júl
12

A mai napon véget ért a 2010-es labdarúgó világbajnokság, a döntőben hosszabítás után 1-0-ra nyert Spanyolország csapata, így megszerezeték első világbajnoki címüket. Én viszont ezen blog keretében nem az idei VB-t szeretném összefoglalni, hanem  kis múltidézésre hívlak titeket a '82-'98 között lezajlott tornák eseményeinek felelevenítésével.

Labdarúgó VB 1982 Spanyolország

Első csoportkör

Az 1982-es világbajnokságon 24 csapat vehetett részt, akik hatszor négyes csoportokba osztva mérkőztek egymással az első körben. Az 1. csoportban Lengyelország gyűjtötte a legtöbb pontot, Olaszországgal és Kamerunnal 0-0-ás döntetlen játszott, majd 5-1-re legyőzte Perut. A második helyen továbbjutó olaszok mindhárom meccsükön döntetlent értek el. A 2. csoportban három nemzeti tizenegy is 4 pontot gyűjtött, de végül jobb gólkülönbségének köszönhetően az NSZK és Ausztria léphetett tovább ebből a kvartetből, Algéria és Chile pedig utazhatott haza. A 3. csoportban szerepelt Magyarország, akik első mérkőzésükön 10-1-re verték Salvador válogatottját, ez az eredmény máig rekordnak számít a VB-k történetében. Nemzeti csapatunknak azonban nem sikerült a csoportból való továbblépés, Argentínától 4-1-re kaptak ki, míg Belgiummal 1-1-es döntetlent játszottak. Utóbbi az első mérkőzésen megverte az argentinokat és végül csoportelsőként jutott a második körbe, míg Argentína a magyarokat megelőzve szerezte meg a második helyet. A 4. csoportban Anglia mindhárom ellenfelét félvállra fektette, így a maximális 6 pontot megszerezve ment tovább, mögötte Franciaország, Csehszlovákia, Kuvait sorrend alakult ki. Az 5. csoportban Észak-Írország jött ki legjobban a küzdelmekből, Spanyolország javára a gólkülönbség döntőt az összevetés során Jugoszláviával szemben a továbbjutás szempontjából, de Honduras sem távozott pont nélkül a VB-ről. A 6. csoportban Brazília minden meccsét nyerve megelőzte a Szovjetuniót, innen Skócia és Új-Zéland pottyant ki végül.

Magyarország - Salvador: 10-1

Második csoportkör

Az 1982-es VB-n még nem az egyenes kieséses szakasz következett a csoportmérkőzések után, hanem a továbbjutott 12 csapatot újabb négy csoportba sorolták hármasával. Ezekből azonban már csak a csoportelsők jutottak tovább az elődöntőbe. Az A jelű trióból ez Lengyelországnak sikerült, megelőzve a Szovjetuniót és Belgiumot. A B csoportot az NSZK nyerte meg, miután Angliával döntetlent játszottak, Spanyolországot pedig 2-1-re megverték. A C csoportban az első körben bukdácsoló Olaszország mind Argentínát, mind Brazíliát megverte, így a két dél-amerikai sztárcsapatot megelőzve várhatta az elődöntőt. A D csoportban Franciaország örülhetett, míg Ausztria és Észak-Írország számára véget ért a VB.

Elődöntő

Az elődöntő első összecsapásán Lengyelország-Olaszország mérkőzésre került sor. Az olaszok Rossi 22. és 73. percben lőtt góljával sima 2-0-val jutottak a döntőbe. A másik meccsen az NSZK és Franciaország között azonban nagy csatában dőlt el a továbbjutás, 90 perc után 1-1 állt az eredményjelzőn, 120 perc után 3-3, végül a 11-es párbajban az NSZK bizonyult jobbnak 5-4-gyel.

