már
27

Ez a poszt egyrészt hiánypotlónak tekinthető, hisz a rap/hip-hoppal már több részben is foglalkoztam, viszont ezekben többnyire a rap-re helyeződött a hangsúly. A hip-hop zene mellett azonban nem lehet ilyen egyszerűen elmenni, így ebben a bejegyzésben főleg olyan dalok fognak szerepelni, melyek az előzőekből kimaradtak, azonban kedveletek voltak a hip-hop-ot hallgatók körében. Másrészről mintegy bevezetőként szolgál a hip-house-hoz készülendő bejegyzéshez.

A hip-hop zene a '70-es években, New York-ból, azon belül Bronxból indult el és elsősorban az afro-amerikaik és a Jamaicából származó fekete bőrű zenészek tekinthetők a műfaj alapítóinak. Az 1970-85 közötti időszakot "old school"-nak szokás nevezni, míg a hip-hop zene aranykora 1985-1995 közé tehető. Több zenei stílus ötvözetének is tekinthető, hisz a funk, a soul, vagy a dub zene elemeit egyaránt tartalmazza. A hip-hop inspirálóan hatott  a későbbiekben az újonnan született műfajok hangzásának kialakítására, így jelenhetett meg a disco-k világában is, hatása pedig erőteljesen érezhető a '80-as, de főleg a '90-es évek house (hip-house), techno, eurodance és az egyéb elektronikus zenéjében. Szintén a hip-hop zenéből alakult ki a '80-as években a rap is, majd a '90-esekben a gangsta rap, vagy az olyan különlegesnek számító műfaj, mint a jazz rap.

A '80-as évek és az Old School

Ha a hip-hop zene megszületéséről van szó, akkor két előadót, vagy ahogy hip-hop-os berkekben szokás hívni az egyéni előadókat, MC-t mindenképp ki kell emelni. Az egyik az Afrika Bambaataa néven ismert bronxi DJ, a másik pedig a szintén művésznéven elhíresült Grandmaster Flash. Mindkettőjüket azon előadók közé sorolják, akiknek a munkássága a hip-hop elterjedését segítette, nem mellesleg Africa Bambaataanak a hip-house megszületésében is komoly szerepe volt. Íme tőlük két 1982-es szerzemény.

 Grandmaster Flash & The Furious Five - The Message 1982

Africa Bambaataa - Renegates of Funk 1982

Golden Age Hip-Hop 1985-1995

A rap/hip-hop-ról szóló sorozat első részében már volt szó olyan előadókról, mint például a Run DMC, vagy a Beastie Boys, így most ugorva az időben 1986-ból következzen két dal. Az első a harlemi Kurtis Blow If I ruled the world című dala, melynek egyes részeit Nas Lauryn Hill-lel közös dalában 1996-ban feldolgozta. A holland hip-hop duó, Mc Miker G & Dj Sven Holiday Rap-je szintén ismerős lehet, hisz a '90-es években azonos címmel hallható volt a Rapülök előadásában magyar szöveggel.

Kurtis Blow - If I ruled the world 1986

Mc Miker & Dj Sven - Holiday 1986 

Szintén New york-i illetőségű az Eric B. & Rakim alkotta hip-hop duó is. 1987-92 között négy nagylemezük jelent meg, ismertebb dalaik között van a '88-as Paid in Full, vagy a Jody Watley-vel közös Friends 1989-ből. A brit születésű amerikai rapper Young MC legnagyobb slágere is ez utóbbi évre tehető, de mégsem ért el vele és későbbi dalaival akkora sikereket, hogy az USA-n kívül is számottevő karriert érjen el.

 Eric B. & Rakim - Paid in full 1989

Young MC - Bust a move 1989 

Sir-mix-a-lot is azon rapperek táborába tartozik, akiknek pályafutásuk során csak egy nagy dobásra futotta. 1992-es Baby got back című dala azonban annyira jónak bizonyult, hogy az USA-ban meg sem állt a lista első helyéig. Del tha Funkee Homosapien néven ismert MC szintén az "egyszámos" előadók közé tartozik az 1992-es Mistadobalina című dalával. Több slágerrel büszkélkedhet azonban a Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince nevű formáció - utóbbi név Will Smith-t takarja. 1987-93 között a két MC öt albumot készített, az 1991-es Homebase-ről a Summertime, az 1993-as Code Red-ről pedig a Boom! Shake the room lett sláger.

Sir-mix-a-lot - Baby got back 1992

Del tha Funkee Homosapien - Mistadobalina 1992

Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Summertime 1991

Ahogy a bevezetőben említettem a hip-hop hangzás az idők folyamán többször is változott, de a különböző zenei stílusok mellett a szövegvilág is befolyásolta azt, hogy egy-egy újonnan kialakult műfajt milyen névvel illetek a hozzáértők. A poszt most következő részében a Gangsta hip-hop (rap), az Alternative hip-hop, a New Jack Swing hip-hop és a Jazz rap képviselői közül kerül bemutatásra pár ismert dal.

