júl
14

A '80-as évek végének, '90-es évek elejének egyik legsikeresebb pop-rock együttese volt a nemrégiben hazánkban koncertező Roxette. Olyan dalok fűződnek a nevükhöz, mint a The Look, a Listen to your Heart, az It must have been love, a Sleeping in my car és még lehetne sorolni tovább. De induljunk el a kezdetektől...

Pearls of Passion 1986-1988

A svéd együttes két tagja, Marie Fredriksson és Per Gessle 1979-ben találkoztak először, amikor Per még a Gyllene Tider nevű, Svédországban igencsak népszerű formáció tagja volt. Marie ez időtájt hagyta ott a bandát, amelyben énekelt és amellett, hogy szólókarrierjén dolgozott, háttérénekes volt a Gyllene Tider koncertjein. Miután az együttes nem tudott angol nyelvű lemezével betörni a nemzetközi piacra, Per és társai a szakítás mellett döntöttek, az énekes pedig Marie közreműködésével elkészítette második szólóalbumát. Ez adta az ötletet az EMI menedzser igazgatójának, Rolf Nygrennek, hogy miért ne alkosson duót a két előadó. Így 1986 nyarán meg is jelent a Roxette első kislemeze Neverendig Love címen, mely a svéd toplista 10 legjobb dala közé is bekerült.

Roxette - Neverendig Love 1986

A kislemezt nemsokára követte az első nagylemez is, mely a Pearls of Passion címet kapta és tulajdonképp azokat a dalokat tartalmazta, amelyeket Per a harmadik szólóalbumára szánt. Míg az album és az arról kimásolt további két kislemez, a Goodbye to you és Soul Deep Svédországban hatalmas siker volt, a nemzetközi poppiacon nem sikerült az áttörés.

Roxette - Soul Deep 1987

Az albumnak egy remixverziója is megjelent a későbbiekben Dance Passion címmel, miközben Marie 1987-ben egy újabb szólólemezt jelentetett meg. A Roxette Eva Dalhgrennel és Ratata-val közös dalt készített I want you címmel, majd karácsony tájékán kiadták az It must have been Love (Christmas for the Brokenhearted) című single-t.

Roxette - It must have been Love (Christmas for the Brokenhearted) 1987

1988 januárjában az albumról utolsó kislemezként megjelent az I Call Your Name, majd a duó elkezdte a következő album munkálatait.

Roxette - I Call Your Name 1988

Look Sharp! 1988-1989

A Roxette második stúdióalbuma 1988 októberében látott napvilágot Look Sharp! címmel. Míg Svédországban már a nyár folyamán megjelent róla az első kislemez, a Dressed for Success, amelyet nem sokkal később követett a Listen to your Heart is, addig Európában az album első single-je a Chances, csak 1988 decemberében került a boltokba.

Roxette - Chances 1988

Svédországban harmadikként a The Look jelent meg az albumról, amely hatalmas fordulatot jelentett a banda életében. Történt ugyanis, hogy egy Svédországban tartózkodó cserediáknak, Dean Cushmannak annyira megtetszett a dal, hogy a nagylemezt hazavitte magával nyári szabadságára és azt eljutatta egy minneapolisi rádióadónak. A KDWB elkezdte játszani a The Look-ot, mely nagy sikert aratott a hallgatóság körében, így hamar átvette a többi rádióadó is. Tehát mielőtt a Roxette promotálta volna bárhol is a dalt, az már sláger lett, a sztori pedig a Roxette-re irányította a sajtó és a zenekedvelők figyelmét is. A The Look első lett többek között a Billboard és az Eurocharts-on is és meghozta a duó számára a várva várt nemzetközi sikert.

Roxette - The Look 1989

Ezt követően a nemzetközi piacon is megjelent a Dressed for Success, majd ezt követte a Listen to your Heart, mely a The Look-hoz hasonlóan első helyezést ért el a U.S. Billboard Top 100-on. Ha még emlékeztek, akkor 1990-ben a dal Magyarországon is igen nagy promóciót kapott azáltal, hogy a rendszerváltást követő országgyűlési választások idején a FIDESZ kampányfilmjeinek zenei aláfestéseként szolgált, mintegy szlogenként is használva a dal címét a választók megnyerésére.

Roxette - Dressed for Success 1989

Roxette - Listen To Your Heart 1989

A nagylemezről utolsóként a Dangerous jelent meg kislemezként 1989 végén, amely bár siker lett, a listákon nem ért el olyan magas helyezést, mint a The Look, vagy a Listen to your Heart.

Roxette - Dangerous 1989

A következő részben: Az It must have been Love a Pretty Woman-ben, 1991-ben megjelenik a Joyride, 1992 nagy slágere lesz a How Do Yo Do. 1994-ben olyan slágerekkel jön ki a Crash! Boom! Bang!, mint a Sleeping in my car, vagy a Run To You. 1995-ben Greatest Hits albumot ad ki a duó, majd 1999-re elkészül a hatodik stúdióalbumuk is.


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr303066705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.