Döntő

Még a döntő előtt lejátszották a bronzmérkőzést, melyen a Platinivel felálló franciák 3-2-es vereséget szenvedtek úgy, hogy a lengyelek három góljukat a 40., 44., és a 46. percben lőtték. A döntőben 0-0-ás első félidő után Olaszország az 57. percben megkezdte a gólgyártást, ekkor Rossi volt eredményes, míg a 69. percben Tardelli, majd a 81.-ben Altobelli is betalált. A németek a 83. percben Breitner révén szépítettek, de a világbajnoki címet már nem tudták elvenni Olaszországtól.

Olaszország - NSZK: 3-1

A döntő jegyzőkönyve

Mérkőzés: Döntő, Madrid, 1982. július 11. 20.00

Nézőszám: 90 000

Eredmény: Olaszország - NSZK: 3-1 (0-0)

Gól: Paolo Rossi (ITA) 57', Marco Tardelli (ITA) 69', Alessandro Altobelli (ITA) 81' ill. Paul Breitner (GER) '83

Játékvezetők: A. Coelho (BRA)

Olaszország:

Zoff (c) - Bergomi, Cabrini, Collovati, Gentile, Scirea  - Orialli, Tardelli, Conti - Graziani (Altobelli/Causio MD), Rossi

Szövetségi kapitány: Enzo Bearzot

NSZK:

Schumacher - Brieger, K. Förster, B. Förster, Stielike, Kaltz - Breitner, Dremmler (Hrubesch FW), Littbarski - Fischer, Rummeniege (c) (Müller)

Szövetségi kapitány: Jupp Derwall

A VB sztárja - Paolo Rossi

Az 1982-es VB gólkirályi címét és Aranycipőjét bezsebelő olasz csatár 6 gólt szerzett a torna során. Hármat ebből mindjárt a második csoportkörben Brazíliának lőtt a végül 3-2-re megnyert mérkőzésen. Az elődöntőben ehhez hozzátett még kettőt, majd a döntő első találatát is ő szerezte. Akár azt is lehetne mondani Brazília - Rossi: 2-3, ill. Lengyelország - Rossi: 0-2. Minden esetre oroszlánrészt vállalt az olaszok végső sikerében.

Labdarúgó VB 1986 Mexikó

Csoportmérkőzések

Az 1986-os világbajnokság ismételten a csoportmérkőzésekkel kezdődött, azonban ezen a tornán a nyolcaddöntő és a negyeddöntő is az egyenes kieséses rendszerben zajlott már.  Ennek köszönhetően a hat csoportból már nemcsak az első két helyezet ment tovább, hanem a négy legjobb harmadik is a 16 közé jutott. Az A csoportban Argentína és Olaszország Bulgáriát és Dél-Koreát megelőzve jutott a nyolcaddöntőbe, míg a B csoportban Mexikó és Paraguay bizonyult jobbnak Belgiumtól és Iraktól. A C csoportot a Szovjetunió nyerte meg Franciaország előtt, a végső győzelemre is esélyesnek tartott magyar csapat csak a harmadik helyet szerezte meg, miután 6-0-ra kikapott a szovjetektől, majd 2-0-ra verte a csoportutolsó Kanadát, a franciák pedig 3-0-ra intézték el. A D jelű kvartetben Brazília és Spanyolország simán vette az első akadályt, Észak-Írország és Algéria nem tudott beleszólni a két nagycsapat versenyébe. Az E csoportban Dánia megelőzte az NSZK-t, viszont Uruguay és Skócia előtt mindketten továbbmentek a 16 közé. Az F csoportot Marokkó nyerte meg Anglia, Lengyelország és Portuáglia előtt. A csoportharmadikok összevetésében végül a csak egy pontot szerző Észak-Írország és mínusz hetes gólkülönbségének köszönhetően Magyarország maradt alul, így Bulgária, Belgium, Uruguay és Anglia került a nyolcaddöntőbe.

