jan
13

Pár évvel ezelőtt elindult egy sorozat a blogon, amely arra hivatott, hogy a '90-es évek különböző dance-slágereit mutassa be évről évre. Kicsit megrekedt a dolog, de ígérem összeszedem magam, és hamarosan jön a '91-es év legjobb house, eurodance zenéit felvonultató cikk. Addig is itt van annak a formációnak a biográfiája, akik az egyik úttörői voltak a house zene széles körben való népszerűvé válásának. Hölgyeim és Uram, a Technotronic!

Technotronic 1989-1999

technotronic2.jpgA Technotronic nevű belga formációt 1988-ban alapította Jo Bogaert, producer, aki a '80-as évek folyamán több eurobeat projekttel addigra már letette névjegyét a szakmában. Korábban Nux Nemo és Acts of Madman név alatt is készített dalokat, sőt a később a Technotronic hírnevét jelentő Pump up the Jam-et először Pro 24's elnevezésű projektjével készítette el. Ekkor még csak instrumentális verzióban volt hallható a Farly Jackmaster Funk nevű amerikai DJ The Acid Life című szerzeményén alapuló dal, ami aztán 1989-ben Ya Kid K vokáljával lett világszerte nagy sláger.

Pump up the Jam: The Album 1989-1990

TechnotronicPumpUpTheJam7InchSingleCover.jpgBár már a Pump up the Jam idején is Manuela Kamosi alias Ya Kid K volt a Technotronic hangja, az arca mégis egy modell-táncos, Felly lett. Ő volt látható a dalhoz készült videóklipben is, azonban a másik nagysikerű house formáció, a Black Box arcához hasonlóan csak tátogott a szövegre. Ezt pedig azzal magyarázták, hogy Ya Kid K először is nem volt túl fotogén, másodszor pedig csak 16 éves volt, így az iskola miatt nem vehetett részt az élő fellépéseken. Azonban ez a tény sem változtatta meg azt, hogy a Pump up the Jam világsiker lett. Több országban elérte a Number One pozíciót a listákon, így a Technotronic hazájában, Belgiumban is, de a lista második helyéig jutott Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, sőt az USA-ban is! Az MC Sar & The Real McCoy által feldolgozott verzió szintén felkerült a listákra 1989-ben.

Technotronic feat. Felly - Pump up the Jam 1989

technotronic-this_beat_is_technotronic(1).jpgA mindössze három hét alatt felvett, Pump up the Jam: The Album címet viselő stúdióalbum második kislemeze a Get up (Before the night is over) lett. A nagylemezen Ya Kid K mellett Mc Eric vokálozott a dalokban, őt a harmadik single-ben a This beat is Technotronic-ban hallhattuk. A Get up (Before the night is over) szintén szép sikereket ért el, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban a Pump up the Jam-hez hasonlóan No. 2. lett, míg az USA-ban bekerült a top 10-be. A dalhoz készült klipben már Ya Kid K volt a főszerepben, a Technotronic-arc, Ferry csak a háttérben táncolt, miközben egyértelmű volt, hogy a Get up-ot is ugyanaz énekli, aki a Pump up the Jam-et. Miután kiderült a turpisság, azaz, hogy Ferry csak tátogott az első dalban, otthagyta az együttest.

Technotronic feat. Ya Kid K - Get Up (Before the night is over) 1990

A This beat is Technotronic bár népszerű lett, mégsem tudta a listákon megismételni az előző két dal sikerét, a Top 20-ba azonban még így is több országban bekerült. Érdekesség, hogy Mc B. & Daisy Dee feldolgozták a dalt és az eredetivel egy időben játszották a discok 1990-ben. Sok különbség nincs a két dal között, az egyikben egy férfi, a másikban egy lány rappel. Egyébként a dal két verziójához is készült videóklip, az egyikben csak Mc Eric-é a főszerep, míg a másikban női vokál is hallható.

Technotronic feat. Mc Eric - This beat is Technotronic 1990 Version 1

 Technotronic feat. Mc Eric - This beat is Technotronic 1990 Version 2

Az 1989 végén megjelent nagylemezről még egy maxi készült a Rockin' Over the Beat-ből, ami a UK Charts-on egészen a 9. helyig jutott, ám máshol nem került be a top 10-be. Eközben Hi Tek 3 név alatt is tevékenykedett a csapat, Spin That Wheel című daluk a Tini Ninja Teknőcök mozifilm változatának egyik betétdala lett.

