ápr
2

A '90-es években a lányok elsőszámú kedvenceinek a fiúbandák számítottak. A rajongás még a '80-as években kezdetét vette, de csak a következő évtizedben teljesedett ki. 1996-ra már megszámlálhatatlan boyband létezett, azonban az addigi legnagyobb rajongó táborral bíró Take That, épp az év elején jelentette be feloszlását. Elkeseredni azonban nem kellett, hisz már megjelentek az új kedvencek is a Backstreet Boys személyében, akik nyárra már az elsőszámú tinibálványoknak számítottak. Ekkor azonban egy olyan konkurenciát kaptak, amire azt hiszem, nemcsak ők, hanem senki sem számított. Már nem egy másik fiúbandával kellett harcolniuk a rajongók kegyeiért, hanem öt belevaló csajjal, az addig egyedülálló lánycsapattal, a Spice Girls-szel.

Girl Power  - hirdette a Spice Girls és a rajongók hittek nekik. Természetesen, hisz egy olyan új dolgot, egy új életérzést kaptak ez által, mely elindította a világ első igazi girl group-ját a siker útján. Miután 1996 júniusában megjelent első daluk Wannabe címmel, a Girl Power megállíthatatlanul végigsöpört a világon.

A Spice Girls sztori

Az ötlet, hogy a fiúbandák mintájára hozzanak össze egy lánybandát már 1994-ben kipattant Bob és Chris Herbert fejéből. Hirdetés útján kerestek tagokat az együttesbe, de míg összeállt a végső felállás, addig több tagcsere is történt. 1995 márciusában fordult igazán a kocka, amikor is a lányokat bemutatták Simon Fuller menedzsernek, aki annyi fantáziát látott, az akkor még Touch nevet viselő együttesben, hogy szeptemberben már lemezszerződést kötött a nevükben a Virgin Records-szal. Ettől fogva lázas munka következett, mígnem 1996 nyarán meg nem jelent a Spice Girls debütáló kislemeze a Wannabe. A dal világszerte ismerté tette az öt lányt, név szerint Victoriát, Emmát, Mel C.-t, Mel B.-t és Geri-t, bár a Top of the Pops magazin által kapott beceneveik tán még inkább elterjedtek a köztudatban. A lányok ezeket az általuk képviselt egyes karakterek alapján kapták, így lett Victoria Posh Spice, Emma Baby Spice, Mel C. Sporty Spice, Mel B. Scary Spice és Geri Ginger Spice. Mivel a tagok különböző stílust képviseltek, így a lányok - merthogy értük is főleg a lányok rajongtak - kiválaszthatták azt, aki a legközelebb állt hozzájuk. Bevallom én nem voltam nagy Spice Girls rajongó, de rettentően irigyeltem Baby Spice baby dollját és holdjáró cipőjét, és tulajdonképp Sporty Spice sportos öltözködése is bejött.  

Spice Girls - Wannabe 1996

 
 

Miután a Wannabe vilgászerte a listák élére került, novemberben megjelent a Spice Girls első nagylemeze Spice címmel. Nem sokkal az album megjelenése előtt a Say you'll be there felkerült a listákra és egészen a No.1 pozícióig jutott. Decemberben boltokba került a harmadik kislemez is, a 2 Become 1, mely 1997 elején az előző két dalhoz hasonlóan első helyezést ért el Nagy Británniában és szinte minden hitlistán a Top10-ben szerepelt.

 Spice Girls - Say you'll be there 1996


 

Spice Girls - 2 Become 1 1997 

1997 elejére a Spice Girls a világ egyik legnépszerűbb együttese lett, a lemezeladási listák élén áltak, több zenei díjat nyertek, valamint számos multicég, köztük a Pepsi is velük reklámoztatta termékét. Időközben az USA-ban is megjelent a Wannabe, meghódítva ezzel az amerikai zenei piacot is. Márciusban Európában egy dupla kislemezt adtak ki, rajta a Mama-val és a Who do you think you are-ral, majd közel ezzel egy időben megjelent egy róluk szóló könyv Girl Power! címmel. Három hónappal később pedig a lányok elkezdték forgatni Spice World című mozifilmjüket is. 

Spice Girls - Mama 1997


 

Spice Girls - Who do you think you are 1997


 

A mozifilm végül 1997 decemberében került bemutatásra a nagyközönségnek, ami előtt még a boltokba került második nagylemezük szintén Spiceworld címmel. Erről a első kislemez a Spice up your life volt, mely egyben a banda ötödik No. 1 dala lett. A Spice Girls-szel kapcsolatban ez időtájt arról is gyakran beszéltek, hogy a lányok kirúgták menedzserüket, Simon Fullert és tulajdonképp saját maguk vették kezükbe az ügyek intézését. A karácsonyra megjelentetett dal, a Too much a melankólikus felvételek táborát gyarapította, melyet márciusban a gyorsabb tempójú Stop követett. Ez volt az első dal, amely a brit listán csak a második helyig jutott.

