jún
10

Már csak egyet kell aludni és kezdetét veszi a 2010-es labdarúgó világbajnokság. Holnap délután négy órakor eljön az a pillanat, melyet a világ minden táján focirajongók milliói várnak: a Dél-Afrika-Mexikó mérkőzéssel elindul a pontosan egy hónapig tartó sportesemény. Kétségtelen, hogy napjaink legnépszerűbb sportjának számít a foci. Sajnos nekünk, magyaroknak nem sok babér termett az elmúlt évtizedekben, hisz 1986 óta nélkülünk rendezik a soron következő világeseményeket. Azonban még így is érdemes leülni a TV készülékek elé, illetve lehetőség szerint a helyszínen követni a mérkőzéseket, hisz ez a futball igazi ünnepe. Bemelegítésképp álljon itt pár olyan zeneszám, melyek a '80-as, '90-es években a VB-k alkalmából születtek és elengedhetetlenek az igazán jó VB-hangulat megteremtéséhez.

Labdarúgó VB 1982 - Spanyolország

A Labdarúgó Világbajnokságnak először 1990-ben volt hivatalos dala. Azt ezt megelőző időszakban többnyire a résztvevő országok buzdítására készültek dalok. 1982-ben többek között az angol, a skót, az Új-zélandi és az algériai csapatnak is volt "Theme Song"-ja.

 England World Cup Squad '82 - This Time (We'll get it right)

NZ All Whites Song '82 - Heading for the Top

Scotland World Cup Squad '82 - We have a dream

Labdarúgó VB 1986 - Mexikó

Az angolok mellett a németek is előszeretettel készítenek VB dalokat. A csapatok között nem ritka az sem, hogy maguk a játékosok állnak a mikrofon mögé, azért hogy felénekeljenek egy-egy dalt a világbajnokság alkalmából. Így tettek az 1986-os VB házigazdái, a mexikóiak is.

Peter Alexander & Die Deutsche Fussball Nationalmannschaft - Mexiko mi amor 1986

1986-os mexikói világbajnokság nem hivatalos dala

 A mexikói csapat által énekelt dal

Labdarúgó VB 1990 - Olaszország 

Az olaszországi világbajnokság volt az első, mely hivatalos VB dallal büszkélkedhetett. Az Un'estate Italiana (Olasz nyár) Gianna Nannini és Edoardo Bennato előadásában volt hallható. Az angol csapat VB dala, a World in Motion olyannyira népszerű lett 1990-ben, hogy nemcsak hazája slágerlistájára került fel (ahol No 1. volt), hanem többek között az Egyesült Államokban és néhány európai országban is sikeres lett. A győztes németek (NSZK) sem maradhattak dal nélkül.

Gianna Nannini & Edoardo Bennato - Un'estate Italiana 1990

New Order - World in Motion 1990

Udo Jürgens & Die Deutsche Nationalmannschaft - Wir sind schon auf dem Brenner 1990

Labdarúgó VB 1994 - USA

Az Egyesült Államokban megrendezésre került világbajnokság hivatalos dalát Daryl Hall adta elő Gloryland címmel. A döntős Olaszországot is az alkalomra készült dallal biztathatták szurkolóik.

Daryl Hall and The Sound of Blackness - Gloryland 1994

 Italy 1994 World Cup Song

 

Labdarúgó VB 1998 - Franciaország

A franciaországi világbajnokságra úgy emlékszem mintha csak most lett volna, pedig azóta eltelt 12 év. Az első VB, melynek minden mérkőzését láttam, ahol megismertem a futball világ nagy egyéniségeit, sztárcsapatait. A VB-re készített dalok is hasonlóképp megmaradtak emlékezetemben, a hivatalos VB himnusz a '90-es évek végén nagy népszerűségnek örvendő latin énekes, Ricky Martin nevéhez fűződik. A La Copa de La Vida mellett szintén ismert és máig népszerű dal lett a Dario G. által előadott Carnival de Paris. Talán a legtöbb dal erre a világbajnokságra készült, az előbb említettek mellett az angolokat több előadó is zenével buzdította jó szereplésre, Jean Michel Jarre pedig az Apollo Four Forty-val közösen járult hozzá a jó VB hangulathoz.

Ricky Martin - La Copa de La vide (Cup of Life) 1998

 Dario G. - Carnival de Paris 1998


 Baddiel/Skinner/Lightning Seeds - Three Lions'98

Az 1996-os anglia EB hivatalos dalának 1998-as változata

Chumbawamba - Top of the World (Ole Ole Ole) 1998

Jean Michel Jarre & Apollo Four Forty - Rendez-Vous '98

A bemelegítés után ma még van lehetőség egy kis pihenőre, de holnap tényleg elkezdődik az igazi őrület! A blogon is VB láz lesz tapasztalható, a világesemény alatt több cikket is olvashattok a '80-as, '90-es évek labdarúgó világbajnokságaival kapcsolatban. Zárásképp álljon itt egy olyan dal 2010-es verziója, mely 1991-ben nagy sláger volt, most pedig afrikai születésű előadója kicsit új köntösbe öltöztette a futball ünnep alkalmából.

Dr. Alban - Hello South Africa 2010

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr732071406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eközben a VB színhelyén... 2010.06.11. 08:49:30

Bár Dél-Afrikában már hosszú évekkel ezelőtt végetért az apartheid, azért még most is előfordul sokszor, hogy a Nagy Fehér Vadász szopatja a benszülötteket. Nézzétek csak:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.