyik legszebb pop/soul balladának számít. Ez volt a We are the World.

Én nagyon szeretem ezeket a dalokat, valahogy a '80-as évek életérzését adja vissza számomra. Remélem Nektek is tetszett a bejegyzés, és természetesen a '90-es évekkel folytatom!

*A műfajról írodott rész forrása egy Wikipedia bejegyzés.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr551626475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.