ápr
22

Mielőtt arról lenne szó, hogy miért is szerettük a '90-es éveket, adós vagyok még egy bevezetővel. Ígérem ez az utolsó :)! Szóval ebben a posztban a hip-house '80-as évek vége felé való megjelenéséről lesz szó. A stílus meghatározó volt az eurodance-t jellemző zenei attitűdre, jelesül a vokálok közti rappelést ide értve. Gondolom nem újdonság, ha azt mondom, hogy a hip-house elsősorban a house és a hip-hop keveréke, a hangzás a '80-as évek vége felé alakult ki az Egyesült Államokban. Az első európai hip-house-nak titulált dalt 1988-ban készítette a Beatmasters Rok da House címmel (lásd első rész).

Mielőtt belekezdenék a hip-house 1988-től íródó történetébe egy olyan dal felelevenítésével kezdeném, mely akár e stílus, illetve az eurodance egy korai úttörőjének is tekinthető. Történt úgyanis 1982 környékén, hogy az Africa Bambaataa nevű formáció, akik a hip-hop zene elterjedésében is aktív szerepet vállaltak, gondoltak egyet és a Soulsonic Force-szal összeállva elkészítették a Planet Rock című dalt. Ami miatt ennek a dalnak fontos szerepe van a zenetörténelemben az az, hogy először született olyan zenemű, melyben a hip-hop és a dance zene (electro) együtt volt hallható.

Africa Bambaataa & Soulsonic Force - Planet Rock 1992

1988

1988-tól kezdve egyre több olyan előadóval lehetett találkozni, akik a hip-house stílust képviselték. A harlemi hip-hop duó, Rob Base and DJ E-Z Rock néven lett ismert első slágerüknek az It takes two-nak köszönhetően. Ez volt az egyik olyan dal 1988-ban, amelynek népszerűvé tette a hip-house stílust. Érdekesség a dallal kapcsolatban, hogy az elején lévő dallamok nem is olyan rég Snoop Dogg I wanna rock című számában köszöntek vissza, és a Black Eyed Peas Rock that body-ja is tartalmaz a szövegből néhány részletet.

 Rob Base & Dj E-Z Rock - It takes two 1988

A másik meghatározó hip-house szám 1988-ban a Jungle Brothers által készített I'll house you volt. Ha meghallgatjátok a dalt, szerintem rá fogtok jönni, hogy egyes elemei igencsak ismerősek valahonnan. Csak annyit mondok Pump up the Jam.

Jungle Brothers  - I'll house you 1988

Nekem valahogy az Eric B. & Rakim nevű duó Paid in full című dala is igencsak ismerős.  A zenei alapot leginkább a Snap! '90-es évek elején kiadott dalaihoz tudnám hasonlítani. Az indiai dallamok pedig igazán feldobják a számot.

Eric B. & Rakim - Paid in full 1988

1989

Minthogy Eric B. & Rakim főleg hip-hop előadóként került a köztudatba így dalaik többsége is ezt a stílust tükrözik. 1989-ben azonban készült egy duett Jody Wathley R&B/Pop énekesnővel, mely Friends címmel került fel a slágerlistákra. Mivel a dance listán is szerepelt a dal, méghozzá a Top10-ben, úgy gondoltam bőven belefér ebbe a posztba - amúgy szintén Snap! Colour of Love-ja jut eszembe e dal hallatán, csakúgy mint az előző esetében.

Jody Wathley with Eric B. & Rakim - Friends 1989

Rob Base & Dj E-Z Rock 1989-ben is felkerült a listákra egy hip-house dallal Get on the dancefloor címmel. Bár nem überelte az It takes two sikerét, azért nem rossz a dal, nekem főleg a zene tetszik benne.

Rob Base & Dj E-Z Rock - Get on the dancefloor 1989

Fast Eddie 1986 óta dolgozik producerként, 1989 előtt főleg house stílusú dalokkal jelentkezett, azonban legnagyobb sikerét a hip-house jegyeket hordozó Git on up-pal érte el, melyet a Sundance-szel közösen készített el. Sajnos a videóverziót nem tudom ide belinkelni, de amit most hallotok az annyiból jobb, hogy legalább el tudom mondani róla,a Dune Hardcore Vibes-ának egyes dallamait vélem benne felfedezni.

Fast Eddie - Git on up 1989

Tyree Cooper és a Kool Rock Steady szerint 1989-es közös daluk, a Turn up the bass volt az első hip-house szám, amely megjelent kislemezen.  Ez ellen a Beatmasters igencsak ellenkezett, mivel szerintük a Rok the house című daluknak jár ez a titulus. Így Merlin közreműködésével elkészítették a Who's in the house című dalt, melyben kifejtik álláspontjukat a vitával kapcsolatban, egyúttal üzenve Tyree Coopernek is.

Tyree Cooper & Kool Rock Steady - Turn up the bass 1989

 

The Beatmasters & Merlin - Who's in the house?

Doug Lazyről annyit sikerült megtudni, hogy a '80-as évek végén, '90-es évek elején számos hip-house slágerrel szerepelt a Dance listán, melyből három dala No.1 lett, köztük a most hallható Let it roll is.

Doug Lazy - Let it roll 1989

A hip-house blokkot pedig egy igazi nagyágyúval zárom, ezzel előrevetítve a '90-es évek eurodance előadóival, slágereivel foglalkozó cikkeket. Szóval Ice MC-nek már 1994-ben megjelent Ice'N'Green című nagysikerű albuma előtt is volt karrierje, hisz 1989-1990 között több dala is szerepelt a listákon. Első sikere az Easy volt, itt most az ehhez forgatott videóklip látható, Ice Mc-ről pedig még bőven lesz szó a későbbiekben!

Ice Mc - Easy 1989

Következik: Eurodance & House Music 1990


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr651942203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.