sze
10

Ezeken a borongós, őszi napokon mi mással is foglalkozhatnánk, mint az évszakra oly jellemző égi áldással, azaz az esővel. Ahogy a napsütés, úgy az eső is megihlette zeneművészeinket - a '80-as évek "esőzéséről" gyűjtöttem össze egy csokorra valót.

Ha túl sok esik, akkor az áradások következtében hatalmas károkat tud okozni, ha nem esik, akkor a föld kiszárad, a növények elpusztulnak. A Goombay Dance Band, a '80-as évek egyik kedvelt disco, europop együttese az 1981-es Rain című dalukkal a Sierra Nevada-i vidéken szeretne esőt fakasztani.

Goombay Dance Band  - Rain 1981

Az angol, progresszív rockot játszó Supertramp It's raining again című dalában az eső csak szimbólikusan jelenik meg, igazából egy olyan emberről szól, akinek véget ért egy kapcsolata és újra keresi a szerelmet.

Supertramp - It's raining again 1982


 

A The Wheater Girls érdekes aspektusban használta dalában az esőt. Jobban mondva a két szerző Paul Jabara és Paul Shaffer, ugyanis a két hölgy csak elénekelte azt. Divatos szóval a szingli nők pasifogásáról szól e remek discosláger, a "férjjelöltek" pedig csak úgy potyognak az égből. Elő az esernyőkkel csajok :)!

The Weather Girls - It's raining men 1982

A Eurytmics a '80-as évek egyik legsikeresebb brit zenei duója volt. 1984-es Here comes the rain again című dalukban az esőt a fájdalmas és tragikus érzésű viszonzatlan szerelemhez hasonlítják. A dal kissé depresszívé sikeredett... de tulajdonképp az eső pont ezen érzelmek kifejezésére tökéletes eszköz, ha belegondolunk.

Eurytmics - Here comes the rain again 1984

Jermaine Jackson és Pia Zadora duettje, a When the Rain begins to fall az igaz szerelemről szól. Az eső természetesen itt is a nehezebb időszakok megtestesítője, de a két fiatal szerelme olyan erős, hogy "ha elkezd esni az eső", akkor is "minden rendben lesz". A dal egyébként a Pia Zadora és Craig Sheffer főszereplésével készült 1984-es amerikai mozifilm, a Voyage of the Rock Aliens egyik betétdala.

Jermain Jackson & Pia Zadora - When the Rain begins to fall 1984

Majd ha piros hó esik... szól a mondás, de ki hallott már lila esőről???!!! A funk zene koronázatlan királya Prince biztosan, hisz a dal az 1984-es, azonos című albumán kapott helyett és nem mellesleg a Purple Rain (Bíboreső) címet viselő film betétdalaként is szolgált. Talán a videóból kiderül milyen is az a lila eső... (persze nem fog, hisz a bíboresőt csak metafóraként használja Prince).

Prince & The Revolution - Purple Rain 1984


 

Prince után egy másik idol, maga a rocknagyi, Tina Turner, aki szerelmét sirajta I can't stand the rain című dalában. Kár, hogy nem készült hozzá jobb videóklip...

Tina Turner - I can't stand the rain 1985


 

Egy igazi csemege a '80-as években divatos euro disco hangzás egyik jeles képviselőjétől, a német Silent Circletől. A Stop the Rain természetesen nem arra utal, hogy legyen már vége az állandó esőzésnek, hanem egy viharos kapcsolat viszonttagságairól "mesél". Érdemes rápillantani a fiúk ruha- és hajviseletére is - éljenek a '80-as évek férfiúi!

Silent Circle - Stop the Rain 1986

Oran "Juice" Jones 1986-os The Rain című dala miről is szólhatna, mint a szeretett nő utáni epekedésről, aki egy másik férfi kedvéért faképnél hagyta a hős szerelmest. Oran a dal végére kissé kiakad és elküldi melegebb éghajlatra a volt kedvest. "Olyan vagy nélkülem, mint a corn flakes tej nélkül."... hmmm érdekes hasonlat.

Oran "Juice" Jones - The Rain 1986

A '80-as évek végének nagysikerű, majd hatalmas botrányáról (nem ők énekeltek dalaikban) elhíresült duója, a Milli Vanilli 1989-es slágerében a szerelmi bánattól szenvedő férfit próbálja meggyőzni barátja arról, hogy nem érdemes a szóban forgó nőért szomorkodnia. Okolja inkább az esőt...

Milli Vanilli  - Blame it on the Rain 1989

Ennyit a '80-as évek esőjéről, ha továbbra is ilyen lesz az időjárás, ígérem a '90-es évek csapadékosságáról is megemlékezem :)!


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr232286323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.09.14. 09:00:07

Jók ezek a tematikus válogatások..:)
Nem túl sok szám van, amivel világból ki lehet kergetni, de a weather girlsé ilye.. ezt kárpótolja az Eurytmics és Pia Doráék..:)
A Silent Circle szám közepes (tőlük nagy kedvencem a Touch In The Night), de a klipje mindent visz..:) a frizurák, a hangszerek.. Legalább akkora mint a szintén német The Twins és a zseniális Love System: www.youtube.com/watch?v=9dmTbLI5mA4