Nyolcaddöntő

A nyolcaddöntők első napján Mexikó 2-0-ra nyert Bulgária ellen, Belgium pedig hosszabításban verte 4-3-ra a Szovjetunió csapatát. A második napon Brazília sima 4-0-ás győzelmet aratott Lengyelországgal szemben, míg a másik sztáralakulat, Argentína 1-0-ra nyerte a dél-amerikai rangadót Uruguay ellen. A harmadik játéknapon Franciaország 2-0-val küldte haza a világbajnoki címvédő Olaszországot, az NSZK pedig 1-0-ra verte Marokkót Matthäus 87. percben szerzett góljával. Az utolsó napon Anglia 3-0-ás győzelmet aratott Paraguay felett, míg Spanyolország 5-1-re nyerve véget vetett Dánia Vb szereplésének.

Negyeddöntő

A negyeddöntők Franciaország-Brazília összecsapással kezdődtek, amely 1-1-es döntetlen után tizenegyes lövésekkel dőlt el 4-3-mal a franciák javára. Az NSZK-Mexikó mérkőzésen szintén a végletekig elmentek a csapatok, miután a mexikóiak csak egy büntetőt lőttek be a németek négyével ellentétben, így a Nationalelf örülhetett az elődöntőbe jutásért. Argentína Angliát verte Maradona két góljával, míg a Belgium-Spanyolország párharc ismételten csak a tizenegyes rúgásokkal dőlt el a belgák javára.

Argentína - Anglia: 2-0

Elődöntő

Az elődöntőben az NSZK Franciaországgal találkozott és Brehme, illetve Völler góljával 2-0-ra verték Platiniéket, így '82 után ismét döntőt játszhattak. A másik elődöntő egyaránt 2-0-ra végződött, Maradona ismételten duplázott, így Argentína lett a németek ellenfele.

Döntő

A döntő előtti napon Franciaország hosszabításban 4-2-re verte Belgiumot, így megszerezték a bronzérmet, de ekkor már mindenki a nagy meccsre készült. Az argentinok a 23. percben szerezték meg a vezetést, így a második félidőben 1-0-ás előnnyel léphettek pályára. Az 55. percben Valdano révén megduplázták az előnyüket, a németek azonban nem adták fel és a 74. majd a 81. percben jött a válasz. Azonban csak 3 percig volt egyenlő az állás, ekkor Burruchaga szerezte meg az argentinok harmadik gólját, amely a győztes gólt is jelenetette, így Argentína emelhette magasba a VB trófeát a döntő után.

Argentína - NSZK: 3-2

A döntő jegyzőkönyve

Mérkőzés: Döntő, Mexikóváros, 1986. június 29. 12.00

Nézőszám: 114 600

Eredmény: Argentína - NSZK: 3-2 (1-0)

Gól: Jose Luis Brown (ARG) 22', Jorge Valdano (ARG) 56', Jorge Burruchaga (ARG) 84', ill. Karl-Heinz Rummenige (GER) 74', Rudi Völler (GER) 81'

Játékvezetők: R. Filho (BRA)

Argentína:

Pumpido - Brown, Cuciuffo, Ruggeri  - Batista, Burruchaga (Trobbiani), Maradona (c), Enrique, Giusti, Olarticoechea - Valdano

Szövetségi kapitány: Carlos Bilardo

NSZK:

Schumacher - Brieger, Brehme, K. Förster, Jakobs - Eder, Matthäus, Magath (Höness), Bethold - Allofs (Völler), Rummeniege (c)