Technotronic - Rockin' Over The Beat 1990

Hi Tek 3 feat. Ya Kid K - Spin That Wheel 1990

Trip On This - The Remxies 1990

37858.jpg1990 szeptemberében jelent meg a Technotronic következő nagylemeze Trip On This címmel, amely tulajdonképp a korábbi dalok remixváltozatait tartalmazta. Helyet kapott rajta azonban néhány új dal is, például a kislemezen is megjelent, Melissa & Einstein közreműkődésével hallható Turn it Up, de szerepelt rajta egy Megamix is, amely annak ellenére, hogy a már ismert slágereket foglalta magába, a listákon előkelő helyezést ért el.

Technotronic - Megamix 1990

Body to Body 1991

technotronic-featuring-reggie-work-ars.jpgAz új dalokat tartalmazó második stúdióalbum Body to Body címmel 1991-ben jelent meg, amelyről három dal került kislemezre és a listákra, Ya Kid K helyett pedig immáron Reggie vokálozott. A nagylemez csak Európában jelent meg, így a rajta szereplő dalok is csak az öreg földrészen értek el kisebb-nagyobb sikereket. Az első single, a Move that Body még szépen szerepelt a hitlistákon, a UK-Charts-on például  12. pozícióig verekedte magát. A második kislemez, a Work azonban már csak 40. lett ugyanitt, a fontosabb európai listákra pedig fel sem került. A Money Makes The World Go Round-ról még ez sem mondható el, bár megjelent maxiként, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Technotronic feat. Reggie - Move That Body 1991

 Technotronic feat. Reggie - Work 1991

Technotronic feat. Reggie - Money Makes The World Go Round 1991

Greatest Hits 1992-1993

heyyohherewegoae.jpg1993-ban megjelent a formáció eddigi slágereit tartalmazó Greatest Hits album. Rákerült az a Move This is, amely ugyan a '89-es Pump up the Jam nagylemezen szerepelt, de csak 1992-ben vált népszerűvé, méghozzá egy Revlon reklámnak köszönhetően. Az USA-ban ez lett a Technotronic harmadik top 10-es slágere, egészen a hatodik helyig jutott a kislemezlistán. A dal egyik verziója felkerült Ya Kid K szólólemezére is, aki időközben feleségül ment Technotronic-os társához, Mc Erichez, és született egy gyermekük is. A Greatest Hits lemezen szerepelt egyébként egy új dal is, Hey Yoh, Here We Go címmel, amely szintén Ya Kid K közreműködésével készült.

Technotronic - Move This 1992

Technotronic - Hey Yoh, Here We Go 1993

 Recall 1994-1995

technotronic.jpgNégy év várakozás után 1995-ben megjelent a Technotronic harmadik stúdióalbuma, visszatért Ya Kid K a vokálba, mellette pedig Daisy Dee és Black Diamond hangja volt hallható a dalokban. Erről a nagylemezről leginkább a Move It To The Rhythm lett ismert. S bár a Recall és az I Want You By My Side is megvásárolható volt maxiként, a listákra nem sikerült felkerülniük, pedig a Technotronic hangzásában teljesen szakított a korábbi hip-house/euro-house-val és dalaik teljes egészében megfeleltek az ekkor népszerű eurodance kritériumainak.

Technotronic - Move It To The Rhythm 1994


Singles Only 1996-1999

i54186cvzd1.jpg1995 után nem jelentkezett újabb nagylemezzel a formáció, azonban korábbi sikerszámaik új köntösbe való öltöztetésénél aktív résztvevők voltak. A Pump up the jam '96-ban és '98-ban  is a kor zenei divatjának megfelelően lett átdolgozva, illetve a Get Up-ot is hallhattuk új verzióban. '99-ben egy új dallal is jelentkeztek Like This címmel, amely Monday Midnite közreműködésével készült, s bár akkora sikereket a '90-es évek közepétől nem tudtak elérni, mint tették azt az évtized elején, így is több, mint 14 millió albumot és kislemezt adtak el világszerte.

D.O.N.S. feat. Technotronic - Pump Up The Jam 1998 

Technotronic ft. Monday Midnite - Like This 1999

 

Következik: House/eurodance slágerek '91


A bejegyzés trackback címe:

https://retro80s90s.blog.hu/api/trackback/id/tr1005015425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.