aug
13

Most már igencsak a nyár vége felé közelítünk, azonban az augusztus még mindig alkalmas pihenésre, nyaralásra. Akik a napokban indulnak nyaralni azoknak ráhangolódásképp, akik pedig már túl vannak rajta, azoknak pedig nosztalgiaként álljanak itt a '90-es évek legnagyobb nyári slágerei!

Ha a '80-as éveket egy olyan dallal zártam, amelyhez egy igen népszerű és elhíresült tánc tartozik, mint a Lambada, akkor a '90-es évek is induljon egy tánccal. Méghozzá a Charles D. Lewis nevéhez fűződő 1990-es slágerrel, a Soca Dance-szel. A Soca Dance koreográfiáját nem nehéz elsajátítani, a lényeg a csípőmozdulatokban és a testközelségben van, amely egy igazán forró táncot eredményez. Megalapozhatja a buli hangulatát, de talán érdemesebb akkor bevetni, amikor már mindekit elragadott a party-láz, így az emberek bátrabban vetik bele magukat a táncba.

Charles D. Lewis - Soca Dance 1990

Kate Yanai 1991-es Bacardi Feeling (Summer Dreamin')-jével azonban nyugodtan lehet indítani egy bulit. A dal ugyanis arról szól, hogy a nyár a mókázás ideje, mindenki arcára mosolyt csal, összehozza az embereket. S csak az érdekesség kedvéért, a dallam eredetileg a Bacardi Rum reklámjához készült, amely olyan kedvelt lett, hogy jött az ötlet: legyen belőle egy igazi nyári sláger, mely a szerelemről szól.

Kate Yanai - Bacardi Feeling (Summer Dreamin') 1991

Egy nagy ugrás a '90-es években és máris 1996-ot írunk. Szó sincs róla, hogy a '92-'95 között ne lettek volna nyári slágerek, de ezek többnyire az eurodance, vagy a reggae dalok közül kerültek ki. 1996-tól egyébként is tucatszámra jelentek meg a nyári slágernek szánt dalok. Kezdjük is a sort a máig az egyik legkedveltebb darabnak számító Coco Jamboo-val. A Mr. President 1995-ben robbant be a slágerlistákra, de a karrierjük csúcsát az imént említett dal jelentette. A siker titka talán a kellemes nyári dallam mellett az egyszerű dalszövegnek is köszönhető, melyet a mai napig kívülről fúj a tömeg egy-egy buli alkalmával. A Coco Jamboo nélkül nem is igazi a nyár :)!

 Mr. President - Coco Jamboo 1996

Szintén közönségkedvenc és örök nyári sláger a Los Del Rio Macarenája. 1996-ban nem lehettek sokan azok, akik nem tudták eme remekhez készült tánckoreográfiát. Bevallom a baráti társasággal mi a mai napig alkalmazzuk, ha egy buliban meghalljuk a dalt :). A két öregebb spanyol úr által előadott Macarena egy lányról szól, a videóklipben pedig tíz különböző típusú nő mutatja meg nekünk, hogy kell táncolni a Macarenát. Heeeey Macarena AAAhAA!

 Los Del Rio - Macarena 1996

A Macarena sikerén felbuzdulva 1997-ben két olyan dal is napvilágot látott, melyhez koreográfiát találtak ki az alkotók. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az év legnagyobb nyári slágere a Bellini által előadott Samba de Janeiro volt, mely elhozta nekünk a brazil szamba karnevál hangulatát. A táncot ez esetben sem volt ördöngőség elsajátítani, különösen azért nem, mert nyomokban hasonlított a Macarenára.

Bellini - Samba de Janeiro 1997

A Los Del Riohoz és Bellinihez hasonlóan gondolkodott a Chilli feat. Carrapicho elnevezésű formáció. Végy egy latin zenei alapot, a szöveg legyen angol is, spanyol is, találj ki egy koreográfiát, melyet a videóklipben lenge öltözetű lányokkal táncoltass el, és már kész is az ütős nyári sláger!

Chilli feat. Carrapicho - Tic Tic Toc 1997

1998 nyara is egy megkoreografált daltól volt hangos. A DJ Sammy & Carisma projektből ismert énekesnő Loona néven jelentette meg Bailando című dalát, ami egyébként egy 1996-os Paradisio dal feldolgozása volt. Minden esetre a Macarenához és a Samba de Janeirohoz hasonlóan megasláger lett.

Loona - Bailando 1998

1998 a foci Vb éve volt, a franciaországi eseményhez pedig zene is dukált. Ezek egyike volt a Dario G. által készített Carneval de Paris, mely nemcsak a világbajnokságon aratott nagy sikert, hanem azóta is az egyik legkedveltebb karneváli hangulatot teremtő dalnak számít.

Dario G. - Carneval de Paris 1998


 

Míg 1997-ben a szamba volt népszerű, 1998-at pedig a karneváli hangulat járta át, addig 1999 a mambo éve volt. Köszönhetjük ezt Lou Begának, aki elhozta nekünk a Mambo No 5.-ot. Az eredetileg 1949-ben felfedezett tánc újra életre kelt a '90-es évek utolsó évében, és sokunkat késztetett a mambo tánclépéseinek elsajátítására.

Lou Bega - Mambo No 5. 1999

Azért 1999-ben is akadt már-már klasszikusnak számító megkoreografált szám, ebben az évben épp a Passion Fruit The Rigga Ding Dong Songja állt be a sorba.

Passion Fruit  - The Rigga Ding Dong Song 1999

Persze ezzekkel a dalokkal koránt sem teljes a paletta, hisz rengeteg nyári sláger készült a '90-es években. Sokan meglovagolták a latino vonalat, mint például a Garcia, akik minden nyáron jelentkeztek egy nyári slágerrel, de Loona is szerette volna megismételni a Bailando sikerét, így 1999-ben Mamboleo címmel jegyezhettünk fel a neve mellé egy újabb nyári slágert. A Mr. President is szeretett volna a Coco Jamboo-hoz hasonló sikereket elérni, 1997-ben a Jojo Actionnal, 1999-ben pedig a Simbaleoval próbálkoztak. Napestig lehetne sorolni a különböző nyári slágernek kikiálltott dalokat, ehelyett azonban kivételesen látogassunk el a 2000-es évekbe, és zárásképp hallgassuk meg az évtized legnagyobb nyári slágerét, a Las Ketchup Ketchup Song (Asereje) című megasikerét.

Las Ketchup - Ketchup Song (Asereje) 2002


 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr872219166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.