Szövetségi kapitány: Franz Beckenbauer

A VB sztárja - Diego Maradona

Az 1986-os világbajnokság aranylabdása 1977-ben 17 évesen mutatkozott be az argentin válogatottban. Az 1978-as Vb-re még nem vitték ki, de az 1982-es már részt vett, azonban élete VB-je az 1986-os volt. Már csak azért is, mert csapata végső győzelmében oroszlánrésze volt. A csoportmérkőzések során Olaszország ellen talált be, a negyeddöntőben az ő két góljával nyert csapata Anglia ellen 2-1-re. Mindkét találat legendássá vált, az elsőnél Maradona kézzel juttatta a kapuba a labdát - "Isten keze" -, majd szinte az egész pályán végigcselezte magát és megszerezte az évszázad góljának választott találatot. Az elődöntő szintén róla szólt, ahol Belgiumnak rúgott kettőt, így végül öt góllal zárta a vébét. Bár a döntőben nem talált be, azért elvitathatatlan, hogy amit ezen a világbajnokságon művelt az a sportörténelem könyvekbe való. Azóta sem volt a vébéken akkora egyéniség, mint ő volt 1986-ban. Az aranycipő tulajdonosa az angol Gary Linecker lett 6 találattal.

Labdarúgó VB 1990 Olaszország

Csoportmérkőzések

Az 1990-es VB rendezési jogát Olaszország nyerte el és a várakozásnak megfelelően nemzeti csapatuk simán vette az első kört, ahol az A csoport élén végzett Csehszlovákiát, Ausztriát és az Egyesült Államokat megelőzve. A B csoportban Kamerun és Románia olyan nagyágyúkat előzött meg, mint a regnáló világbajnok Argentína és a Szovjetunió, előbbi azért a három megszerzett pontjának köszönhetően csoportharmadikként is továbbment. A C csoport Brazília győzelmével végződött, ebből a csoportból még Costa Rica ment tovább, Skócia és Svédország utazott haza. A D csoportot az NSZK nyerte, de Jugoszlávia és Kolumbia is továbblépett innen, az Egyesült Arab Emírségek pontot sem szerzett. Az E csoport Spanyolország, Belgium, és Uruguay továbbjutását hozta, Dél-Koreának nem sok babér termett, míg az F csoportból Anglia, Írország és Hollandia került a legjobb 16 közé, bár Egyiptom sem sokkal maradt le erről.

Nyolcaddöntő

A nyolcaddöntőben Kamerun hosszabításban a legendás Roger Milla góljaival nyert 2-1-re Kolumbia ellen, Csehszlovákia 4-1-re ütötte ki Costa Ricát, Argentína pedig az ősi ellenféllel, Brazíliával szemben bizonyult jobbnak (1-0). Az NSZK-Hollandia mérkőzésen Rudi Völlert és Frank Rijkaardot a 22. percben kiállították, így a két csapat 10-10 emberrel játszott a hátralévő időben. A meccset végül az NSZK nyerte meg 2-1-re, Klinsmann és Brehme góljaival, amire csak Ronald Koeman tudott válaszolni a másik oldalon. Írország Romániával szemben büntetőpárbajban nyert 5-4-re 0-0-ás meccsállás után, a hazai olaszok tovább menteltek és 2-0-ra verték Uruguayt. Spanyolország hosszabítást követően maradt alul Jugoszláviával szemben (1-2), az Anglia-Belgium mérkőzésen szintén nem született döntés 90 perc után, így ők is túlóráztak a pályán. Platt a 119. percben lőtte a mérkőzés első és egyetlen gólját, így Anglia került a legjobb nyolc közé.

Negyeddöntő

A negyeddöntők mindjárt egy nagy csatával indultak, az Argentína-Jugoszlávia összecsapáson 3-2-re nyertek a dél-amerikaiak a tizenegyes párbajban. Olaszország otthon szárnyalt, és Írország 1-0-ra verésével az elődöntőbe jutott. Az NSZK Matthäus tizenegyesből lőtt góljával 1-0-ra nyert Csehszlovákia ellen, míg Anglia csak hosszabításban tudta legyűrni Kamerun szelídíthetetlen oroszlánjait 3-2-re.