Spice Girls - Spice up your life 1997

Spice Girls - Too much 1997


Spice Girls - Stop 1998


A következő kislemez szintén dupla lett volna, amin a tervek szerint a Never give up on the good times és a Viva Forever kapott volna helyet. Végül azonban csak az utóbbi jelent meg, ugyanis 1998 májusában Geri bejelentette, hogy kiszáll a bandából. A hivatalos indoklás szerint némi nézettkülönbség alakult ki közte és a többiek között. Így az eközben már javában folyó Spice World Tour koncertsorozatot négyen folytatták a lányok. Az év végén még egy dal jelent meg Goodbye címmel, és mintegy búcsúdalként szolgált Geri távozásának szólva.

Spice Girls - Viva Forever 1998


 

Spice Girls - Goodbye 1998


 

A 2000-es években még egy új nagylemeze jelent meg a bandának Forever címmel, melyről a Holler lett sláger, azonban ezután a lányok inkább szólókarrierjükre koncentráltak. 2007-ben aztán újra összeállt az öt lány és megjelentették Greatest Hits albumukat, valamint a Headlines (Friendship Never Ends) című dalukhoz videóklipet is készítettek.

A tagok

Geri Halliwell, azaz Ginger Spice

Geri a banda legextrémebb tagja volt, merész ruhákkal, vörös hajkoronájával, pimasz viselkedésével kétségkívül felhívta magára a figyelmet. Sokak szerint ő volt a banda esze, vezére, aki az üzleti ügyekhez is remekül értett. Nem sokkal azután, hogy menedzserüktől megváltak, ő is elhagyta a bandát. Az akkori hírek szerint Mel B.-vel más elképzeléseik voltak az együttes jövőjét illetően - két dudás pedig nem fér meg egy csárdában. A szakítás után Geri hamarosan szólókarrierbe kezdett, 1999-ben megjelent első nagylemeze is Schizophonic címmel, melyről a Look at me, a Mi chico latino, a Lift me up és a Bag it up is felkerült a listákra. 2001-ben második szólóalbumát is piacra dobta Scream if you wanna go faster címmel, melyről a címadó dalon kívül a Calling és szólókarrierjének legnagyobb slágere, az It's raining men is siker lett. A dal videóklipjében, mely a Flashdance jeleneteiből merített ihletet, Geri teljesen új külsővel lepte meg a világot.

Geri Halliwell - Mi Chico Latino 1999

Melanie Brown, Mel B. azaz Scary Spice

Mel B. a csapat másik vezéregyénisége, becenevét vad külsejének, "nagypofájúságának" köszönheti. Előszeretettel viselt leopárdmintás ruhákat, haja leginkább az oroszlánysörényhez volt hasonlatos és a nyelvében piercinget hordott. Még 1998-ban jelent meg első saját dala az I want you back, melyet Missy Elliott közreműködésével készített el. Első szólólemeze 2000-ben került a boltokba Hot címmel, erről a Tell me és a Feel so good inkább csak mérsékelt sikereket ért el.

 Melanie B. & Missy Elliott - I want you back 1998

Melanie Chisholm, Mel C., azaz Sporty Spice

A lánybanda sportos tagja, legtöbbször melegítőben, haspólóban, lófarokba fogott hajjal volt látható. A tagok közül a legsikeresebb szólókarriert tudhatja magáénak. 1998-ban Bryan Adams-szel vett fel egy duettet, When you're gone címmel, mely a UK Charts-on egészen a harmadik helyig menetelt. Első albuma 1999-ben látott napvilágot Northern Star címmel, melyről a címadó dal mellett a Goin' down is siker lett. De nem akkora, mint a már 2000-ben kiadott Never be the same again és az I turn to you. A két dal meghozta Mel C.-nek a No.1. helyezést a listákon, ezután azonban már csak pár közepes dallal képviseltette magát a zenei világban.

 Melanie C. & Bryan Adams - When You're gone 1998

Emma Bunton, azaz Baby Spice

Emma a banda legfiatalabb, legártatlanabb tagja, a szőke "kislány". Számtalan babydoll lapult a szekrényében, cipőspolca pedig nagy valószínűséggel holdjárókkal volt tele. Később azért ő is kilépett ebből az image-ből, de rá valahogy csak így lehet emlékezni. 1999 végén kezdett szólókarrierbe, miután először a Tin Tin Out nevű formáció What I am című dalában vokálozott, majd 2001-re elkészült első lemeze is A girl like me címmel. Erről a What Took you so long több országban is siker lett, Nagy Británniában a lista élére került, de a későbbiekben már nem tudta megismételni a dal sikerét.