Gangsta Rap

Ebben a kategóriában két igazán kemény vonású rapper kerül a rivaldafénybe. Nemcsak az közös bennük, hogy a gangsta rap jeles képviselői, de mindkettejük neve tartalmazza az Ice szót és rapper pályafutásuk után egyaránt szerepeltek filmekben, sorozatokban. Ice Cube karrierje a '80-as évek végén indult, mikor tagja volt az N.W.A. nevű bandának és több közös munkája volt Dr. Dre-vel. A '90-es években szólókarrierbe kezdett, '93-94 között több dala felkerült a listákra, köztük a Check Yo Self is. A szintén Los Angeles-i illetőségű Ice T. karrierje során többféle stílust kipróbált, a gangsta rap mellett alapító tagja volt a Body Count nevű heavy metal bandának is. Számításait azonban leginkább a filmiparban találta meg, a '90-es években szerepelt például a Tank girl-ben, 1999 óta pedig állandó szereplője az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című sorozatnak. 1991-ben megjelent O.G.: Original Gangster című albumáról a címadó dala szerepel ebben a blokkban.

Ice Cube - Check yo self 1993

Ice T. - O.G.: Original Gangster 1991

Alternative Hip-Hop

Az Arrested Development a legsikeresebb alternatív hip-hop előadók között volt a '90-es években. Olyan dalaik szerepeltek a listákon mint a Tennesse, a Mr Wendal, vagy a People Everyday. Az A Tribe Called Quest-tel kapcsolatban az Allmusic ekkép vélekedett: A '90-es évek legintelligensebb, legművészibb rap bandája". Azt hiszem ez sokat elmond a csapatról, na meg az is, hogy az alternatív hip-hop mellett a Jazz rap műfajában is jeleskedtek. Can I kick it? című daluk 1991-ben a UK Charts Top20-ba is bekerült.

Arrested Development - People Everyday 1992 

A Tribe Called Quest - Can I Kick It? 1991

Jazz Rap

Ha már szóba került a Jazz Rap, akkor nézzük kik a műfaj képviselői. Az egyik legismertebb jazz rap dal minden bizonnyal a De La Soul által előadott Ring Ring Ring. A három tagú banda 1987 óta dolgozik ezen a néven és olyan slágereik voltak az előbb említetten kívül, mint a Me myself and I vagy az A Roller Skating Jam Named "Saturdays". Az US3 Cantaloop című dala szintén az ismert és kedvelt slágerek között van és tökéletesen mutatja, hogy hangzásban mit is jelent a Jazz Rap. A banda 1993-ban Tukka Yoot's Riddim-mel szintén szerepelt a listákon, mely a jazz mellett már reggae elemeket is tartalmazott.

 De La Soul - Ring Ring Ring (Ha Ha Hey) 1991

 US3 - Cantaloop 1993

New Jack Swing Hip-Hop

A New Jack Swing Hip-Hop tulajdonképp az R&B, hip-hop és swing hanzás keveréke, de a dance-pop stílus is erősen hatott rá. Népszerűsége a Golden Age Hip-Hop idején volt a legnagyobb, egyik jeles darabja a Redhead Kingpin & The F.B.I. Do the right thing című 1989-es dala. Szintén a New Jack Swing kategóriát képviseli Heavy D. & The Boyz kedvelt slágere a Now that we found love 1991-ből. Folytatva az "egyszámos" előadók sorát 1992-ben a Wreckx N' Effect is a stílust képviselő dallal került fel a listákra, mely a Rump Shaker címet viseli.

 Redhead Kingpin & The F.B.I. - Do the right thing 1989

Heavy D. & The Boys - Now that we found love 1991

Wreckx N' Effect - Rump Shaker 1992

Itt még közel sincs vége a Hip-Hop történetének, a következő részekben bemutatásra kerül néhány nemzetközi hip-hop (pl.latin, francia, német), és a női rapperek, hip-hop előadók sem maradhatnak ki.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr951870970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsigee 2010.07.17. 15:32:36

Az összes felsorolt zene istenkirály.
Sajnos vannak alulértékelt előadók sok jó zenékkel, de mégsem érnek el nagy sikereket. Ilyen például Young MC, akit még amerikában is egy slágeres előadóként tartanak számon. Pedig voltak még jó számai.

I Come Off
www.youtube.com/watch?v=rW0btepIUkk

Principal's Office
www.youtube.com/watch?v=zE7fs2979Y4

Know How
www.youtube.com/watch?v=0uvMPP0DGls

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.07.18. 23:02:12

@kicsigee: Egyetértek, ezek tényleg jó zenék :). Szerintem nem is az alulértékelésen van a hangsúly egy-egy előadó esetében, hanem, hogy nincs mögötte egy jó menedzsment. Bár nem tudom ez mennyire volt már jellemző rap/hip-hop berkekben a '80-as évek végén, minden esetre gondolj csak pl. Dr. Dre-re, hogy mennyi előadó jutott fel a listák csúcsára az ő producerkedésének köszönhetően.