Elődöntő

Az elődöntő első mérkőzésén Olaszország a 17. percben megszerezte a vezetést Argentína ellen, azonban a 67. percben jött az egyenlítő gól, majd a hosszabítás és a tizenegyespárbaj. A csapatok 3-3-ig fej-fej mellett haladtak, majd Donadoni 11-esét védte az argentin kapus, Maradona belőtte a sajájtát, az olaszok azonban az ötödik büntetőt is kihagyták, így Argentína címvédőként ismét a döntőbe került. A másik elődöntő is tizenegyespárbajban dőlt el ugyanazzal a forgatókönyvvel, hisz 1-1 lett a meccs eredménye, majd a büntetőknél ugyancsak döntetlen volt az állás 3-3-ig, ekkor hibáztak az angolok, az NSZK pedig nem, az utolsó büntető pedig szintén kimaradt a szigetországaik oldalán, így megismétlődhetett a négy évvel azelőtti döntő párharca.

Döntő

A bronzot a hazai közönség előtt játszó olaszok szerezték meg Angliával szemben 2-1-re győzve. A döntőben megadatott a lehetőség az NSZK-nak, hogy visszavágjanak a négy évvel azelőtti vereségért, és a németek éltek is ezzel, hisz Brehme a 85. percben értékesítette a számukra megítélt 11-est. Az argentinok végül két emberrel kevesebben és egy álommal szegényebben fejezték be a mérkőzést, az NSZK pedig megszerezte harmadik világbajnoki címét.

NSZK-Argentína: 1-0

A döntő jegyzőkönyve

Mérkőzés: Döntő, Róma, 1990. július 8. 20.00

Nézőszám: 73 603

Eredmény: NSZK - Argentína: 1-0 (0-0)

Gól: Andreas Brehme (GER) 85' P.

Piros lap: Pedro Monzon (ARG) 67', Gustavo Dezotti (ARG) '87

Játékvezetők: E. Mendez (MEX)

NSZK:

Illgner - Brehme, Kohler, Augenthaler, Berthold (Reuter) - Buchwald, Hässler, Matthäus (c), - Littbarski, Völler, Klinsmann

Szövetségi kapitány: Franz Beckenbauer

Argentína:

Goycoechea - Lorenzo, Sensini, Serizzuela, Ruggeri (Monzon), Simon  - Basualdo, Burruchaga (Calderon), Maradona (c), Troglio - Dezotti

Szövetségi kapitány: Carlos Bilardo

A VB sztárja - Salvatore Schillaci

Érdekesség, hogy az 1990-es Vb-n nem a döntős csapatok valamelyikéből került ki az aranylabdás, hanem azt a hat találatával a gólkirályi címet is megszerző olasz Salvatore Schillaci nyerte el. Nagy szó, hogy teljesítményével olyan játékosokat tudott megelőzni, mint az 1986-os VB abszolút sztárját Maradonát, vagy a németektől Lothar Matthäust, vagy épp Rudi Völlert.

 

Labdarúgó VB 1994 USA

Csoportmérkőzések

Az 1994-es világbajnokság megrendezése egy olyan országhoz került, ahol a foci nem tartozott a legnépszerűbb sportágak közé. Az Egyesült Államok csapata az A csoportban kapott helyett, ahol Románia és Sváj is megelőzte, de csoportharmadikként ott lehetett azért a 16 között. Ellenben Kolumbiával, aki ennek a csoportnak a kiesője volt. A B csoportból Brazília és Svédország lépett tovább, míg az évtizedekig Szovjetunió néven szereplő Oroszország és az előző VB egyik meglepetéscsapata, Kamerun a csoportküzdelemet követően utazhatott haza. A Nationalelf sem NSZK név alatt, hanem Németországként nyerte meg a C csoportot Spanyolország, Dél-Korea és Bolívia előtt, a D csoportban pedig egy újabb afrikai gyönygszem tűnt fel, akik meg is nyerték azt a négyest. Nigéria mögött Bulgária végzett a második helyen, a négy évvel azelőtti döntős Argentína csak csoportharmadikként került a 16 közé, míg Görögország 0 ponttal és épp ennyi rúgott góllal tért haza. Az E csoportból Mexikó és Írország egyenes ágon jutott tovább, Olaszország a szerencsés harmadikok közé került, Norvégia pedig búcsúzott. Az F csoport élén Hollandia végzet, a közel-keleti Szaúd-Arábia lett a második, de még az előző két együtteshez hasonlóan 6 pontot szerző Belgium is örülhetett a végén, csak Marokkónak nem termet sok babér.