Tin Tin Out feat. Emma Bunton - What I am 1999

 Victoria (Adams) Beckham, azaz Posh Spice

Victoria az a Spice Girl, akit még annak sem kell nagyon bemutatni, aki kimaradt a '90-es évek girl power őrületéből. Na nem azért, mert szólókarrierje annyira sikeres lett volna, hogy most a világ legnépszerűbb előadói között lenne, hanem mert így egyszerűen: ő Mrs. Beckham. Már a bandában is ő volt az, aki mintegy arisztokrata viselkedéssel bírt, amelyhez hozzátartozott az is, hogy designer ruhákat hordott és magassarkú nélkül szinte nem is létezhetett. David Beckham-et, a Manchester United ifjú tehetségét 1997-ben ismerte meg, majd rá egy évre már össze is házasodtak. Azóta három fiúk született, de Victoria korántsem lett háziasszony. Továbbra sem távolodott el a zenei világtól, ezt bizonyítja, hogy 2000-ben megjelent első dala, Out of your mine címmel, majd 2001-ben nagylemeze is. Sikerei leginkább az Egyesült Királyságban voltak, de a 2000-es évek második felében már inkább magánéletével került a címlapokra. Ha zenei karrierje nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket, attól még Beckhamné meghatározó szereplője a sztárvilágnak, hisz épp aktuális hajviselete, vagy az általa hordott ruhák, férjével való kapcsolata mindig újabb beszédtémára adnak lehetőséget.

A Spice Girls sikerén felbuzdulva a '90-es években  több lánybanda is alakult. Hogy mekkora sikerrel, az a következő részből kiderül!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr541887308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.04.02. 00:47:12

Hát a Spájz Görlsz nem volt kedvencem, de legalább 1-2 számuk hallgatható volt.. Mel C-től pedig a Never Be The Same Again egy mélynyomóval megtámogatva egész barátságos zene, jó szöveggel: www.izlesene.com/video/muzik-melanie-c---never-be-the-same-again/731073

Penya666 2010.04.02. 08:56:56

Remelem a kovetkezo reszben szo lesz a szornyuseges magyar lanybandakrol :) Bestiak, Bebi szisztersz stb...

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.02. 12:25:20

@Penya666: Kihagyhatatlan, mindenképp lesz róluk szó :))!

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.02. 18:34:14

Nálunk nagyon menő volt a Spice Girls. Emlékszem, az IM-ben volt egy hosszú cikk arról, hogy "hogyan legyél te is spice girl". És persze az 5 különböző karakter, akik nem voltak összeválogatva, hanem maguktól alapították a csapatot... hogyne.:D Mármint anno mintha ezt állították volna az újságokban. Ez nagyon hasonlít számomra az 5 lány-5 karakter-típusú rajzfilmekre, pl. W.I.T.C.H., Winx Klub stb.:D Amúgy nekem a Sugababes is ilyesmi: mindegy, hány tagcsere volt vagy van, a lényeg, hogy legyen benne: egy szőke, egy vörös és egy fekete bőrű. :)
@Flankerr: az a szám nekem is tetszett!
@Penya666: arra én is kíváncsi leszek majd! A Bestiák is elég menőnek számított általánosban. Emergency House? Bár az lehet, hogy nem tisztán lánycsapat volt...

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.02. 20:28:12

@bej Kutyej: Majd én is átnézem a régi Bravo/Popcorn újságokat, azokban is voltak biztosan hasonló cikkek. Sajnos én ilyen élesen nem emlékszem már rá :)).
Az Emergency House-t 2 fiú/2 lány alkotta és igen kemény, szerintem Magyarországon '95 környékén még szokatlan house zenét játszottak. Aztán kb. '98 környékén váltottak a könnyedebb slágerdance-re.
@Flankerr: Mel C.-nek szerintem több jó dala is volt szólókarrierje során, de kétségkívül ez lett a legjobb :)!

Mákos tészta 2010.05.26. 10:06:24

Nekem volt Spice Girls dezodorom is!:)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.05.26. 11:48:22

@Mákos tészta: Tényleg volt olyan!!! Én ezt már el is felejtettem. Nagyon népszerűek voltak akkoriban az ilyen sztáros dolgok, lehet majd írok erről is egy cikket :). Majd kutatok a megmaradt dolgaim után :).