jan
22

Best Rock Songs 61-70

| Szerző: Viola1984 | 4:20 pm

A blog "rockslágerlistája" nem szűnt meg létezni, bár tény, hogy kicsit régen volt már róla szó. Ennek egyik oka, sőt a fő oka az volt, hogy az oldal, ahová a szavazást feltettem időközben megszűnt. Gondoltam csak időszakosan szünetel, de mivel 4 hónapja se kép, se hang, így a dalok listája felkerül egy másik szavazóoldalra. Sajnos azok a szavazatok, amiket leadtatok korábban a legjobb 60 dalra, azok elvesztek, így ez a kör újraindul. Mindenkit arra biztatok, hogy szavazzon, hisz az élmezőny nagyon sűrű! Nézzük, mely dalok végeztek a 61-70. hely között!

70. Alice in Chains - Would?

Ha azt mondom, hogy az Alice in Chains a '90-es évek elején volt sikerei csúcsán és Seattle-ből származik a banda, akkor azt hiszem mindenki tudja már, hogy a grunge egyik jeles képviselőjéről van szó. A Would? a banda második nagylemezén, az 1992-ben megjelent Dirt-on volt hallható, nem mellesleg pedig a Facérok című film betétdalaként ismerhette meg a világ.

Alice in Chains - Would? 1992

69. Bruce Springsteen - Street of Philadelphia

A '90-es évek egyik legnagyobb hatású filmalkotásának, a Tom Hanks főszereplésével 1993-ban bemutatott Philadelphia betétdalaként vált ismerté a Bruce Springsteen által írt, és előadott dal. A Street of Philadelphia természetesen a legtöbb országban No 1. lett, de biztosan a Top10-ben szerepelt. 1999-ben felkerült az All Time Greatest Movie Songs című válogatáslemezre - azt hiszem ezen nem lehet csodálkozni...

Bruce Springsteen - Street of Philadelphia 1994

68. Dire Straits - Money for Nothing

A brit rockbanda, a Dire Straits 1985-ös Money for Norhing című dala megjelenésének évében nagy sikereket ért el, hisz vezette a US Billboard Charts-ot is. Két évvel később pedig végleg beírta magát a zenetörténelem könyvébe, mégpedig azzal, hogy ennek a dalnak a klipje volt látható 1987. augusztus 1-jén először, az akkor induló MTV Europe-on. "I want my MTV".

Dire Straits - Money for Nothing 1985

67. Joan Osborne - One Of US

A dal, amely arról szól, hogy mi lenne, ha Isten csak egy lenne közülünk, 1996 egyik legnagyobb sikere volt. Mind a brit, mind az amerikai slágerlistán Top 10-be került és három Grammy díjra is jelölték. Később több filmben, illetve sorozatban is hallható volt, például a Vanilia égboltban, vagy a Mindenhatóban, főcímdala lett az Isteni sugallat című sorozatnak, és a Döglött akták egyik részében is felcsendült.

Joan Osborne - One of Us 1996

66. Alanis Morissette - Ironic

Maradjunk 1996-nál, amely egy másik énekesnőnek is elhozta az igazi nagy áttörést. Alanis Morissette neve az Ironic című dala megjelenése után világszerte ismert lett. Az amerikai rocklisták mindegyikét vezette és természetesen Top10-es slágernek számított 1996-ban, sőt még Grammy díjra is jelölték. A videóklip külön kuriózum.

Alanis Morissette - Ironic 1996


 

65. Kiss - God gave Rock'N'Roll to You

A különös arcfestésről és fellépőruháiról ismert banda, a Kiss 1973 óta dolgozik együtt. Legnagyobb sikereiket a '70-es évek végén, a '80-as évek elején érték el. 1992-ben már a 16. nagylemezüket dobták piacra, amelyen helyet kapott a God gave Rock'n'Roll to you című dal is. A Bill és Ted haláli túrája című film betétdala a UK Charts-on egészen a 4. helyig vitte, így pedig az egyik legsikerebb Kiss dallá vált.

Kiss - God gave Rock'N'Roll to You 1992

64. Soul Asylum - Runaway Train

Az amerikai alternatív rock banda legnagyobb és legismertebb slágere lett a Runaway Train, mely 1993-ban világhírnevet és a legjobb rock dalért járó Grammy díjat is meghozta a fiúk számára. A videóklipben a refrén alatt olyan gyerekek képei láthatók, akik eltűntek - ezt a részt például az MTV kivágta, míg Magyarországon a Csellengők című műsort rendszeresen ez a klip zárta a hazánkban eltűnt gyerekek, felnőttek képeit bemutatva.

Soul Asylum - Runaway Train 1993

63. Simple Minds - Don't you (Forget About me)

A Don't you (Forget About Me) a Nulladik óra (The Breakfast Club) című amerikai tinidrámához íródott és végül a skót new wave rock banda, a Simple Minds adta elő. A dal meghozta a remélt sikert az 1978-ban alakult banda számára, hisz számos országban, köztük az USA-ban is NO 1. lett.

Simple Minds - Don't You (Forget About Me) 1985

62. H-Blockx - How Do You Feel

A német Nu metal-alternative punk zenét játszó H-Bockx 1991-ben alakult és 1993-ban robbant be a zenei iparba Risin' High című dalával. A legismertebb slágerük talán a Move volt, és jellemzően inkább csak a német nyelvterületeken voltak nagyobb sikereik. Azért a VIVAnak, illetve az MTV Europenak köszönhetően hozzánk is eljutottak alkotásaik, mint például az 1996-os How Do You Feel is.

H-Blockx - How Do You Feel 1996

61. Metallica - Enter Sandman

Minden idők egyik legsikeresebb heavy metal bandájának 1991-es slágere, amelynek tulajdonképp a világhírnevet köszönheti az együttes. Bár az Enter Sandman már a Metallica ötödik stúdóalbumán szerepelt, mégis ez volt a banda első Top10-es dala. Érdekesség, hogy a Gyilkos elmék című sorozat első évadjának első részében az Enter Sandman volt a kulcs, jobban mondva a jelszó a "gyilkos elme" leleplezésére. Azért egy kis baki is becsúszott a jelenetbe, hisz azon az albumon, amit Reid a kezében tart, a dal nem is szerepel, így elég fura, hogy épp arra a következtetésre jutott, hogy a számítógép jelszava Enter Sandman...

Metallica - Enter Sandman 1991

A szavazás folytatódik, döntsétek el Ti, melyik dal legyen a Retro Blog legjobb rock dala! A Retro90sMusic Radio-ban két órás rockösszeállítás hallható minden másnap, a következő adástervben Grunge zene minden mennyiségben!
 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr382604831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2011.01.25. 08:05:02

A Springsteen és főleg a Soul Asylum számmal a világba ki lehet kergetni. Az előző unalmas, a második szörnyű.
Viszont a One of Us máig nagyon tetszik, király alaprif, jó szöveg, ötlet.
A Dire Straits klippet nézd meg 2:06 környékétől éles szemmel, ne lepődj meg ha ismerős arcokat látsz..:)