Nyolcaddöntő

Németország és Belgium kezdte meg a nyolcaddöntők sorát, és előbbi sikerével végződött a meccs (3-2). Spanyolország 3-0-ra verte Svájcot, Szaúd-Arábia 1-3-ra kapott ki a svédektől, Románia pedig kiejtette a korábbi Vb-ken mindig a döntőbe jutó argentinokat. Hollandia Írország felett diadalmaskodott (2-0), Brazília a házigazda amerikaiakat ejtette ki (1-0). Az olaszok Robbie Baggio két góljával csak a hosszabításban tudták megverni 2-1-re Nigériát, míg Bulgária büntetőkkel nyert 3-1-re Mexikó ellen.

Negyeddöntő

A negyeddöntőben két Baggio, Dino és Robbio okozta a spanyolok vesztét, hisz a Squadra Azzura 2-1-re nyert ellenük, előbb említett játékosok góljaival. A Hollandi-Brazília mérkőzésen a második félidőben 5 gólt is láthattunk, ezen az összecsapáson 3-2-re nyertek Romarioék. Bulgária 2-1-gyel búcsúztatta a világbajnok németeket, Svédország pedig büntetőkkel verte a Hagival felálló Romániát (5-4).

Elődöntő

Az elődöntőben megint jött Robbie Baggio és kettőt vágott a bolgároknak, akik csak egyszer tudtak válaszolni erre. A másik meccsen Brazília Romario góljával 1-0-ra verte Svédországot, így Olaszország ellenfele Brazília lett a döntőben.

Döntő

A bronzérmet Svédország játékosainak nyakába akasztották a végén, miután 4-0-ás győzelmet arattak Bulgária felett. A döntőben 120 perc alatt sem született gól, így jöhettek a büntetők. A tizenegyesrúgást az olaszok kezdték, Baresi azonban kihagyta az elsőt. Ezzel azonban mégsem kerültek hátrányba az olaszok, hisz Pagliucia védte Marcio Santos lövését. A második körben Albertini és Romario sem hibázott, mint ahogy a harmadikban Evani és Branco sem. A negyedik olasz büntetőt védte Taffarel, Dunga pedig belőtte sajátját. Jött a Vb-n eddig zseniálisan játszó Robbie Baggio és odaállt a büntetőpont elé. Ha kihagyja, Brazília a világbajnok. Baggio nekifutott, majd kapu fölé lőtte a labdát, Brazília negyedszer emelhette magasba a világbajnoki trófeát.

Brazília - Olaszország: 3-2 tizenegyesekkel

A döntő jegyzőkönyve

Mérkőzés: Döntő, Los Angeles, 1994. július 17. 12.30

Nézőszám: 94 194

Eredmény: Brazília - Olaszország : 0-0 h.u., tizenegyesekkel 3-2

Gól: -

Tizenegyesek: Romario, Branco, Dunga (BRA), ill. Albertini, Evani (ITA)

Játékvezetők: Sándor Puhl (HUN)

Brazília:

Taffarel - Jorginho (Cafu), Branco, A. Santos, M. Santos, Mazihno - Mauro Silva, Dunga (c), Zihno (Viola FW) - Bebeto, Romario

Szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira

Olaszország:

Pagliuca  - Benarrivo, Maldini, Baresi (c), Mussi (Apolloni) - Albertini, D. Baggio (Evani), Berti, Donadoni, - R. Baggio, Massaro

Szövetségi kapitány: Arrigo Sachi

A VB sztárjai - Romario és Robbie Baggio

Ha Robbie Baggio nem hagyja ki a tizenegyest, akkor akár az övé is lehetett volna az aranylabda. Így viszont a brazilok aktuális sztárja, Romario kapta azt meg. Azt hiszem Baggiot az sem vigasztalta, hogy a VB csapatba is bekerült Romarioval egyetemben, hisz ő VB-t akart nyerni az olaszokkal. A gólkirályi címet a bolgár Sztoicskov és az orosz Szalenko szerezte meg holtversenyben 6-6 találattal.

Labdarúgó VB 1998 Franciaország

Csoportmérkőzések

Az 1998-as VB-n már nemcsak 24, hanem 32 csapat vehetett részt, így a kvalifikációt megszerző csapatokat nyolc darab négyes csoportba sorolták be, és csak az első két helyezet juthatott a nyolcaddöntőbe. Az A csoportból ez Brazíliának és Norvégiának sikerült, míg Marokkó és Skócia vébéjének vége volt. A B csoport élén Olaszország végzett, megelőzve a szintén továbbjutó Chilét, illetve Ausztriát és Kamerunt. A C csoportot a házigazda franciák nyerték hibátlan mérleggel, mellettük Dánia örülhetett a 16 közé kerülésnek, Dél-Afrika és Szaúd-Arábia búcsúzott. Nigéria ismét jól szerepelt a Vb-n, megnyerték a D jelű kvartetet, amelyből azonban kiesett Spanyolország és Bulgária is, a nevető második pedig Paraguay lett. Az E csoport nyertese Hollandia lett, Mexikó végzett a második helyen, Belgium a harmadikon, Dél-Korea pedig a negyedik lett. Az F csoportban Németország és Jugoszlávia egyaránt 7-7 pontot szerzett, előbbi jobb gólkülönbségének köszönhette a csoportelsőséget, innen Irán és az USA csapata esett ki. A G csoportban Románia diadalmaskodott Angliát megelőzve, Kolumbiának és Tunéziának búcsúzia kellett a további küzdelmektől. A H csoportban Argentína végigverte a mezőnyt, Horvátország is csak ellenük kapott ki, így Jamaica és Japán utazhatott haza.

Nyolcaddöntők

Az első napon Olaszország Vieri góljával 1-0-ra verte Norvégiát, míg Brazília 4-1-re Chilét. A folytatásban Franciaország Blanc aranygóljával lépett túl Paraguayon, Dánia 4-1-gyel páholta el Nigériát, Németország pedig 2-1-re nyert Mexikó ellen. Hollandia szintén egy 2-1-es mérkőzésen kerekedett felül a jugoszláv válogatotton, Horvátország pedig a 92. percben lőtt 11-es góllal verte meg Romániát. A legnagyobb meccs az Argentína-Anglia összecsapásból kerekedett, az argentinok Batistuta révén már a 6. percben vezetést szereztek, de az angolok négy perc múlva Shearer 11-eséból egyenlítettek. Újabb hat perc telt el, mikor a fiatal csatár, Michael Owen volt eredményes, a 46. percben azonban Zanettinek sikerült egyenlítenie. A második félidőben nem született gól, mint ahogy a 2x15 perces hosszabításban sem, ami után jöttek a büntetők, amelyet 4-3-ra nyertek az argentinok, így ők jutottak végül a 8 közé. Egyébként ez volt az a meccs, melyen az angolok nagyon megorroltak David Beckhamre, akit a 47. percben egy buta szabálytalanságért kiállított a bíró.

Argentína - Anglia: 4-3 tizenegyesekkel (2-2)

Negyeddöntő

A negyedöntők első meccsén 120 perc után sem született gól, így Franciaország és Olaszország büntetőpárbajra kényszerült, melyből a házigazdák jöttek ki jobban 4-3 arányban. Brazília egy gólgazdag mérkőzés után lépett a négy közé, Dániával szemben 3-2-re nyertek. Hollandia az angolokkal a végletekig küzdő Argentínát küldték haza 2-1-gyel, míg a németek sima 3-0-ás vereséget szenvedtek Horvátország válogatottjától.

Elődöntő

Az elődöntőben jöhetett egy újabb büntetőpárbaj, ezúttal Brazília és Hollandia főszereplésével. A rendes játékidő 0-0-ra végződött, a hosszabítás 1-1-es döntetlent hozott, majd a tizenegyeslövések során míg Ronaldo, Rivaldo, Emerson és Dunga közül csak utóbbi hibázott, addig Frank de Boer és Bergkamp hiába lőtte be a saját büntetőjét, Cocu és Ronald de Bour lövését is kifogta Taffarel. A franciák ellenben Thuram két góljával a rendes játékidőben elintézték a horvátokat 2-1-re, így a szurkolók nagy örömére döntőbe került a hazai válogatott.

Döntő

A bronzmeccsen Hollandia nem bírt a remekül futballozó Horvátországgal és 2-1-es vereséget szenvedett, így történelme során először nyert a balkáni ország érmet világbajnokságon. A döntő előtt furcsa események történtek, hisz olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a VB brazil sztárja Ronaldo rosszul lett a mérkőzés előtt. A kezdőcsapatban azonban mégis ott volt, de nem tudni, hogy ez az eset mennyire volt hatással a brazilok teljesítményére, akik az addig mutatott játékukat meg sem közelítették. A franciák azonban szárnyakat kaptak a hazai közönség előtt és Zidane remeklésének köszönhetően a 27. percben megszerezték a vezetést, majd Zizou a 47. percben újra villant, Petit pedig a mérkőzés utolsó percében megadta  a kegyelemdöfést az addig is csak vergődő braziloknak. Franciaország saját hazájában ért fel a csúcsra.

Franciaország - Brazília: 3-0

A döntő jegyzőkönyve

Mérkőzés: Döntő, Saint-Denis, 1998. július 12. 21.00

Nézőszám: 80 000

Eredmény: Franciaország - Brazília: 3-0 (2-0)

Gól: Zinedin Zidane (FRA) 27', +45', Emmanuel Petit +90' (FRA)

Játékvezetők: S. Belgola (MOR)

Piros lap: Marcel Desailly (FRA)

Franciaország:

Barthez  - Lizarazu, Dessaily, Thuram, Leboeuf - Djorkaeff (Viera), Deschamps (c), Zidane, Petit, Karembou (Boghossian) - Guivarc'h (Dugarry)

Szövetségi kapitány: Aime Jaquet

Brazília:

Taffarel - Cafu, Aldair, Junior Baiano, Roberto Carlos - Cesar Sampaio (Edmundo FW), Dunga (c),Rivaldo, Leonardo (Denilson FW) - Bebeto, Ronaldo

Szövetségi kapitány: Mario Zagallo

A VB sztárjai - Zinedin Zidane, Ronaldo

A Vb végeredményétől függetlenül a brazil Ronaldo nyerte el az aranylabdát, de a világbajnokság legnagyobb sztárja az a Zinedin Zidane lett, aki tulajdonképp megnyerte a trófeát hazája válogatottjának. Két évvel később az EB cím megszerzésében is kulcsszerepe volt, míg Ronaldo ideje igazán a 2002-es világbajnokságon jött el. A gólkirálynak járó aranycipő a horvát Davor Sukerhez került, aki 6 gólt szerzett a torna alatt.

 

A 2010-es Vb-ról kicsit másképp a http://sportlelato.blog.hu címen olvashattok :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr672144436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.